Industrial metal

Industrial metal opstod i slutningen af 80’erne som en undergenre til heavy metal. Det var albums som Ministrys The Land of Rape and Honey og Godfleshs EP af samme navn, der var begyndelsen på den nye genre. Industrial metal er kendetegnet ved at eksperimentere med og blande elementer fra henholdsvis heavy metal og industrial musik. Ud over at inddrage blandt andet synthesizer, keyboard og trommemaskine, bruges også de traditionelle heavy metal instrumenter som trommer, elektrisk guitar og bas.

Mange industrial metal bands består ikke af den traditionelle besætning med forsanger, trommeslager, guitarist og bassist. Det norske band Combichrist består fx af en forsanger, en pianist og to trommeslagere, og det tyske band Stahlmann har kun en forsanger og en guitarist, mens resten af musikken er lavet elektronisk.

Industrial metal bygger ofte på en fast rytme gennem hele sangen, gentagende riffs og hård, dyb vokal. Musikken er som oftest kold, mørk og dyster. Lyrikkens temaer kredser meget om politik, samfundskritik og krig. Genren kan variere meget, lige fra traditionelt metal med et elektronisk twist, til næsten udelukkende elektronisk musik kun tilføjet de hårde guitarriffs, der kendetegner metal. Den meget elektroniske version af industrial metal kaldes cyber metal, og der findes en del andre undergenrer, heriblandt industrial black metal, coldwave og neue deutsche härte (NDH).

Neue deutsche härte er, som navnet antyder, en tysk undergenre af industrial metal. Et af de mest kendte NDH-bands er nok Rammstein, der blev skabt tilbage i ’94. De var også om ikke grundlæggere af genren, så i hvert fald det band, der for alvor udbredte den, og de har været en inspirationskilde til mange nye NDH-bands som Megaherz og Eisbrecher. Den primære forskel på industrial metal og NDH er, at der, når der er tale om NDH, bliver sunget på tysk, ofte med en meget dyb og kraftfuld vokal.

Industrial black metal er en mindre undergenre, der blander elementerne fra black metal og industrial metal. Den begyndte at udvikles i starten af det 21ende århundrede. Mysticum var det første band, der begyndte at eksperimentere med at blande de to genrer. Herudover kan der nævnes bands som Samael, … And Oceans, Blut Aus Nord og Aborym.

Industrial metal bands som fx Marilyn Manson og KMFDM er ofte blevet beskyldt for at være årsdag til ekstreme voldshandlinger, som fx skoleskyderier, netop på grund af den ofte ret aggressive musik og tekster, der omhandler emner, som nogle folk ser som sygt og forkert. På samme måde er tyske NDH-bands, især Rammstein, blevet beskyldt for at støtte neo-nazismen. Det er på grundlag af bland andet at Rammsteins vokalist ruller på r’erne, og den marcherende grundrytme, som man ellers hører hos mange industrial metal bands.

Bands i genren

  • KMFDM
  • Nine Inch Nails
  • Fear Factory
  • Pig
  • Rob Zombie
  • Clawfinger
  • Rammstein
  • Deathstars
  • Marilyn Manson

Industrial metal-anmeldelser (148)

...and Oceans - Cypher

7/10

3rd Machine - The Egotiator (EP)

Hollandske 3rd Machine er klar med anden EP i et vellyket kaos af industrial og symfonisk og alternativ metal.

7/10

Aborym - Generator

5/10

Aborym - With No Human Intervention

6/10

American Head Charge - Tango Umbrella

Et middelmådigt hovedstød, der næppe slår dig i gulvet

6/10

Anaal Nathrakh - Endarkenment

Anaal Nathrakh er lige så fyldt med pis og eddike som altid!

9/10

Må man høre musik under dystopiens slaveri?

7/10

Arkaea - Years in the Darkness

8/10

Blut - Hermeneutics

Til dig der troede, at du havde hørt det hele før

3/10

C.R.O.W.N - Natron

Mørke riff og stærk vokal

7/10

Cancer - Corporation$

3/10

Clawfinger - Hate Yourself With Style

7/10

Cold Rush - The Illness

5/10

Crionics - Neuthrone

7/10

Cybecore - Identity

Forestil jer, at Corey Taylor og Till Lindemann mødtes som teenagere og spillede Fallout og så Mad Max på repeat: Ein, z

3/10

Dagoba - Black Nova

Fear Factory får kamp til stregen

8/10

Dagoba - By Night

Man tjener på gyngerne, hvad man mister på karrusellerne

5/10

Das Ich - Cabaret

1/10

Das Ich - Lava : glut

Dead Soul - The Sheltering Sky

Anderledes men godt

9/10

Deadstar Assembly - Unsaved

5/10

Deathstars - Everything Destroys You

Modstand er nytteløs – alting ødelægger dig uundgåeligt før eller siden!

10/10

Deathstars - Synthetic Generation

5/10

Deathstars - Termination Bliss

8/10