Gotisk metal

Den gotiske metal opstod tilbage i 90’erne, hvor de første bands begyndte at tilføje elementer fra den gotiske rock til forskellige genre i heavyen. Genren havde sit udspring i death/ doom metallen, hvor et langsomt, depressivt tempo og humør kombineres med en growlende vokal og dobbeltpedaler. Disse elementer begyndte bands som fx My Dying Bride, Paradise Lost og Anathema at kombinere den mørke atmosfære og sørgmodige tekster fra den gotiske litteratur, med hurtigere metal elementer såsom riffs, growl og dobbeltpedaller på trommesættet. Derudover er synthezisere ofte en vigtig del af musik, og er med til at bygge en nærmest uhyggelig stemning op. Der er mange forskellige genre variationer indenfor den gotiske metal. Lige fra den langsomme og depressive doom, til mere orkestrale symfonisk metal. Desuden kombinerer bands som Cradle of Filth og tidlig Moonspell den gotiske genre med black metal, hvor det i Cradle of Filth tilfælde betyder, at musikken udover almindelige black metal elementer, ofte indeholder lange keyboard indledninger, periodiske kvindelige vokal stykker og sorte og blodige gotiske tekster.

Udover overstående, er der også bands som blander gotiske elementer med dødsmetal, som oftest udmønter sig i en smuk, kvindelig vokal blandet med en growlende dødsvokal, hvilket har ført til udtrykket ”beauty and the beast”. Det er netop kontrasten mellem den nærmest engleagtige, kvindelige vokal og den mandlige, monsterlignende growl, som er kendetegnet for denne type af den gotiske metal. Det var især det norske Theatre of Tragedy med Liv Kristine Espernæs Krull i front, som tilbage i midt 90’erne gjorde sig til pionere indenfor den type af gotisk metal, men også Trail of Tears og Tristania har brugt den type af vokal arbejde. Cradle of Filth har på bl.a. et nummer som Nymphetamine også brugt en vekslen mellem engleagtig, kvindelig vokal og Filth’s skrigende, black metal vokal, hvor der derved opnås en ekstra kontrast i musikken.

Selve tekstuniverset i den gotiske metal henter sin inspiration fra den gotiske litteratur, som især havde sin storhedstid tilbage i 1800-tallet med navne som William Blake, Goethe og Edgar Allan Poe. Fortællingerne er centrede om mørke, dystre fortællinger, og ofte blodige kærlighedshistorier, hvilket har givet inspiration til mange af teksterne indenfor den gotiske metal, hvor det bl.a. er emner som forræderi og smerte, ulykkelig kærlighed og livets meningsløshed, samt horror og romantik som går igen. Generelt kan man sige om teksterne, at de er episke og melodramatiske, og måske især for Cradle of Filth gransende til det perversetiske, da bandets tekster flere steder hentyder til blodtørstige sexakter og forbudt kærlighed.

Det skal til sidst siges, at det er svært at snakke om en decideret gotisk, metal genre, da mange af bandsne som fx My Dying Bride og Cradle of Filth, tilføjer gotiske elementer til deres musik, end at de udelukkende spiller ren gotisk metal. Derfor vil man ofte opleve gotiske elementer optræde i fx black metallen, som det er tilfældet ved tidlig Moonspell, end at den gotiske stil er hovedelementet.

Gotisk metal-anmeldelser (14)

Blackbriar - A Dark Euphony

Hollands faste tag i den symfoniske metal er velbevaret

8/10

Agathodaimon - The Seven

Evner og kreativitet følges ikke altid ad

4/10

Cradle of Filth - Existence Is Futile

Cirkus Dani byder endnu en gang velkommen!

7/10

Draconian - Under a Godless Veil

Lad sorgen male solen sort

9/10

Empire Drowns - Nothing

Stilheden før stormen

7/10

Hanging Garden - The Garden

Fortryllende finsk flora reducerer Søren Ryges have til en rygende kompostbunke.

9/10

Lacuna Coil - In A Reverie

25-års JUBILÆUMSANMELDELSE: Gotisk metaldebut fra Milano

7/10

Leaves' Eyes - The Last Viking

Den sidste viking er død, og fortællingerne om Kong Harald III af Norge er nu et afsluttet kapitel

9/10

Morphium - The Fall

Med deres fjerde album byder de på en bittersød oplevelse

4/10

Mystfall - Celestial Vision

Et strejf af guddommelig indsigt.

8/10

Sirenia - 1977

Sirenia imponerer med deres 11. studiealbum

8/10

Stillborn (SE) - Netherworlds

Dødfødte doom-pionerer træder vande under genbesøg af egne rødder

5/10

Wednesday 13 - Necrophaze

The Duke of Spook er klar med album nummer otte

7/10

Wednesday 13 - Necrophaze - Antidote (EP)

Hurtigt hørt og hurtigt glemt

4/10