NWoBHM

NWoBHM, som er den populære forkortelse for New Wave of British Heavy Metal, er egentligt ikke nogen genre, men snarere fortegnelsen for en bevægelse inden for heavy metal, som fandt sted i Storbritannien i perioden fra sen-1970erne til midt-1980erne. NWoBHM associeres nok primært med Iron Maiden, der uden sammenligning er det største og mest successfulde band fra den æra, samt andre mere eller mindre successfulde bands fra samme periode, så som Saxon, Raven, Tygers of Pan Tang, Diamond Head og Def Leppard. Dog var NWoBHM mest af alt et undergrundsfænomen, og mange af bandsne fra denne æra udgav typisk kun demoer, singler og et enkelt album eller to.

Der er ikke tale om en specifik NWoBHM-sound, og betegnelsen tæller bands med vidt forskellige udtryk - så som hard rock-bandsne Jameson Raid og Badger, det kristne rockband 100% Proof, de hurtige og aggressive Satan og Aragon, de mere progressivt orienterede Iron Maiden og Hell, de punkede og avant-garde Agony Bag, doom-bandet Witchfinder General samt de mere kommercielle Def Leppard og Ace Lande. Andre NWoBHM bands, der kan nævnes er Tank, Quartz, Speed, Samson, Girl School, Tokyo Blade, Toad the Wet Sprocket, Ezy Rider og Girl samt Bleak House, Fast Kutz, Boulevard, No Quarter, Brooklyn og Jaguar.

NWoBHM opstod dels som en reaktion mod punk-bevægelsen og med metallens generelle nedtur sidst i 1970erne. NWoBHM-tilhængere fandt inspiration i kunstnere som Deep Purple, Judas Priest, Black Sabbath, Led Zeppelin, Cream, Jimi Hendrix, AC/DC, Budgie og Thin Lizzy. Selvom man distancerede sig fra punken - da man mente, at punken manglede den musikalske finesse, som bentonrocken og den tidlige metal havde - var et af kendetegnene ved NWoBHM den samme gør-det-selv-tilgang, som var central i punkmusikken, og mange NWoBHM-bands inkorporerede også elementer fra punkmusikken, og man havde også generelt den samme gade-attitude som kendetegnede punken. NWoBHM var ret stort i undergrunden, og enkelte bands nød som sagt kommercielt success, men omkring midt-80erne var mange NWoBHM-bands gået i opløsning og den mere poppede amerikanske glam metal begyndte at tage over.

Til trods for, at de fleste NWoBHM-bands aldrig kom ud af undergrunden, anses NWoBHM for at være den måske vigtigste bevægelse i metalmusikkens historie, da de mange undergrundsudgivelser var stor inspiration for efterfølgende metalkunstnere så som Metallica, Slayer, Anthrax og andre originale thrash metal bands, og svenske melodød-bands, så som Arch Enemy og In Flames trækker ligeledes i stor grad på NWoBHM som inspiration. Desuden var det NWoBHM-bands, der i sen-70erne, der ellers var en kommerciel krisetid for metallen, holdt metalmusikken i live, og via tape-trading blev mange af de ellers obskure NWoBHM-udgivelser spredt verden over (det var blandt andet gennem tape-trading, at NWoBHM nåede til USA og blev en hovedinspiration i thrash-metallen).

NWoBHM-anmeldelser (55)

KK's Priest - The Sinner Rides Again

Frafalden præst synder på ny

9/10

Bakken - Death Of A Hero

5/10

Big Daisy - Big Daisy

Big Daisy er et band, der skulle spille en typisk NWOBHM-stil.

3/10

Black Rose - Turn On The Night

7/10

Blitzkrieg - Theatre Of The Damned

7/10

Bud Tribe - Eye of the Storm

Gammel vin på gamle flasker

3/10

Bullet - Dust To Gold

Nyt fra tidsmaskinen

7/10

Bullet - Storm Of Blades

6/10

Burner - One For The Road

8/10

Demon - Better The Devil You Know

3/10

Diamond Head - Diamond Head

Diamanter varer evigt: NWOBHM-pionererne er tilbage med ny, brillant slibning

8/10

Elegant Weapons - Horns For A Halo

Falken flyver så højt, som vingerne bærer – men kommer desværre for tæt solen.

7/10

Enforcer - From Beyond

Frontalangreb fra hinsidan …

9/10

Excuse - Prophets From the Occultic Cosmos

Progressive thrash-profetier fra finske debutaner

8/10

Gaskin - Edge of Madness

Britiske Gaskin er ude med deres fjerde album, Edge of Madness.

2/10

God's Army A.D. - God's Army A.D.

Endnu et tysk band, der prøver at lyde som nogen andre...

3/10

Halford - Crucible

9/10

Hell - Curse & Chapter

Når den svære toer lykkedes.

10/10

Hell - Human Remains

Et mesterværk af et tidsløst album.

10/10

Hell - The Age Of Nefarious (EP)

Lad os kalde det en smagsprøve.

8/10

Iron Maiden - A Matter Of Life And Death

Jernmøernes til dato mest progressive album.

9/10

Iron Maiden - Rock In Rio (DVD)

9/10

Iron Maiden - The Number of the Beast (DVD)

8/10