Copenhell 2025
Forsidebillede af Lykke Nielsen Photography
62 koncertanmeldelser og mere end 600 billeder delte vi rundhåndet ud af under og efter dette års Copenhell. Nu er tiden kommet til at samle det hele i den traditionelle reportage og samtidig se lidt tilbage. Hvad fungerede? Hvad var skidt? Og hvordan gik det egentlig med det på forhånd stærkt kritiserede musikprogram?
Logistik og logik
Danmark er angiveligt det land i verden med flest musikfestivaler pr. indbygger. Det er derfor ikke så overraskende, at nationalsporten, i skarp konkurrence med fod- og håndbold, efterhånden er blevet rituel tilsvining af festivalmusikprogrammer. Dette års udgave af Copenhell blev i månederne op til festivalen udsat for kritik på et sjældent set niveau. Inden vi drager konklusioner her, skal vi lige igennem rammerne og alt det udenomshalløj, en moderne festival i 2020’erne åbenbart skal rumme.
For er det virkelig nødvendigt med et Boneyard, hvor man blandt andet kan opleve ægte rednecks spille Priest- og Maiden-klassikere på sav og banjo? Skal der nødvendigvis være systuer på en metalfestival? Og hvad med de rullende scener? De udviklede sig ganske vist til en slags udskiftningsbænk for alle de bands, der meldte afbud i sidste øjeblik, men det er jo ikke, fordi vi ligefrem mangler larm derude på pladsen. Der er i det hele taget en oplagt fare for, at vi mister fokus på det, Copenhell primært drejer sig om for os metalhoveder, nemlig musikken.
Logistikken må vi nok leve med, så længe de fire dage i helvede foregår på Refshaleøen. Det er bare svært at komme frem og tilbage derude, og bor man ikke på Copenhells egen campingplads, så er jernhesten stadig den bedste mulighed. Det skyldes ikke mindst den måde, busområdet er organiseret på, eller rettere: ikke organiseret på. Dårlig skiltning og alt for få frivillige til at hjælpe folk på de rigtige busser om natten. Men det har desværre næsten altid har haltet, så i det mindste er Live Nation stabile på det punkt. Og stabilitet er egentlig kodeordet her, for på Copenhell 2025 var tingene for det meste nogenlunde som de plejer, og hånden på hjertet, det er jo derfor, vi kommer tilbage år efter år.
Metal eller bare musik, der larmer?
Et sted hvor festivalen prøver at forny sig, er jo så musikprogrammet. Efter det brede publikums opfattelse er Copenhell givetvis en heavy metal-festival, men det er efterhånden svært at holde fast i det billede. Hardcore, punk, rock og såkaldt moderne afarter af metal (Poppy, Kim Dracula med flere) har i nogle år været faste indslag på plakaten. Det var de også i år, men med stærkt varierende succes, som man kan konstatere i anmeldelserne, der følger. For redaktionens hårdt prøvede skribenter bød disse såkaldte alternative bookinger altså på nogle af Copenhells største og værste oplevelser.
Bortset fra et Slipknot på toppen, var der ikke mange af de store, samlende begivenheder på Helviti. Til gengæld var der masser af de små og mellemstore navne, der leverede fantastiske oplevelser, og det gjaldt både for gamle og nyere bands. Vist var der kiksere, men rygterne om det katastrofale program var således stærkt overdrevne. Det sagde vi jo sådan set, allerede inden festivalen gik i gang, i vores anbefalinger, som du kan finde her, her, her og her. Samlet set må vi konstatere, at festivalens bevægelse fra metal mod et noget bredere defineret ’musik, der larmer’ fungerede godt i år. Om man er tilhænger af retningen eller ej, afhænger nok en del af, hvad der står på ens dåbsattest. Hvis gennemsnitsalderen for de besøgende fremover skal holdes bare i nærheden af de 40, så skal der pinedød fornyelse til. At det kan lade sig gøre uden at sætte traditioner og kerneværdier over styr, var dette års program et godt eksempel på, og mon ikke vi ses i helvede igen i 2026?
Alle billeder i reportagen er taget af Lykke Nielsen, Christian Larsen, Claus Ljørring, Rolf Meldgaard og Sebastian Dammark
Onsdag:
- Dead Poet Society
- Vulvatorious
- Employed to Serve
- Throwe
- Skunk Anansie
- Sylosis
- Kittie
- Within Temptation
- Wormrot
- Poppy
- Swartzheim
- Dizzy Mizz Lizzy
- Julie Christmas
- VOLA
- Dethklok
Dead Poet Society Pandæmonium, kl. 13:00
Det slår aldrig fejl!
Heavymetal.dk’s ondskabsfulde chefredaktør sender hvert år sitets ældste skribent, altså mig, ud på mindst én opgave, som jeg mildest talt er ret skeptisk overfor. Denne gang skete det allerede på festivalens første dag, og sågar den allerførste koncert i det hele taget. For her havde de amerikanske genre-mixere fra Dead Poet Society (DPS) med mistænkeligt poppede tendenser fået den tvivlsomme fornøjelse ikke bare at overbevise en skeptisk anmelder, men også at få sparket gang i hele festivalen. DPS har en håndfuld EP’er og to albummer i bagagen, og deres mix af alt-rock, poppet melo-core og meget andet, inklusive blues og countryrock, er forholdsvis unik.
Cirkler og ujævnheder
Præcis klokken 13:00 gik amerikanerne på, og der var vist ikke mange foran scenen, der delte min skepsis. Der gik nemlig ikke ret lang tid, før stemningen var langt bedre, end jeg tidligere har oplevet den sværeste koncert på festivalen. Altså den første. Klogt nok havde de ikke helt døde poeter valgt at lægge ud med en af deres største ørehængere, ”.intoodeep.”, og så var vi i gang. Efter et par sange udbrød forsanger Jack Underkofler: 'I wanna see a fucking pit', og som altid kvitterede Copenhell-publikummet.
Uanset hvad bandet kastede efter os – pop, tunge breakdowns, blues, country rock eller sågar Tom Morello-soloer – så fortsatte folk i pitten ufortrødent. I passende afstand til de fysiske udskejelser måtte jeg endda selv overgive mig, for min indledende skepsis viste sig at være overdreven. DPS spillede nemlig solidt, og sangene hang forbilledligt sammen. Til gengæld opstod der et andet alvorligt problem. Der var nemlig langstrakte perioder, hvor guitarist nummer to bøvlede med sine pedaler. Det førte til akavede pauser, en del forvirring og dermed efterhånden en noget ujævn oplevelse.
Der, hvor jeg stod, gjorde det ikke den store forskel, da Jack Collins tilsyneladende fik fikset sine pedaler, der gik i hvert fald noget tid, før der var en hørbar forskel. Heldigvis sluttede sættet af med en uhyre vellykket "Running In Circles", en af deres mere poppede sange. De kan godt nok spinne en catchy tune, de amerikanere, måtte jeg endnu engang erkende. Og apropos spinne, så satte ”Circles” naturligvis gang i koncertens største circlepit.
Reddet nogenlunde hjem
Efter 45 ujævne minutter var det slut. Det er aldrig nemt at åbne en festival, og slet ikke på det ukristelige tidspunkt en time efter middag. Det blev ikke bedre af massive tekniske problemer undervejs, men på trods af de åbenlyse udfordringer gjorde de døde poeter en prisværdig indsats. Koncerten blev reddet nogenlunde hjem af velkomponerede sange og et dygtigt band, der forstod at levere dem stilsikkert, især når teknikken fungerede. Selv lyden på Pandæmonium var god, hvilket absolut ikke altid er tilfældet. Det lovede godt for resten af festivalen.
Billeder af Rolf Meldgaard
Vulvatorious Hades, kl. 14:00
Nogle gange er der mening med galskaben
Myles Kennedy måtte aflyse i sidste øjeblik på grund af logistiske problemer, og Vulvatorius trådte til som afløser. Det er i nogles øjne en skidt erstatning, men med danske – og logiske – briller, så giver det fin mening. Det er immervæk svært at finde 1:1 erstatninger så tæt på en festivalstart, og Vulvatorious har på kort tid virkelig slået igennem, især på grund af deres energiske liveoptrædener. Spændende at se, hvad de kan levere efter sådan en hurtig indkaldelse.
Jeg holder øje med jer! Allesammen!
Ditte Krøyer i front er en både karismatisk og intimiderende frontperson. Hun kom nærmest skulende på scenen, og det skulle vise sig at gøre sig gældende for det meste af den efterfølgende koncert. Hun stod med sin markante makeup, knaldrøde og sylespidse negle og vrede mimik foran et publikum, der tydeligvis havde savnet festivallivet. Bandet bag hende viste masser af både spilleglæde og kvalitet – og i modsætning til Krøyer, så kunne hverken Sofie Angen eller Signe Lading på deres respektive guitarer holde smilene tilbage undervejs.
Der var da også masser at smile af. For Ditte Krøyer dikterede circlepit. Og det fik hun. Så forlangte hun en wall of death. Og det fik hun naturligvis også. Og når hun bød publikum at lytte til deres budskaber, så lyttede publikum. Fandeme. Så da hun skreg, at nu skulle vi altså høre et nummer dedikeret til alle mænd, der hader kvinder, så råbte folk med. ”Fuck you, Incel” er så sandelig lidt af en nyklassiker inden for punk. Og mens musikken rasede, gik Krøyer ned blandt publikum, og ilden føg bag hende.
Desværre for os, så blev det desværre ikke til meget mere end smil fra bandmedlemmerne. Det er en skam, for i mine øjne bæres en koncert ikke af forsangeren alene. Man kan altså sige meget om Vulvatorious, men jeg har svært ved at sige meget, der ikke også handler lidt om Ditte Krøyer. For sikke da en personlighed og energi. Og hvor er vi dog heldige, at vi også kan producere så markante og vigtige stemmer som lige præcis hende i vores egen lille andedam. Jeg kunne bare godt unde hende et band, der hjalp med at skubbe musikken mere ud over scenekanten.
Der blev sagt skål
Vulvatorious – eller rettere sagt Ditte Krøyer i front – satte ild til Hades og alle de tilhørere, der havde forvildet sig forbi præcis den scene allerede klokken 14 på førstedagen. Deres sange omhandler uretfærdighed, misogyni og vrede i det hele taget. Og hvor nogle bands lister, så tramper Vulvatorious lige ud i det og råber til himlen, præcis hvad de mener om verdens tilstand. Krøyer er som nævnt intimiderende og vred på verden. Og publikum elsker hende tydeligvis for det. For selvom hun ikke fik meget hjælp fra sit band, så blev der moshet, så det var en fryd. Ingen siger nej tak til Krøyer!
Billeder af Sebastian Dammark
Employed to Serve Pandæmonium, kl. 15:00
Hardcore med britisk tyngde
Employed To Serve har de seneste år cementeret sig som en af de mest kompromisløse stemmer på den britiske metalscene. Med den seneste udgivelse, Fallen Star, i ryggen mødte de publikum med al den styrke, man kunne håbe, på en eftermiddag hvor solen stadig skinnede, men hvor mørket lurede lige under overfladen. Bandet har siden starten i 2014 finpudset en lyd, der både trækker på hardcore, metalcore og sludge med Jess Nyx’ vanvittige vokal i front og Sammy Urwins tunge riffs som bund. Derfor var forventningerne høje hos denne anmelder, ikke mindst grundet rygtet om deres formidable koncert for to år siden på Pandæmonium. Ville briterne endnu engang sætte Pandæmonium i brand og bekræfte rygtet som et af genrens stærkeste livebands?
’Don’t worry, the security will catch you’
Der var ingen slinger i valsen, da bandet indtog scenen med temaet sort i sort som visuelt udtryk. Alle i bandet havde sort tøj på, instrumenterne var ligeså, og deres bagtæppe var foruden den simple hvide tekst – du har allerede gættet det – sort. Det var musikken, der skulle fylde, hvilken den i den grad også gjorde. Udover lidt lav vokal på guitarist Sammy Urwin under første nummer stod bandet knivskarpt og spillede tight som bare pokker. Forsanger Justine Jones smed indimellem den aggressive maske og smilede ud til publikum med et charmerende nærvær blandet med en brutal vokal, som i øvrigt sad lige i skabet. Menneskemængden foran Pandæmonium skulle ikke have mere end en enkelt opfordring, før den ellers pænt fyldte plads eksploderede og leverede den første moshpit, så støvet fløj rundt.
Under andet nummer, ”Atonement”, som normalt har Will Ramos med som gæst, blev der opfordret til crowdsurf med ordene ’Don’t worry, the security will catch you’. Der gik ikke mange øjeblikke, før vagterne fik travlt, og der fløj crowdsurfere hen over hovederne på folk. Dette skabte trafik på vejen så at sige, så nogle af de vandrette surfere stødte ind i hinanden. Gæstevokalen blev varetaget af Sammy Urwin, hvilket fungerede fint – det havde selvfølgelig været sejt, hvis Ramos var blæst ind på scenen.
Det skortede generelt ikke på opfordringer til bevægelse fra Justine Jones, og hendes selvsikkerhed vidnede om erfaring med a styre et crowd. Dertil havde Jones også en god, naturlig måde at tale mellem numrene, og det var med til at skabe den positive publikumskontakt. Der var generelt godt gang i bandet, og guitaristerne og bassisten headbangede og svingede deres lange hår. Justine Jones stod mere stille på samme spot, ofte med det ene ben oppe på monitoren. Selv om det havde været fedt med mere bevægelse hos hende, så var der næsten noget majestætisk over hendes positur.
Sættet bød også på titelnummeret fra deres nyeste plade, ”Fallen Star”, og hele pladsen hoppede i takt til de knusende riffs. Den tunge lyd fandt sin perfekte kulisse under den vekslende, grålige himmel. Det var, som om vejret selv havde valgt at danne den dystre ramme for bandets brutale univers. Både nakkemusklerne hos undertegnede og publikum var ved at være varmet godt op, og under ”We Don’t Need You” blev sætningen skreget tilbage til bandet. En smule bizart at råbe at man ikke har brug for nogen, når man elsker det, der udfolder sig foran ens øjne. Skulle man sætte en finger nogen steder, så havde det været fedt med lidt mere bevægelse og sceneshow fra bandet.
Sæt kryds i kalenderen
Employed To Serve leverede en kompromisløs, energisk og professionel opvisning i moderne metalcore, hvor både lyd, performance og publikumssamspil gik op i en højere enhed. Med 40 minutters uafbrudt energi fik de sparket årets Copenhell i gang på allerbedste vis. De sluttede deres sæt af med ordene ’Y’all been great, we’ll be back in November’, hvor de skal opvarme for Killswitch Engage i Amager Bio. Mon ikke flere blandt Pandæmonium-publikummet allerede har sat kryds i kalenderen? Employed To Serve satte i hvert fald både scenen, publikum og stemningen i brand og leverede et brag af en koncert.
Billeder af Rolf Meldgaard
Throwe Gehenna, kl. 15:45
Vildspor og vildskab
Det samme øjeblik jeg havde sat mine ting fra mig i presseteltet, lykkedes det mig at fare vild på vej til Gehenna i et mislykket forsøg på at skyde genvej. Alligevel fandt jeg frem til Copenhells efter min mening absolut bedste scene, tidsnok til at opleve skoven give genlyd af Throwes dansksprogede, blackened hardcore. Den blev fremført uden unødige sidespring, og der er ikke nogen tvivl om, at den københavnske kvintet tog jobbet alvorligt.
Koncerten var, med deres egne ord, et højdepunkt, og fra første nummer blev der spillet, som om fanden selv stod på spring i kulissen med bæltet i hånden. Det kom de mange fremmødte til gode, der fra start til slut blev hamret i gulvet uden så meget som et håndtryk til hilsen. Det virkede på mig, som om der var en gensidig forståelse af, at vi altså var kommet for at høre musik og hygge os i solen, så selvom musikken var alt andet end hyggelig, var der ingen tvivl om, at både band og publikum glædede sig over at være til stede.
Energi og engagement
Forsanger Kim Rock tog turen rundt på scenen i bar mave, med den mængde krudt i røven der er påkrævet, når den primære ingrediens i ens musik er hardcore. Resten af bandet holdt tungen lige i munden og var leveringsdygtige i både guitarlir, midtempo blastbeats og hardcorens rytmiske tæsk. Den rustne backingvokal gik godt i spænd med Kims hidsige snerren, og jeg følte mig på ingen måde ført bag lyset af deres varebetegnelse. Deres respektive måder at udtrykke sig verbalt på gik godt i spænd med hinanden og skabte en interessant dynamik, der klædte deres musik.
Lydmæssigt var der fra min udkigspost ikke meget at brokke sig over, men guitarerne druknede lidt i det øvrige lydbillede, der blev domineret af trommerne. Trommeslager Carsten Steinecke spillede, som om folk var døve og i øvrigt skulle nå hjem til aftensmaden, så i bund og grund gjorde det mig absolut ingenting, at det var lidt højt, for det var stadig skarpt spillet. Den til tider skrantende lyd var ikke deres skyld, og der var lang vej endnu til decideret problematisk.
Sortsværtet skovtur
Jeg ved dog ikke, om det var, fordi det var tidligt på festivalens første dag, og folk derfor ikke endnu var fulde nok til at slippe tøjlerne, men en god del af publikum var i hvert fald ikke generte. Den uhellige treenighed bestående af wall of death, crowdsurf og circlepit manifesterede sig under trækronerne til tonerne af et band, der gav alt, hvad de overhovedet havde i sig. Throwes og mit bekendtskab er stadig i de tidlige faser, men efter dagens koncert kan det være, at det er dem, jeg tænker på først, næste gang jeg trænger til et stykke med sortsværtet hardcore.
Billeder af Sebastian Dammark
Skunk Anansie Helviti, kl. 15:45
Sådan åbner man en hovedscene
Skunk Anansie var mildest talt uundgåelige i 90’erne, hvis du da på nogen måde var til hård rock. De iblandede punket attitude med rå vokal samt politiske budskaber. Og selv hvis du ikke var, så kan du næsten umuligt have undgået deres store hits som eksempelvis ”Hedonism”, ”Charlie Big Potato” og ”Weak”. De har senest udgivet The Painful Truth, hvor de viste både træfsikkerhed og energi. Denne onsdag åbnede de selvfølgelig hovedscenen Helvíti, og mange stod klar til at tage imod dem trods tidspunktet.
This means war
Ahh, endelig blev det hovedscenens tur til at blive åbnet. De britiske rockikoner startede meget symbolsk med ”This Means War”. Bandet fremstod med store smil og masser af spilleglæde, og Skin i front var både denne dag og i 90’erne en fremragende og mildest talt ikonisk frontfigur. Hun formår at virke både vred og intens, men samtidig imødekommende og indtagende. Hendes vokal er naturligvis langt det vigtigste ved hendes optrædener, men hendes karisma, mimik og det fluffy stage presence er så sandelig også unikt.
Desværre for Skin og resten af Skunk Anansie så var publikum (trods antallet) ikke rigtigt med. De dansede og klappede med, men de var ikke med på den fællessang, som Skin ellers ad flere omgange lagde op til. Selv på ikoniske ”Charlie Big Potato” måtte flere sætninger bare tænkes i hovedet og ikke høres. Det er naturligvis ærgerligt, og jeg havde gerne undt bandet mere. For bandet leverede alt, hvad de kunne. De kom godt ud over scenekanten, og Skin var endda nede foran scenen blandt publikum under den dejlige ”I Can Dream” og båret tilbage til scenen igen på et hav af hænder.
Den smukke og intense ”Because of You” blev nærmest vredet ud af Skins krop, som hun vandrede rundt på scenen og sang. Og hendes stemme er der simpelthen stadig ikke så meget som en fingerspids at sætte på. For selvom hun og bandet har spillet i over 30 år (med pauser), så lød hun stadig stærk og indebrændt. ”An Artist is an Artist” fremførte hun med tilpas meget spydighed til, at man virkelig fik hende ind under huden, men også her holdt publikum sig tilbage fra at synge med. Til gengæld blev der i det mindste både danset og småmoshet lidt, uden at det dog nogensinde blev rigtigt vildt. Det egnede sig i virkeligheden heller ikke til sætlisten. I mine øjne var der nok lidt for mange af de nye sange, eller også skulle de simpelthen have spillet lidt længere. Det er ikke tit, at hovednavnene på Copenhell kun spiller cirka 45 minutter, men det var altså tilfældet her.
Well, this is fucking nice, isn’t it
Ahh, ja. Skunk Anansie kunne næsten kun skuffe, for mine forventninger var virkelig høje. De er ikoniske for deres spidse tekster og forrygende lyd, og begge dele leverede de denne første dag på Copenhell. I mine øjne var sættet dog for kort, og jeg kunne sagtens have fundet i hvert fald 4-5 numre mere, som burde have været med. Desværre trækker publikums manglende interaktion også en kende ned, så vi kommer desværre ikke helt til tops denne gang.
Billeder af Claus Ljørring
Sylosis Hades, kl. 17:00
Går gammelt og nyt virkelig hånd i hånd
Sylosis har efterhånden cementeret sig som et af de nye spændende navne inden for moderne thrash, men vejen hertil har ikke været uden bump. Da bandet i 2016 tog en pause på ubestemt tid, var det med stor tvivl, om de nogensinde ville vende tilbage. Frontmand Josh Middleton havde overtaget guitarposten i Architects efter sin ven Tom Searles tragiske død, og det virkede egentlig, som om Sylosis var lagt i graven. Men i 2019 vendte de tilbage med Cycle of Suffering, og i 2023 fulgte de op med A Sign of Things to Come. Et album båret af tab, vrede og en imponerende genrebalancering, hvor thrash og metalcore går hånd i hånd som to bidske rottweilere. Det er musik, der skærer lige så dybt, som det kritiserer, og Josh Middletons personlige kamp og kyniske blik på samfundet mærkes i hver eneste tone og tekstlinje. Derfor var det helt store spørgsmål forud for koncerten, om bandet ville formå at forene fortidens thrash med nutidens melodi i et sæt, hvor både nye og gamle fans skulle tilgodeses.
En velsmurt maskine
Sylosis mødte på Hades et tændt publikum, der med det samme fik knytnæverne i vejret og startede en tornado af en pit, der fik støvet til at flyve. Energiniveauet var tårnhøjt på scenen, måske kun toppet af deres tekniske niveau. Fra start fik vi masser af deres sprøde riffs, der hurtigt beviste, at de – ikke overraskende – kan levere det bedste fra både thrash og melodød i skøn forening.
”I Sever” landede som en mursten i ansigtet, og jeg håber, at både band og de fremmødte havde arrangeret tider hos den lokale kiropraktor til dagen efter. Ingen nakker blev sparet, og de store flammer, der stod op fra scenen, gjorde også sit for at få fræset et par øjenbryn af. Storhittet ”Worship Decay” blev leveret med teknisk snilde og overskud, og publikum labbede det i sig som jordbær med fløde på en hed sommerdag.
Middleton i front styrede selvsikkert publikum igennem sættet med sin stærke vokal og en intensitet som en bidsk terrier. Conor Marshall på guitaren headbangede sig igennem langt størstedelen af koncerten, hvilket næsten gjorde hans præcision hele vejen igennem mere imponerende. Intense ”Poison for the Lost” tryllebandt med sine effektive breaks, vrede og dominerende vokal og ikke mindst de imponerende tunge trommer. Gryden blev holdt i kog, og uanset hvad Sylosis smed ud over scenekanten, så blev det gjort effektivt og hidsigt – og publikum besvarede det med op til flere walls of death og circlepits, der måske ikke nåede helt ned til bakken, men dog af respektabel størrelse for en eftermiddagskoncert.
Bakken må vente
Det var en ekstremt veludført koncert med masser af spilleglæde, teknik og et publikum, der gav energi tilbage til bandet. Sylosis beviste endnu engang, at det der med at spille teknisk metal slet ikke behøver se så svært ud. Sættet blandede deres tidlige udgivelser med deres seneste mere moderne lyd, og det er ellers en svær balancegang. Men Sylosis får det hele til at se nemt ud. Også selvom solen bager, og bakken frister med en rolig start på Copenhell 2025. Men bakken måtte vente.
Billeder af Sebastian Dammark
Kittie Pandæmonium, kl. 17:30
På væggen i teenageværelset
Hvis du ligesom undertegnede var teenager i starten af 00’erne og havde en forkærlighed for nu-metal, var der en god chance for, at Kittie prydede væggen på dit værelse. Måske lige ved siden af de lidt større navne i genren som Slipknot og Korn. Men bandet med de fire kvinder kunne noget helt særligt dengang. Ikke kun fordi de havde en rasende og tung lyd, men netop fordi de var nogle badass kvinder i en ellers mandsdomineret scene, hvor fyrene gik rundt med omvendt kasket, slidte Vans og baggy bukser. Nu er de tilbage efter mere end ti års stilhed, og sidste år udkom deres første album siden 2011, comebackalbummet Fire. Spørgsmålet var så, om de stadig kunne tænde den samme gamle fan-gnist, eller om det hele blot ville blive et halvlunkent forsøg på et nostalgitrip tilbage til teenageværelset med discman og vrede dagbogssider.
Med kløerne fremme …
Jublen lød, da de fire kvinder indtog scenen, og det stod hurtigt klart, at tiden ikke var til smalltalk. De startede lige på og hårdt uden nogen form for introduktion, men direkte ind i deres tunge og brutale lyd, der fyldte pladsen foran Pandæmonium. Morgan Landers vokal var næsten mere brutal live, end den er på plade, hvilket kun er et plus i denne anmelders bog. Bandet virkede generelt veloplagt og velspillende. Især trommeslager Mercedes Lander var et syn for sig, idet hendes arme fløj rundt, som om de ikke havde lavet andet end at holde takten til de rasende riffs siden starten af 00'erne. Guitarist Tara McLeod og bassist Ivana Jenkins byttede indimellem plads, hvilket gav lidt visuel variation i en ellers relativt statisk sceneoptræden.
Selv om der var smæk på fra start, så begyndte koncerten desværre at glide lidt ind i en mere ensformig rytme efter de første par numre. Der manglede i høj grad den kontakt til publikum, som kan løfte et solidt sæt op til noget mindeværdigt. Særligt under "Eyes Wide Open", som var førstesinglen fra deres seneste udgivelse, var det tydeligt, at selvom musikken sad lige i skabet, så manglede der noget rent sceneteknisk.
Inden endnu et af de nye numre, ”Vultures”, blev spillet, spurgte Morgan, hvordan folk havde det, og der kom et jubelbrøl tilbage som svar. Hun nævnte, at det var en varm dag, at solen skinnede, og at publikum nok snart ville smelte. Vejret var desværre ikke nok til at hjælpe bandet helt på vej, og publikum havde ikke den samme indlevelse og intensitet, som der for eksempel havde været ved Employed To Serves optræden tidligere på samme scene. Man savnede generelt den gnist, der for alvor kunne antænde publikum. Den forløsning kom, da de efter en halv time som andensidste nummer spillede ”Brackish”. En noget hårdere version end den 24 år gamle indspilning, men det klædte bestemt nummeret. Her viste Mercedes Lander med sin ret fede, dybe vokal, at hun kunne andet end at slå til tønderne. Det kunne bandet sagtens gøre mere brug af.
… halvskarpe kløer, desværre
Man kunne frygte, at det bare ville blive et nostalgisk tilbageblik. Men frygten udeblev, idet Kittie mest spillede deres nyere materiale. Som en af mine venner sagde undervejs: ’Spiller de ikke snart noget nu-metal?’ Hans tese var, at de skammede sig over deres gamle numre. Men netop med den opdaterede version af ”Brackish” viste de, at der stadig er hold i de gamle sange – især når de spilles i et mere moderne udtryk.
Samtidig blev det desværre aldrig helt den fest, som undertegnede havde håbet på. Efter små 40 minutters koncert, som blev leveret solidt og sikkert, manglede der stadig noget. Kontakten til publikum kunne have været meget bedre, og selv når den var der, virkede den ikke oprigtig, men nærmere indstuderet. Som det blev påpeget af Morgan Lander, har bandet spillet sammen i næsten 30 år, men de har dog formået at distancere sig tilpas meget fra deres nu-metalstil til stadig at være relevante den dag i dag. Det til trods, så hævede stemningen sig aldrig helt til, at det ville blive en mindeværdig koncert.
Billeder af Rolf Meldgaard
Within Temptation Helviti, kl. 18:15
Med armene over kors
Det var med blandede følelser, at jeg tog plads foran Helviti, klar til at tage livtag med en af mastodonterne indenfor kategorien melodisk metal, Within Temptation. Jeg aldrig selv har ladet mig friste af hverken Sharon den Adels mezzosopran eller Robert Westerholts øre for melodier og måtte forud for koncerten forberede mig mentalt på at skulle mene noget om et band, jeg på intet tidspunkt har interesseret mig for i de 25 år, jeg har hørt metal. Jeg indrømmer blankt, at jeg kun modvilligt accepterede opgaven – og jeg mener modvilligt.
Dagens overraskelse
Men det skal på ingen måde hedde sig, at jeg ikke kan skifte mening, når jeg bliver præsenteret for fakta. Og faktum er, at Within Temptation er et formidabelt liveband. At kunne se bort fra personlige præferencer er alfa og omega, når man står ansigt til ansigt med sine forudindtagelser. Så meget desto mere var det en behagelig overraskelse, da den klare grænse mellem præferencer og professionalisme pludselig blev diffus.
Nogle bands formår ikke at overbevise mig gennem diverse udgivelser, men er omvendt forrygende live – og det kan jeg ganske frivilligt konkludere om Within Temptation. Den Adel var et fyrtårn uden sammenligning, og allerede da hun åbnede munden første gang, var jeg klar over, at jeg måtte æde mit brokkeri i mig igen, rå. Den kritik, jeg havde af hendes vokal som oplevet hjemme i min stue, forstummede øjeblikkeligt, for hendes autodidakte talent var mere end bare tydeligt. Faktisk føltes Helviti næsten for lille til den Adels storslåede stemme, der gjorde sig godt under åben himmel.
Selvom der var smækket et tyndt lag delay-effekt på hendes vokal, var der ingen tvivl om, at hun har en imponerende stemme. I modsætning til hvad jeg har hørt af Within Temptation i privaten, befandt hun sig i et mere naturligt toneleje og understregede, hvor stor en del af bombastisk stadionmetal der står og falder med en kompetent forsanger. Hendes vibrato var lige, som den skulle være, der var intet forceret over hendes kraftfulde stemme – noget der tit og ofte kan medvirke til, at jeg simpelthen ikke gider høre efter.
Inderlighed på vers
Hendes anstrengelser for at engagere publikum bar øjeblikkelig frugt, og man var ikke et sekund i tvivl om, at her havde vi at gøre med et topprofessionelt band, for hvem musikken er et decideret håndværk. Ser man bort fra de tre originale medlemmer, har de øvrige musikere været med i over ti år, og det mærkes. Niveauet var højt, og samspillet mellem de enkelte medlemmer var eminent, hvilket også bærer en stor del af ansvaret for at kunne levere et mere end blot acceptabelt produkt.
Om det var en sang dedikeret til den Adels afdøde far, en sang dedikeret til Ukraine eller bare en sang om knuste hjerter blev den spillet så overbevisende, at jeg ikke kunne lade være med at nikke anerkendende, når den ene solo efter den anden rullede over det talstærke publikum som et musikalsk tordenvejr.
Selvom lyden ind imellem lod noget tilbage at ønske på detaljefronten, var den mestendels rigtig god fra min placering. De mange guitarsoli, som blev fremført til UG, gik klart igennem, og jeg noterede mig med tilfredshed, at keyboardet var hørbart. Det sker alt for ofte, at detaljerne ved musik, der ikke bare er tonseri, går tabt i en liveoptræden, men heldigvis slap vi alle for at blive snydt for de mangfoldige melodiske aspekter af Within Temptations musik.
Og publikum tilbad dem. Jeg har før haft påpeget, at det er vigtigt for den generelle oplevelse, at et band formår at skelne mellem en festivaloptræden og en koncert på et spillested. Det er noget andet at være ét band ud af mange og at være sit eget trækplaster. Dét kan Within Temptation. De havde rullet de helt store kanoner ud og spillede en bred vifte af deres tunge materiale til de mange fremmødtes fælles begejstring.
Within Temptations gotisk-symfoniske metal er proppet med emotionelle udladninger, som har fået mangen en metalfan til at føle ting i tre årtier. Der er fuld knald på de store armbevægelser, de store følelser og ikke mindst inderligheden i de mange melodiske aspekter af deres musik.
Men ingen roser uden torne. Som nævnt tidligere er de et flagskib for stadionmetal og der blev derfor hurtigt lidt for meget fællesklap til mig og mine førnævnte præferencer. Mange af numrene lød temmelig meget som hinanden, og hen imod slutningen syntes jeg efterhånden, at jeg havde hørt, hvad de havde at sige. Det trak i langdrag, og når de fokuserede på den mindre tunge, mere melodiske, gotiske metal, kunne de lige så godt have skiftet den Adel ud med Jonas Renkse fra Katatonia.
Selvom jeg gik derfra positivt overrasket over både form og indhold, var det ultimativt en cementering af mine fordomme om bands i den genre. Men det kan ikke tilskrives andet end smag og behag, og set fra mit perspektiv leverede Within Temptation alligevel den deklarerede vare.
Billeder af Christian Larsen
Wormrot Gehenna, kl. 19:45
GrindCORE fra SingaPORE
Hvor mange grindcorebands kender du fra Singapore? Der er en håndfuld såsom Demisor, Volition og Magnicide, men nu er det altså Wormrot, det skal handle om. Og hvis du ikke var til stede foran Gehenna denne onsdag, gik du virkelig glip af noget. Det vender vi tilbage til. For med det dugfriske album TNT i ryggen ankom singaporeanske Wormrot til Copenhell for at levere deres kompromisløse version af moderne grindcore. Trioen har gennem årene perfektioneret balancen mellem ekstrem fart og kirurgisk præcision. Med numre, der oftest lige sniger sig op på lidt over 60 sekunder og sjældent over to minutter, er det lige noget for undertegnede. Min forventning var brølende blastbeats, knivskarpe riffs og rasende vokaludbrud – og dét blev leveret.
Wormrot åbnede sluserne på Copenhell
Publikum var endnu kun ved at varme op til festivalens første aften, men Wormrot havde ingen planer om en langsom start. Efter en kort, knugende instrumental intro gik helvede løs med et inferno af blastbeats, rasende riffs og en vokal, der skiftede fra desperate skrig til dybe growls med millisekunders mellemrum. Lydmuren, de byggede op, var intet mindre end overvældende, og det var til tider næsten ikke til at tro, at der blot stod tre personer på scenen.
Selvom grindcore af og til kan risikere at glide over i en monoton suppedas, formåede bandet her at variere deres udtryk tilpas uden at miste intensiteten. Der blev skruet op og ned for tempoet, breakdowns ramte præcist, når der var brug for dem. Selv om der visuelt ikke var de store armbevægelser, så opstod der et nærmest cinematisk øjeblik, da ”Eternal Sunshine of the Spotless Grind” blev spillet, mens solen gik ned bag træerne ved Gehenna-scenen og kastede et gyldent skær over det knusende kaos. Og kaos var der, men det blev heldigvis aldrig rodet.
Publikum messede med jævne mellemrum ”Wormrot, Wormrot, Wormrot”, og selv om der i starten ikke var den vilde bevægelse blandt publikum, kom der mere og mere gang i folk, som koncerten skred frem. Der blev opfordret til circlepits flere gange, hvilket blev adlydt hurtigt. Der var også en masse, der crowdsurfede. Vokalist Arif Suhaimi sad på et tidspunkt på scenegulvet og tog synet af den fyldte plads foran scenen ind. Han rejste sig op, og efter et minuts tid tog han sin hånd hen foran sit hjerte og nikkede anerkendende. Der var en klar spilleglæde hos bandet, og de virkede oprigtigt glade for at stå på scenen trods deres til tider anstrengte og koncentrerede ansigter.
Selv da Arif Suhaimi lettere ironisk annoncerede: ”We’re gonna play a slow song”, og publikum spontant svarede ”No!”, blev intensiteten kun højere, da det efterfølgende breakdown ramte med voldsom tyngde. Wormrot formåede at holde momentum hele vejen igennem det 40 minutter lange sæt, der balancerede overlegent mellem brutalitet og kontrol. Trommeslager Fitris arme lignede indimellem en vindsnurret maskine, og da han rejste sig op til sidst i koncerten, var han ét stort smil. Bandet forlod scenen med brede smil og tydelig taknemmelighed. Men de spurgte, om de skulle spille et ekstra nummer, og det blev et rungende ”Ja!” fra publikum.
Kontrolleret kaos
Wormrot leverede en magtdemonstration udi moderne grindcore. Deres kompromisløse intensitet kombineret med spilleglæde og teknisk overskud fik dem til at stå som dagens absolutte højdepunkt for undertegnede. Konferencier Carsten Holm, der startede med at introducere bandet, bekendtgjorde, at det var hans hovednavn denne dag. Og efterfølgende kan jeg kun være enig. Det var en kontrolleret eksplosion af kaos, og selv om de tre musikere ikke havde de store bevægelser på scenen, så gjorde dette intet, da musikken i sig selv var så vild, voldsom og kaotisk, som den var.
Billeder af Christian Larsen
Poppy Hades, kl. 19:45
En musikalsk centrifuge
Myrkur er ikke den eneste kunstner på pladsen i år, der har en fortid inden for popmusikken. Poppy debuterede i 2016 med et, med vilje, søvndyssende album, 3:36 (Music to Sleep To), og med hendes aggressive Negative Spaces fra sidste år er det tydeligt, at der sket en del. Fra androgyn drømmepop til en Grammy-nominering for bedste metalpræstation har hun haft mange forskellige hatte på gennem årene.
Det korte af det lange er, at hendes musik, hendes udtryk, hendes tilstedeværelse og talent for at kombinere blastbeats med bubble gum-pop går op i en højere enhed. Hendes engleblide vokal er blot et skalkeskjul for en kvinde, der lyder, som om hun for længst har fået nok. Apropos fået nok, så var åbneren “have you had enough?” et direkte ormehul til dengang, jeg ikke kunne få nok af Garbage, men krydret med tunge, langsomme riffs og et brøl, der lyder, som om det hører til nogen, der fylder mere på en scene.
Kawaii-metal
Hun så særdeles sød, næsten harmløs ud, som hun spankulerede rundt på scenen, så hjemmevant, som var det i hendes egen stue. Hendes poprødder skinnede igennem i hendes måde at bevæge sig på, der var ikke meget metal over hende – indtil der pludselig var. De respektive kontraster nåede at skifte så mange gange i løbet af et nummer, at jeg knap nåede at danne mig over, hvilken genre hun nu havde fusioneret popmusikken med.
Især “Anything Like me” var særdeles underspillet. Den blide og bløde intro gled langsomt over i, hvad der smagte utroligt meget af Marilyn Mansons “Beautiful People”, mens bassen hamrede taktfast ud over et tilbedende publikum. Hendes vokal skiftede ubesværet mellem en flabet hvisken og en umådeligt beroligende stemme, og jeg faldt i svime over hendes absolut maniske skrig midt i nummeret.
Apropos, “the center’s falling out” afslører, at den fortærskede stereotyp om den såkaldte manic pixie dream girl ikke passer på Poppys særlige form for ufiltreret charme. Vi nærmer os i stedet en deprimeret goblin mareridtskvinde, der vil blæse metallens efterhånden konforme dogmer et meget langt og for nogle forvirrende stykke.
“Scary Mask” understregede, at min nyfundne begejstring for konceptet Poppy, bestemt ikke er malplaceret. Vi blev serveret fløjlsblød popmusik, melo-døds-guitar-lir og i midten af det hele stod Poppy. “Concrete” blandede én del Babymetal, én del pop-punk, som vi kender den fra 00’erne, med én del tunge og langsomme chugs, og resultatet blev en radioaktiv og særdeles bidsk Power Puff-pige, der uden at anstrenge sig synderligt nåede helt op på bakken. Det hjalp også på formidlingen, at Poppys medbragte musikanter lagde sig i de sorte seler. Jeg er billigt til salg for et godt chug leveret af en mand i skimaske, åbenbart, for jeg var imponeret over, hvordan de formummede mænd kunne matche Poppys både voldsomme og skrøbelige energi.
Rend mig i traditionerne
Fair skal være fair: De metalliske indslag var ikke voldsomt nyskabende og fokuserede mest på at være den brutale modpol til de skrøbelige toner. Men hvad betyder det, når musikken spiller, solen skinner, og publikum har hoppefest på Hades. Nytænkende eller ej, de mange forskellige slags metal i hendes repertoire gjorde, at det aldrig blev kedeligt eller forudsigeligt, og jeg forlod pladsen euforisk over hendes piskesmældsmetal, der kun glimtvis blev påvirket af, at vi trods alt befandt os udenfor.
Hvis man kun kender hende fra ‘gamle dage’, kan jeg snildt forestille mig, at hendes udvikling de senere år har drevet en kile mellem kunstner og fans. Men det er alle forundt at søge nye græsgange, og det kan man roligt sige, at hun har gjort. Sådan kunne jeg fortsætte side op og side ned om de enkelte numres fortræffeligheder, men med så meget indhold komprimeret i bare et enkelt nummer ville det blive en meget længere anmeldelse.
I sidste ende synes jeg, det var en effektiv sætliste, der understregede Poppys talent for at kreere et sammenhængende produkt ud af rigtig mange løsdele, som var det en pose LEGO uden samlevejledning. Og publikum? De labbede det i sig uden forbehold. Det understregede blot min teori om, at inde i enhver metalfan bor der en kæmpe poptøs M/K/NB.
DISCLAIMER: Bandet havde frabedt sig fotografer til deres koncert. Derfor er der desværre ingen billeder fra aftenens show.
Swartzheim Pandæmonium, kl. 20:00
Fra pandemi til Pandæmonium
Danske Swartzheim er i Metaldanmark nok mest kendt som et eminent liveband. Det har de fået lov til at bevise på både Copenhagen Metal Fest, Copenhell Metal Cruise og sågar Wacken sidste år. Ikke dårligt af en flok efterskoleknægte, der mødtes under pandemien. Med kun et kikset debutalbum og en ultrakort EP i bagagen har de endnu ikke overbevist denne gamle thrashfan om, at deres klassiske Bay Area-thrash med en sjat hardcore er vejen frem. At de så har valgt ikke at være til stede på de gængse digitale platforme, gør det ikke nemmere. Men det er der til gengæld en anden ting, der gør: knaldhårdt arbejde, og det er noget, de unge jyder behersker.
Into the pit, og bliv der!
Al deres ungdommelige energi skulle så for alvor stå sin prøve på Pandæmonium-scenen, men med hårdt arbejde, fuld-smadder-thrash samt ikke mindst masser af groove var min forventning, at Swartzheim ville besidde netop de dyder, der kunne sparke et Copenhell-publikum i gang. De gjorde absolut også, hvad de kunne, men især i starten var lyden foran scenen – der, hvor man skal opholde sig til en Swartzheim-koncert – desværre lige så mudret som på føromtalte debutalbum Clinical Nightmare.
Forsanger Jeppe Fugleberg havde med sin blanding af jysk bonderøv og ungdommelig ’fuck jer’-attitude rigeligt med karisma til at fylde Pandæmonium-scenen op. Men det kneb for resten af bandet, og ikke mindst deres sange, at følge med. Der var masser af energi, attitude og lækre grooves, men desværre ret langt mellem de fede riffs. Uden dem blev koncerten mest til tomme stiløvelser, og bortset fra det ihærdige pit foran scenen var stemningen heller ikke ligefrem på kogepunktet blandt publikum. ”Artillery” bød på tårnhøj hastighed, fine temposkift og flere af de groovy passager, bandet behersker så godt, men igen savnede man nogle riffs, der kunne løfte tingene over det gennemsnitlige.
En ny sang blev introduceret som indtil videre bare ”Den nye”, men bortset fra lidt groovy baslir mod slutningen lød den nu egentlig ret meget som det gamle. Ærgerligt, at et band, der faktisk spiller så kompetent, og ikke mindst spiller så godt sammen, stadig ikke har et bedre katalog af sange at vælge fra. Efter 45 minutter strøg bandet hurtigt fra scenen for ikke at vende tilbage, og det kunne man sådan set godt forstå.
For stor en mundfuld
Swartzheim er et talentfuldt band med mange af de færdigheder, der skal til for at slå igennem, men Pandæmonium-scenen på Copenhell var simpelthen for stor en mundfuld for de gæve jyder. Det er ingen skam at fyre den af på de utallige mindre scener rundtomkring i Danmark og resten af Europa. Indtil videre er det nok der, bandet passer bedst ind.
Billeder af Rolf Meldgaard
Dizzy Mizz Lizzy Helviti, kl. 21:15
En folkefest for fædre
Det er svært at brokke sig over en sætliste, som man selv har valgt. Dizzy Mizz Lizzys koncert på Helviti var i høj grad bestillingsarbejde, for det var ’by request’, hvilket vil sige, at publikum selv havde været med til at stemme på aftenens sange. Ligesom med Metallicas ’by request’-koncert i 2014 kunne det ved koncertens begyndelse godt mærkes, at det i højere grad var pligt end lyst, der drev værket. Dog fik de spillet sig selv i bedre humør, efterhånden som koncerten skred frem. Samspillet levede op til forventningen om en fest for fædre, folk, fæ og andet godtfolk. Dizzys debut tog en hel generation med storm, og det kunne mærkes, for der var både sange for de fædre, der har fulgt Dizzy fra begyndelsen, og for de børn, som en dag arver deres fars oversized læderjakke.
Farrock og lyd på dåse
Koncerten indledtes med den nyere “In the Blood” og “Forward In Reverse”, der begge er forholdsvis poppede og mere eller mindre alluderede en morgenfrisk Tim Christensen som soloartist. Og så gik det ellers slag i slag med, ja, publikumsfavoritterne. Det var ikke svært at regne gennemsnitsalderen ud på publikum efter et hurtigt blik på den af publikum kuraterede playliste. Den var mere eller mindre bare debutens greatest hits, og så nogle af de andre. Måske var det i virkeligheden en måde at få dem af vejen på, før de koncentrerede sig om det, mange af os havde ventet på. Desværre kom Dizzy ikke så heldigt fra start. Christensens letgenkendelige vokal var dårligt tunet og lød som sunget gennem en dåsetelefon. Bassen overdøvede alt for ofte guitaren, mens trommerne holdt snor i rytmen, der trods de lydmæssige udfordringer stadig kunne trænge igennem. Guitaren kom heldigvis mere frem i billedet på “Glory”, men blev så til gengæld overdøvet af den ubehageligt opskruede mikrofon.
Det lod umiddelbart ikke til at genere de aldrende millennials, der mindedes deres ungdoms grønne vår. Noget, der fortsatte over i “Barbedwired Baby’s Dream”. Scenen fyldtes af teaterrøg i sådan en grad, at man kunne ane musikerne, men til min store glæde blev lyden mærkbart udbedret, og derefter gik det kun fremad. Dizzy fik hurtigt momentum og holdt niveauet resten af koncerten. Den førnævnte folkefest fungerede både som en tur ned af mindernes boulevard og som en påmindelse om, at selvom man er ved at blive gammel, bliver man aldrig for gammel til at synge med på hverken den afdæmpede “Love Is A Loser’s Game” eller den uden tvivl mest populære sang, “Silverflame”. Med tanke på den svære start opvejede resten af koncerten de vanskeligheder, der indledningsvis lukkede festen, før den overhovedet var begyndt.
Folkekær og folkenær kærlighed
Den svære start og lydproblemerne til trods fik bandet sunget publikum op, og aftenen stod både på fællessang og moshpit. Man kunne mærke kærligheden til Dizzy, selv efter så mange år. Ligesom en gourmand kan hungre efter en hotter med det hele fra pølsevognen i en sen nattetime, kan selv en progsnob som undertegnede ikke andet end holde af d’herrer Christensen, Nielsen og Friis. Det er ærlig kærlighed fra et band, der uden tvivl elsker sit publikum og har et stort scenenærvær. Det kan godt være, at det virkede for meget som en tjans til at starte med, men Dizzy Mizz Lizzy er en indgroet del af den danske musikkanon, og deres musik fortjener at gå i arv i flere generationer, ligesom fars gamle læderjakke.
Billeder af Sebastian Dammark
Julie Christmas Gehenna, kl. 22:45
Her kom der ikke noget med Slayer
I metalkredse er Julie Christmas nok mest kendt for sit samarbejde med svenske Cult of Luna på det gennemført fantastiske Mariner-album fra 2016. Her førte den karismatiske amerikaner et nyt lag af intensitet og originalitet til svenskernes post-metalliske udtryk. Begge dele havde de egentlig rigeligt af i forvejen i månekulten, men det siger en del om Christmas’ evner, at hun var i stand til at bygge endnu mere på det, der allerede var gruppens styrker. Christmas har dog længe haft gang i en absolut habil solokarriere, der, i det mindste i glimt, også strejfer metallen. Det kunne man få bekræftet sidste år på Ridiculous and Full of Blood – et album, som vores anmelder med rette var stærkt begejstret for. Men ville hendes mix af alt-pop, post-metal og alt derimellem mon passe til et kræsent ’spil-den-med-Slayer’-publikum en sen aftentime på Copenhell?
At balancere på vanviddets rand
Med Julie Christmas’ skæve indgang til metallen var der lagt op til endnu en af den slags koncerter, Gehenna er skabt til, men forinden havde jeg frygtet, at scenen i skoven også ville være for lille. Den frygt viste sig at være temmelig ubegrundet, for der var lige knap halvt fyldt, da koncerten, lidt forsinket og meget langsomt, gik i gang. I et smukt, men lettere bizart antræk, inklusive en hjerteformet hovedbeklædning med lys i, gik Julie Christmas på scenen med mekaniske bevægelser som en marionetdukke. Det udviklede sig hurtigt til tunge og post- metalliske udtryk og ikke mindst amerikanerens unikke vokal med konstante skift mellem skrig og skrøbelig skønsang. Christmas’ stemme formåede, præcis som på hendes udgivelser, hele tiden at balancere på vanviddets rand, men samtidig at være i fuld kontrol, når hun leverede sangene fra sine to soloplader.
Stærkest stod ’hittet’ ”Supernatural”, inklusive koncertens eneste syng-med-sekvens, og så ”End of the World”, hvor Johannes Persson fra Cult of Luna brølede med. Smukt og intenst, som stort set kun post-metal kan gøre det. Men med bare to albummer i eget navn var der jo ikke voldsomt meget solomateriale at tage fra. Derfor kunne det godt undre, at Christmas ikke spillede et eneste sekund fra Mariner. Når man så ovenikøbet kunne konstatere, at Persson var med på guitar og vokal, så blev min undren vekslet til forbløffelse. Men det var åbenbart ønsketænkning at få lov at høre noget fra en af de mest interessante post-metaludgivelser nogensinde. Det bekræftede sådan set bare billedet af Julie Christmas som en kunstner, der aldrig går den nemme vej eller træffer de oplagte beslutninger. Den slags fortjener respekt, men det er ikke altid, det fører til de klogeste beslutninger.
The answer, my friend …
Jeg var næppe den eneste, der var dybt betaget af denne koncert, men samtidig fornemmede, at der manglede lidt. I hvert fald begyndte det langsomt at tynde ud foran Gehenna, og på trods af alt det, der lykkedes, inklusive et virkeligt velspillende band, nåede vi aldrig helt op på de højder, man havde forventet. Måske havde det hjulpet, hvis Christmas havde kommunikeret mere med publikum og fortalt lidt om sine stærkt personlige sange. Hvem ved? Svaret blæste i den heftige vind …
Billeder af Christian Larsen
VOLA Pandæmonium, kl. 22:45
Stemninger og følelser i tunge grooves
Det danske band VOLA har i årevis haft en særlig evne til at balancere det kompromisløse og det følsomme med det tekniske og det melodiske, uden at det bliver rodet eller forceret. De blander metal med elementer fra både pop og elektronisk musik og skaber et lydunivers, der får lytteren til både at drømme sig væk og nikke med nakken. Groove og melodier går hånd i hånd i en nærmest uimodståelig kombination, hvor hver tone og hver rytme synes at have sin helt egen betydning. Med deres seneste album, Friend of a Phantom, har de endnu en gang bevist, at de ikke er bange for at udfordre genrerne, samtidig med at de bevarer en intens nerve og en stærk følelsesmæssig dybde.
Dansk kvalitet
Mens Dizzy Mizz Lizzy lukkede Helviti, og tonerne af ”Silverflame” ringede ud, var vi nogle andre, der stod og ventede spændt på VOLA foran Pandæmonium. Scenen blev fyldt med hvidlig røg, og fra første strobelampe satte in, blev publikum indfanget i bandets univers. Hvor den tunge bund, de drømmende melodier og de stringente grooves gled ubesværet sammen.
Åbningsnummeret ”We Will Not Disband” satte øjeblikkeligt tonen, og de dybe guitarriffs bragede frem, mens lyset klippede mørket itu, og publikum gled hurtigt ind i VOLAs karakteristiske trance. Visuelt havde bandet også gjort sig umage, og der var tænkt over detaljen. Der blev kørt med hvidt trommesæt, hvid guitar hos forsanger Asger Mygind og et par markante hvide lyssøjler, der skabte kontrast til de sorte instrumenter på fløjene.
Efter ”Stone Leader Falling Down” og ”Paper Wolf” kom aftenens første gæsteoptræden ud af to. Det var Gavin Mistry fra Gradience, som med rapvokal føjede et spændende element til nummeret ”These Black Claws”. Senere i sættet kom, forventeligt, ”Cannibal”, hvor Christoffer Kofoed fra Neckbreakker havde fået tjansen som afløser for Anders Fridén fra In Flames, der er med på nummeret originalt. Kofoed gjorde det rigtig godt og leverede et mere brutalt indslag end på originalen, men det var da en skam, at In Flames ikke spillede samme dag som VOLA, så Fridén havde været med på vokal.
Publikum kvitterede løbende med jublende respons, og bandets kommunikation med forsamlingen var afdæmpet, men hjertelig. Da Asger Mygind først sang a cappella på nummeret ”24 Light‐Years”, inden instrumenterne koblede sig på, var et smukt øjeblik, og han beviste, hvor god en sangstemme han har. Mindst lige så smukt og gåsehudsfremkaldende var det, da han lod publikum synge afslutningen på nummeret. Hele koncerten blev afsluttet med ”Straight Lines”, og selv om benene værkede, blæren kaldte på at blive tømt, og sengen var yderst savnet hos undertegnede, så kunne jeg snildt have taget en omgang mere med VOLAs magi.
”En tur til!”
VOLA lukkede onsdagen på Pandæmonium med en præstation, der understreger deres status som et af de mest interessante navne i dansk musik i øjeblikket. Den tekniske overlegenhed kombineret med et stærkt visuelt udtryk og velvalgte gæsteoptrædener løftede koncerten op på et niveau, der tilfredsstillede både fansene på forreste række og de mere feststemte bagerst. Bandet mestrede den hårfine balance mellem det tunge og det drømmende og leverede en fantastisk oplevelse i mørket.
Billeder af Sebastian Dammark
Dethklok Hades, kl. 23:00
Aftenens tilsigtet komiske indslag
Notesbog, TJEK
Kuglepen, TJEK
Ørepropper, TJEK
Et band med en nettoomsætning per tour, der matcher det gennemsnitlige europæiske lands BNP, TJEK
Brendon Small, manden bag de hjælpeløse musikalske genier, der er så metal, at de ruster i regnvejr, bragte langt om længe verdens mest succesfulde metalband med sig.
På redaktionelt niveau var vi ikke voldsomt begejstrede for deres seneste udspil, men som jeg stod der, ansigt til ansigt med noget, jeg brugte utrolig meget tid på i mine 20’ere, var det svært at bevare den professionelle distance. Deres tunge og til tider dramatiske, men altid effektive melodød har stadig en særlig plads i mit hjerte, og det rullede tungt af scenen.
Fanservice på højt plan
Hvordan Live Nation kom uden om ansvarsfrasigelseskontrakten vedrørende skader på og/eller dødsfald blandt publikum, ved jeg ikke. Jeg stod heldigvis langt nok væk til, at jeg kunne more mig i sikkerhed over et band, der efter så mange år stadig formår at få mig til at trække på smilebåndet og nikke med på deres fængende melodiske deth metal. De har fundet en formel, finpudset den, og så holder de sig til den. Der var ikke spor af noget med prog eller bedstefars guitar, og man kan snildt høre, at bands som Arch Enemy har kigget Dethklok over skulderen.
Selvfølgelig blev vi ikke snydt for Facebone, der opfordrede os til at læse op på koncertetikette – som er fransk og betyder: ‘Lad være med at være en nar’ – og til at indtage rusmidler med måde, så andre ikke ender med ansvaret for din idiotiske adfærd. Selvom man hader sine fans, så er de stadig nødvendige for at holdes nogenlunde i live. Vi blev selvfølgelig heller ikke forskånet for en lille hilsen fra bandet, der endelig har lært at kende forskel på Danmark og Holland.
Det er svært at skulle fremhæve det ene nummer frem frem for det andet, når vi både fik “Thunderhorse”, “Murmaider”, “Mutilation on a Saturday Night”, den symbolske “The Duel” mellem vores skandinaviske brødre, Duncan Hills kaffe-jingle, og, og, og. Jeg savnede “Go Forth and Die”, men det skal ikke ligge Dethklok til last, at jeg er svær at stille tilfreds. Fælles for dem alle var, at de blev leveret med deres respektive musikvideoer kørende på bagtæppet, hvilket bidrog til følelsen af, at det var et show og ikke en koncert.
Indsæt selv passende metalocalypse-citat
Det er usagt os alle i mellem, at når du ser et liveband, så er det i større eller mindre grad et teaterstykke. Men intet understregede mit postulat mere end at endelig stå ansigt til ansigt med verdens største, bedste og mest talentfulde abstrakt. Og at dømme ud fra de rigtig mange mennesker, der satte liv og lemmer på spil for et glimt af bandet, virkede det, som om de fik, hvad de kom efter. Jeg vidste ikke på forhånd, hvad jeg kunne forvente, men på en eller anden facon fik jeg lige nøjagtig, hvad jeg kunne forvente af Dethklok. Måske er det for sent, i forhold til hvor jeg er nu, men det var uden tvivl en af de bedste ture ned ad mindernes metalliske boulevard.
I bund og grund handler det mest om, hvorvidt de spillede dem, man helst ville høre, hvor meget interaktion der ville være, og hvor meget de kunne trække den interne joke, der er hele Metalocalypse. Svaret var, for mit vedkommende, så langt som overhovedet muligt. Og når det så i øvrigt er nogle habile musikere, der er bandets medier, er der faktisk ikke rigtig så meget brok at komme efter. ‘Jamen, hvad så med lyden?’ Den var høj, hvad havde I regnet med? Verdens største tegneserieband går ikke stille med dørene, så I må tage nogle ladies’ tampons i ørerne og gå lidt væk.
At kalde nogens foretrukne klub for et ‘tegneseriehold’ er en opfordring til håndgemæng. At kalde nogens yndlingsgruppe for et ‘tegneserieband’ er at anerkende Dethkloks eksistens som kanon.
DISCLAIMER: Bandet havde frabedt sig fotografer til deres koncert. Derfor er der desværre ingen billeder fra aftenens show.
Torsdag:
- Bastardane
- Skarnet
- Syracusæ
- Syl vs. Eyes
- Bullet For My Valentine
- Danefae
- Gloryhammer
- Walls of Jericho
- Conan
- The Cult
- Exodus
- Mnemic
- Ashes of Billy
- The Prodigy
- Abbath
- Wiegedood
- Lorna Shore
Bastardane Hades, kl. 12:30
Mere end et berømt efternavn?
Torsdag formiddag på Copenhell er sjældent tidspunktet, hvor man forventer at blive væltet bagover. Men Bastardane har netop potentialet til at gøre det. Den unge trio fra Savannah, Georgia, leverer en hårdtslående blanding af sludge, thrash og grunge med en tyngde, der allerede på plade har markeret dem som et navn, man skal holde øje med. Skiven, de udgav sidste år, Catatonic Symphony, er deres mest eksperimenterende til dato. Albummet vidner om et band, der stadig leder efter sin endelige form, men som samtidig viser mere personlighed og musikalsk nerve end tidligere. Det er ingen ringere end Castor Hetfield – ja, søn af dén Hetfield – der sidder bag tønderne og nu også deler vokalen med bassisten Luca Badan, efter de sagde farvel og tak til deres tidligere vokalist.
Op ad bakke i modvind
Det er aldrig nemt at åbne ballet så tidligt på Copenhell, især ikke torsdag formiddag, hvor mange stadig kæmper med gårsdagens tømmermænd og ømme kroppe. De tre gutter fra Savannah trådte dog selvsikkert ind på Hades-scenen med et ydmygt, men energisk udtryk. Publikum var i begyndelsen begrænset til en spredt skare af nysgerrige og trætte metalhoveder, men efterhånden som de første tunge riffs rullede ud, begyndte flere at finde vej ned foran scenen eller at slå sig ned på bakken i solen.
Åbningsnummeret ”The New Sanity” blev ramt af en lidt lav vokal i starten, men det kom der heldigvis hurtigt styr på, og både Hetfield og Badan leverede solide vokalpræstationer. Man kunne netop høre, hvordan Hetfields vokal til tider bærer en tydelig arv fra faderen, dog uden at være en kopi. Trommespillet var ligeledes glimrende, men der blev indimellem rettet på både bækkener og mikrofoner af både Hetfield og teknikere. Igennem koncerten voksede både bandets energi og publikums engagement. På scenen var der godt gang i både bassisten og guitaristen. Smalltalken mellem numrene skiftedes Hetfield og Badan til at varetage. Førstnævnte udviste både overskud og humor, da han introducerede bandet ved at pege på bagtæppet med deres navn på og tilføjede: ’If you can read, you know what our name is’.
Selvom sættet primært var bygget op af bastunge grooves og et par hurtigere skæringer mod slutningen, imponerede det især undertegnede, hvor velspillende trioen fremstod. Bastardane er stadig et band, der søger sit endelige udtryk, men live havde de en energi og spilleglæde, der var svær ikke at lade sig smitte af – selv en tidlig torsdag. Dog manglede der stadig noget, for at oplevelsen kom helt op at ringe. Der måtte gerne have været mere bevægelse hos bandet og større armbevægelser for helt ordentligt at fylde Hades-scenen ud. Samtidig så virkede det i første halvdel af koncerten, som om de lige skulle komme sig over, at der ikke var så mange fremmødte. Energien blev i hvert fald bedre hos bandet, jo flere der troppede op foran scenen.
Klart potentiale!
Bastardane stod over for en utaknemmelig opgave med en åbning af den næststørste scene på Copenhells andendag, men formåede alligevel at levere en stærk, energisk og velspillet koncert, der demonstrerede deres potentiale. Publikum voksede i takt med koncertens fremdrift, og bandet kvitterede med både spilleglæde og selvironi. Der er stadig plads til, at Bastardane kan finde deres helt egen lyd, men denne formiddag viste de i hvert fald, at de kan langt mere end blot at ride på et berømt efternavn.
Billeder af Sebastian Dammark
Skarnet Pandæmonium, kl. 12:30
Endelig skete det
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi på redaktionen som oftest har været ret vilde med danske Skarnet. Den københavnske kvintet imponerede ikke blot med debutalbummet Vinger Til Salg fra 2020, men sandelig også med opfølgeren Fængslet i det fri, der kom små tre år senere. Bandets unikke blanding af tung rock, melodiøse riffs og poetiske tekster på dansk har længe syntes at passe som hånd i handske til Copenhell-formatet, og torsdag formiddag på Pandæmonium blev det endelig en realitet.
Skarnsunger og mælkebøttebørn
Trætheden, og ikke mindst tømmermændene, havde ikke helt fortaget sig, da undertegnede stillede sig i kø uden for indgangen til helvede kl. 11.45. Formiddagens støvfyldte blæsevejr gjorde heller ikke rigtig noget godt, men jeg skulle ind og se Skarnet skyde dagen i gang som torsdagens første band på Copenhells tredjestørste scene. Og lad mig sige det, som det er: Jeg glædede mig som et lille skarn.
Veloplagte og meget smilende gik bandet på scenen, hvor de startede med det medrivende nummer “S.K.Ø.R.”. Det ville være synd at sige, at fremmødet var stort på dette tidlige tidspunkt, men folk rundtomkring på Refshaleøens gamle beton må have mærket magien. Der gik nemlig ikke længe, før der var ganske godt pakket, og folk gik bestemt ikke forgæves. Efter de smukke “Provinszombie” og “Krigersind” fik vi forrygende “Smertedyr”, der fremkaldte fællessang, mens den karismatiske Danny Kroghly i front dansede elegant til de hårdtslående og melankolske toner. Der var ikke et øje tørt, men det skulle blive endnu bedre. En perfekt og intenst leveret “Løgner” fik nakkerne til at vippe i takt på hele pladsen, og herefter kom et af Skarnets allersmukkeste numre, “Mælkebøttebarn”. Sangen blev introduceret af bassist Stig Kjeldsmark, der dedikerede den til alle dem, der trods tunge sten i rygsækken og livslang modgang har grebet chancerne, de aldrig fik. En længere omgang, og lige i overkanten, vil nogen sikkert mene, men det er præcis det her, Skarnets musik handler om; ingen af os er fejlfri, ingen af os er perfekte, men vi kan alle stå sammen om, at man kommer længst med gensidig respekt, nærvær, kærlighed og anerkendelse. Og det budskab er Skarnet bestemt ikke for fine til at buldre frem med, for som den messende Kroghly så smukt udtrykker det: ‘Der er ikke noget pis – jeg pisser, hvor det passer mig!’. Og således gjorde de alle fem. Især den headbangende og allestedsnærværende guitarist Georgios Alevrofas, der simpelthen ikke er i stand til at levere et bare lidt kedeligt riff, om det så gjaldt hans liv. Hans enestående energi og professionalitet er i en klasse for sig. Han giver simpelthen bandet et internationalt snit, hvilket gjorde afslutningsnummeret “Voldtaget Nattergal” til en særdeles smuk oplevelse. Sådanne præstationer ser man sjældent fra så relativt nye bands på så stor en scene som denne.
Træthed og tømmermænd tryllet væk
Pandæmonium-scenens design er nyt i forhold til tidligere år, men også scenens lyd er blevet markant forbedret, hvilket Skarnets musik i dén grad fortjener. Det havde ikke været til at bære, hvis lydforholdene ikke var med dem, men det var de heldigvis. Bandets Copenhell-debut var en decideret smuk oplevelse, og det eneste, der kunne have gjort oplevelsen vildere, var, hvis de spillede lidt længere samt om aftenen ved mørkets frembrud. Det må blive næste gang. Copenhell og Skarnet – I er et smukt par. Jeg håber bestemt ikke, det er sidste gang, jeg ser jer danse tæt.
Billeder af Christian Larsen
Syracusæ Gehenna, kl. 14:30
Colombianerne kommer
Syracusæ brød ud af Bogotás undergrund i 2015 og satte hurtigt deres præg på den colombianske metalcore- og djent-scene. Med deres debutalbum fra 2016, Radix Nebulæ, præsenterede de tekniske riffs og dynamiske rytmeskift og ramte lige ind i hjertet på lyttere, der elsker en potent blanding af aggression og atmosfære. Colombia har jo ellers ikke ligefrem gjort specielt meget for at sætte et aftryk på metalmiljøet, men det er Syracusæ nu ude på at ændre, et land ad gangen.
Hvem behøver egentligt Royal Run, hvis man i stedet kan starte en pit?
Pladsen foran Gehenna var fint fyldt op, der var åbenbart andre end mig, der ville se den colombianske giraf. Men desværre døde deres overraskelsesmoment, inden de overhovedet kom rigtigt i gang. For det stykke pop, der som intro skulle afbrydes af et gevaldigt break, resulterede først og fremmest i et antiklimaks, da teknikken knasede. Bandet stod ellers klar til at vise præcist, hvor gode breaks de kan levere, men det blev altså i første omgang til lidt af en fuser.
Men da de så endelig kom rigtigt i gang, så fik de heldigvis også hurtigt de fremmødte med sig, og moshpitten hvirvlede støvet op. Bandet væltede ud over scenekanten med iltert sydamerikansk tempo og temperament, og stemningen kunne næsten ikke være bedre. Lyden var desværre ikke rigtigt med bandet, men det lod publikum sig dog overhovedet ikke mærke med. Pitten kørte, og jeg er sikker på, at der er et par skridttællere, der blev slidt op undervejs. Bandet er ellers superdygtigt, og særligt må jeg fremhæve Perez Schuster bag tønderne, der i den grad fik fuglene i Gehennas træer til at flygte.
Da Tomas Perez i front på et tidspunkt sagde, at de havde brug for hjælp til at optage en video, og publikum skulle gå amok, så blev der prompte adlydt. Syracusæ-feberen rasede, især da forsangeren skrålende crowdsurfede rundt foran scenen. Det var et fint øjeblik fra et band, der egentlig fremstod teknisk dygtigt og glade for at være i Danmark, men som alligevel ikke gav en super oplevelse. Spilleglæden og kontakten med publikum kunne man i det mindste ikke tage fra de gæve musikere, og jeg er sikker på, at de gik stolte af scenen trods lydproblemer og lidt ensformige numre.
Fra Colombia til Gehenna
Syracusæ stillede på Gehenna foran et publikum, der nok lige knap kendte dem, men det holdt heldigvis ingen af parterne tilbage fra at holde en fest. Live leverer Syracusæ et frontalt angreb på lytteren med præcise djent-grooves, tordnende percussion og Perez’ gutturale scream-vokal. Deres scenetilstedeværelse er intens og disciplineret og med høj teknisk kunnen, men jeg synes alligevel, at numrene lød for ens, og jeg er med på, at det også kan være en fordel. Det er i hvert fald nemt at glemme tid og sted, hvis man alligevel vælter rundt i en uendelig pit. Perez i front gjorde fin figur som publikumsindpisker, og bandet bag ham gjorde, hvad de kunne for at levere en solid oplevelse i pittens fortryllende verden.
Billeder af Christian Larsen
Syl vs. Eyes Pandæmonium, kl. 15:00
Et sammenstød i støj
Syl og Eyes var teamet op til, hvad der tegnede til at blive et kaotisk hardcore-kombi-show. Og når Eyes går på scenen, ved man, hvad man får: en nådesløs eksplosion af hardcore, der ikke giver publikum et sekunds pusterum. Jeg har set dem flere gange, og de har blæst mig bagover hver eneste gang. SYL har på rekordtid markeret sig med et rasende politisk ladet udtryk, som både musikalsk og holdningsmæssigt går lige til benet. Eyes er aktuelle med tredje langspiller SPINNER, og SYL med deres EP, afmagt. Der var således lagt op til et potent clash torsdag eftermiddag, hvor det skulle vise sig, hvad der ville ske, når to så stærke kræfter mødtes på en scene.
Ti mennesker, ét hold
Scenen var sat, sådan at både bagtæppe og opstillinger viste, at det var to bands, der skulle mødes. Der var dubletter af både trommesæt og kabinetter til de i alt ti musikere, der skulle stå på Pandæmonium. Efter at der kom flere og flere folk på scenen, kunne man se, at bandmedlemmerne alle havde identiske hvide trøjer på. Med et SYL X Eyes-logo bagpå samt teksten foran på brystet. Nedenunder stod de enkelte medlemmers navne – særlige uniformer til anledningen for at fastslå, at de i den næste times tid var ét hold. Og fra første anslag stod det da også klart, at det her ikke blot var et eksperiment. Det var en velorkestreret eksplosion af energi, og lige under kaosset var det hele helt nøje planlagt. Det kunne sagtens have mudret gevaldigt med så mange instrumenter på én gang. Men forbløffende nok så var dette ikke tilfældet.
Der blev lagt ud med ”Congratulations!” fra Eyes, som blev efterfulgt af ”pligt” fra SYL, der gled over i ”kort strå”. Her gik SYLs forsanger, Benjamin Clemens, væk fra scenen for at komme blæsende tilbage med Palæstinas flag holdt oppe over hovedet. De to universer gik i clinch, uden at nogen af parterne gav køb på deres identitet. Tværtimod blev det et samspil, hvor de to bands konstant krydsede hinandens udtryk. De to vokaler fra Victor Kaas og Benjamin Clemens overlappede hinanden i et smukt samspil, der på papiret burde falde fra hinanden, men som i praksis løftede intensiteten til nye højder.
Der var en helt tydelig glæde på scenen, nærmest en euforisk energi mellem de ti musikere. Det skete gerne, når en af dem havde en pause i et nummer, at de kastede sig rundt lige så ekstatiske, som var de publikum til koncerten. SYLs trommeslager, Andreas Grønne, begav sig for eksempel ud i en running man en af gangene, han var væk fra tønderne. Ligeledes kunne man se, at herrerne sporadisk sang med på hinandens numre. På den måde blev koncerten aldrig blot en parade af numre, men et levende, organisk væsen, der hele tiden ændrede form.
Kulminationen på hele oplevelsen kom i form af den nye fælleskomposition ”Hoarder”, som de to bands havde skrevet sammen til anledningen. Det hele blev afsluttet med flere omgange wall of death, hvor Benjamin Clemens placerede sig midt i kaosset som en galionsfigur for hele den sømløse energiudladning. Victor Kaas havde undervejs sine karakteristiske bevægelser, der får en til at tro mere på, at han er en alien fra det ydre rum end en jordbo som os andre.
Ét perfekt øjeblik af intensitet
Efter knap 50 minutters koncert føltes det, som om der kun var gået et øjeblik, og det virkede, som om publikum ligesom jeg sagtens kunne have klaret en time eller to mere. Eyes og Syl leverede et kompromisløst, intenst og kreativt sammensmeltet kaos, der aldrig kammede over i rod. I stedet blev det et studie i, hvordan to stærke identiteter kan løfte hinanden til nye højder. En koncert, der gav både gåsehud og tårer i øjnene hos undertegnede, og som formentlig vil stå som et af årets stærkeste øjeblikke på Copenhell. Der var i hvert fald ikke én finger at sætte på det show, som det hvidklædte hold skabte med og for publikum.
Billeder af Claus Ljørring
Bullet For My Valentine Helviti, kl. 16:00
Metalcore, som de fleste kender
Bullet For My Valentine var med til at redefinere metalcore i starten af 00'erne med fængende melodier og følelsesmæssig intensitet. Deres debutalbum, The Poison, er fortsat en milepæl inden for genren og fejrer i år 20-års jubilæum. Siden da har de godt nok bevæget sig i en tungere retning med mere aggression. Spørgsmålet er så, hvad vi kommer til at opleve denne eftermiddag i bagende sol på festivalpladsens største scene. Det bliver på ingen måde den tungeste koncert på Copenhell i år – men det kunne godt gå hen og blive den koncert med mest skrålen-med.
En træls dag for nye fans, men en rigtig god en for de gamle
Der er tit rift om pladsen foran Helviti, og det gjorde sig også gældende, på trods af at Bullet For My Valentine havde fået en plads midt om eftermiddagen, hvor der notorisk ikke er mange på pladsen. Bandet kom storsmilende på scenen, og deres musik satte med det samme gang i publikum.
I år har The Poison som sagt 20-års jubilæum, og det fejrede bandet ved at spille albummet fra start til slut. Det var et modigt valg, da det naturligt både giver plads til skidt og kanel fra et album, som ikke alle iblandt publikum kender. Var du som jeg ung, da Bullet For My Valentine strøg til tops i starten af 00’erne, så var koncerten helt perfekt. Lidt hårdt, men ikke for hårdt ved de gamle knæ. Lidt blødt, men ikke alt for flødebolle. Og så kendte du alle numrene, så ingen grund til at blive udfordret for meget.
Koncerten så ud til at have fået alle på min alder ned foran Helviti og skråle, for sikke en energi, der blev lagt for dagen. Så snart tonerne til de store hits blev lagt an, så reagerede publikum prompte, og især sange som ”All These Things I Hate”, ”Tears Don’t Fall” og ”4 Words” fik så sandelig gang i fællessangen – også på bakken. Både Matt Tuck i front og Michael Paget på guitaren var godt fremme på scenen og opildnede publikum til mere sang, og en pit blev det da også til.
Det er svært at finde noget at hade ved den her koncert, hvis man hørte The Poison, da den udkom. Bandet var et absolut godkendt og solidt act og så både glade og stolte ud over den modtagelse, Copenhell gav dem. Stod man som ny fan, kunne man måske godt sætte pris på bandets tekniske kunnen og polerede numre, men man kunne godt have drysset et par nye numre med ind i sætlisten for at give lidt variation.
Bullet For My Valentine kom med overskud og masser af nostalgi
Bullet For My Valentine har besluttet, at 20-års jubilæet for deres The Poison-album skal fejres ved kun at spille det live. Det kan man synes om, hvad man vil, men faktum er i hvert fald, at albummet blev flot fremført på dette års Copenhell, og det fremmødte publikum var med på fællessang, fra de første strofer blev slået an. Bandet fremstod på alle måder overskudsagtige og glade for at være der, og det fremmødte publikum tog imod dem med henrykte og nostalgiske arme.
Danefae Gehenna, kl. 16:15
I skovens dybe stille ro
Traditionen tro ankom jeg i løb til dagens første koncert, Danefæ på Gehenna, den perfekte scene at lade sig omslutte af deres dansksprogede prog på. Og lad mig sige det med det samme: Deres valg om at synge på dansk gjorde det til en intim oplevelse. Deres følsomme prog mindede mig om Leprous’ melodiøse vinkel på en genre, der enten er for meget eller slet ikke nok – men i dag var den lige tilpas.
Ingen grund til at være nervøs
Anne Olesen i front stod skarpt i al sin åbenhjertighed, og hendes uprætentiøse og sårbare vokal smøg sig om de fremmødte. Jeg synes, helt personligt, at hendes tilstedeværelse på scenen passede som fod i hose til både musikkens afdæmpede øjeblikke og de stormfulde passager. Hendes singer/songwriter-stemme førte an, og som jeg sidder nu og genkalder mig ”P.S Far er død”, kan jeg mærke, at der blev spillet på mine hjertestrenge lige så effektivt som på strengene på scenen.
Olesen overraskede mig ved at slå over i en rå og harsk vokal, som gik godt i spænd med den tyngde, der forankrede den kniplingsfine sang og efter de fremmødtes respons på stort set alt hvad de lavede, lod mig forstå, at jeg ikke var den eneste den dag, der satte pris på at opleve den danske sangskat med et tvist.
Det trestemmige kvindelige kor på ”Vandskabt” satte en stor, fed streg under deres i forvejen meget nordiske lyd, og jeg fik en følelse af, at den historie, de havde at fortælle, var personlig. Min eneste anke er sådan set, at det blev lige lovlig ferskt til tider. Til trods for at deres mere bastante udgydelser kunne tilføje noget kant, føltes det alligevel for poleret i kanterne, og den manglede råhed kunne have givet dem et ekstra nøk op ad.
Stærkt arbejde
Men med tanke på hvem der ellers har stået på plakaten i år, havde de ikke noget at bekymre sig om. Jeg oplevede i hvert fald ikke andet, end at hele orkestret bestående af Anders Mogensen på guitar, Carl Emil Tofte Jensen på bas og Jonas Agerskov på trommer lagde sig i selen, som om de skulle retfærdiggøre at blive booket til Copenhell.
Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at samtlige medlemmer tog deres musik meget alvorligt, og jo højere oppe bassen sad, jo mere seriøse var de. De gik til den med alt, hvad de havde, og Olsens indrømmelse om ængstelighed forud for showet var absolut ubegrundet. Deres anstrengelser bar i den grad frugt, for jeg gik derfra med en udefinerbar følelse af at have fået lov til at se nogen folde deres vinger ud. Jeg ser frem til deres himmelflugt.
Billeder af Lykke Nielsen
Gloryhammer Hades, kl. 17:15
Ånden fra Epic Fest
Når man melder sig helt frivilligt til to dages Epic Fest i Roskilde, så fanger bordet åbenbart. Det var i hvert fald min tanke, da jeg torsdag eftermiddag bevægede mig mod Hades og en time sammen med Gloryhammer. Der var med andre ord episk power metal, fantasy-fortællinger og en pæn sjat fjollerier i horisonten. Men hvilken version af bandet havde vi mon i vente? Her på sitet har vi haft blandede oplevelser med deres koncerter, der ikke altid har kunnet leve op til de normalt så roste albumudgivelser. Senest de besøgte Refshaleøen, var de ’OK’, mens de sidste år på Copenhell Metal Cruise var decideret ringe. Ville den ’nye’ forsanger, Sozos Michael, endelig kunne løfte arven efter Thomas Winkler, den oprindelige Angus McFife?
Vi fløj væk med vinden
Især bedømt på deres optræden på Metal Cruise sidste år og det faktum, at der kun er gået tre år, siden de var her senest, virkede Gloryhammer som en ’best available’-booking, men det har jo også været et svært år for Copenhells bookere. Det bekymrede Gloryhammer sig naturligvis ikke synderligt meget om, og fra de energisk lagde ud med "The Land of Unicorns", så de sig ikke tilbage. Alt ved Gloryhammer er jo en kærkommen påmindelse om, at vi ikke altid skal tage os selv og vores favoritmusikgenre så fandens alvorligt. Sådan var det hovedsageligt også denne eftermiddag, men det vender vi tilbage til.
Desværre gav det heftige blæsevejr store problemer med lyden, der i perioder fløj væk med vinden. "Fly Away" gav frontmand Michael en fuldt forståelig anledning til at klage over blæsevejret. Men her i Thors land kæmper enhjørninger tydeligvis forgæves mod vejrguden. Når vi endelig kunne høre noget, lød det hele egentlig godt nok. Michaels vokal var lys og fin, og han gjorde, hvad han kunne for at få gang i festen. Resten af bandet spillede jo eksemplarisk, mens de også tumlede rundt og legede ’sværd og sandaler’. Apropos legede, så fik Gloryhammer besøg af en saxofonspillende øglemand, og det samme kryb fik med hammeren lidt senere. Man må håbe, han havde fortjent det.
Musikalsk leverede gruppen som forventet. "Gloryhammer" med de tunge riffs mindede os om, at det trods alt stadig er tung metal power, metallen kommer fra. Men det med ikke at tage det hele så alvorligt fik lidt af et skud for boven, da begge guitarister holdt et par selvhøjtidelige skåltaler, der endda delvist druknede i blæsten. Englænderne sluttede af med den ustyrligt cathy "Hootsforce", og så "The Unicorn Invasion of Dundee", der udover at være både en af de sejeste og mærkeligste sangtitler nogensinde var en opvisning i alt det, man elsker og hader ved klassisk power metal. Fuld fart, masser af teknisk kunnen og en melodi på grænsen til det irriterende.
Kan flere hundrede crowdsurfere tage fejl?
Lige under en times underholdning fik vi, men englænderne spiller jo også vældig hurtigt. Der var naturligvis gang i crowdsurfing hele vejen igennem, men alligevel var det, som om band og publikum ikke rigtigt kunne mærke hinanden denne eftermiddag. Det var svært undervejs ikke at få den tanke, at når nu Danmark har fået en temmelig succesfuld og rendyrket power festival i Epic Fest, så er det måske ikke længere så relevant at booke den genre til Copenhell? Måske ville Powerwolf lørdag eftermiddag få mig på andre tanker …
Billeder af Christian Larsen
Walls of Jericho Pandæmonium, kl. 17:30
Metalcorens ånd lever stadig i bedste velgående
Walls of Jericho blev dannet i 1998 i Detroit og fandt hurtigt deres særlige niche – nemlig brutal og uophørlig metalcore iblandet groove-fyldte riffs og ikke mindst Candace Kucsulains voldsomme vokal. Live er Walls of Jericho et kinetisk kaos, hvor Kucsulain skriger med rå vildskab, bakket op af hårde rytmer, der smadrer gennem den ene pit efter den anden.
Ild i fødderne
Allerede inden Walls of Jericho gik på scenen, var publikum mødt talstærkt frem. Og det havde de gjort klogt i. Et tændt band indtog nemlig hurtigt Pandæmonium og sparkede hele seancen i gang med ”American Dream”. Her fik vi et band, der i den grad brugte hele scenen – og her mener jeg altså alle i bandet og ikke blot forsangeren, som jeg ellers har kritiseret et par bands for. For i Walls of Jericho sprang såvel bassist Aaron Ruby som de to guitarister Mike Hasty og Chris Rawson nemlig rundt som en flok femårige, der er blevet bedt om at tage hjem fra en fødselsdag, inden kagen blev serveret. Skønt, at hele showet ikke kun ligger hos forsanger, Candace Kucsulain, selvom det er lige før, hun nok kunne bære det. For Kucsulain selv var, på trods af at hun skulle kunne synge imens, ganske få hop fra en dom for indtagelse af præstationsfremmende stoffer. Hun var som altid et både charmerende og intimiderende bekendtskab, som hun sparkede huller i luften og skreg sine frustrationer ud over pladsen.
Bandets fængende musik og optræden fik de fremmødte til at springe rundt og skråle med, så godt de kunne. Wall of Jericho lagde op til hidsige pits langt størstedelen af sættet igennem, og blandt andet ”All Hail the Dead” rystede også en imponerende wall of death af sig. Ad flere omgange råbte Kucsulain alligevel af os, at vi skulle bevæge os mere, og selvom publikum adlød prompte, så fortsatte opfordringerne ubønhørligt igennem en perlerække af velfungerende og velspillede numre som syng-med-venlige ”Reign Supreme” og ikke mindst den bevægende ”Relentless”, dedikeret til alle berørte af cancer. Afslutningsvis endte både Aaron Ruby og Kucsulain stående på publikum foran scenen, mens hele pladsen foran Pandæmonium skrålede med. Det giver akut gåsehud at opleve så mange mennesker gå op i en højere enhed med et band, der i den grad har noget på hjerte.
Hvor højt sagde du, vi skulle hoppe?
Koncerten med Walls of Jericho viste sig at være lidt af en kæberasler. De havde måske nok lidt vel mange pauser mellem numrene, og det er den eneste grund til, at de ikke kan svinge sig helt op på en topkarakter. Og bevares, de har trods alt være i gang i snart 30 år, så bliver man nok lidt træt i poterne af al den springen rundt. Uagtet pauserne, så var det en primal og katartisk oplevelse, hvor hvert nummer føltes som et kampråb, og hvis de nogensinde kommer til Danmark igen, så skal jeg helt sikkert med.
Billeder af Claus Ljørring
Conan Gehenna, kl. 18:30
Som en blikspand med møtrikker i
Efter at være blevet krammet af Danefæ og deres dansksprogede prog skulle jeg nu konfronteres med den musikalske pendant til ‘the breakfast of champions’. Doom og sludge er nemlig to genrer, der passer sammen som kaffe og smøger til morgenmad, og Jon Davis’ rustne vokal lød, som om netop denne kombination er en fast bestanddel af hans kost. Hos Conan er der ikke spor af hverken clean singing eller andet af den slags, der ikke hører til i et band, der i folkemunde kaldes hulemandsmetal.
Den betegnelse kan jeg egentlig godt forstå, for der var ikke mange krummelurer i trioens tunge, langsomme musik. Det gik bestemt ikke hurtigt, hvilket er typisk for genren, men det er sådan set heller ikke nødvendigt for at være godt, så længe det er tungere end en våd sweater. Det betyder ikke, at de ikke også kan sætte tempoet op, og de hurtige passager virkede efter hensigten på de mange glade mennesker, der var mødt op.
Bulder og brag
Ud fra drønene fra scenen kunne man forledes til at tro, at det trak op til torden. Men det var bare Conan. Uheldigvis for dem blev oplevelsen spoleret af den til tider dårlige lyd. Som nævnt er det ikke den mest komplekse musik, men det er sgu træls, at jeg under en stor del af koncerten kun kunne høre buldren fra Johnny Kings stortromme. Omvendt betød det, at lyden tilføjede endnu mere uld på bassen, der, når den kunne høres ordentligt, nærmest gjorde David Ryley en tjeneste.
Efter en stund syntes jeg dog, at det blev en smule ensformigt. Det er ikke en genre, jeg aktivt undgår, faktisk er næsten alt med doom på min ‘ja tak’-liste. Men denne dag føltes det mere som en pligt at skulle bruge en time i selskab med voldsom distortion og ujævn lyd. Det er svært at sige noget om de enkelte sange, da jeg havde svært ved at skelne dem fra hinanden. Jeg syntes, det føltes som baggrundsstøj, som om jeg stod midt på pladsen og hørte en koncert i det fjerne uden egentlig at kunne høre andet end larmen fra metal i det fri.
Fuzz, det’ bare fuzz
Jeg ville så gerne kunne give dem en højere karakter, for det var bestemt ikke en dårlig koncert. Der var gang i den foran scenen. De obligatoriske circlepits, wall of death og ej at forglemme op til flere crowdsurfers viste bandet, at de i den grad var velkomne på Copenhell. Jeg er glad for, at jeg ikke repræsenterer det øvrige publikums oplevelse, eftersom de var kommet specifikt for at opleve bandet, og det lod til, at jeg var en af få, der ikke lod mig rive med. Men hvad gør det, når solen skinnede, musikken spillede og alle var glade? Det er i hvert fald godt nok til mig.
Billeder af Sebastian Dammark
The Cult Helviti, kl. 18:30
En tilståelsessag
Jeg er egentlig ikke meget for at indrømme det, men hvad The Cult angår, er jeg præcis en af den slags fans, jeg normalt selv finder ret irriterende. Jeg stod nemlig af efter den kedelige Ceremony i 1991, og da englænderne blev annonceret på dette års Copenhell, kendte jeg stor set kun materialet fra de første fire udgivelser. Når man så dertil lægger de efterhånden lidt for mange oplevelser med 80’er-bands, der ikke har kunnet leve op til fortidens præstationer, stod jeg foran Helviti-scenen med en vis portion skepsis denne tidlige aftentime. Som 80’erne skred frem, udviklede The Cult sig til en af de stærkeste arvtagere til 70’ernes klassiske hardrock, og det var således ikke kun deres egen arv, de skulle leve op til på Helviti, men også vores fælles 70’er-helte.
Hvor var energien?
Med ”In The Clouds" startede bandet modigt nok med en af de mindre kendte numre, men det havde et utroligt fængende riff, og så var det lidt nemmere at overse de indledende problemer med Ian Astburys mikrofon. De fede riffs fortsatte med "Wild Flower" fra klassikeren Electric, men så skete der det, man så ofte ser til denne type koncert: Det nyere materiale lagde en dæmper på den energi, Ian Astbury forgæves efterspurgte flere gange. Han var og er stadig en karismatisk og enigmatisk frontfigur, og stemmen lød også tip-top, men den fælles energi udeblev.
Selv ikke en ellers solidt leveret "C.O.T.A” (eller "Communion of the Animals") fra de helt tidlige Death Cult-dage løftede stemningen nævneværdigt. Ej heller den groovy ”Hollow Man” fra gennembruddet Love skabte den ønskede reaktion. Bortset fra et ikkeeksisterende sceneshow spillede det meste ellers. Billy Duffy gjorde sin sædvanlige guitar hero-figur, og ’de nye’ drenge i kulten gjorde et solidt arbejde for at få det hele til at hænge sammen. The Cult anno 2025 fremstod således som et yderst kapabelt liveband – det har vi set langt, langt værre fra andre af vores 80’er-helte de senere år på Copenhell.
Desværre skulle vi helt hen til slutningen, før der opstod noget, der kunne betegnes som bare lidt magi. Først den smukke "Rain", så en sprudlende "Spiritwalker", og selvom det stadig ikke nåede ret langt ud over de forreste rækker, så var vi ved at være der. Og med "She Sells Sanctuary”, et 80’er-anthem af de større, kom energien endelig helt på plads. Astbury fornemmede stemningen helt korrekt og udbrød derefter: ’We should be leaving the stage, but there's no fucking point!’ Og så gik The Cult direkte over til ekstranumrene, “Fire Woman” og “Love Removal Machine”. Ingen overraskelser der, men nogle gange er nostalgi den helt rigtige medicin.
Tak for turen
Efter denne omgang på Helviti må man erkende, at det langtfra kun var i 80’erne, at Duffy kunne rive klassiske riffs ud af sin Gibson. Det var dog ikke mange af de nye sange, der for alvor fangede Copenhell-publikummet, eller denne skribent for den sags skyld. Og hvad giver man et yderst kompetent band, en håndfuld fede sange, et absolut fraværende sceneshow og et halvlunkent publikum? En stor tak, og syv kranier er da det mindste, vi kan kvittere med.
Billeder af Christian Larsen
Exodus Pandæmonium, kl. 19:45
Man må gerne glæde sig
’Der er ingen tvivl om, at hvis man er fan af Exodus, så er der absolut noget at se frem til på årets udgave af Copenhell’. Det var ordene for et par uger siden, da vores udsendte anmelder oplevede et ’utrolig veloplagt’ Exodus på Mystic Festival i Gdańsk. Erfaring har ellers vist, at det godt kan betale sig at dæmpe forventningerne lidt, når man her i 2020’erne skal møde sine gamle 80’er-helte, men det blev da lidt mere vanskeligt ikke at glæde sig til et gensyn med Gary Holt & co., når de nu fik sådant et skudsmål for en normalt ikke specielt thrashbegejstret kollega.
Gang i svingdøren. Gang i pitten!
Siden amerikanerne sidst var på Copenhell i 2018, har der igen været gang i svingdøren hos thrashens OGs. Gary Holt er kommet tilbage igen, og det samme er vokalist Rob Dukes efter Steve Souzas dramatiske afsked tidligere i år. Er der nogen, der har tal på, hvor mange gange det efterhånden er sket? Præcis som vi oplevede det i Polen, viste det sig hurtigt, at Dukes var særdeles klar til at løfte opgaven, og alt var dermed, som det plejede i Exodusland. De er sådan cirka midt i deres europæiske sommertur, og det kunne man i den grad mærke, for det var ikke kun Dukes, der leverede varen. Fra ”Bonded By Blood” – der skød koncerten i gang efter programerklæringen ”We Will Rock You” (ja, den med Queen) – til ”Strike of the Beast”, der sluttede løjerne af, var der fuld smadder, skarpe riffs og masser, jeg mener MASSER, af gang i pitten.
Der gik nemlig maksimalt tre sekunder af ”Bonded”, før circlepittet gik i gang, og det voksede sig kun større, efterhånden som den her eminente koncert skred frem. Der er mange af de gamle klassiske thrashbands, der stadig kan levere solide oplevelser; Exodus hører til i toppen af den liste. At det blev en kæmpe oplevelse, skyldes ikke bare bandet og sangene. Om det var de helt gamle som ”A Lesson In Violence” eller de lidt nyere ting som ”Deathamphetamine” og ”Blacklist”, gjorde ingen forskel. Det hele blev knivskarpt leveret og ikke mindst modtaget med udelt begejstring og blodige næser i pitten.
Vi fik en lektion i vold på den fede måde
Og ja, det kan da godt være, at Exodus’ sangkatalog mangler lidt – OK, en del – i forhold til de helt store i genren, men denne eftermiddag var det fuldstændigt ligegyldigt. Der var proppet foran Pandæmonium, og vi var alle vidner til en ren symbiose mellem fortiden og nutiden, band og publikum. For os, der ’var der dengang’, var det en kærkommen genopliven af ungdommens udskejelser, og for de overraskende mange yngre deltagere virkede det bare til at være en livsbekræftende oplevelse. Dem skal man samle på.
Billeder af Claus Ljørring
Mnemic Hades, kl. 20:15
At blive banket baglæns ind i fremtiden
Der var engang, hvor Mnemic stod som et af Danmarks mest visionære metalbands. Med deres ’Future Fusion Metal’ blandede de Meshuggah-lignende grooves med melodisk vokal og industriel råkraft. De var tilbage i 00’erne ikke bare store i den lille danske andedam, men fik også international anerkendelse. Og – nu er de tilbage! Tilmed i det originale lineup fra debutalbummet Mechanical Spin Phenomena. Torsdag aften på Hades blev en tur direkte tilbage til den industrielle side af ungdommen med rumklang, rytmisk præcision og riffs, der føles som at få smidt en stålbjælke i hovedet. Efter at undertegnede oplevede dem sidste år til Copenhagen Metal Fest, var forventningerne tårnhøje, nu de skulle indtage en større scene.
Et glædeligt gensyn
Fra første sekund blev Hades-scenen forvandlet til en maskinel storby, hvor støj, struktur og stål gik op i en højere enhed. Åbningsnummeret ”Deathbox” ramte som en præcisionsbombe, og det visuelle udtryk matchede lydbilledet. Forsanger Michael Bøgballe stod i hvid jakke og skjorte, sorte bukser og matchende butterfly. Køligt, stilrent, næsten futuristisk. Resten af holdet var klædt i sort.
Det er tydeligt, at Mnemic anno 2025 har fået ny energi. Bandet smilede, interagerede og virkede oprigtigt glade og stolte over at stå på scenen igen. ’Er I klar på at holde en fest, Copenhell?', lød det energisk fra Bøgballe, mens han manøvrerede rundt på scenen med et glimt i øjet og indimellem med en øl i hånden. Bassist Tomas ’OBeast’ Koefoed var ligeledes i hopla og hev sig selv i ørene for bedre at kunne høre publikums jubel. Trods den kliniske præcision i rytmer og riffs var stemningen hele vejen igennem hjertelig. ’Jeg har aldrig været et sted, hvor der bliver drukket så mange bajere, og folk passer så godt på hinanden’, konstaterede Bøgballe med et stort smil.
Nummeret ”Diesel Uterus” blev præsenteret med en sentimental bemærkning fra OBeast, der mindedes bandets sidste Copenhell-optræden tilbage i 2010. Dengang med den nu afdøde forsanger Guillaume Bideau, som nummeret blev dedikeret til. På scenen kom Asger Mygind, forsanger i danske VOLA, for at levere gæstevokal på nummeret. Hans lyse vokal passede fint ind i det tunge lydbillede, og leveringen fejlede bestemt ikke noget. Kemien mellem gæst og band var positiv.
Selvom numrene hver især er velkomponerede og teknisk skarpe, kan de tætte, rytmisk komplekse passager til tider komme til at minde om hinanden. I løbet af sættet kunne man som tilskuer indimellem ønske sig lidt flere små nuancer eller overraskende greb, der brød forudsigeligheden og gav øjeblikke af ekstra dynamik og kontrast. Det havde løftet helhedsindtrykket og givet publikum endnu flere højdepunkter at hæfte sig ved. De to virkelig stærke numre ”Liquid” og ”Door 2.12” afsluttede koncerten og satte en stor fed streg under, hvorfor bandet i sin tid blev internationalt kendt.
Fortiden og fremtiden mødes
Mnemic leverede et solidt, velspillet og varmt comeback på Hades. Der var hjerte, humor og masser af svedig energi i maskinrummet. Alt blev fremført med professionelt overskud og oprigtig glæde, der smittede af på publikum. Alligevel savnede jeg det sidste lille udefinerbare moment, der kunne have løftet koncerten til den magiske liga. Måske var det lydbilledets tætte væv, der enkelte steder druknede nuancerne. Men alt i alt: en triumferende tilbagevenden for et band, der stadig banker hårdt og præcist. Tilmed løftede bandet sløret for, at de er i gang med at skrive ny musik. Hvornår der kommer nyt, er uvist, men det skal blive spændende at høre, hvordan bandet lyder i nutiden, når de genspiller fortiden for os.
Billeder af Sebastian Dammark
Ashes of Billy Gehenna, kl. 20:45
It happens every 27 years …
I 1990’erne var det australske Silverchair og danske Dizzy Mizz Lizzy, der skabte overskrifter i kraft af deres ørehængende fortolkninger af rock og grunge, og ikke mindst deres purunge alder. Tredive år senere er det sket igen, og denne gang hedder bandet Ashes of Billy. Daniel, Anton og Johan fra Roskilde dannede bandet i 2022, og siden da er det gået stærkt med at spille grunge. I efteråret optrådte de på Copenhell Cruise med så stor succes, at de dagen derpå fik stående klapsalver fra hele morgenmadsbuffeten. Og selvfølgelig, fristes man til at sige, blev det belønnet med en plads på årets Copenhell.
Så seje var vi andre ikke i den alder
På vej gennem skoven til Gehenna-scenen var det tydeligt, der var noget i gærde. Der var markant flere mennesker end sædvanligt, der var ved at indfinde sig mellem træerne og sikre sig en plads, og var jeg kommet bare et par minutter senere, havde jeg muligvis slet ikke fået set koncerten. ‘Er der virkelig så mange mennesker, der ser Go’ morgen Danmark?’ lød det fra en anden koncertgænger ved min side. Han hentydede naturligvis til TV 2-programmet, hvor trioen havde optrådt en uge forinden og givet udtryk for, de var mere nervøse for Copenhell-koncerten end for deres snarlige eksaminer i mundtlig dansk. Det kunne dog overhovedet ikke mærkes. Med store smil og mindst lige så stor selvtillid gav de tre gutter den fuld smadder, og selvom de hørte til blandt festivalens yngste deltagere, fremstod de som et band med stor rutine. Ikke kun i forhold til deres ro og selvtillid, men sandelig også deres musikalske performance. Guderne skal vide, at jeg har oplevet meget større bands med mange flere år på bagen levere shows, der ikke kom i nærheden af det, Ashes of Billy leverede denne fredag. For pokker, de er dygtige både som musikere og performere, og for pokker, hvor de kan deres grunge. Hvad der startede med Nirvana-covers på Jelsfest for nogle år tilbage er endt med et band, der har fundet sine egne ben i området mellem gode gamle Bush og førnævnte Silverchair. Men modsat disse kæmper frontmand Daniel Hermann på ingen måde med vokalen. Selvom de synger fedt, har sangere som Daniel Johns og Gavin Rossdale altid anstrengt deres stemmer en anelse for at opnå den karakteristiske rustne grunge-vokal. Dette problem har Daniel Hermann slet ikke, sådan synger han bare. Og så er de bare utroligt charmerende. Man bliver lidt rørt, når en forsanger mod slutningen af koncerten siger ‘tak til Copenhell, tak til jer, og tak til vores forældre, fordi de kørte os herud’.
Det her kan godt blive stort
Af indlysende årsager er bandets bagkatalog ikke voldsomt stort endnu, men man fornemmer, at deres talent inden for sangskrivning bliver gradvist bedre. Personligt hæftede jeg mig ved “Feel You Around” og den charmerende “Something About Your Smile” som numre i den bedre ende, for trods deres åbenlyse talenter mangler Ashes of Billy det sidste og mest afgørende: et hit. Man kan desværre ikke gøre karriere på baggrund af charme, selvtillid og uglet hår, men fortsætter den største rocksensation, vi har oplevet siden Dizzy Mizz Lizzy, uden at drukne i bajere og damer, ser jeg ingen grænser for, hvor langt de kan nå. Det er ikke usandsynligt, at mange dukkede op på grund af trioens optræden i Go’ morgen Danmark. Men de blev stående og så hele koncerten, fordi Ashes of Billy er uhyggeligt gode.
Billeder af Christian Larsen
The Prodigy Helviti, kl. 21:45
Interessant booking
Jeg har i løbet af festivalen beskyldt metalfolket for at være nogle værre poptøser, men man kommer heller ikke udenom, at diverse former for elektronisk musik har været en fase for mange af os. En lille håndfuld kunstnere i denne kategori har spillet en rolle i vores musikalske udvikling, og for mit vedkommende er The Prodigy en af dem. Dengang man måtte nøjes med, hvad der var i den lokale pladebiks, var bandet en form for gatewaydrug til de musikalske ekstremer, jeg ultimativt opsøgte indenfor metallen.
Derfor var der heller ingen tvivl i mit sind om, at jeg skulle ned og genopleve mine tidlige teenageår sammen med alle de andre gamle røvhuller, der nægter at blive gamle. Der har været temmelig mange bookinger i år, der fik mig til at løfte et øjenbryn, men The Prodigy er øverst på den liste. Hvis man nogensinde har hørt bare ét nummer med dem, kan man snildt regne ud, at deres rave-punk er en kende malplaceret på en festival, der er dedikeret til rock og metal.
Danseflade og danseglæde
Det lod dog ikke til at afskrække hverken band eller publikum. Det forekom mig, at så længe musikken er høj og tung, så kan det hoppes til – og hoppet, det blev der. Alle hits, der nogensinde er kommet ud af The Prodigy, blev kylet i nakken på de mange feststemte mennesker, der omgående kvitterede ved at danse, som om ingen kiggede. Techno og metal er ikke en ny opfindelse, og bandet inkorporerer også metal i sin musik, omend ikke i sådan en grad, at det trænger sig ind på ‘vores’ territorium. Det er mere sådan en slags besøgsordning, hvor de mødes for at hænge ud med punken.
Alt hvad man kunne ønske sig af numre fra deres 35 år lange karriere, blev serveret på et sølvfad. “Voodoo People” sendte folk i ekstase. “Smack My Bitch Up”, der i sin tid fik udenforstående til at knuge perlekæden i bar forargelse over den medfølgende musikvideo. “Breathe”, for hvad havde du regnet med? Og selv-fucking-følgelig, det nummer, der er det første de fleste tænker på, når man nævner The Prodigy: En, forståeligt nok, temmelig skrabet “Firestarter”. Jeg lærte dem at kende gennem det for længst hedengangne musikprogram ‘PULS’, og jeg mindes den absolutte fascination af både musikken – og Keith Flint. Aldrig før i mit korte liv havde jeg set noget lignende.
Og det kommer jeg heller aldrig til. Flint rejste til en anden dimension tilbage i 2019 og efterlod et amputeret The Prodigy. Han var en iøjnefaldende karakter med en iørefaldende vokal, og det store hul, han efterlod, burde have været enden på bandet. Man kan argumentere for, at han ville have været den bro, der for alvor kunne forene Copenhell-klientellet med kunstneren, eftersom han var mere punk, end man kunne forvente af et raveband.
I aftenens anledning var deres musik tilsat lidt ekstra gods for at komme gæsternes primære interesse i møde. Det klædte deres i forvejen pågående musik, at der blev mere end bare skelet til de tunge toner, og energien stod ikke tilbage fra en standard metalkoncert.
En postgang for sent
Så da støvet havde lagt sig, og euforien var dampet af, var det med blandede følelser, at jeg gjorde status over koncerten. Nok var det en festlig koncert med basarm og dansetrin og al den techno, man kunne slippe tøjlerne til, men det føltes mest af alt som et ekko af alt det, The Prodigy var engang. Og selv ikke det faktum, at jeg støvede danseskoene godt og grundigt til, kan distrahere fra, at der var en tom plads på scenen, der aldrig kan gives til en anden.
Maxim gjorde alt, hvad han kunne for at få publikum med til fest, men vidunderbarnets fravær har reduceret The Prodigy til et omrejsende mindesmærke, der bladrer hurtigt igennem fotoalbummet. Det føltes langt hen ad vejen, som om hvert nummer bare skulle overstås, så det næste kunne blive spillet, og i bund og grund havde jeg oplevelsen af, at DJ’en oprindeligt var fra Amager. Men mine fødder er mindre kritiske, end jeg er, så i det store hele kan jeg tilgive mig selv for først at se The Prodigy, da det var for sent at se The Prodigy.
Billeder af Claus Ljørring
Abbath Pandæmonium, kl. 23:15
Iskold arv og metallisk magt
Der var noget særligt ved at stå foran Pandæmonium og gøre sig klar til et møde med black metal-kongen Abbath. For denne anmelder føltes det næsten som at komme hjem, og det er nu ikke, fordi jeg har dyrket mandens musik i årevis. Men fordi jeg har familie i Bergen, hvor det hele begyndte for Hr. Abbath Doom Occulta i 1973. Så på en måde var det lidt som at få sin onkel fra fjeldene på besøg, bare iført corpsepaint og med ild i øjnene. Forventningerne til koncerten var derfor ikke små, og undertegnede gjorde sig klar til at blive ramt af nordens kulde – og muligvis en stålstøvle i ansigtet.
En iskold lektion i norsk black metal
Jeg må starte med en tilståelse. Som anmelder havner man indimellem i opgaver, hvor man må erkende, at man bevæger sig uden for sit vante territorium. Sådan var det med Abbath for mig. Jo, jeg har naturligvis lyttet mig igennem hans bagkatalog forud for koncerten, men det ville være løgn at påstå, at numrene sidder printet fast i hukommelsen. Det var lidt som at se en fisk blive kastet op på land – akavet i starten, men så lykkedes det alligevel hurtigt finde sig til rette. For når først musikken buldrede derudad, og det visuelle vanvid foldede sig ud, blev det umuligt ikke at lade sig rive med af Abbaths sorte univers.
Scenen var badet i blåligt skær og indhyllet i tunge røgskyer, mens stroboskoplyset lynede i mørket. Musikken gik i gang med et brag, og fra første skæring var der tryk på. Abbath og resten af bandet leverede et massivt og kompromisløst angreb på sanserne, hvor black metallens isnende kulde blev forenet med teatralsk vanvid. Røgen lå så tæt, at man indimellem kun kunne ane konturerne af de sortklædte skikkelser på scenen. Og det fungerede. Der var noget hypnotisk i den måde, lyset og røgen spillede sammen med musikken.
’Godaften for i helvete!’ brølede Abbath kort inde i sættet, og hans karakteristiske stemme sendte kuldegysninger gennem publikum. Selvom jeg ikke kunne genkende alle numrene, var det tydeligt, at bandet spillede med en indædt professionalisme. Numre som ”All Shall Fall”, ”One By One” og ”Withstand The Fall of Time” var med til at indfange denne anmelder. Undervejs gjorde Abbath brug af hele scenen, og bandet var gode til at bevæge sig deroppe. Manden i midten dirigerede publikum fra sin trone, satte sig teatralsk ned for at piske stemningen op og viste her, at han havde publikum i sin hule hånd. Han befalede, og vi adlød. Senere i sættet kom Abbath ind iført en hornmaske, som var vi vidner til et okkult ritual. Da han hev faklen frem og pustede ild ud i natten, var det ren black metal-cirkus på den bedst tænkelige måde.
Publikum lod sig tydeligt rive med i denne nattetime. Nakkerne vippede i takt, hornene blev kastet i vejret, og Pandæmonium blev for en times tid forvandlet til en nordisk heksegryde af røg, ild og mørke. Selv som relativt uindviet i Abbaths univers måtte jeg overgive mig. Det var ganske enkelt fremragende håndværk, der blev leveret.
Den første, men ikke den sidste
Abbath leverede en stærkt iscenesat og dybt underholdende koncert, hvor musikken blev ledsaget af et teatralsk vanvid, der kun kan komme fra den norske fjeldsindssyge. Det var black metal med både pondus og glimt i øjet. Selvom jeg ikke kom som fan, så gik jeg derfra som en decideret konverteret discipel. Min allerførste Abbath-koncert – det bliver dæleme ikke den sidste!
Billeder af Christian Larsen
Wiegedood Gehenna, kl. 23:15
At træffe de svære valg
Nogle af de største oplevelser du generelt kan få på Copenhell, er midnatsblack på Gehenna. At etablere den lille scene inde i skoven er i det hele taget en af de bedste beslutninger, Jeppe Nissen & Co. har taget i festivalens nu mere end 15-årige historie. Torsdag aften, lidt før midnat, bød på en oplagt mulighed for at opleve endnu en sort og magisk midnatsmesse, da belgiske Wiegedood kom forbi. De har eksisteret siden 2014 og udgivet fire albummer med i stigende grad kreativ og intens black metal. De har en tilgang til genren, der er grænsende til progressiv, hvilket man ikke just kan sige om det norske ikon Abbath, som optrådte samtidig på Pandæmonium. Det er jo ikke, fordi jeg tror, Nissen gør det med vilje eller specifikt for at genere blackfolket, men det er desværre ikke første gang, den slags sker. Surt, men at være småbitter er jo end yderst passende sindstilstand inden en black metal-koncert. Så nu var det op til Wiegedood at gøre mit humør endnu dårligere – og det var der jo en god chance for, når man kom i hu, at bandnavnet betyder vuggedød.
Ingen konservative her
Selvom black metallen ofte bliver beskyldt for at være en ekstrem konservativ subgenre, så er der altså en ret stor underskov af bands verden over, der fornyer og forandrer. For at understrege at Wiegedood er med på det hold, lagde de ud med deres bedste og mest populære sang, ”FN SCAR 16”. Det er en sang, der til perfektion kombinerer ekstrem vildskab og førnævnte kreativitet, og det gjorde den også her. Det var mørk musik fra en anden verden leveret af tre introverte musikere, der var helt opslugt i deres egen.
Det var så suveræn en start, at man bare blev endnu mere bitter over at de fleste blackfans på festivalen tilsyneladende havde valgt at se Onkel Abbath på Pandæmonium. Det var i hvert fald færre mennesker foran Gehenna-scenen, end jeg nogensinde har oplevet, men dem, der trods alt var til stede, fik en oplevelse af de sjældne. Den kreative kakofoni blev hele tiden akkompagneret af en stensikker melodisk tæft, som for eksempel på det gennemgående riff i ”Ontzieling” og den hjerteskærende intro til ”De dooden Hebben Het Goed”. Udover de intense, kantede riffs og en virkelig stærk blackvokal fik vi også flere segmenter med strubesang og sågar andre passager med kaotisk støjrock. På lidt under en time demonstrerede de introverte belgiere dermed, at black metallen kan gå i præcis så mange retninger, som kreative kunstnere, der forstår genren, ønsker det.
En voldsomt omskiftelig rundtur
Min rundtur på alle Copenhells scener denne torsdag bød på verdensklasse-thrash på Pandæmonium, så ekstatisk power metal på Hades efterfulgt af klassisk 80’er-hardrock på Helviti. Med Wiegedood på Gehenna blev rundturen fuldendt med en opvisning i moderne black metal. Belgierne er heldigvis ikke en fremmed gæst på disse kanter, og jeg glæder mig allerede til at se dem igen.
Billeder af Sebastian Dammark
Lorna Shore Hades, kl. 23:30
Lorna fra kommunen
Min sidemand ved bølgebryderens fælles front af deathcorefans fortalte, at hun ikke kendte bandet, der gemte sig i Hades’ kulisser. Hun troede, at forsangeren var en kvinde, men navnet Lorna lyder jo også lidt som Lone fra kommunen, der har været til numerolog (den virkelige historie bag navnet kommer dog fra DC-universet https://batman.fandom.com/wiki/Lorna_Shore). Det var ikke den eneste overraskelse, for intet kunne have forberedt os på, hvad aftenen havde i vente. Ild, flammekastere, kanonbrag og blastbeats fløj ud over scenekanten sammen med forsanger Will Ramos’ flænsende vokal. Flere gange måtte jeg tjekke, om der var gået ild i håret. Ikke kun på grund af det vilde flammeshow, men også fordi bandet i den grad brændte scenen ned. Aftenen bød ikke på et eneste lavpunkt. Ramos krængede lungerne ud på numre som “Oblivion” og hittet “To the Hellfire”. Hans modulerede stemmeomfang rummede både growls dybe som en endeløs afgrund og screams høje som himmelhvælvingens bue. Ramos’ pig squeals skar gennem natten som slagterkniven i en gris, der lød, som om den blev levende parteret. I baggrunden sad trommeslagter Austin Archey solidt bag bækkenerne og gik nærmest i et med sit instrument. Trommestikkerne må være slidt til tandstikker efter den hæsblæsende præstation, hvor hver rytme under solen blev slået på plads. Bassist Michael Yager stod som en stenstøtte solidt plantet på sit podium og udstrålede stoisk ro. Hans basgange vardybe og lagde en god bund, som guitaristerne Adam De Micco og Andrew O’Connor kunne bygge deres riffs på. Lorna Shores medlemmer er hver især særdeles dygtige musikere, og sammen dannede de en ond symfoni, som løftede sig til nye højder.
Smertelindrende deathcore
Det sker ufatteligt sjældent, men er den bedste følelse i verden: at et band formår at spille sjælen frem, så den løfter sig ud af kroppen og op på tonernes bølger. Lorna Shores store scenenærvær smittede af på publikum, så hele ens væsen samlede sig om musikken. Verden udenfor koncerten blev uvirkelig, uvigtig, og mit forstuvede håndled holdt en stund op med at smerte. Måske burde man bruge Lorna Shores deathcore som smertelindrende medicin i stedet for de brusetabletter, som af en eller anden grund nævnes i mange anmeldelser. De Micco og O’Connors riffs fik frit lov til at udfolde deres komplekse kompositioner, men tog alligevel ikke plads fra de andre instrumenter. Der var et henført udtryk i ansigtet på dem alle, og man kunne mærke, at de var et med hinanden og musikken. Lysshowet sammenflettede sine spotlights med musikken, så der skabtes en visuel og auditiv samklang. Ramos stod rank som et siv og udstrålede ydmyg autoritet. “We never thought we’d be booked for a stage like this”, sagde han, da bandet blev overvældet over deres fremdrift i Europa, og man kunne ikke andet end tænke, at bandet i virkeligheden burde have spillet på Helviti i stedet for The Prodigys afdankede technofest.
Ild i ører og hår
Som en dygtig dødsprædikant fik Ramos hele tiden øjenkontakt med sin menighed, mens de modtog dagens dommedagsepistel. Alle rytmer stod for skud og blev brutalt slagtet af Archey. Der var ikke et øre tørt, efter De Micco og O’Connor havde gennemflænset dem med deres riffs. Yagers basgange var så bundtrawlende, at de ville ødelægge biosfæren i mangt et rev og gøre hvert havdyr til flyvefisk. Publikum var veloplagte trods den sene nattetime, og cirkelpittens centrifuge kørte på højtryk. Lorna Shore var uden tvivl andendagens højdepunkt, og man gik fra koncerten med rygende ører og afsvedet hår. Det blev en aften, man sent glemmer – selv efter en godnatøl i Biergarten.
Billeder af Claus Ljørring
Fredag:
- Thus
- Soulfly
- Trold
- Dream Theater
- Brat
- Carcass
- Slomosa
- Guilt Trip
- Kreator
- Stray From The Path
- Myrkur
- Dirty Honey
- Billy Idol
- King Diamond
- Cabal
Thus Gehenna, kl. 13:00
Tømmermænd og søvn i øjnene
Da jeg så de unge Wacken-vindere Thus på Copenhagen Metal Fest sidste år, slog de fuldstændig benene væk under enhver gammelmandsskepsis, jeg måtte have. De virkede allerede dengang parate til langt større rammer end den intime BETA2300, men var de virkelig allerede klar til at optræde på Copenhell? Det gjorde ikke ligefrem udsigten nemmere med det ukristeligt tidlige tidspunkt, jyderne havde fået tildelt til at præsentere deres tekniske, groovy og melodiske dødsthrash for et Copenhell-publikum med masser af tømmermænd og søvn i øjnene.
'Er I fucking klar?'
Selvom svaret på ovenstående spørgsmål fra forsanger Frederik Jensen ikke var helt utvetydigt, så startede Thus med et brøl i form af “Inhale the Ash”. Men Jensen gav ikke op. Inden næste nummer, “Pacify the Parasite”, forsatte han opfodringerne med et 'nu skal vi have gang i den her fredag' – og så skete der noget! Selvom man kan indvende, at jydernes tekniske dødsthrash er svær for den gennemsnitlige pit-entusiast at moshe, endsige headbange til, så blev der gjort masser af entusiastiske forsøg.
Da vi anmeldte gruppens debut-EP, The Terminal Condition of Existence, sidste år, skrev vi blandt andet, at der var en ’imponerende variation af riffs, trommekombinationer og vokallevering’, og alt det fik vi i den grad bekræftet her. Der var altså masser af fart, teknik og omskiftelighed, så det var bare om at følge med så godt, man nu kunne. Udover at gruppen sådan set bare er ekstremt dygtige, så var der faktisk flere grunde til, at al kompleksiteten fungerede: Dels har Frederik Jensen en bundsolid vokal, der ubesværet hører hjemme i både thrash og død, og dels indeholdt de fleste sange lige det strejf af melodi og catchiness, der skulle til for at fastholde folket foran Gehenna-scenen.
Et prima eksempel på det var "Atlas of Hate", der blev introduceret som ikke bare en sjæler, men en vals! Det førte til nogle prisværdige forsøg på at mestre de vanskelige trin nede i pitten. Derefter fik vi et helt nyt nummer, “Deadweight”, som endda blev spillet for allerførste gang live. Det var endnu et ambitiøst nummer, men det sad lige i skabet og lover godt for fremtiden. På trods af deres åbenlyst melodiske talenter er der dog intet, der tyder på, at Thus har tænkt sig at blive mere kommercielle foreløbig. “Graveyard of Empires” sluttede festen af med en ægte fredag formiddags Wall of Death, og 45 vildt underholdende minutter var fløjet forbi.
Fremtiden er lys
En ting er at vinde Wacken Metal Battle, endnu mere imponerende er naturligvis at blive kåret som Årets Danske Håb af Heavymetal.dk. Thus levede uden problemer op til begge akkolader denne tidlige fredagsstund – og mere til endda. Hvis gruppen kan holde snuden i sporet, tegner der sig en lys fremtid for de unge gutter, der simpelthen strutter af talent.
Billeder af Sebastian Dammark
Soulfly Helviti, kl. 13:30
Velkommen tilbage
Soulfly er ikke en sjælden gæst på disse breddegrader; i omegnen af et dusin gange på 27 år har Max Cavalera & co. bragt sit tribal-thrash til Danmark. Ud af de mange koncerter, de har underholdt os med, har tre af dem været på Copenhell, så gensynsglæden denne dag var stor mellem band og fans. Spørger man mig, er Soulfly er endnu et band i rækken, der overvejende henvender sig til de midaldrende metalfans – hvilket burde placere mig i den målgruppe. Men eftersom jeg ikke har lyttet til dem i nærved 20 år, da min smag har udviklet sig, var det mere af pligt end af lyst, at jeg mødte op foran Helviti alt, alt for tidligt.
De lyserøde briller
En Soulfly koncert i 2004 kostede mig adskillige blå mærker og to bøjede ribben. Så det var ikke uden en vis form for nostalgi, der kan slås mønt på, der gjorde, at jeg trods alt glædede mig en lille smule til at stå ansigt til ansigt med dem igen. Og til min fornøjelse, var det, som jeg husker det. Det var en perlerække af hits fra deres storhedstid, hvor især åbneren ”Seek and Strike”, ”Bring It” og selvfølgelig ”Back to the Primitive” satte fut i et publikum, der trodsede både det tidlige tidspunkt og den bagende sol.
Max Cavalera virkede til at være i rigtig godt humør; han smilede næsten hele koncerten igennem, vandt point hos fansene med sin Hummel trøje og eksekverede et fejlfrit ”tak”, der føltes oprigtigt. Generelt var der en positiv stemning fra scenen, hvor en gæsteoptræden på ”Pain” fra sønnike Igor Cavalera fuldendte et godt nummer fra en god plade.
Intet nyt under solen
Men. Der er altid et men. Tidligt i koncerten fik jeg følelsen af, at bandet ikke længere kunne følge med deres egen musik. Der var sekvenser, hvor det lød, som om de alle sammen var en smule uenige om, hvor langt de hver især var i nummeret. Men i det mindste havde Cavalera ikke problemer med at følge med, og han lød stadig som den vrede, unge mand, han engang var. Han lirede teksterne af som i gamle dage og var generelt i et humør, der strålede om kap med solen.
Med tanke på hvor gammel den gennemsnitlige Soulfly fan efterhånden må være, synes jeg, at det er et endog overordentligt modigt valg at gemme det ikoniske ’Jumpdafuckup’ øjeblik til sidst. Ingen var i tvivl om, hvad der ventede os, alle satte sig lydigt på hug, og det skal ikke hedde sig, at jeg er for fin til at deltage i festen. Men af hensyn til gammelkoneknæene (og en smule i trods) var det for mit vedkommende mere ’sitthefuckdown’, og så måtte de andre følge Cavaleras anvisninger. Det gjorde de såmænd også villigt – generelt var publikum lydige og engagerede. Og selvom Soulfly ikke længere er noget for mig, så håber jeg, at der står en ny generation klar til at lave aerobics.
Billeder af Claus Ljørring
Trold Hades, kl. 14:45
Skovtrolde og høtyve i høj sol
Det er ikke hver dag, undertegnede frivilligt møder op til folkemetal med forventningens glæde og et fjollet smil. Men når det handler om Trold, så er de undtagelsen, der bekræfter reglen så at sige. Deres stil har tydelige tråde til de nordiske sagn, og musikalsk krydres dette med melodisk metal og fløjtespil. Jeg er egentlig ikke normalt til fløjter og fabeldyr, men der er noget helt særligt ved det eventyrlige univers, de danske skovtrolde har skabt, som har ramt plet. Med deres seneste udgivelse I Skovens Rige var der lagt op til en koncert fyldt med eventyrstemning, fællessang og god stemning. Forhåbningen var, at Trold ville sætte ild i både Hades og publikum, og at vi alle ville gå derfra med følelsen af at have danset med trolde midt i Helvede.
Fest i troldeland
Til tonerne af intronummeret, ”I Skovens Rige”, kom først trommeslager Frederik Damsgaard Weile på scenen og satte gang i stortrommen, hvorefter resten af bandet kom frem og startede ”Med Høtyv Og Fakkel”. Som man næsten kunne have gættet med Trolds stærke grafiske udtryk, var der kælet for detaljen rent visuelt. Bandet havde sort tøj på med slid og revner, og i ansigterne var der blevet tværet sort farve ud. Forsanger Allan Vangsgaard Madsen kom ud i sit hvidlige, men selvfølgelig beskidte tøj, som kun en trold kan gøre det snavset. Udover deres bagtæppe med deres karakteristiske Trold-logo på, var der både to bannere på scenen med troldegrafik og to skærme, hvor der kørte animationer.
Med sig på scenen havde de undervejs fløjtespiller Louise Hjorth. Hun var med på flere numre, blandt andet på førnævnte start af koncerten og senere på både ”Utysken” og ”Mod Den Endeløse Skov”, hvilket hun gjorde rigtig godt. Desværre var lyden lidt høj i forhold til resten af mikset af åbningsnummeret, men det blev heldigvis bedre med lydniveauet, da hun senere var med på ”Mod Den Endeløse Skov”. Et nummer, hvor Madsen trådte ind med en stor fakkel hævet over hovedet og bad publikum tænde et lys for de trolde, vi har mistet. Det hele er ikke bare sjov og ballade i troldeland, og et emne som at skulle forlade jorden kunne også behandles i gruppens univers på en respektfuld måde.
Efter sange fra både første og andet album fik vi også et medley af helt gamle numre tilbage fra bandets start, blandt andet ”Trolden Og Jomfruen”. Ligeledes fik bandet besøg af Kristian Ellingsøe, der tryllede med sin harmonika på numrene ”Skovfesten” og ”En Kiste Fuld Af Minder”. Og det var ikke nok med gæster på scenen, for derudover blev vi undervejs forkælet med to gæsteoptrædener på vokal. Den første var Esben "Esse" Hansen, som er med på nummeret ”Tusind År I Dvale”. Han stod stærkt på scenen og gik med det samme ind i dynamikken. De to frontmænd spillede flot op mod hinanden, især når de stod ansigt mod ansigt og brølede ind i hver sin mikrofon. Sidste nummer kunne næsten kun være ”Sensommerbålet”, og ind kom René Pedersen fra Mercenary og lagde sin flotte vokal på nummeret. Forinden havde bandet lige proklameret, at de havde købt for mange bajere, så der var 100 gratis øl til de forreste rækker i pitten. En smuk gestus som tak for publikums engagement, selv om det ikke var nødvendigt for at sætte gang i festen – det havde bandet allerede sørget for. Alt i alt var det en perfekt afslutning på en sublim koncert, som sluttede med, at der blev skudt grøn konfetti ud over det hujende og klappende publikum.
Troldetastisk!
Trold leverede et brag af en koncert og med høj energi, flot visuel iscenesættelse og stærk publikumsinteraktion formåede de at gøre eventyret til en helstøbt og engagerende fest. Selv for sådan en som mig, der ellers ikke har fløjter og trolde som førsteprioritet. Trold har for alvor vist, hvorfor de hurtigt er vokset sig store og er blevet en fast bestanddel af den danske metalscene
Billeder af Claus Ljørring
Dream Theater Helviti, kl. 16:00
Musik på A-niveau
Med 16 album udgivet på 36 år er der vist ingen grund til den store introduktion. Dream Theater har fungeret som målestok for mangen et progband gennem årene, og selvom koncerten var mit første møde med dem, forventede jeg mig mere end en gennemsnitlig oplevelse. Deres professionalitet og erfaring burde være med til at gøre dem til et band, der er værd at opleve på en scene.
Mit forhold til prog er lidt som genren: kompliceret. Men på Opeths insisteren blødte jeg langsomt op, og derfor så jeg frem til at tage livtag med et band, der altid har været i mit perifere syn, men som jeg aldrig har taget mig sammen til at få øjenkontakt med.
Rock out with your prog out
Og det er en skam, for det var lutter gode sager de havde i kammeret til os. “Night Terror” fra deres seneste udgivelse sparkede showet i gang og understregede, at selvom man giver sig god tid, kan man stadig godt spille hurtigt. Det stod klart fra start, at selvom de havde rullet det tunge artilleri frem, så var det primære fokus altså den prog, vi allesammen kom for at se. Den snørklede prog trak muligvis i langdrag på “Fatal Tragedy”, men i modsætning til mange andre bands kom jeg aldrig til at kede mig.
“Panic Attack” er ikke helt så kaotisk som den virkelige verdens oplevelse, til gengæld lød den godt, omend lyden ind imellem tangerede diskant. Og her begyndte problemet med min oplevelse af koncerten så småt at vise sig. Bandet spillede eminent, deres komplekse kompositioner gik klart igennem, og “The Enemy Inside” lod mig forstå, at jeg lyttede til de helt forkerte numre, dengang jeg forsøgte at træde ind i deres musikalske karrusel. Uheldigvis stod James LaBrie i vejen for oplevelsen.
Et dårligt førstehåndsindtryk
Vi nåede ikke engang halvvejs, før jeg så småt bemærkede, at vokalen ikke rigtig stod mål med de øvrige medlemmers indsats. Han manglede simpelthen den pondus, der er påkrævet for at stå i spidsen for et band som Dream Theater, som er sat sammen af en flok dygtige musikere, der spillede et nærmest perfekt sæt.
Desværre kom jeg heller aldrig rigtig til at nyde den sidste strækning, hvor især afslutningsnummeret, den formidable “Pull Me Under”, blev absolut saboteret af LaBries forpustede og kraftesløse vokal. Energien fejlede ikke noget, men hvad nytter det, når det ikke kan omsættes til en bare nogenlunde acceptabel vokal? Det var en spøjs fornemmelse på den ene side at være fuldstændig på halen over bandet, musikken og størrelsen på Mike Portnoys trommesæt, og på den anden side flov på alles vegne. Om det er alderen, der trykker, skal jeg ikke kunne sige, men jeg håber, det bare var en dårlig dag på jobbet. For selvom samspillet var eminent og musikken interessant, den matchede vokalen på ingen måde det niveau, man kunne forvente af selveste Dream Theater.
Billeder af Christian Larsen
Brat Gehenna, kl. 16:45
Brutalitet serveret med glitter på
Nu var det tid til en koncert og genre, man slet ikke vidste, man manglede i sit liv: amerikanske Brat og deres vanvittige bimboviolence/Barbiegrind. Bandet, der udgav deres debutalbum, Social Grace, sidste år, har hurtigt formået at komme frem i lyset med deres sortgrynede cocktail af blackened grindcore og punket vildskab. Deres musik føles som at få en mursten i hovedet, med et glimt af glitter og en underfundig humor. Brutalt og smadret, men samtidig uimodståeligt charmerende, med en intensitet, der river publikum med sig. Brat er et liveband, der ikke bare udfordrer grænser, men også giver dig en oplevelse, du ikke lige glemmer.
Hit me baby, one more time!
Der var fyldt godt op foran Gehenna i den bagende sol, da Brat indtog scenen. Allerede fra første sekund blev vi fremmødte præsenteret for et absurd miks af 90’er-pop og fuld grindsmadder. Inden første nummer, ”Ego Death”, gik i gang, bragede der toner ud af højtalerne fra tyske Scooter. Og det skulle vise sig at være en ting koncerten igennem, at vi fik brudstykker fra gode gamle pop-/technonumre. Vi fik serveret dele fra både Shania Twains ”Man! I Feel Like A Woman!”, ”… Baby One More Time” af Britney Spears og Madonnas “Material Girl”. Klaverstykket fra Vanessa Carltons ”A Thousand Miles” skulle også lige spilles, inden det blev overtaget af Brats nummer ”Human Offense”. Selvfølgelig fik vi også bandets coverversion af Hearts klassiker “Barracuda”. Popstjerneinspirationen var da også at spore hos forsanger Liz Selfish, der var iført en headsetmikrofon, som Taylor Swift kunne have båret, i stedet for det normale håndholdte scepter.
Selfish stod generelt som en glitrende kontrast til den musikalske brutalitet med sine cheerleaderagtige bevægelser kombineret med twosteps og headbanging. Ligeledes pendulerede hun mellem at ligne en popprinsesse og en dæmonisk kultleder med sine små snurrende piruetter og hævede horn over hovedet. Hendes interaktion med publikum virkede i starten næsten overfladisk, med påtaget snobbet accent og overdrevne ’thank you’-fraser efter hvert nummer. Men som koncerten skred frem, blev hendes taknemmelighed mere oprigtig og ægte – formodentligt helt som planlagt.
Det var tydeligt, mens bandet fyrede op for ”Snifter”, ”Hesitation Wound” og ”Blood Diamond”, at det musikalske fundament var mere end bare en gimmick. Brat spillede tight, præcist og med et overskud, der fik de korte grindcorebomber til at lande hårdt og præcist. Særligt guitaristens sarte pink guitar stjal billedet som et visuelt modstykke til musikkens hårdhed, mens trommeslageren nærmest sad som en urokkelig metronom bag sættet. Dog manglede der lidt for, at det visuelle udtryk nåede helt i mål. Halvdelen af bandet havde lyserøde sko på, som var det koordineret, men de havde glemt at informere resten af gruppen. Ligeledes havde det været endnu skarpere visuelt, hvis alle instrumenter havde haft det lyserøde eller lilla skær, som deres lysshow og skriften på bagtæppet havde.
Brat summer
Brat leverede en koncert, der balancerede på knivsæggen mellem det grotesk komiske og det brutalt velspillede. Barbiegrind lyder måske som et jokekoncept på papiret, men live viste Brat, at de har både musikalitet, charme og en sjælden sans for at underholde uden at miste tyngden. Det var en koncert, man gik fra med både smil på læben og en pisket nakke. Brat beviste, at grindcore sagtens kan gå hånd i hånd med glitter. Leveringen fejlede ikke noget, men de kan med fordel være skarpere på deres visuelle udtryk for at skabe en endnu bedre helhedsoplevelse. Ligeledes var det Selfish, der stjal showet, mens resten af bandet var mere anonyme. Deres energi var egentlig fin nok, men blegnede ved siden af hendes, hvilket overordnet set trak ned i sceneshowet.
Billeder af Rolf Meldgaard
Carcass Hades, kl. 17:15
Så er der serveret råddent kadaver
De britiske døds- og grindcore-ikoner med Jeff Walker i front er at betegne som hjørnestene, der har inspireret et utal af senere subgenrers mastodonter. Fremmødet op til showstart vidnede da også om stor forventning, og til de første toner af “Unfit for Human Consumption” gik bandet på scenen, vel modtaget af jubelbrøl. Sidste gang ådslet bød sit kød til for Refshaleøens sultne Fenrisulv, var publikum ikke helt overbevist om måltidets lødighed. Spørgsmålet denne fredag var, om masserne ville mæske sig i det slagtede dyr eller lade det gå i fordærv i eftermiddagssolen.
Ikke uegnet til menneskeligt indtag
Walker indtog fra start en central position på scenen, hvorfra han glimtvis spillede rollen som indpisker, der fik, hvad han forlangte med løftede horn og tilråb som respons – og lidt til. Godt inde i sættets andet nummer, “Buried Dreams”, blev der så småt startet små spredte moshpits, og vi så de første crowdsurfere flyde over menneskehavet. Selvom B&W-bygningen allernådigst badede Hades i skygge for eftermiddagssolen, havde Carcass taget parolen ‘Drik vand, ellers dør I’ til sig og kastede gavmildt vandflasker ned i pitten. Crowdsurferne kom for alvor i gang, og de velvillige kroppe blev i en lind strøm, der så ud til aldrig at skulle stoppe, båret frem til slagteriet.
Det stod hurtigt klart, at herrerne havde alle kort på hånden til en vellykket koncert. Lydbilledet foran Hades viste sig fra sin bedre side, hvor især Walkers snerrende vokal fremstod kraftfuld. Til lejligheden var der fundet en sand crowdpleaser af en sætliste frem, hvor numre fra hovedværket Heartwork udgjorde hovedparten. Til stor glæde for de fremmødte vandt materiale fra de tidlige, mere bloddryppende grindcore-udgivelser også indpas og ansporede halvvejs gennem sættet til store energiudladninger, hvor blandt andet “Genital Grinder” satte nakkehvirvlerne på prøve. Lige så overlegen Walkers tilstedeværelse på scenen var, lige så glædesstrålende var guitarist Bill Steer, der leverede sine fantastiske leadpassager med kæmpestore smil.
Man kunne ikke have ønsket sig meget mere fra briterne denne dag – det skulle måske lige have været mere interaktion med publikum. Selvom der som sådan ikke var noget galt med Walkers sporadiske henvendelser leveret på hans vanlige lidt tørre facon, så var der plads til mere. De fremmødte bød sig allerede til som taknemmelige ofre, der dog selv stod for meget af vildskaben oppe foran. Selvom bandet ikke er kendt for at forlange moshpits og walls of death hvert femte minut, så var der plads til at give det sidste opildnende skub, der for alvor kunne sende flokken ud over kanten. Publikum ville uden tvivl være gået langt for Carcass denne dag, og så havde vi måske stået med en af årets helt store koncertoplevelser på Hades. Til slut, efter en times udfoldelser, var det tydeligt, at folket kunne have sat endnu en portion til livs. Fra scenen blev der da også joket med, at der stadig er billetter at få til den forestående koncert i Malmø.
Ulven fik sit kadaver
Artister som Carcass har krøbet, så artister som Lorna Shore kan løbe. Så meget desto mere glædede denne anmelder sig over den velfortjente medfart, bandet fik af publikum, der gav fuld honnør til den urkraft, Walker og kompagni i sandhed er. Med kirurgisk finesse blev dyret slagtet og serveret for det sultne publikum, mens Fenris vågede over herlighederne. Carcass vendte tilbage til Refshaleøen med bravur. Jeg fristes til at kalde det en magtdemonstration, hvor det eneste, der manglede, var en overraskelse eller to.
Billeder af Claus Ljørring
Slomosa Pandæmonium, kl. 17:30
Begejstrede stonere …?
’Tundra rock’ kalder norske Slomosa selv deres version af stonerrocken. Skal man tro vores anmelder, og der er faktisk ingen grund til andet, så er det en ganske rammende beskrivelse. Han var nemlig dybt begejstret for gruppens 2024-album, der sjovt nok hed Tundra Rock. Det var da også en næsten urimeligt catchy udgivelse, fyldt med stonerrock i den lettere ende, gennemsyret af en næsten barnlig begejstring. En god booking af Copenhell, godt hjulpet på vej af Heavymetal.dk, naturligvis.
Vi vil ha’ flere riffs!
Ført an af forsanger og guitarist Benjamin Berdou gik bandet på det solbeskinnede Pandæmonium på passende afslappet vis. Der var Orange-forstærkere på scenen, ledninger i guitarerne, og alt var, som det skulle være. Med "Cabin Fever" startede stenerfesten med gruppens bedste riff, og det var i det hele taget, som om Slomosa havde sat sig for at bevise, at de sidste fede riffs i verden ikke er skrevet endnu. "Cabin Fever" behøver i hvert fald ikke at skamme sig i selskab med selv de største indenfor genren.
Berdous lyse vokal var lige så overbevisende som på Slomosas udgivelser, og bandet var i det hele taget uhyre velspillende. Dermed fungerede alt fra starten, præcis som man kunne have håbet. Der var en snert af Elder over det langstrakte jam i ”Scavenger", og det samme gentog sig i "Nothing is New Under the Sun", som ellers er et møgirriterende forsøg på at lave et hit. Live skar omkvædet lige så meget i ørene som udgaven på debutalbummet.
Der begyndte i det hele taget at blive lidt længere mellem snapsene i et sæt, der mistede pusten. Det var da vældig hyggeligt, men en snert mere vildskab og tyngde havde absolut ikke gjort noget. ’Nu skal vi have lidt punk’, sagde Berdou på sit gebrokne norsk/danske, så måske fornemmede han det samme. Samtidig ville han lige høre, om Danmark havde et moshpit i sig. Det havde Danmark selvfølgelig, men til gengæld havde Norge godt nok ikke meget punk til Danmark – det havde ellers været rart. Med ”Horses” og endnu et af gruppens signatur-riffs sluttede Slomosa dog af på bedste vis, sådan skulle de jo bare gøre hele tiden!
Der mangler lige lidt
Jeg har skrevet det mange gange før: Subgenrer som stoner og hardrock er dybt afhængige af de fede riffs. Uden dem falder det ofte sammen. Det gjorde det heldigvis ikke helt for de sympatiske nordmænd, og når de først får et par solide albummer mere at vælge sange fra, så er potentialet til noget stort på live-fronten der helt sikkert også.
Billeder af Sebastian Dammark
Guilt Trip Gehenna, kl. 18:30
Hårde fyre og brede smil
Det summede af forventningens glæde, da jeg atter trådte ind i skoven. Denne gang for at få blæst støvet fra pladsen af mig af vaskeægte hardcore. Guilt Trip har ti år på bagen som orkester, så jeg forventede, at de betrådte Gehenna som en enhed og med et samspil, der afspejlede deres dekadelange makkerskab.
Der er rigtig mange parametre, man som anmelder skal vurdere en koncert udfra, og en af dem er at observere, hvordan et band omgås hinanden på scenen, både undervejs og mellem numrene. På det punkt kan jeg vist roligt sige, at Guilt Trip leverede. Der var en følelse af, at de syntes, det var sjovt at gå på arbejde, og det smittede helt bestemt af på publikum. Hans omgængelige optræden mellem sangene satte de musikalske vredesudbrud i relief, for det kan godt blive lidt akavet, når en forsanger står der og skal lyde farlig. Altså, vi ved jo godt allesammen, at det bare er noget vi leger.
’Mootherfuckers’
Valentine var skoleeksemplet på, hvordan jeg synes, en metalcore/crossover-vokalist burde lyde: vred. Stemmen stod i skarp kontrast til den tykke Manchester-dialekt, der udtrykte sin taknemmelighed over at se så mange glade ansigter møde op med det formål at slippe tøjlerne. Tempoet var højt, humøret ligeså, og det smittede af på mig, der ellers stod og følte mig udenfor til en temafest, jeg ikke var inviteret til.
Som belønning for bandets anstrengelser og deres ønske om at få den største circlepit, Gehenna havde set, gjorde alle, der var direkte involveret i pitten, deres ypperste for ikke at skuffe. ’Open this pit up’, råbte frontmand Jay Valentine – hvis der blev lukket mere op for den, ville folk begynde at falde ud. Meget kan man sige om metalfans, men de går aldrig af vejen for lidt grovmotorisk samtaleterapi under åben himmel og denne dag var ingen undtagelse.
Skyldfølelse i skoven
Men selvom alle var glade for at være der, både band og publikum, sneg der sig alligevel en slange ind i paradis. Lyden var rædderlig en stor del af tiden, og både guitarist Jak Maden, begge bassister, Sam Baker og Lily Kilcoyne, blev overordnet overdøvet af Tom Aimsons maniske trommespil. Heldigvis for mig – og for bandet – spillede han eminent, og Valentin gik klart igennem både mellem numrene og undervejs. På "Eyes Wide Shut" lagde bandet sig selen og trods lydmæssige udfordringer, gav de publikum endnu en undskyldning for at komme hinanden ved.
Helt op på dupperne kom jeg aldrig. Det blev lidt ensformigt i længden, og jeg kunne ikke sige mig fri for, at jeg havde svært ved at skelne mellem numrene. Nu er denne type af metal ikke ligefrem kendt for sin kompleksitet, men i det mindste fik vi alle de breakdowns, som vi overhovedet kunne ønske os. Om det var lyden eller sætlisten der gjorde oplevelsen knap så mindeværdig, skal jeg ikke kunne sige, men jeg kunne i det mindste glæde mig over, at alle andre så ud til at hygge sig. Og det er vel i bund og grund det vi er her for, ikk’?
Billeder af Sebastian Dammark
Kreator Helviti, kl. 18:30
Fra speed til thrash til Kreator
’Speed metal?’ spurgte en skeptisk Mille Petrozza med ungdommens indbyggede arrogance om de tidlige 1980’eres forsøg på at sætte fut i og fart på metallen. ’Halt mein Weissbeer’, fortsatte han, dannede KREATOR, satte atomar ild under kedlerne, og resten er historie. Gruppen fra Essen blev dermed hurtigt til en af thrash-bølgens mest toneangivende orkestre, ikke bare i Tyskland, men i det hele taget. Da bølgen fra starten af 90’erne blev til ynkelige skvulp, begyndte en lang årrække med ekskursioner ud i alle mulige andre genrer, men efter den lettere kontroversielle Endorama i 1999 vendte Kreator heldigvis uigenkaldeligt hjem til den thrash, hvor de jo altid har hørt hjemme. I alle årene har Mille Petrozza (som gudhjælpemig er tre måneder yngre end overtegnede!) været gruppens primus motor, og jeg var spændt på, om han også stadig kunne trække læsset.
Thrash is real!
Ingen tvivl om at den kraftpræstation, Exodus leverede godt 23 timer tidligere på Pandæmonium, havde sat barren umådeligt højt, og nu skulle Mille & Co. jo så bare levere på samme niveau. Og vupti, det gjorde de selvfølgelig fra første minut. Tyskerne thrashede derud af med ”Violent revolution”, der bød på masser af bål og brand, ikke kun musikalsk. Inden sang nummer to, "Enemy of God”, overhovedet blev sat i søen, beordrede Mille aftenens første wall of death i gang. Bandet var klar og toptunet, og publikum kvitterede. Der var faktisk så meget fræs i pitten, og det genererede så meget støv, at det i perioder var umuligt at se Mille & Co. oppe på den ellers lækkert udsmykkede scene.
"Hail to the Hordes" viste, at Kreator langtfra kun er til fræs, men at de også indeholder masser af catchiness. Under ”Betrayer”, desværre den eneste sang Mille havde med til os fra mesterværket Extreme Aggression, holdt pitten en kort pause, hvilket jo så gav anledning til en masse crowdsurfing i stedet. Og hvis nogen da ellers var i tvivl, så beviste ”Hate Uber Alles”, at tysk nu engang er det fedeste sprog at hade på. Midt i al denne herlighed, slog det mig pludselig, hvor sej Mille Petrozza egentlig stadig er. Han spiller guitar som en drøm og har både rigeligt hår og stemme tilbage. Jeg skulle hilse og sige, at ingen af delene tager man for givet i vores alder.
Jo ældre jeg er blevet (der var den igen den aldersting) jo mere har jeg søgt mod festivalers små scener, der ofte leverer de intime, men store oplevelser. Jeg må dog indrømme, at det i løbet af denne koncert gik op for mig, at jeg faktisk har savnet de store begivenheder med masser af pyro og, undskyld udtrykket, folkefest. På den front leverede Kreator også til fulde. Det er mig en gåde, at det lille og ekstreme band, der i 1985 indfangede mig med debuten Endless Pain, har kunnet vokse sig så store og i virkeligheden favne så bredt. For der var godt nok mange omkring mig, der dårligt var født, da den udkom. Men sammen skrålede vi med på mægtige ”Phantom Antichrist” fra 2012, der beviste, at det ikke kun er det helt gamle materiale, der dur.
En ren triumf
Inden det var slut, afslørede chefen, at der såmænd igen er et nyt Kreator-album på vej. Så lad os håbe, at al den energi og det overskud, bandet viste denne aften, også har nået at forplante sig til studiet. Efter fem kvarters mageløs energiudladning og til tonerne af klassikeren ”Pleasure To Kill” var det slut. Hvilken opvisning, hvilken triumf og hvilken umådelig glæde for anden aften i træk at opleve thrashens gamle helte levere på det her vanvittige niveau!
Billeder af Rolf Meldgaard
Stray From The Path Pandæmonium, kl. 19:45
Radbrækket, men lykkelig
Hold i nakken, forslåede knæ, blødende albuer og et nedtrampet håndled: Al fornuft talte imod at bevæge sig ind i pitten forrest til Stray From The Path. Men da musikken først spillede, var det umuligt ikke at følge moshpittens lokkende kald. Bandet udviste klar spilleglæde, og deres energi var så smittende, at publikum må have skubbet bølgebryderen en halv meter fremad med den taktfaste hoppen. Ingen af os kunne dog nå samme højde som forsanger Andrew Dijorios badutspring, og han må have været en frø i et tidligere liv. Der findes dog ingen evighedsmaskiner, og sætlistens ensformighed udtrættede til sidst øregangene. Guitarist Thomas Williams’ riff var klassiske og fulgte hardcorens slagne vej uden at forvilde sig ud i vildnisset. Den velbevandrede vej er dog også nogle gange den bedste, og selvom bandet ikke udviste stor musikalsk kreativitet i kompositionerne, leverede de hardcorevaren fint pakket ind til publikum, som velvilligt tog imod den med åbne arme og slamdans.
Nogle ting kan ikke siges nok
The Dead Kennedys har ikke levet forgæves, for ekkoet af fordums punkklassikere klinger klart i Stray From The Paths musik. Det blev særdeles klart, da Dijorio sagde det, som hverken bør være en kontroversiel udtalelse eller kan siges for ofte: ’Nazi punks fuck off’. At det stadig kan proklameres som en punk protest mod verdenssituationen, siger noget om tingenes tilstand i samtiden. Bandet lagde hårdt ud med en sonisk knytnæve lige i sylten på systemet. Williams’ stødvise riffs var slagkraftige og uddelte en hel buffet af musikalske håndmadder til ørerne. Energien var højspændt og sitrende, så man nærmest mærkede den statiske elektricitet i luften under koncertens første halvdel. Ligesom strømmen vandrer fra fingerspidserne og afgiver stød på sin passage videre, kunne bandet dog ikke holde energien. De forsøgte ellers hårdnakket at genfinde den, som for eksempel da Dijorio påkaldte sig hundrede crowdsurfere. Det var måske et lidt ambitiøst antal at sigte efter, men der blev alligevel sendt en hel del over publikumhavets bølge af hjælpende hænder. Da luften efter “Fortune Teller” gik lidt af ballonen, var den svær at puste op igen, og bandet genfandt den først ved det afsluttende nummer. Trommeslager Craig Reynolds holdt en takt, der var til at hoppe med på, mens han tyndsled trommeskindet. Dijorios scenenærvær var karismatisk, og han formåede ubesværet at dirigere både musikken og publikum, så circlepitten piskede rundt som en mælkeskummer koblet til en boremaskine. Dagens højdepunkter var det indledende “Kubrick Stare” og så “Goodnight Alt-Right”, som endte koncerten med et brag højere end Holmens kanon. Anthony Altamuras basgange trådte lidt i baggrunden, men udgjorde ellers en fin bund for resten af bandet. Morgendagens smerter oven på koncerten var det hele værd, og man glædes over nakkehvirvlernes klageskrig, fordi de medbringer minder om en energibombe af en koncert.
Unge fødder i udtrådte sko
Stray From The Path har ung energi, som de bruger til at genoplive en efterhånden halvgammel genre. Inspirationen fra klassiske punk- og hardcorebands som Bodycount er så tydelig, at man til tider savnede, at de lød mere som sig selv. Deres versefødder blev således presset ned i tidligere generationers udtrådte sko, men udfyldte disse til fulde. Stray From The Path viste, at hardcoreskoene langt fra er udtjente og kan løbe langt ad den slagne vej. Genrens protestbårne lyd er evigt relevant, og ligesom resten af coregenren er den kun på vej fremad. Det var umuligt ikke at blive smittet af deres intense scenenærvær og indignation over verdenssituationen. Nazisterne trængte lige så meget til at smides på porten i 90’erne som i dag, og vi er heldige at have bands som Stray From The Path til at give dem det sidste spark på vej ud ad døren.
Billeder af Christian Larsen
Myrkur Hades, kl. 20:00
Jeg gik mig ud en sommerdag
Sidst jeg havde med Myrkur at gøre, var det ikke en ubetinget succes. Heldigvis er jeg kvik nok til at regne ud, at lydforholdene i Scandinavian Congress Center er væsentligt anderledes, end hvad vi kan forvente på Copenhell. Og jeg fik ret: Myrkur er bedst uden låg på.
Enkeltkvindeprojektet er som skabt til åben himmel, og selvom jeg sad i fred og ro på bakken, forhindrede det mig på ingen måde i at nyde koncerten. Hun var et trækplaster efter folkemængden at dømme, og det var ganske velfortjent. Kulning, black metal og folkesange er ikke en helt skidt blanding. Og uden at knibe øjnene sammen kunne jeg se, at det var jeg overhovedet ikke den eneste, der syntes.
Fager som en ros
Hendes dystre fremtoning stod i skarp kontrast til hendes blide talestemme, som var lige så afdæmpet, som hendes black metal var harsk. Det er ikke nogen hemmelighed, at Myrkur trådte sine musikalske barnesko i en lidt mere radiovenlig genre. Hendes skift fra melo-pop til andenbølge-black faldt mange for brystet og dømte hende ude fra start.
Det har heldigvis aldrig standset hende. Hun har siden sin første udgivelse, der i øvrigt blev produceret af hjernen bag Ulver, bevist sit værd igen og igen. Selvom jeg ikke har været ubetinget med på vognen, har jeg stadig haft en stor portion respekt for hendes evne til at gøre, hvad hun har lyst til uden at lade sig kue af konservative brokhoveder.
På “Skøgen Skulle Dø” havde hun Fredensborg Pigeorkester med på kor, og Maja Shining var en stærk medspiller på vokalfronten, samtidig med at hendes rutinerede basspil lagde en tung bund for de talrige luftige passager. For ja, det er black metal. Men det er også blomsterkroner, bare tæer i skoven og nordiske folkesange. Som pensioneret live-rollespiller taler det lige ind i min engang foretrukne virkelighedsflugt og jeg satte, og sætter, stor pris på hendes evne til at kombinere disse ting, uden at det bliver påtaget.
Så at opleve hende med græs under fode og åben himmel over os cementerede, at Myrkur har en plads i mit hjerte. Hendes engleblide sangstemme gjorde sig godt, og denne gang var lydmanden hverken døv eller havde luffer på. Hun gik lige så klart igennem, som hvis jeg stod overfor hende, og især på “Valkyriernes Sang” kom hendes lyse stemme til sin ret.
Himlen blev sort
Lyden var ikke perfekt. Guitarist Mikkel Haastrup måtte lide den tort, at hans ellers effektive riffing blev tabt i æteren her og der. Jaime Díaz Otero Núñez trommespil lød fladt og fjernt, men det kan selvfølgelig også skyldes valget af genre. Det er ikke ukendt for black metal at sætte en ære i at lyde, som om man har været medlem af Papkasseshow og ikke rigtig er kommet videre.
Men man kan mærke, at Myrkur mener det. Med sin stilfærdige charme og sin henførende black metal drog hun folk ind i stedet for at dele ud. Det var et befriende afbræk mellem opfordringer til at abe løs og hyperaktivitet at føle, at man fik lov til at træde ind i et intimt og introvert univers. En lille hilsen til sønnen gav hende en jordbundenhed, der klædte hendes ellers over-, eller nok nærmere underjordiske væsen.
‘Hun ville dog nok kunne have større succes alle andre steder …’, konkluderede jeg i sin tid, og nøj, hvor jeg elsker at have ret. Igen. Jeg har ikke fulgt med andet end fra sidelinjen, men nu bliver jeg sgu nok nødt til at komme ind i kampen. Myrkur kom, så og sejrede.
Billeder af Rolf Meldgaard
Dirty Honey Gehenna , kl. 21:30
En klassisk drøm om klassisk rock
Det amerikanske rockband Dirty Honey blev dannet i 2017, efter guitaristen John Notto var taget til Los Angeles for at prøve lykken som musiker. Drømmen for Notto var at gøre Guns N’ Roses kunsten efter, men i stedet for at rende ind i den nye Axl Rose & co., var det sangeren Marc LaBelle, han mødte. Notto blev hurtigt en del af LaBelles band Ground Zero, og grundet flere udskiftninger i lineuppet ændrede gruppen navn til Dirty Honey. Efter sigende inspireret af Led Zeppelin-frontmand Robert Plants band The Honeydrippers. I tidens løb har de udgivet to langspillere, og i år var de at finde på Copenhell.
One trick pony
Jeg må indrømme blankt, at jeg op til koncerten havde mine fordomme om, hvad der var i vente. Jeg elsker alle former for rock, og da den klassiske rock nærmest var en del af min modermælk, er jeg heller ikke ubekendt med de seneste 10-15 års trend med retrorock. Derimod kan jeg godt være kræsen. Gør man det ordentligt, er der ingen skam i at stille sig på skuldrene af de gamle kæmper, men har man ikke et hundrede procent styr på sit shit, kan det næsten være ligemeget. Nuvel, jeg begav mig mod Gehenna for at se nærmere på sagerne, mens tåger af fniseurt blev gradvist stærkere i takt med min nervøsitet for, at Dirty Honey blot var ‘endnu et retrorockband’.
Jeg havde selvfølgelig lyttet lidt til bandet op mod koncerten, men var en anelse skeptisk. Super godt eller specielt unikt var det ikke. Men umiddelbart kunne jeg ånde lettet op. Dirty Honey viste sig at være utroligt tændte og meget mere spændende live end i et par høretelefoner. Kombinationen af Janis Joplin, Lynyrd Skynyrd og de mere nutidige Rival Sons fungerede temmelig godt. Både musikalsk og visuelt. Åbningsnummeret “Gypsy” var medrivende, og den sprællevende Marc LaBelle i front er uden tvivl en aldeles dygtig frontmand. Så langt, så godt. Men efter et kvarters tid begyndte det at blive en lettere tam affære. Det var ikke på nogen måde en dårlig præstation fra den californiske kvartet, men når man kun har ét trick i ærmet, holder det ikke i længere tid. Showmanship og evner er godt, men det er edderhylemig svært at skille sig ud og gøre sig huskværdig, når man dybest set bare kopierer nogle andre.
Hørt før, bare bedre
At placere Dirty Honey i kategorien ‘endnu et retrorockband’ vil måske være en anelse skarpt, da de, trods alt, er lidt bedre end det. De leverede præcis det, de var blevet hyret til, og har man en anden gang ikke råd til dyre Greta Van Fleet-billetter, kan man altid nøjes med Dirty Honey. Så længe bajerne flyder, lægger man næsten ikke mærke til de små forskelle. For feste, det kan de. Men original og langtidsholdbar kvalitet skal man kigge længe efter.
Billeder af Christian Larsen
Billy Idol Helviti, kl. 21:30
Hvad laver jeg her?
Det kan vist roligt siges, at undertegnede ikke er den primære målgruppe for endnu en af Copenhells spøjse bookinger. Jeg var ikke ubetinget begejstret for at være blevet tildelt så vigtigt et navn, eftersom mit kendskab til Billy Idol begrænser sig til tre-fire sange. Det er nemlig enhver anmelders fornemste pligt at forberede sig på en koncert, i tilfælde af at vores alvidenhed alligevel ikke rækker.
Af samme årsag var det med tilbageholdt åndedræt, at jeg troppede op på Helviti fredag aften, i håb om at stimen af overraskende gode koncerter fortsatte. Det gjorde den ikke. Det er ikke, fordi der er noget i vejen med at være Billy Idol eller at kunne lide Billy Idol, men i stil med James LaBrie trykkede alderen gevaldigt. Energien fejlede ikke noget, men stemmen fulgte ikke trop.
Morfar fortæller
Det er ikke, fordi Idol eller bandet ikke gjorde sig umage. De tre sange, jeg med sikkerhed kan sige, jeg kender, fik jeg naturligvis serveret på et sølvfad, og jeg kunne snildt fornemme, at han stadig står på en scene, fordi han har lyst og ikke (udelukkende) for at spæde lidt til pensionen. Han delte gladeligt ud af sine mange anekdoter om bikere og sin tid i New York, og han gjorde, hvad gamle mænd nu gør bedst: Fortæller røverhistorier om dengang, knæene ikke drillede, og håret var hvidt med vilje.
Det skortede ellers ikke på begejstringen blandt de omkringstående. “Dancing With Myself” kunne lige så godt have været en nøjagtig beskrivelse af den bar-mavede ungersvend, der havde akut dansefeber i nærheden. “Eyes Without A Face” blev udnævnt som en ‘fucking liderlig sang’, og min veninde ‘følte sig som en på 15 år igen’ – til trods for at jeg er et par år ældre end hende og stadig ikke er gammel nok til Idol. Mit personlige højdepunkt var Steve Stevens lirede guitarsolo – udelukkende på grund af Top Gun. Jeg er heller ikke immun for de gamle dage, selvom Idols gamle dage er ældre end mine.
Pensionist-pop-punk
Faktisk har jeg sjældent følt mig SÅ malplaceret til en koncert. Men fair skal være fair, det følte jeg også, at Billy Idol var. Det skal ikke ligge nogen til last, at årene går. Måske er spejlbilledet efterhånden ikke helt enig med selvbilledet, men det ville Idol blæse et stykke. Han gik ind på scenen med det formål at optræde for sine fans, hvilket jeg formoder, han gjorde godt til en vis grad.
Men set uden de lyserøde briller var det egentlig bare en gammel cirkushest, som tog endnu en runde i manegen. Attituden var intakt, rødderne fra de helt tidlige år lurede i kulisserne, og spilleglæden så ud til ikke at bære præg af de 46 år, der er gået, siden Generation X startede noget, der ikke kunne stoppes. Alligevel gik jeg derfra med en følelse af at have været på et levende voksmuseum og høre musik fra dengang, morfar var en værre én.
Billeder af Sebastian Dammark
King Diamond Hades, kl. 23:15
Ingen over Lars og Kim
Lars Ulrich er selvfølgelig den dansker, der har sat det mest markante aftryk på vores elskede heavy metal, men Kim Bendix Petersen, i visse kredse bedre kendt som King Diamond, er godt nok en tæt nummer to. Kun tåber undervurderer King Diamond og den gennemslagskraft, hans to bands har haft siden de tidlige 1980’ere. Senest King med band optrådte i Danmark, var i K.B. Hallen i 2019, og det er såmænd ni år siden, de sidst besøgte Copenhell. Dengang fik vi hele mesterværket Abigail – den havde jeg nu gerne nappet en gang til – men denne gang var der lagt op til et mere traditionelt festivalprogram med fokus på alle klassikerne.
Kongen i topform
På de allestedsnærværende sociale medier har man i et stykke tid kunnet læse sig til, at 2025-udgaven af bandet er i topform, og for en gangs skyld var der noget om SoMe-hypen. For hold da fast, hvor lød kongen godt, og hvor var bandet velspillende. Ført an af den trofaste adjudant igennem 40 år, Andy LaRocque, skulle det hurtigt vise sig, at der ikke var en finger at sætte på noget som helst. Showet startede med ”Funeral”, hvor Abigail skal lægges i kisten på den sædvanlige teatralske facon, og så fik vi ellers ”Arrival” og ”A Mansion In Darkness”, der fortsatte historien fra gruppens bedste album.
Herfra var det desværre, indtil finalen, slut med sange fra Abigail, men overordnet set fungerede sætlisten nu godt. Bortset fra den tåbelige ”Voodoo”, der bare skal smides på møddingen hurtigst muligt, var der ikke noget at klage over på den front. Selv de nyere sange som ”Spider Lilly” og ”Masquerade Of Madness” fra det kommende, og længe ventede, album blev leveret ganske overbevisende. Og folk var med, ikke mindst inspireret af King, der virkede, som om han hyggede sig gevaldigt.
Det er der selvfølgelig ikke noget galt med, men jeg kunne dog bedre lide King Diamond, dengang han var farlig. Hyggeonkeludgaven er jo sådant set rørende nok, og King har fortjent at gøre tingene på præcis den måde, han vil. Problemet er jo bare, at et King Diamond-show efterhånden er blevet mere til gak og løjer i kabareten end til ægte teatergys. Lidt synd, for selvom vi har set den stemningsfulde sceneopsætning før, så lagde den jo op til noget andet. Man kunne ønske sig mere Abigail end Grandma, flere growls og mindre onkelhumor.
Nuvel, det er jo musikken, det primært handler om, og her var der som allerede nævnt ikke meget at brokke sig over. ”Burn” gav et af mange eksempler på bandets proggede tilgang til den traditionelle heavy metal. Det hævdes desuden, at den traditionelle guitarsolo blev lagt i graven for godt 20 år siden, men det ville King atter en gang ikke høre tale om. Men hvorfor skulle han også det, når han nu har to så skarpe guitarister som Mike Wead og Andy LaRocque i stalden? Især LaRocques solo i ”Welcome Home” var eminent.
Hygge, gak og løjer
Den mægtige ”Abigail” afsluttede showet, og til tonerne af den smukke ”Insanity” fra The Eye modtog King Diamond endnu en gang, og fuldt fortjent, folkets hyldest. Det her var altså den tredje yderst vellykkede nostalgifest, jeg nu havde deltaget i på dette års Copenhell. Problemet var bare, at i forhold til Exodus og Kreator, der begge havde masser af ungdommens vildskab og farlighed tilbage, var King Diamonds show lidt for meget hygge, gak og løjer.
Billeder af Rolf Meldgaard
Cabal Gehenna, kl. 00:00
Dansk deathcore på hjemmebane
Cabal er uden tvivl det band, jeg har set flest gange i mit liv. Fra mørke kældre til store festivalscener. Hvis man fik rabat i merchboden, alt efter hvor ofte man havde set bandet, så ville jeg gå derfra med både gratis tøj og penge i hånden. Nuvel, overdrivelse fremmer som bekendt forståelse. Bandet har i årevis leveret brutal, mørk og kompromisløs metal, og med deres seneste udgivelse, Everything Rots, har de igen bevist, at de er ustoppelige. Der er stadig den lyd, de er kendt for, på nævnte skive, men der er også plads til eksperimenter. Forventningerne var i hvert fald høje, for Cabal plejer at levere. Jeg forventede sved, støv og smadrede nakker. Og måske en lille tåre i øjenkrogen, når man tænker på, hvor langt de her drenge er nået.
Verdens undergang, denne vej
Konferencier Carsten Holm lagde stilen, da han introducerede bandet med ordene: 'Hvis vi ikke har en dag i morgen, er det her den rette musik til verdens undergang'. Og præcis sådan føltes det. Fra første sekund af åbningsnummeret, ”Become Nothing”, var der ingen nåde. Scenen blev oversvømmet af røg, ild, strobelys og selvfølgelig knusende breakdowns. Publikum blev straks kastet ind i et kaotisk inferno af moshpits og crowdsurfing, som kun voksede i intensitet, i takt med at forsanger Andreas Bjulver Paarup bjæffede ordrer ud over mængden.
Sætlisten var overvejende domineret af sange fra deres seneste album, hvilket Paarup ærligt konstaterede med ordene: 'Vil man høre det gamle, ved man hvor udgangen er.' Senere fortalte han dog, at han havde løjet for os, hvorpå ”The Darkest Embrace” fra debutalbummet, Mark Of Rot, begyndte. Og som et uventet, men kærkomment indslag blev også de helt gamle Cabal-rødder luftet, da deres allerførste forsanger – dog kun i 14 dage – Peter Thomsen indtog mikrofonen.
Det var generelt en koncert fyldt med gæster. Neema Rad fra DETHRXNER, naturligvis iført solbriller midt om natten, leverede et stærkt vokalt bidrag til "Still Cursed”. Mens John Cxnnor forvandlede midnatsmørket til et decideret rave-kaos med psykotisk energi og et hav af crowdsurfere, der nærmest flød hen over pitten. Der kom også besøg på scenen af Fabräk, da ”Sort Sommer” bragede ud over pladsen. Der blev fortalt, at sidst de spillede nummeret, kom en fra publikum op bagefter og spurgte, om ikke de kunne lade være med at blande rap og metal. Svaret dertil var kort og kontant – ’luk røven!’ Det var fuldt kaos, og Paarup nåede lige at flå en af medlemmerne fra Fabräk væk, inden han blev grillet af pyroen på scenen. Vi fik også fornøjelsen af Mirza Radonjica fra Siamese og soloprojektet Afterlove, der lagde en solid vokal på ”No Peace”.
Aftenen kulminerede med "Death March" og ”Magno Interitus”. Under sidstnævnte kom Chris Kreutzfeldt på scenen og leverede en brutal vokal. Han er producer og guitarist og blev præsenteret som hjernen bag Cabal. Det hele sluttede alt for hurtigt, og der var ingen tvivl om, at drengene i bandet havde haft en fest. Paarup stod til sidst sammen med trommeslager Mikkel Hvam, guitarist Christian Hammer og bassist Dennis Hursid og havde både ild og julelys i øjnene. Og med god grund, for de havde lige skabt et brag af en koncert.
Helveds-varme!
Det her var Cabal, når de er allerbedst. Rutinerede, kompromisløse og med en sceneenergi, der føltes som et direkte angreb på sanserne. Publikum fik, hvad de kom for: kaos, fællesskab og en nat, de sent vil glemme. Hvis man taler om, hvem der er klar til at indtage de øverste linjer på de største metalfestivaler i verden, så er Cabal klar til at tage det skridt. Og de beviste det med denne koncert. Min kollega på Heavymetal.dk, der så bandet i Polen til Mystic Festival og skrev det så smukt i sin anmeldelse derfra, og koncerten på Copenhell blev den endelige bekræftelse: Cabal er et af de stærkeste navne indenfor dansk metal.
Billeder af Sebastian Dammark
Lørdag:
- Terrorpy
- Heaven Shall Burn
- Gorilla Angreb
- Alien Ant Farm
- Fit For An Autopsy
- Powerwolf
- Skillet
- Kim Dracula
- Yosemite in Black
- In Flames
- Gabestok
- Anaal Nathrakh
- Slipknot
- Sodom
- Blood Incantation
Terrorpy Gehenna, kl. 12:45
Dødsmetal som mor lavede den
Læs plakaten nedefra, sagde de. Det er meget sjovere sådan, sagde de. Men ingen skal komme og fortælle MIG, hvad jeg skal høre og i hvilken rækkefølge. Udover spilleplanen og chefen, naturligvis. Umiddelbart lød det også, som om jeg uden problemer ville kunne tilbringe en time i selskab med Terrorpy. Indholdsfortegnelsen på den odenseanske trio lovede fuld plade i dødsmetal, og der skal herfra lyde et højt og entusiastisk “BANKO!”. Hold. Nu. Kaje, hvor de leverede, og mere til.
Konceptet “dødsmetal” er ikke en one size-løsning. Du kan få din dødsmetal hård, brutal og pågående. Du kan få den følsom, eftertænksom og melankolsk. I Terrorpys tilfælde får du det første leveret med nogens tunge lige i munden. Der var absolut ingen fine fornemmelser at spore på Gehenna, hvor den musikalske pendant til en Balrog tog os om halsen og klemte til.
Straight outta Mordor
Som belønning for at møde tidligt op i strålende solskin på Copenhells sidste dag fik vi et band, der osede af klamhed og overskud. Især forbrøler Jonas Guldfeldt Viuff var, hvad min mormor ville kalde, “i hopla”, og det kastede en særlig glans over, hvad der ellers bedst kan beskrives som to mursten i en tørretumbler. Han tog sig tid til at tale med os mellem numrene, og det blev aldrig bøvet eller påtaget, men i stedet var der lutter smil.
Jeg har førhen påtalt, når en forsanger leger farlig fyr mellem numrene, så det var en sand befrielse, at opleve nogen være så direkte i sin glæde over at spille. At blive kaldt for en solstråle af et metalband er ikke noget, jeg har oplevet før. Det varmede mit hjerte, at opleve en så åbenhjertig og oprigtig taknemmelighed som den, der blev præsenteret fra scenen; der findes ikke noget bedre end et glad dødsmetalband. Det havde ikke undret mig, hvis han havde bedt os om at stille os i kø, så vi allesammen kunne få et kram efter koncerten.
Terrorpy hev alle de for genren uundværlige værktøjer frem. De klassiske bassekvenser, der er fast bestanddel i den type død, blev høvlet effektivt af Viuff, når han da ellers ikke tørbrækkede sig ind i mikrofonen. En orkan af blastbeats fra Christoffer Birkeholm Leth udøvede stump vold mod de sagesløse mennesker i den kogende pit, og Rune Gangelhofs effektive guitarfræs savede resterne midt over.
Der blev svinget hår til den helt store guldmedalje, og deres vekslen mellem up-tempo og den langsomme død, jeg holder så meget af, bevidnede, at spilleglæden ikke er den eneste grund til, at de var blevet booket af Copenhell. Gæsteoptrædener fra Guttural Slugs’ Alexander Kristensen og Guttural Disgorges Anton Theilade på henholdsvis “Somnambulist” og “Cååårpsebreaker” tilføjede ekstra snask på en i forvejen fedtet ret, der blev serveret med et glimt i øjet og en god portion sovs.
Gruppeterrorpy
Sovset dødsmetal har en særlig plads i mit hjerte lige ved siden af alt det følsomme, eftertænksomme og melankolske. Kropsvæsker, Viuffs stemme, der lyder som et stoppet afløb, og trommer fra dybet, er opskriften på Terropys version af en genre, der er lige så mangfoldig, som de mange glade ansigter foran scenen. De har, med rette, allerede en solid fanbase, og jeg har store forventninger til deres fremtidige karriere som formidlere af slemme tekster, der skal have en forældreadvarsel på et censureret albumcover.
Det vil være at gøre Terrorpy en bjørnetjeneste at sidde og tælle på fingrene hvem jeg synes, de minder om. Det er ikke nogen hemmelighed, at der er en opskrift at følge - og så er det op til det enkelte band, hvor mange mider de drysser i hvilke, eventuelt hjemmelavede, huller. Der er masser af klicheer at hive op af ligposen, når vi taler om smattet død, men selv efter opskriften, blev den vamle ret serveret rygende varm og lige til at spise. Mit absolut eneste kritikpunkt overhovedet? DET HEDDER IKKE BAZOOKA, DET HEDDER RAKETSTYR!
Billeder af Rolf Meldgaard
Heaven Shall Burn Helviti, kl. 13:30
En gyser af overmægtige proportioner
Forud for Copenhell udspillede sig en sand gyser for fans af Heaven Shall Burn. Forsanger Marcus Bischoff blev indlagt med en genstridig virus, hvilket afstedkom to aflysninger på bandets sommerturné, før en stedfortræder blev sat ind. Tyskerne havde dermed ikke de bedste forudsætninger for deres debut på Copenhell. At åbne Helviti på festivalens sidste dag, hvor tidlig eftermiddag kan føles som tidlig morgen for de tømmermændsramte, er i sig selv et herkulesarbejde. At gøre det, når man står med en vikar på frontmandsposten, er grænsende til at være oppe mod overmagten. Meget passende var det derfor, at tyskerne åbnede med “Übermacht” til et bagtæppe prydet med et krigsskib midt i flammernes inferno. Ind kom vikaren på vokalistposten, som de færreste foran Helviti nok var på fornavn med: Britta Görtz fra Hiraes.
At sætte ild til himlen – uden pyroteknik
De spredte grupperinger af festivalgæster – både i pitten og uden for – vidnede om, at der var flere prioriteter at tage hensyn til på Copenhell denne lørdag, hvor solen brændte ubarmhjertigt fra en skyfri himmel. Heldigvis blev der kontinuerligt tilført forstærkninger, og da “Black Tears” (som i øvrigt er et skoleeksempel på et covernummer, der er bedre end originalen) bragede ud fra scenen, var fremmødets størrelse gået hen og blevet ganske hæderligt.
Jeg skal indrømme, at jeg indledningsvis ærgrede mig over Bischoffs fravær, men jeg bøjer mig i Refshaleøens tisstøv over Britta Görtz’ præstation. Hendes growls var overbevisende, og det var ikke svært at se – eller høre – hvorfor valget faldt på hende. Hun kunne sikkert have forledt mange af tilskuerne til at tro, at hun var fast kvinde på vokal, hvis ikke det var for hendes egne indrømmelser. Guitarist Maik Weichert jokede da også med, at når drengene ikke kan klare mosten, må pigerne komme og redde kastanjerne ud af ilden. Fluks blev tonerne til “My Revocation of Compliance” fra det kommende album Heimat slået an, og publikum kvitterede med endnu en rundtur i pitten. Personligt kunne jeg have ønsket mig, at valget var faldet på “Empowerment”, som jeg mener, er det hidtil stærkeste udspil fra pladen.
Tyskere har et kedeligt ry for at være gravalvorlige, og Bischoff spiller sædvanligvis også rollen som indebrændt agitator. Selvom Weichert med alvorsmine brødebetynget kom med indrømmelser om det manglende sceneshow, komplet strippet for pyroteknik, blev seriøsiteten pakket væk og smilende fundet frem, og især Görtz strålede om kap med solen. Der var lutter spilleglæde og indforståede smil at spore hos kvintetten – og det smittede af på publikum. Helt fri for slinger var valsen ikke, da Görtz med jævne mellemrum måtte konferere med teleprompteren. Da formidable “Endzeit” klingede ud, kunne vi godt være gået tilfredse videre med lørdagens program, men “Hunters Will Be Hunted” viste sig som kærkomment ekstranummer, og publikum kvitterede med en sidste omgang nakkegymnastik. Jeg vil vove den påstand, at Heaven Shall Burn fik sig flere fans denne tidlige, glohede eftermiddag. Jeg overhørte i hvert fald på min vej væk fra scenen flere positive tilkendegivelser fra førstegangslyttere.
Endlich, beugt sich dein Haupt der Übermacht
Heaven Shall Burn spillede ikke bare uafgjort mod tømmermændenes overmagt. De sendte den til tælling med et ordentligt brag – og det kan Görtz tage en stor del af æren for. At skulle lære en halv snes sange udenad under tidspres er ubarmhjertigt, og det kan næsten ikke lægges hende til last, at teleprompteren sporadisk måtte agere stum sufflør. Tyskerne viste, at de har format til Helviti, så lad os håbe, de kommer igen en anden gang, når Bischoff er kommet sig, og hvor de får tildelt et mere favorabelt tidspunkt, der tillader en større opsætning. Og Görtz? Hun kommer bare med igen.
Billeder af Sebastian Dammark
Gorilla Angreb Gehenna, kl. 14:30
Punk med gorillastyrke
Gorilla Angreb er måske ikke et navn, der får en klokke til at ringe hos alle i dag, men bag det gemmer sig et dansk punkband med en solid historie og et energisk bagkatalog. Startet i 1999 som et sideprojekt af medlemmer fra Amdi Petersens Armé blev de hurtigt kendt for deres melodiske punk med et snert af garagepunk samt de karakteristiske danske tekster, som også fangede opmærksomhed langt uden for landets grænser. Efter en pause og opløsning i 2007 genopstod de i 2016 og har derefter spillet koncerter i ind- og udland. Nu var de klar til at indtage og prøve kræfter med Gehenna-scenen med et solidt glimt i øjet og en tilgang, der på sin egen skæve facon virkede befriende uhøjtidelig.
En tur i abeburet
Gorilla Angreb indtog scenen til eftermiddagssol, høje temperaturer og et publikum, der virkede klar på det, der kunne blive en lille fest trods den lettere trætte fjerdedagsstemning, der herskede foran Gehenna. Bandet lagde ud med “Mit Lille Sorte Æg”, og selvom guitaren kort forsvandt i lydbilledet, kom den hurtigt tilbage. Forsanger Mai Sydendal lagde fra land med både skyggeboksning og svingende fletninger, mens resten af bandet stod noget mere roligt på scenen. Det var mest hænderne, der havde et højt tempo på instrumenterne. Der var ikke den store gang i pitten til at starte med, men mere stemning for at stå og smådanse og klappe taktfast frem for et egentligt punkkaos.
I forbindelse med nummeret “Cigaretter og Kaffe” sagde Sydendal, at de var i gang med deres chill blok, så man skulle blive hængende til senere, hvor de hurtige sange ville komme. Der kom da også mere energi både i numrene, på scenen og blandt publikum, som koncerten skred frem. Stemningen var generelt god, men i løbet af koncerten begyndte publikum langsomt at defilere væk. Om det var varmen, trangen til øl eller Alien Ant Farm på Hades, der trak, skal være usagt. Bandet spillede i hvert fald godt, og trods der ikke var den store publikumsinteraktion, kunne man mærke, bandet var glade for at stå på scenen, ved smilene på deres læber.
Der var dog også momenter, hvor det lykkedes at puste lidt ekstra liv i festen. Især da der sidst i sættet kom gorillaklædte i bandets merch-trøjer ind på scenen og begyndte at kaste bananer ud til publikum. Et lille fint intermezzo var, da Sydendal bad publikum om at råbe tillykke til sin datter, der stod ude bagved og fyldte 11 år dagen efter. Der var altså plads til både sjove indslag og personlige øjeblikke, som skabte lidt ekstra varme i eftermiddagssolen.Selv under de hurtigere numre længere henne i sættet, hvor pitten fik lidt mere liv, forblev det forholdsvist afdæmpet. Gorilla Angreb kan deres sange, de spiller dem sikkert og stramt, og de har tydeligvis et publikum, som har ventet på netop denne booking, og som hujede af bandet undervejs. Men der manglede det sidste, der kunne gøre eftermiddagen til en egentlig punkfest: den ubetingede energiudladning, den tætte kontakt med publikum og den fornemmelse af, at dét her var en af de koncerter, folk ville tale om bagefter.
Abefesten udeblev
Gorilla Angreb leverede en stabil omgang dansksproget punk på Gehenna, hvor hyggelige indslag og rutineret spil fik koncerten til at flyde jævnt igennem den bagende eftermiddagssol. Den totale abefest udeblev, men en hyggelig chimpanseeftermiddag blev det til. Bandet skabte et dansabelt og nostalgisk sæt, hvor nok især de gamle fans kunne tage en tur ned ad memory lane. Mens nye tilskuere fik en smag på dansk punk, som det stadig kan leveres – med charme, skæve grin og bananer i luften. Men det store kaos, den vilde pit og den eksplosive punkstemning udeblev. Til gengæld var det måske netop præcist det, de lettere trætte og brugte publikummer trængte mest til, nemlig en festlig og glad eftermiddag.
Billeder af Christian Larsen
Alien Ant Farm Hades, kl. 14:45
Vi er altså meget mere end et coverband
På trods af genstridige rygter, så er Alient Ant Farm meget mere end et one-hit-wonder. De brød igennem med deres platinsælgende 2001-album, ANThology, og ikke mindst deres cover af Michael Jacksons legendariske ”Smooth Criminal”. Og selvom mange måske i dag primært husker dem for netop covernummeret, så er Alien Ant Farm heldigvis da langt mere end det. Deres musik har en melodisk, men aggressiv kant, og de har senest udgivet albummet ~mAntras~ i 2024.
Men vi bliver måske lige lovligt tilbagelænede
Tre fjerdedele af amerikanerne i Alien Ant Farm gik på scenen iført cap og solbriller – og Dryden Mitchell i front endda også med tyggegummi. Det satte egentligt en meget tydelig stemning for den kommende koncert. De startede med ”Courage”, et dejligt fængende og letgenkendeligt nummer, der også indbød til masser af indlevelse fra publikum. Men det blev leveret alt for laid back til min smag.
Selvom det da ikke er helt unormalt med kor (for eksempel Zeal & Ardor), så er det dog typisk udført af enten guitarist eller bassist. Men her hos Alien Ant Farm tog Michael Anaya den lidt særprægede rolle som hypeman og backupsanger helt tilbage i 2014, så Mitchell ikke skulle kæmpe så meget med vokalen. Og det var nok en meget fornuftig beslutning. For Mitchell er hverken verdens dygtigste eller mest karismatiske forsanger. Han luntede stille omkring på scenen og snakkede lidt til publikum, men det var ikke specielt overbevisende leveret. Til gengæld hoppede og dansede Anaya på sin plads ved siden af Mike Cosgrove bag tønderne, og spredte dermed meget mere stemning og hopla, end Mitchell.
”Forgive and Forget” fik publikum lidt op og hoppe, men igen blev det aldrig sådan helt godt. Og da Mitchell så spurgte, om de ikke måtte spille noget fra ~mAntras~, var responsen så larmende tavshed, som en festivalplads kan udløse. Og selvom musikken sådan set er fin og bouncy, så var det stort set kun på Anthem-numre, at man rigtigt kunne mærke bandet, hvor ”Movies” for eksempel først efter noget overtalelse får fat i publikum med, hvad det nu hedder, hvor alle skulle sætte sig ned og så op og hoppe i omkvædet. Men så kom heldigvis det, vi alle tilsyneladende havde ventet på. Det store hit. Præsenteret af selveste Michael Jackson i form af et gammelt interview, hvor han lød helt stolt af, at nogen havde valgt at lave et cover af hans nummer. Og således gik de i gang med, hvad der utvivlsomt er deres allerstørste hit: ”Smooth Criminal”.
Tamt og uinspireret
Hen mod slutningen af koncerten spurgte Mitchell om, hvem vi kom for at se på festivalen. Og det meget symbolske svar fra langt størstedelen af publikum var ’Slipknot’. Jeg behøvede da også kun en hånd for at holde styr på antallet af crowdsurfere. Det er vel en slags bundrekord af en art. Men det var ikke en superdårlig koncert egentligt. Det var bare heller ikke særligt godt. Det blev for jævnt og for dovent af bandet, som selv under deres største hit aldrig fik helt fat i publikum.
Billeder af Rolf Meldgaard
Fit For An Autopsy Pandæmonium, kl. 15:00
Et øje i det høje
Fit For An Autopsys amerikaner-deathcore var allerede i gang med de dybe knæbøjninger, da jeg ankom til Pandæmonium på festivalens sidste dag. Af mange årsager er det ikke ligefrem min yndlingsscene, og det blev det heller ikke efter denne koncert.
Men sådan går det, når man kommer i sidste øjeblik. Det kan diskuteres, hvor langt væk man skal være fra scenen, før man ikke længere ser en koncert, men hører den i stedet. At være vertikalt udfordret var dog ikke det helt store problem. Jeg havde, i ordets bogstaveligste forstand, en synstolk med, der kunne fortælle mig, hvad jeg gik glip af med øjnene.
Indledningsvis var det ikke så meget, andet end at folk var mødt op med intentionen om at få det meste ud af aftenen. Det udmøntede sig blandt andet i *kigger i mine noter* en dobbelt circle pit. Det er noget nær en kærlighedserklæring, for frontmand Joe Badolato lagde på ingen måde skjul på, hvor glad han var.
Den halve glæde ved at opleve en metalkoncert (i det fri) er at være omgivet af smilende mennesker og god energi, noget bandet i den grad fik at føle. Det var, som om at bandet fik et boost af publikums villighed til at dyrke konditionstræning i den bagende sol, og kvitterede med en veloplagt frontmand med overskud.
COOPER-test
“Red Horizon” fra sidste års The Nothing That Is fik mindet mig om, at -core har været sørgeligt underrepræsenteret på dette års Copenhell. Den har nærmest overtaget rollen som prügelknabe fra nu-metallen. Jeg skal ikke kunne kloge mig på hvorfor, men den faldt en bestemt type højlydte portvogtere for brystet og er stadig genstand for hån. Den slags negativitet var der dog ikke plads til her i centrifugen foran Pandæmonium. Grundet absolut elendig lyd, forårsaget af menneskehavet mellem mig og musikerne, tog jeg alligevel chancen og møvede mig tættere på scenen, hvor jeg med egne øjne kunne få lov til at opleve, hvordan det ser ud, når deathcorefans kommer på græs.
Det var ikke ligefrem et hav af tragiske væsner, jeg så tilbede Fit For An Autopsy til “Sea of Tragic Beasts” eller den overordentligt velspillede, thrash-tilbedende “Saviour of None/Ashes of All”. Tværtimod. Det var, som om at publikum fik mere og mere energi af de utallige, og veludførte, breakdowns, der er så herligt passende for genren. Tillige er de to af de numre, der er mere death end core, så selv den argeste modstander burde kunne anerkende slægtskabet.
Det var dog ikke helt perfekt. Trods mit held til at komme tættere på scenen, stadig med respektfuld afstand til kødkværnen, faldt lyden aldrig helt på plads for mig. Josean Ortas dobbeltpedal overdøvede Peter Spinazolas bas, der alligevel præsterede at drukne samtlige guitarister og vokalen. Badolatos clean singing har aldrig været helt clean, men den lød, som om den havde svært ved at finde sig til rette på scenen.
الحرية لفلسطين
Der er dem, der mener, at politik og musik ikke bør blandes sammen. Jeg er ikke en af dem, og det er Fit For An Autopsy heller ikke. Jeg synes, det er befriende, når et band tør bekende sig til en holdning, der, underligt nok, er mere kontroversiel, end hvad vi har oplevet fra f.eks. blackmetallens side. Badolato undlod at holde et decideret foredrag og nøjedes med en kort, simpel udtalelse om sit ønske om et frit Palæstina – nok må man gerne give sin mening til kende, men nu er vi trods alt til koncert.
Enig i udsagnet eller ej så var der i det mindste enighed om, at “Warfare” blev spillet, som om frontlinjen nærmede sig. “Hellion” åbnede helvedes porte på vid gab, og generelt bar hele koncerten præg af både disciplin og den spilleglæde, jeg har påtalt ved næsten alle de koncerter, jeg har tygget mig igennem på dette års Copenhell. Fit For An Autopsy vækkede min slumrende kærlighed til en underkendt genre til live igen og gik sejrrige fra Pandæmonium.
Billeder af Sebastian Dammark
Powerwolf Helviti, kl. 16:00
Når power møder nørden, og ulven vågner
Her kommer en erkendelse fra undertegnede: Power metal har aldrig været min hjemmebane. Alt det højtidelige med flammer, kapper, kirkeklokker og korslagte sværd kan hurtigt få mig til at gå videre. Men når alt kommer til alt, så er det egentlig lidt underligt, når jeg frivilligt har brugt utallige timer i selskab med små japanske monstre, elvere fra Midgård og en vis dreng med lyn i panden. Med den mængde fantasynørdeblod rullende i mine årer burde jeg jo være i målgruppen for genren og ikke mindst Powerwolf. Deres seneste album fra sidste år, Wake Up The Wicked, havde allerede formået at vække min nysgerrighed.
Metalmesse i dagslys
Da bandet trådte ind på scenen, var det teatralske med det samme i højsædet. Bandet var malet i ansigtet og havde nærmest uniformer på: sorte klæder med guldmønstre, som gik igen på deres instrumenter. Scenografien var gennemført med gotiske kirkevinduer og forhøjninger, som bandet benyttede til at stå på. I vinduerne var der effekter, der skiftede koncerten igennem. Det hele var med til straks at sætte rammerne for det dramatiske univers, som publikum var blevet inviteret ind i. På få sekunder blev Copenhell forvandlet til en midnatsmetalmesse, trods den skarpe sol, der ikke just hjalp på den dunkle stemning.
Fra første nummer ”Bless ’Em With The Blade” gik i gang, styrede forsanger Attila Dorn ceremonien med autoritet og charme. Publikum var med ham fra første strofe og havde hornene i vejret; der blev klappet og råbt ”Powerwolf” gentagne gange. Energien var generelt i top hos både band og publikum, og kontakten mellem aktører og beskuere var konstant nærværende. Attila Dorn demonstrerede både overskud og humor, som da han med et skævt grin bad publikum lave visse håndbevægelser, der ifølge ham selv kunne ligne noget fra en pornofilm.
Det musikalske håndværk var uden slinger, og bandet spillede stramt, præcist og med overskud. Samspillet på scenen virkede både professionelt og legende, hvilket blev cementeret i de små øjeblikke, som da guitaristerne Matthew og Charles Greywolf med glimt i øjet skubbede til Attila Dorn med skuldrene under ”Amen & Attack”. Det var dejligt at se så stor professionalisme samtidig med ægte showmanship og spilleglæde hos bandet. Undervejs blev vi også forkælet med publikumsinddragelse af den slags, der får fællesskabsfølelsen til at eksplodere. Et af aftenens højdepunkter kom, da Attila Dorn øvede vokalharmonier med publikum til nummeret ”Armata Strigoi”. Først kvinderne, så mændene og til sidst alle samlet. Bandet lod musikken stå stille et øjeblik og tog det hele ind med hånden på hjertet. Et smukt og nærværende moment, som viste, at showet indimellem rakte ud over den stramme koreografi.
Men, nu skal det hele ikke være ren ros. For cirka halvvejs i koncerten, efter ”Demons Are A Girl’s Best Friend”, begyndte det hele at blive lidt for forudsigeligt. Bandet leverede varen med sikker hånd, men afveg sjældent fra den formular, de havde lagt fra start. Publikum var stadig engagerede, men strukturen blev hurtigt genkendelig: store armbevægelser, publikumsinddragelse med ordene ”my friends” og teatralske prædikener, der gentog sig i nogenlunde samme tempo. Da først præmissen var etableret, ændrede dynamikken sig ikke voldsomt undervejs, og det efterlod en oplevelse, der for undertegnede blev en tand for poleret og kontrolleret til for alvor at bide sig fast. Uden at have set dem før, har jeg en fornemmelse af, at har du set ét Powerwolf-show, så har du set dem alle. Men det kan der også være noget dejligt ved – at vide præcis, hvad man får.
Charmerende, sikkert og forudsigeligt
Powerwolf leverede en visuelt imponerende og energisk time på Copenhell, hvor gotiske kulisser, teatralske præstationer og stærk publikumsinddragelse gik hånd i hånd. Der var ingen slinger i valsen, og deres professionalisme og spilleglæde skinnede tydeligt igennem. Publikum var med fra start til slut, og showet fungerede præcis som den power metal-messe, fans af bandet forventede. Men netop fordi gruppen er så gennemført i deres koncept, blev koncerten også forudsigelig i længden. Da først rammen var sat, var der ikke mange overraskelser undervejs, hverken musikalsk eller dramaturgisk.
Billeder af Claus Ljørring
Skillet Hades, kl. 17:15
Charme, selvtillid, og rock’n’roll
Skillet, dannet i Memphis i 1996, er blevet et af de mest populære kristne hardrockbands i deres generation. Deres gennembrud kom med Awake i 2009, der bød på masser af arena-rockhits som eksempelvis "Monster" og "Hero", og deres album Revolution fra sidste år bragte deres signaturblanding af melodiske hooks og hårdtslående riffs tilbage. Skillet udgiver musik med nærmest poleret energi. Der er ikke nogen ridser i overfladen her, og det skiller selvsagt vandene lidt. For hvor nogle elsker den gennemførte og glatte overflade, så mangler andre et mere råt udtryk og lidt vildskab som kontrast.
Skillet i topform
Allerede inden Skillet var kommet på Hades, var der massivt fremmøde på pladsen foran. Og da de så endelig kom i gang med nummeret ”Showtime”, så fløj armene op hos de fremmødte – og sikke et show de havde i vente.
Korey Cooper var et fyrigt bekendtskab, for hun flød nærmest over af ilter energi, mens hun svingede guitaren. Det her var i det hele taget et band med ild i røven. Alle bandmedlemmer, bortset fra Jen Ledger på trommerne, hoppede og dansede sig igennem sættet, og det smittede tydeligt af på publikum. Selv Ledger, der trods alt var låst bag tønderne, fremviste masser af energi og leverede en superb anden-vokal oveni en rytmesektion i topklasse. John Cooper i front virkede påvirket på stemmen af deres turné, der til hans held sluttede efter Copenhell, men han lod sig ikke stoppe af lidt hæshed, og det klædte faktisk et par af numrene mere, end når det er ren clean vokal. Udover Cooper og Ledgers vokaler stod Copenhells publikum naturligvis for rigelige mængder fællesskrål og ’lålålååååå’ på for eksempel ”Feel Invincible” og ”Legendary”.
Bandet viste sig som helhed i hopla, og showet var visuelt eksplosivt; tågekanoner spændt fast på John Coopers arme, cellister på scenen og ikke bare som båndet track, dynamisk belysning og platforme, der drev både bandmedlemmer og energien til vejrs. Det er måske nok lir, men det virker. ”Ash in the Wind” gav kortvarigt publikum mulighed for at hvile hoppestængerne lidt, men den sprudlende stemning og energi blev heldigvis bibeholdt.
Sættet havde masser af dynamik og skabte – for at bruge en kliché – noget af en fest hos de fremmødte. Særligt kan vi også fremhæve ”Psycho In My Head”, der både leverede fuldt drøn på musikken og syng-med-venlighed en masse. Men minder en del af deres sange til gengæld om hinanden? Ja. Bliver det derfor også lidt ensformigt, hvis man ikke synes, at staffagen var hidsig nok? Også ja.
Rock’n’roll makes people feel better
Skillet spillede langt hen ad vejen et sprudlende sæt med masser af både saft og kraft. Man kan kun hylde forsanger John Coopers imponerende tilstedeværelse, Korey Cooper og Seth Morrisons elektrificerende scenekemi på guitarerne og ikke mindst Jen Ledgers kraftfulde dobbeltrolle som trommeslager og vokalist – alt sammen kombineret i et tæt og adrenalinpumpende sæt. Sceneshowet var større og mere spændende end langt størstedelen af det resterende Copenhell-program, og det var fedt at se et så gennemført sæt og effekter. Desværre for undertegnede blev det også lidt mere show end relevant musik, men det er jeg sikker på, at mange er uenige med mig i.
Billeder af Rolf Meldgaard
Kim Dracula Pandæmonium, kl. 17:30
Langt fra målgruppen
Så sikkert som amen i stavkirken kommer Heavymetal.dk’s gamle hævi-dreng ud på en eller flere håbløse opgaver under hvert eneste Copenhell. Det er helt fair, for jeg slår selv ofte på tromme for, at man skal ud på de mindre scener og lade sig udfordre af noget nyt og spændende. Her på festivalens sidste dag havde nogen fået den geniale ide, at jeg skulle lade mig underholde af Kim Dracula, og mine argumenter om, at jeg er så langt fra målgruppen, som det er menneskeligt muligt at komme, faldt for døve øren. Nuvel, der var intet at gøre. De gamle ben, den trætte ryg og mit gennemført skeptiske kadaver måtte på festivalens fjerdedag modvilligt bevæge sig mod Pandæmonium til, hvad der skulle vise sig at blive en særpræget, men underholdende omgang.
Viser Kim Dracula vejen?
Bandet kom på scenen klædt i ens sorte jakkesæt og startede deres moderne og dansable metalcore-ish-stil op. Kort efter gjorde Kim Dracula sin dramatiske entre. Mit første indtryk var, at Dracula med følge jo egentlig bare fremstod som Marilyn Manson for den nye generation, og den tanke forlod mig aldrig rigtigt undervejs. Basis var nok metalcore kombineret med alternativ metal i et eller andet omfang, men det blev blandet med en masse poppet fernis og ikke mindst en hel del yderst aggressiv hiphop.
Det er svært at lave den slags musik, uden det bliver til gøgl, hvilket det i den grad også gjorde. Der var da sekvenser, der fungerede, især når musikken vekslede brat mellem den moderne metals konventioner og de poppede eller dansable sekvenser. Her mindede gruppen mere om System of a Down, og det var jo nok derfor, det tiltalte mig og tilsyneladende også de andre mere traditionelt anlagte metalhoveder, der var til stede. Det var på den anden side mit indtryk, at de yngre deltagere i ’festen’ mere var til det andet. Sådan kan generationskløften også udstilles.
Saxofon blev gavmildt brugt, og det endda til meget større effekt end så mange andre forsøg i metallen, man efterhånden har oplevet. Som det meste andet, der bliver produceret her i 2020’erne, virkede Kim Draculas musik ikke, som om den er lavet til at sidde ned og lytte til – og endnu mindre at lade sig opsluge af. Det her handlede mere om at skifte mellem at danse, skælde ud og vælte rundt i pitten. Når man reflekterer lidt over det, så står det jo klart, at ret meget af det, Kim Dracula præsenterer, ikke er så nyt endda. Men det var selvfølgelig derfor, det fungerede langt bedre live end på deres rædderlige plader.
Har jeg set fremtiden?
Efter 45 minutter gik bandet fra scenen, men kun for at gøre en dramatisk entre til stroferne af ”Careless Whisper” på saxofon, og det var da meget sjovt. Vi fik to af de større hits – jep, sådan nogle har Kim Dracula faktisk – ”Make Me Famous” og ”Killdozer” (tror jeg nok). Her opstod koncertens første moshpit, endda med den klart laveste gennemsnitsalder, jeg endnu har set på Copenhell, ikke bare i år. Men jeg deltager jo heller ikke i så mange hardcorekoncerter hvor de unge angiveligt fester løs.
Det er helt på sin plads, at Copenhell forsøger at udvide rammerne og lukke flere og andre subkulturer ind i fællesskabet. Ingen behøver at kunne lide alle artisterne på programmet. Den her koncert, og ikke mindst alle de ledige pladser, der var foran Pandæmonium mod koncertens afslutning, overbeviste mig dog ikke om, at Kim Draculas legesyge og konfrontatoriske tilgang til metallen er vejen frem for os, der håber, at metallen består, til den fylder 100. Og længe efter …
Billeder af Claus Ljørring
Yosemite in Black Gehenna, kl. 18:15
Amerikansk hippiehardcore
Det amerikanske hardcoreband Yosemite In Black kalder selv deres musik for ’hippiehardcore’. Kort fortalt er det klassisk moderne hardcore, der rammer lige i solar plexus. Dertil har deres numre noget groove over sig, der efter min bedste dømmekraft må være, hvad bandet mener, udgør hippiedelen i deres selvopfundne genrebetegnelse. Firkløveret har med deres seneste album, The Pursuit Of, vist, at de ikke er bange for at give den fuld gas. Forhåbentligt kan deres eksplosive energi på skive omsættes til en koncert, hvor der ikke bliver sparet på energien. I hvert fald forventede jeg, at de selverklærede hippier leverede en kraftfuld energiudladning på Gehenna-scenen, som gerne skulle kunne få selv den mest trætte festivalgænger til at vågne op og kaste sig ind i moshpitten.
'Wake the fuck up!'
Det blev hurtigt klart, at ingredienserne i den selvopfundne genre bestod af two-step-venlige breakdowns, bastant smadder og en god portion californisk groove. Bandet åbnede sættet med et brag og var både kontante og direkte. Forsanger Luke Marlowe råbte ’Wake the fuck up!’, før de for alvor slap helvedet løs over Gehenna. Der kom hurtigt godt gang i pitten, og bandet holdt intensiteten højt hele vejen. Marlowe havde masser af karisma og overskud undervejs, brugte scenen aktivt og spillede godt op mod publikum med humor, attitude og sarkasme.
Numre som “Warmer Weather” og “Kitsch” stod som naturlige højdepunkter, hvor både band og publikum ramte en fælles rytme. Det uprøvede materiale blev testet live med nummeret “Matter of Choice”, som blev vel modtaget og viste, at bandet har mere i støbeskeen. Bassist Cody Jenkins og guitarist Dylan Beard bakkede op vokalt og tilføjede en solid ekstra dimension, når de indimellem overtog enkelte linjer og byggede op under Marlowes vokaludladninger.
Undervejs opstod der både circlepits og en solid wall of death, og responsen fra publikum fejlede ikke noget. Der blev danset, crowdsurfet og kastet albuer til den store guldmedalje, og det var tydeligt, at bandet nød at være på scenen. ’We’re gonna take you all to groooooooove town’, jokede Marlowe inden et af numrene, og det opsummerede faktisk meget godt koncertens stemning. Det var hårdtslående, men med et glimt i øjet.
Men som helhed savnede man det sidste gear. De stærke momenter var der, men der kom aldrig det klimaks eller den overraskelse, som kunne have gjort oplevelsen uforglemmelig. Bandet havde en sikker hånd om deres hardcoreformel, men afveg sjældent fra den. Og når man selv opfinder betegnelsen ’hippiehardcore’, så er forventningen herfra, at man kommer med noget andet end charme og groove.
Solid debut, men …
Yosemite In Black leverede en velspillet, energisk og publikumsinddragende debutkoncert på dansk jord. De havde styr på deres udtryk, fik pitten i gang og skabte en god stemning. Men der manglede det uventede, det overraskende, det, der kunne have løftet koncerten op blandt de mere mindeværdige på årets festival. En stærk indsats, men stadig plads til at vokse. Og når man beskriver sig selv med en ny genre, så skulle man gerne føre noget ekstra til denne andet end charme og groove.
Billeder af Christian Larsen
In Flames Helviti, kl. 18:30
Göteborg-metallen lever stadig i bedste velgående
In Flames, der blev grundlagt i Göteborg i 1990, er pionerer inden for den melodiske dødsmetal. Med grundlæggerne Jesper Strömblad og vokalist Anders Fridén i spidsen lagde deres tidlige mesterværker – Lunar Strain, The Jester Race og Clayman – grunden til melodisk dødsmetal. Med tiden udviklede de sig og vævede alternativ metal og moderne indflydelser ind i deres lyd. De har samlet set udgivet 34 albummer, hvis man tæller revl og krat med, så der var altså nok at vælge imellem i repertoiret til denne koncert.
Gammelt og nyt går hånd i hånd
Helviti var måske nok mestendels besat af Slipknots udstyr, og In Flames havde derfor kun en halv scene at gøre godt med. Den plads tog de dog rutineret ejerskab over og udnyttede hver en centimeter. De kom blæsende på scenen med masser af overskud og store smil. Selv Fridén kunne ikke lade være med at smile lidt, selvom han ikke just er kendt for at være en storcharmør på scenen.
Allerede fra første hug på ”Pinball Map” begyndte pitten at dreje insisterende rundt, og bandet havde svært ved at holde de smørede smil tilbage, mens security gjorde alt, hvad de kunne for at hive crowdsurfere ned på jorden igen. Det gik så stærkt på et tidspunkt, at selv bandets pauser mellem sangene blev brugt på at komme op at flyve, og eksempelvis ”Only For The Weak” fik passende hele Amager til at gynge på grund af de mange hoppende In Flames-fans.
Fridén var som altid en vred og indigneret mand, der dog imellem sangene trods alt flækkede i smil, da han for eksempel opdagede en mand, der brat stoppede op midt i pitten for lige at tømme sine sko for sand. Eller da han åtte ud med, at det altså ikke er særligt metal at sætte sig ned i pitten og ro. Not metal at all, blev der sagt. Under ”Alias” kom en stor Owl Boy figur frem på scenen, og publikum skrålede lykkeligt med.
Live er In Flames en naturkraft, og det har de bevist gang på gang. Deres koncert på Copenhells hovedscene på festivalens sidste dag kan kun roses for sin stramme musikalske kunnen, dynamiske belysning og en sætliste, der balancerede gamle hymner som ”Only For The Weak” og ”Cloud Connected” med potente nye numre som "State of Slow Decay" og "Meet Your Maker".
Old faithful sejrede på Helviti
Uanset om du higede efter melodisk nostalgi eller moderne metalpræcision, leverede In Flames med høj energisk professionalisme og dybfølt intensitet. Lyden og solen skinnede om kap, og publikums passion forvandlede hvert riff til fælles begejstring. Det er svært at sætte en finger på noget, som bandet gjorde forkert denne dag, og når de ikke får absolut topkarakter, er det, fordi de trods alt ikke overraskede med noget som helst – og så kunne et senere tidspunkt måske også have givet lidt ekstra på atmosfæren. Men alt det er petitesser. De spillede stensikkert og rutineret, optrådte med masser af overskud og glæde over (igen) at være på vores allesammens yndlingsfestival – og du missede en klokkeklar fabelagtig koncert, hvis du ikke var der.
Billeder af Claus Ljørring
Gabestok Gehenna, kl. 20:15
Korpsånd og Gabestok
Her på Heavymetal.dk plejer det at være Kent S. Lillelund, der anmelder Gabestok, og jeg vil vove den påstand, at ingen i kongeriget forstår dem bedre. Men her på festivalens sidste dag går Kent uvægerligt rundt med et tomt blik i øjnene, ude af stand til at huske sit eget navn, og da slet ikke skrive en anmeldelse. Der måtte altså andre kræfter til. Gabestok er en duo, der er udsprunget fra den københavnske Korpsånd-cirkel, og det er en gruppering, der hovedsageligt fokuserer på punket black metal. Gabestok er vokset ud af den samme beskidte beton, selvom de især på deres seneste album, Alle dør i fremtiden, tydeligvis også elsker god gammeldaws garage-hævi. De er med andre ord et band, der nærmest skriger ’Gehenna’ på Copenhell, og vupti, nu stod de her så.
Hverken det ene eller det andet
Apropos skriger, så startede turen i gabestokken med ”Træk Stikket”, der indeholdt så meget 80’er-heavyhyl, at man har forsanger Fleetwood Asp mistænkt for at ville tage kronen fra King Diamond. På studieversionen er skrigene hele tiden lige på nippet til at kamme over, selvom de sjældent gør det. Med andre ord: De lyder præcis, som de skal. Men selvom duoen blandt andet havde fået kompetent hjælp fra to af vennerne i Slægt og Kamp, var skrigene nu mere pinefulde end underholdende at lægge øregange til. Ærgerligt, for de særegne skift mellem den rå, punkede blackvokalstil og de lyse King Diamond-skrig er en meget stor del af fascinationen ved Gabestok.
’Episk garagerock har aldrig lydt bedre’, skrev vi om Alle dør i fremtiden, men selvom duoen var blevet udvidet med to ekstra guitarer og sågar saxofon på et par numre, så havde de svært ved at overføre det episke til Gehenna-scenen. Det lykkedes heller ikke rigtigt at holde fast i garagedelen. Koncerten udviklede sig derfor til en flad mellemvareting, der hverken var det ene eller det andet. Efter 3-4 sange var det ’slut med Clarence Clemons’, som Asp formulerede det. Ærgerligt, for saxofonen var et herligt indslag i en koncert, som ellers hverken var så kaotisk, rebelsk eller punket, som man kunne have håbet.
’Alting ender galt’, sang Asp, da gruppen var i gang med at spille alle numrene fra ’den nye’ – det vil sige Alle dør i fremtiden. Helt så galt gik det trods alt ikke, selvom selveste Moses næppe kunne have anført en større udvandring end den, vi var vidner til fra Gehenna mod Helviti, hvor Slipknot jo snart skulle spille. Der var med andre ord en fornuftig forklaring på migrationen, men helt uden skyld var Gabestok jo altså ikke, for de lykkedes aldrig med at overføre deres specielle energi fra udgivelserne til scenen.
Af undergrunden er du kommet …
Indtil videre må man konkludere, at Gabestok stadig hører til i undergrunden, hvor de absolut også har deres berettigelse. Efter den tvivlsomme fornøjelse, det var at opleve Kim Draculas bud på metallens fremtid et par timer tidligere, havde jeg håbet, at københavnernes ret specielle cocktail ville vise en alternativ vej. Det er for tidligt endnu at afvise, at fremtiden tilhører Gabestok og den rute, de har taget, men denne på metallens vegne så bekymrede skribent blev ikke overbevist i denne omgang.
Billeder af Christian Larsen
Anaal Nathrakh Pandæmonium, kl. 20:30
Nævn ikke krigen
Jeg har førhen udtalt mig om Anaal Nathrakh i anmelderregi og har, siden min første anmeldelse af Dave Hunt og Mick Kenneys vanvittige univers, været glad for deres bud på, hvordan metal kan formidles. Jeg har rost dem for deres fremstilling af livet set fra en skyttegrav og skullet acceptere, at thunderdome endnu ikke er helt død.
Men uanset hvad der end måtte have været af kurrer på tråden mellem os, vil jeg gerne deklarere højlydt, at deres koncert på Copenhell har redt dem ud. Der blev ikke taget gidsler, i stedet blev det ene hæsblæsende, tænderskærende og hyperaggressive blandingsblack efter det andet kylet efter os, som var det en fuldautomatisk pansernæveboldmaskine med smileyklistermærker på.
Slåsbil og skudsalver
Vildskaben fra deres ondsindede hybridkrigsmetal lod sig snildt oversætte fra studie til scene, og udover at jeg selvfølgelig godt kan lide, når der bliver skruet helt op for galskaben, så fik jeg en ekstra en på opleveren. Som en dygtig demagog ledte Hunt sine henførte tilhørere ud, hvor de ikke længere kunne sige nej, men charmen viste sig at være ganske ufarlig. Hvem helvede havde regnet med, at Dave Hunt var så stor en hyggeonkel? Nok er deres musik krigsgal, misantropisk og hadefuld, men derfor kan man godt have det rart i en skyttegrav.
Jeg skal ikke spilde for meget spalteplads på, hvad der blev sagt fra scenen, men lad mig bare sige, at dig med benprotesedrikkehornet, dig glemmer Hunt nok ikke lige foreløbig. “Sig noget, hvis du ser noget. Jeg siger noget nu, for hvad fanden ser jeg på?”. Lydmanden, der vist nok hedder Erik, blev udsat for lidt kærligt drilleri, da mikrofonen svigtede kortvarigt, og publikum fik ordren: “Stram jer an, røvhuller!”.
Forholdsvis tidligt gik lyden fløjten, og det gjorde ikke Hunts hysteriske King Diamond-falset nogen tjeneste. Efter lidt venlig frem-og-tilbage med manden bag knapperne var det egentlig Hunts egen skyld, når den ikke lige sad i skabet, som på “Idol”. Det skal ikke hedde sig, at der ikke gælder de samme regler for forsangeres stemmeføring. Men for min skyld kunne Hunts stemme været gået i overgang på scenen, og det havde stadig ikke taget spor af min begejstring over endelig at opleve “Forward” live. Deres tidligere numre kan være det, man kalder en tilegnet smag, men når man står midt på slagmarken, er man sgu ligeglad med, hvad man bliver skudt med, så længe de rammer rigtigt.
Det giver naturligvis sig selv, at jeg ikke var den eneste, der var glad for at stå inden for skudafstand. Selvom folk vadede ud og ind og frem og tilbage, var der alligevel en konstant malstrøm af kamplystne fodfolk, der alle kastede sig ind i den ene circlepit efter den anden. Der var naturligvis også enkelte optimistiske forsøg på crowdsurfing, men den slags er unægtelig lidt svært, når pitten er i konstant bevægelse.
Krigskorrespondent, live fra fronten
Helt uden at skulle gemme mig bag min anmelderkasket erklærer jeg uden skam, at Anaal Nathrakh var den primære årsag til, at jeg meldte mig frivilligt til ikke at sove i fire dage, nøjes med at hilse på folk i forbifarten og kun se de koncerter, jeg skulle anmelde. Og de skuffede ikke. For mit vedkommende var det festivalens sidste job og en perfekt afslutning på en Copenhell, der blev set gennem en notesbog.
At de ikke nåede at spille koncerten færdig, kan måske tilskrives Hunts snakkesalighed. Det kan også skyldes, at Slipknot krævede lydrummet til sit (b)åndede introgejl ovre på en af de store scener. Uanset hvad så forlod jeg slagmarken klar til den næste store krig og i sikker forvisning om, at svigtende lyd ikke nødvendigvis ødelægger en koncert.
Billeder af Sebastian Dammark
Slipknot Helviti, kl. 21:30
Tidens tand
Hvis der er noget, der kan få denne skribent til at føle sig gammel, så er det, når det går op for mig, at bands, jeg stadig tænker på som nye, har eller har haft 25-årsjubilæum. Da jeg oplevede Slipknot for første gang, i Parken i 2004, var der godt nok kun gået fem år, siden deres debutalbum kom på gaden, men selv havde jeg jo på det tidspunkt allerede lyttet til rock og metal i 25. Tiden flyver, og i mellemtiden er Slipknot gået hen og blevet til dad rock. Her lørdag aften var det nu blevet tid til, at Copenhell 2025’s eneste rigtigt headlinerværdige band skulle optræde på Refshaleøen – endda for fjerde gang. Heavymetal.dk har ganske mange Slipknot-fans på redaktionen, og vi har da generelt også rost deres koncerter gennem tiden, men kunne de ni stadig vinde kampen mod tidens tand?
Toptunede og superskarpe
Vores føromtalte første møde, Slipknot og jeg, var absolut ingen succes. Det skyldtes nu mest Parkens forfærdelige akustik den aften, som i parentes bemærket er den eneste dårlige Metallica-koncert, jeg nogensinde har overværet, og jeg har immervæk set nogle stykker. Denne undskyldning havde Slipknot ikke denne gang, men der gik dårligt fem minutter, før jeg måtte erkende, at Corey Taylor & co. ikke havde brug for nogen undskyldninger denne gang. Corey lød, som var han stadig i 20’erne, hvor han med rette kunne kaldes en af metallens bedste stemmer, og resten af bandet var ligeledes toptunede og superskarpe.
Sætlisten var stort set den ’greatest hits’, man kunne forvente, men med fem numre fra debuten og ingen ”Sulfur”, ”Before I Forget” eller ”Snuff” kan man alligevel ikke beskylde bandet for kun at satse på det sikre. Det mest overraskende var, at det ikke skabte de døde perioder, som – jeg beklager, superfans – ofte hører med til dad rock-nostalgikoncerter som denne. Til gengæld fik vi ”Gematria”, som blev spillet for første gang i Danmark, og måske verdens bedste hoppesang, ”Psychosocial”, der også sad lige i skabet. Lidt tomgang fik vi dog, for eksempel med det mærkelige ”Tattered and Torn”-remix, som var lige så stort et tidsspilde, som når ’Kirk og Rob-jams’ giver James og Lars en pause.
På den anden side er det altid et godt tegn, når der opstår små spontane pits rundtomkring, som der gjorde under en stærkt leveret ”The Devil In I”. Fællessang på ”Duality” var også forventet – at den nåede helt op til os på bakken, var til gengæld langtfra givet på forhånd.
Som ekstranumre fik vi hele tre fra debuten. ”Surfacing” introducerede Corey som en fuckfinger til alle dem, der fortæller dig, hvordan du skal være, hvad du skal mene, og hvordan du skal se ud. ’And that includes me’, nærmest råbte han efter denne lille tale. Derefter blev alle opfordret til at uddele en langemand. Og tak, fordi du fik det sidste med, Corey, for det glemmer de fleste, der gerne vil moralisere eller bestemme, og som ovenikøbet tror, de er bedre end dig og mig. Om det så er politikere, influencere, hollywoodstjerner eller såkaldt politisk bevidste kunstnere. De fik fingeren alle sammen.
En finger kunne man også give til afslutningen. Sidste sang, ”Scissors”, udviklede sig til et bizart og helt overflødigt jam. Slipknot med Dream Theater-ambitioner? Den forstod jeg ikke, og det blev til en dum udgang på et ellers skarpt skåret sæt af et band i topform.
Er du også tonedøv?
Der er altid mange meninger om kæmpebands som Slipknot. Såkaldte smagsdommere og superfans slås ofte om det rigtige udgangspunkt for at bedømme især koncerter fra metallens giganter. Selvom jeg generelt og af naturlige årsager hører langt mere til i første kategori end den anden, så skal man i tilfældet Slipknot på Copenhell lørdag aften være mere end tonedøv for at ignorere ikke bare den begejstring, der var på en propfyldt plads foran Helviti, men også den kæmpe betydning, bandet stadig har for de mange tusinde fans, der var mødt op for at deltage i festen. Jeg hørte rigtigt mange bagefter sige, at dette var deres bedste oplevelse med heltene, ikke bare på Copenhell, men i mange år. Begejstringen nåede endda helt op til højre side på bakken, hvor jeg sad. Netop det oplevede vi ikke ret mange gange under Copenhell anno 2025. Vist kan man da med rette påpege, at Slipknot har et ret begrænset antal tangenter at spille på, men på Copenhells sidste aften var de ualmindeligt hårdtslående tangenter godt nok tunet helt korrekt.
DISCLAIMER: Bandet havde frabedt sig fotografer til deres koncert. Derfor er der desværre ingen billeder fra aftenens show.
Sodom Pandæmonium, kl. 23:30
Tysk thrash
Når en af ’The Big Four’ gæster Copenhell, er der mødepligt. Selv hvis man, som undertegnede, ikke dyrker genren til hverdag. For Sodom, der siden starten i 1981 har været med til at definere genren med deres brutale riffs og kompromisløse attitude, indtog Pandæmonium med en pondus, der tydeligt viste, hvorfor de stadig hører til blandt thrashens legender. Et band, man ikke må snyde sig selv for at opleve live. Deres bagkatalog er spækket med klassikere som Agent Orange, M-16, Decision Day og selvfølgelig også nyere udgivelser som spritnye The Arsonist. Men det blev desværre en halvtom plads, som bandet spillede for. Om det var trætheden, der var begyndt at melde sig hos gæsterne med firedagsarmbåndet, tidspunktet 23:30, eller fordi festen i Biergarten trak mere, end tyskerne gjorde, må stå hen i det uvisse.
Gammelskolesmadder med slidmærker
Fra første tone var slået an, blev tempoet skruet op, og gruppen leverede numrene med en ungdommelig energi. Det var hurtigt, hårdt og uden omsvøb. ”The Crippler” satte gang i de første circlepits, og selvom vokalen i begyndelsen forsvandt lidt i mixet, fik den hurtigt selskab af både stroboskoplys og publikums brøl. Bandet virkede tændte, men også irriterede over, at der ikke var flere mennesker. Som da forsanger Tom Angelripper formede sine hænder som en kikkert og satte dem op foran øjnene. Hvilket var med god grund, for der var som tidligere beskrevet halvtomt foran Pandæmonium-scenen.
Højdepunkterne kom især ved bandets ældre numre. Vi blev beriget med ”Blasphemer” og ”Outbreak of Evil” fra debutskiven, som fik pandelokkerne til at svinge i takt med nostalgien, og man mærkede, at netop disse numre havde en særlig plads hos de fremmødte. ”Agent Orange” bragte en mere melodisk kant ind i sættet, hvilket var et kærkomment pusterum midt i den ellers konstant højintensive thrash-orkan.
Sodom spillede uden slinger i valsen. Det var stramt, præcist og med den slags selvsikkerhed, der kun kommer med 40 års erfaring. Men selv med den anciennitet på en scene kan der være hæmsko. Det kom der også efter en halv times rendyrket thrash-smadder, hvor sættet begyndte at miste momentum. Der blev ikke just eksperimenteret med form eller flow, og de sidste numre druknede lidt i hinanden. Selvom ”Remember the Fallen” og ”City of God” stadig blev modtaget med entusiasme, var reaktionerne mere høflige end elektriske.
Publikumskontakten fandt sted, men forblev lidt overfladisk. Der blev flere gange råbt ’Sodom! Sodom! Sodom!’, og bandet takkede for støtten gennem 40 år. Men man savnede det sidste, gnistrende nærvær mellem scene og publikum, der får en god koncert til at blive hængende i kroppen længe efter.
Thrashens stædige krigere
Sodom leverede, hvad man kunne forvente: en gennemført og genreloyal thrash-koncert, hvor det musikalske niveau aldrig vaklede, og nostalgien fik lov til at dominere. De spillede som et band, der har gjort det i en menneskealder – hvilket de jo også har. Undertegnede var ikke født, da deres debut udkom i 1986. Måske netop grundet den lange karriere blev det også en kende forudsigeligt og fladt i længden, uden de store overraskelser eller magiske øjeblikke. Dertil skal dog siges, at som sidste band på en fire dage lang festival havde de også en utaknemmelig opgave. Selvom tyskerne gjorde det godt, blev det aldrig en uforglemmelig afslutning. Men for de fans, der havde kræfterne til en sidste omgang old school thrash, var det præcis det, de kom for: en solid, kompromisløs og larmende hilsen fra dengang, far gik med denimvest og patchwork.
Billeder af Sebastian Dammark
Blood Incantation Hades, kl. 23:45
Endnu en tur gennem stjerneportalen
Sidste år udgav dødsmetalmystikerne Blood Incantation fra Denver, Colorado årets album, og da de gæstede Amager Bio for et par måneder siden, spillede de såmænd bare det, der indtil videre har været årets koncert i Danmark. Mine helt personlige forventninger var derfor hysterisk høje, da Blood Incantation gik på scenen sent lørdag aften for endnu en gang at spille hele mesterværket fra 2024, Absolute Elsewhere.
Absurd dygtig og ekstremt sympatisk
Det var ikke mere end tre år siden, amerikanerne spillede på Gehenna-scenen, og at de nu stod klar på Hades, var ganske symbolsk for den kæmpe optur, deres karriere har været på siden. Det skyldes især nyklassikeren, der udkom sidste år, og selvfølgelig den modtagelse, albummet efterfølgende har fået nærmest overalt. Scenen var dermed langt større, antallet af tilskuere tilsvarende mangedoblet, men koncerten var alligevel 1-til-1 en gentagelse af sættet fra Amager Bio. Det gjorde ikke noget – faktisk tværtimod. Absolute Elsewheres unikke blanding af teknisk/brutal dødsmetal og 70’er-prog var vi tydeligvis mange, der stadig ikke var blevet bare halvt færdige med. Atter en gang blev albummets to sider altså spillet i deres helhed, og atter en gang blev ”The Stargate” og ”The Message” leveret med både beundringsværdig præcision og sublim indlevelse af dette både absurd dygtige og ekstremt sympatiske band.
Beundringsværdigt er også, at den succes, de oplever nu, ikke er kommet ved at lefle for kommercielle trends eller via et egentligt ønske om for enhver pris at slå igennem med nogen form for gevinst for øje. Deres gennembrud er opstået, fordi de kompromisløst har fulgt deres kunstneriske ambitioner. Det kan da kun gøre enhver romantiker glad. Så på trods af alt det, som nogen givetvis vil kalde prætentiøst snobberi, så var det nede i pitten bemærkelsesværdigt at konstatere, hvor brutale og tekniske BIood Incantation stadig formår at være. Selvom fokus naturligt nok har været på prog- og ambientelementerne, der fylder så meget på Absolute Elsewhere, så fik vi masser af eksempler på, at bandets seneste album indeholder nogle af de mest brutale riffs, gruppen endnu har skrevet. Riedl og hans kumpaner kunne altså stadig levere på de gamle, brutale parametre.
Samtidig var koncerten en lektion i, hvordan man fremfører selv meget ambitiøs musik live. Altså musik spillet af levende mennesker og ikke holdt oppe af backing tracks og effekter. Det var der mange af dette års artister, der kunne tage ved lære af. Ingen nævnt, ingen glemt – I ved selv, hvem I er. Efter den episke afslutning på ”The Message [Tablet III]” havde man egentlig ikke brug for mere, men opvisningen i musikalsk symbiose var ikke slut endnu. ”Inner Paths (to Outer Space)” fra Hidden History of the Human Race og “Obliquity of the Ecliptic” fra den nylige EP Luminescent Bridge afsluttede på smukkeste vis, med et par yderst fortærskede udtryk, endnu en monumental magtdemonstration fra Blood Incantation. For mig var oplevelsen dog ikke helt oppe på perfektion som den i Amager Bio for to måneder siden. Det skyldes primært, at bandet stadig har lidt at lære i forhold til at fylde så store rammer ud, som Hades gav dem.
Enestående
Der var så meget emotionel resonans mellem band, musik og publikum under hele koncerten, at det i perioder var svært ikke at tænke på det tragiske dødsfald fredag aften, hvor Copenhell tabte sin uskyld. Især under den smukke og episke solo, der afsluttede ”Obliquity”, blev man næsten overvældet af tabet og sørgmodigheden, der krøb ind under huden. Den kommer tilbage her i skrivende stund, men det beviser bare den dybde og styrke, der er i Blood Incantations musik.
Enestående. Der er ikke andre ord tilbage.
Billeder af Rolf Meldgaard