Heavymetal.dk’s liste over udgivelser, vi ser frem til i 2023

2022-2023

Her på heavymetal.dk er der konsensus om, at 2022 ikke var det bedste år i forhold til metaludgivelser nogensinde. Men heldigvis ser vi fremad og håber på, at 2023 bliver et langt mere fornøjeligt år. Derfor er vi på redaktionen gået sammen om at forfatte en liste over de udgivelser, vi i særdeleshed ser frem til.

Delain – Dark Waters

Efter den dramatiske skilsmisse med forsanger Charlotte Wessels er det store spørgsmål, hvorvidt hollænderne fortsat er flyvefærdige. Den første single fra bandets kommende album, Dark Waters, lyder i hvert fald lovende.

Godsmack – Lighting Up the Sky

Amerikanske Godsmack er som regel garant for ørehængende, gedigen hardrock. Der er således store forventninger til opfølgeren på succesudgivelsen When Legends Rise, som dog ligger lige ved 5 år tilbage i tiden.

 

Powerwolf – Interludium

Powerwolf er et band, der med rette ofte deler vandene grundet udgivelser af mildt sagt svingende karakter. Derfor imødeses Interludium med lige dele forventningsglæde og erfaringsmæssig sund skepsis. Lyt til tyskernes seneste single, og døm selv!

 

UADA – Album 4

UADA skulle have udgivet sit fjerde album her i 2022, men bandet var utilfreds med mixet og slutresultatet og valgte derfor at bruge yderligere tid på at finpudse det i studiet. Der er ikke meget, vi ved om albummet. Vi har ingen titel, ingen singler, ingen coverart – vi vandrer faktisk totalt i blinde. Men vi ved dog, at chancerne for at de rammer plet igen-igen, er store!

 

Batushka – Album 3

Inden du kommer alt for godt i gang med at skrive stolpe op og stolpe ned om Faketushka, Bart, retssagen og så videre, så stop! Det er komplet ligegyldigt og i fortiden. Hvis du ikke vil have noget med denne variant af Batushka at gøre, så lad være. Men her på heavymetal.dk ser vi utroligt meget frem til, hvad ægteskabet mellem det polske munkekor og Napalm Records vil resultere i. Vi ved dog intet om, hvornår albummet udkommer, og ej heller har vi noget materiale endnu.

 

Ildskær – Album 2

Vi var ret glade for Ildskærs debut og deciderede begejstrede for den efterfølgende EP. Så da duoen tidligere på måneden annoncerede, at album nummer to var på trapperne, blev der klappet i hænderne på redaktionen. Vi ved reelt set ikke meget om denne kommende udgivelse, men vi må antage, det bliver en historielektion fortalt via klassisk anden bølge black – præcis som vi kan lide det!

 

Skratte – Album 2

Det er ikke tit, vi vælger at give en debutudgivelse 10/10, men det var dog tilfældet, da det kom til tyske Skratte. For Akt 1: Ein Feuer Entfacht var, og er, en mesterlig udgivelse, som kun fortjente ros. Lig mange andre kommende udgivelser på denne liste ved vi stort set intet om denne – udover at den vil hedde noget med ”Akt 2”, og at der vil være gæstevokaler samt cello og violin med. Ergo kan man forstille sig, at der er blevet skruet op for den folk-lyd, der var nu og da – hvilket kun kan blive godt! Albummet er sat til at udkomme engang i slutningen af 2023, men nu må vi se.

 

Cattle Decapitation – Euphoria

I maj 2023 kan vi forvente et læsterligt lag tæsk fra verdens vredeste veganere, for der udkommer Cattle Decapitations tiende album, Euphoria. Vi har allerede fået lov til at høre en enkelt snas fra albummet i form af dårlige liveoptagelser af den kommende første single, ”We Eat Our Young”, og den ringe kvalitet til trods er det præcis lige så frådende og rasende, som man kunne forvente. Det lyder til, at albummet er en forsættelse af den stil, som bandet perfektionerede på det forrige album, Death Atlas, fra 2019, så vær beredt på endnu en omgang ’epic grind’!

 

Solbrud – Album 4

På trods af Ole Luks afsked viste Solbrud tvivlerne i 2022, at der bestemt er en fremtid for et af landets mest betydningsfulde black metal-orkestre. Gruppen har endda haft et konceptalbum med hele 90 minutters musik klar i et stykke tid, men som så mange andre bands i disse år er de ramt af uhyrlige ventetider fra vinyltrykkerierne. Københavnerne fra Solbrud er dog kompromisløse som altid og nægter at lancere noget, før vinylerne er klar. Sådan skal det være! Men mon ikke 2023 bliver året, hvor der endelig skal følges op på mægtige Vemod fra 2016?

 

Afsky – Album 3

Ole Luk spilder ikke tiden. I 2022 blev det både til et akustisk album med Afsky (I Stilhed) og en fuldlængde med gruppen Heltekvad. Det udspil var der delte meninger om her på redaktionen, men næste år kommer der med garanti et nyt ”rigtigt” album som opfølger på en af 2020’s bedste udgivelser. Det er ikke meget, der er sluppet ud fra ’camp Afsky’ indtil videre, men der skulle angiveligt være tale om en fuldlængde med seks numre, denne gang med en række stærkt personlige tekster skrevet af Ole Luk selv. 2023 tegner umiddelbart til at blive endnu et godt år for dansk black metal.   

 

Metallica – 72 Seasons

Elsk dem eller had dem, det mest oplagte indslag på denne liste er selvfølgelig mægtige Metallica. Som et lyn fra en klar himmel udkom for få dage siden singlen ”Lux Æterna” og samtidig nyheden om, at Lars & Co. var klar med et nyt album, 72 Seasons, i 2023. Som altid kogte internettet over med alt fra lunkne til decideret sure reaktioner, men her på reaktionen var vi da nogen, der var begejstrede over den åbenlyse NWOBHM-æstetik på "Lux Æterna. Kirk er Kirk, men Ulrichs heftige angreb på gryderne er noget af det bedste, vi har hørt fra hans hænder i årevis. Med den annoncerede spillelængde kan vi kun være bekymrede for, at gruppen stadig ikke har lært begrænsningens kunst, men det var godt nok en lovende start, vi fik!

 

Enslaved – Heimdal

”Heimdallr” var et af de allerførste numre, Enslaved skrev, og den kan findes på de norske progressive black-høvdingers debutalbum fra 1994. Når Heimdal, gruppens 16. langspiller, udkommer den 3. marts næste år, er det lidt, som om ringen skal sluttes. Angiveligt er det et konceptalbum denne gang, og de første singler fra det, der selvfølgelig bliver et dobbeltalbum, har allerede bragt vidnesbyrd om, at Enslaved stadig er et band, der nægter at stå stille eller gentage sig selv. En tur til Copenhell er vel oplagt?

 

Kanonenfieber – Album 2

Tyske Kanonenfieber er måske nok et nyt projekt, men har allerede udgivet et album og to EP’er. Vi ved, at album to er på trapperne, og det rygtes, at det udkommer i midten af november 2023. Vi bør og kan nok forvente endnu en omgang hæsblæsende, melankolsk og kulsort dødsmetal omhandlende Første Verdenskrig og alle dens rædsler.

 

Tesseract – Album 5
Den 3. november smed bandet et billede op af, at album nummer fem var indspillet, varer en time og vil udkomme engang i fremtiden. Det bliver helt sikkert i 2023. Briterne har efterhånden etableret sig som et af de absolut bedste atmosfæriske prog-metalbands med yderst tekniske polyrytmiske riffs og flot sangskrivning. Der er få prog-metalbands, som kan opbygge et så veludført atmosfærisk lydunivers som Tesseract, så hvis du kan lide bands som Periphery, Spiritbox og lignende, så giv briterne din opmærksomhed. Spørgsmålet er, om bandet fortsat formår at innovere på det næste album. Det må tiden vise, men der er formentlig god grund til at glæde sig.

Livløs – Album 3
Bandet har lavet SoMe-opslag med, at indspilningen er færdiggjort, og der er blevet taget nye promobilleder – så mon ikke vi kan forvente en ny udgivelse i første eller andet kvartal af 2023 fra dem? Dette bliver det andet album med Niklas Lykke ved roret, og dermed har han både lavet flere sange med Livløs og været med i bandet i længere tid end Simon Olsen. En vigtig reminder om, at Simon og den lyd, de havde med ham, altså hører fortiden til. Deres næste album kommer derfor også til at sætte et afgørende punktum for, hvilke type melo-død vi skal forbinde med de aarhusianske gutter. Der er en god chance for, at det er et album, som vil være endnu bedre skruet sammen end And Then There Were None og besidde en endnu højere dynamik.

 

Eyes – Congratulations 
Eyes udgav i 2020 deres yderst vel modtagne debutplade Underperformer. Der er fuld fart på fra start til slut med en vaskeægte omgang smadderhardcore. En plade med pulserende energi hele vejen igennem, hvilket der også er til deres liveshows. De annoncerede i november den nye sang ”Congratulations” og albummet af samme navn. Hvis selve singlen skal regnes som et udtryk for, hvordan næste album bliver, så tyder det på, at bandet bringer mere noise-rock ind på pladen. Dog er der intet, der tyder på, at det bliver på bekostning af intensitet eller energi. Der er en god sandsynlighed for, at dette kan blive en af næste års bedste udgivelser på den danske core-scene.

 

 

Être – EP 2

Den københavnske prog-kvintet er et af de mest spændende upcoming bands i Danmark lige nu. I 2022 udgav de den første del af deres EP-trilogi, som har navnet ”Human”. Der var masser af flotte melodier og dragende vokaler med ligeledes dragende lyrik. Der mangler stadigvæk en del finpudsning, men talentet er åbenlyst. Derfor bliver det rigtig spændende at høre, hvad Êtres næste EP kan tilbyde lytteren, og om niveauet kan hæves. Lige meget hvad, så fortjener bandet og deres næste udgivelse vores og jeres opmærksomhed. Der er en god chance for, at EP’en udkommer i første eller andet kvartal af 2023.

 

Katatonia – Sky Void of Stars

Mørk og dyster atmosfære og stærk lyrik har været kendetegn for svenske Katatonia, fra bandet blev dannet tilbage i begyndelsen af 90’erne. De sidste par udgivelser, som bandet har leveret, har været mere ovre i den melodiske hardrock, men bandet har holdt fast i deres imponerende, fængende og melankolske lyrik og stærke rytmer.
Vi har fået to singler fra bandets kommende album, Sky Void of Stars, der trækker os tilbage til udgivelser som Night is a New Day og Dead End Kings. Ud fra de to singler, så er forventningerne høje som altid.

In Flames – Foregone

Melodic Death Metal-mestrene fra Göteborg smider deres 14. album på gaden til februar med titlen Foregone. Der er kommet flere singler fra den kommende skive, og der tegner sig et billede af, at In Flames vender mere tilbage til den tungere lyd, hvilket klæder bandet.
Vi oplevede bandet 10.12.22 i Vega, hvor de gav os en smagsprøve på de nye sange live, og de fungerede afsindigt godt.
Mildt sagt, så har vi ikke været synderlig imponeret over deres seneste to skiver, men alligevel er forventningerne store til Foregone, ud fra hvad vi har hørt indtil videre.

 

 

TROLD – Album 1

TROLD er den nye spøjse dreng i klassen. På relativt kort tid har bandet formået at gøre sig almenkendte blandt det danske metalpublikum. Selvom de ”kun” har udgivet singler indtil nu, har de cementeret sig som et af de bedste folkbands i Danmark – en plads, der ellers ikke har været rift om før. Den nye plade, som kommer i det nye år, er der tårnhøje forhåbninger til, og vi håber, det er starten på en bølge af succes for TROLD.

 

Pyramaze – Album 7

Pyramaze er en spøjs størrelse i Danmark, for de burde være langt større, end de er i dette lille land. Alt hos Pyramaze spiller fuldstændig optimalt, og jeg er stensikker på, at dette næste udspil vil gøre det samme. Ud over den sædvanlige topklassemusik fra de garvede drenge, så glæder vi os også til at høre, hvad Henrik Fevre (Anubis Gate) har bidraget med denne gang.