Melodisk Death Metal

Den melodiske dødsmetal (herefter melodød), er en af de utallige subgenre, som findes indenfor metalgenren. Melodøden startede tilbage i 90’erne, hvor bands som In Flames og At the Gates begyndte at kombinere elementer fra den tunge og brutale dødsmetal med den mere harmoniske og melodiske stil fra heavy metal. Hvor dødsmetal har et meget tungt udtryk med skærende riffs og ofte en growlende, brutal vokal, er der i melodøden flere melodiske og harmoniske stykker i melodøden, både hvad angår guitarer og trommer, og derudover benyttes der også ofte passager med en mere ren og melodisk vokal, end hvad tilfældet er med dødsmetalen. Teksterne er tit ret komplekse, indeholdende flere lyriske og filosofiske emner, og det er ofte lettere at høre hvad der bliver sunget, end hvad tilfældes er i dødsmetallen. Rent musikalsk bliver der brugt både dobbeltpedaller, tunge og skærende riffs, growl samt skrigende passager, men dette kombineres med den mere harmoniske lyd fra heavyen, hvilket giver en stemning og atmosfære, som er meget mere melodisk, og som indeholder mange flere følelsesmæssige elementer. Det er ikke unormalt at møde tekster i melodøden, som omhandler poetiske emner som kærlighed og sorg. Udover det nævnte, var en af de mere nyskabende elementer i melodøden tilbage i 90’erne, tilføjelsen af keyboard, hvilket igen var med til at øge det melodiske element.

En undergren indenfor den melodiske dødsmetal kaldes Göteborg-stilen grundet bands som In Flames, Dark Tranquillity og At the Gates, der begyndte at blande gammeldags guitar harmonier og flere akustiske passager ind i dødsmetalen, netop stammer fra dette område. Dette gav stilen et mere klassisk præg samtidig med, den rå og brutale energi fra dødsmetallen blev bevaret. Af nyere bands, som har haft succes indenfor denne gren af genren kan nævnes Arch Enemy og The Haunted.

I dag er melodøden meget mere end blot dødsmetal med melodiske elementer. Mange af teksterne handler om andet end død og ødelæggelse, og det er ikke unormalt at møde tekster, som kredser om følelser og sorg i forbindelse med kærlighed. Derudover benytter bands som fx finske Insomnium og In Mourning sig af en helt speciel drømmende atmosfære, som giver musikken et mere kompleks udtryk.

Af danske bands indenfor genren kan bl.a. nævnes Invisius og Compos Mentis.

Melodisk Death Metal-anmeldelser (647)

Crownshift - Crownshift

Alt godt fra de tusind søers land

7/10

10 Fold B-Low - Low Tuned Output

5/10

A Canorous Quintet - The Quintessence

8/10

Abigail Williams - Becoming

8/10

Adimiron - Burning Souls

6/10

Aeresis - Sweet Moment in Fifth Season (Demo)

Fransk melodisk dødsmetal … Eller hvad?

2/10

All That Remains - The Fall Of Ideals

“The Fall of Ideals" er ganske enkelt et mesterværk!

10/10

Allegaeon - Apoptosis

Velproduceret, men overtænkt album

7/10

Allegaeon - Elements Of The Infinite

Allegaeon gør det igen! Elements Of The Infinite er endnu et mesterværk fra de amerikanske perfektionister. Tjek det ud!

10/10

Allegaeon - Proponent For Sentience

En medrivende blanding af død, ødelæggelse og naturvidenskab

9/10

Allfader - Into Nothingness (Demo)

7/10

ALooP - Dead End/New Deal

7/10

ALooP - Global Crisis

8/10

Amon Amarth - Berserker

De muntre vikinger er klar til at plyndre din hjemstavn for 11. gang!

5/10

Amon Amarth - Fate Of Norns

9/10

Amon Amarth - Jomsviking

​Myter, mord og metal!

8/10

Amon Amarth - Surtur Rising

9/10

Amon Amarth - The Great Heathen Army

Amon Amarth stikker til søs for 12. gang, og forhåbentlig går dette togt bedre end det forrige!

6/10

Amon Amarth - Twilight Of The Thundergod

9/10

Amon Amarth - Versus The World

9/10

Amon Amarth - With Oden On Our Side

9/10

Amorphis - Circle

Amorphis er tilbage i forrygende form

9/10

Amorphis - Eclipse

7/10