Heltekvad - Morgenrødens Helvedesherre

Morgenrødens Helvedesherre

· Udkom

Type:Album
Genre:Black 'n' Roll
Antal numre:7

Officiel vurdering: 7/10

Brugervurdering: 4/10 baseret på 1 stemme.

Egon, Benny og Kjeld

Hvis man ved bare lidt om dansk black metal, så ved man, hvem Ole Luk er – og hvilket kvalitetsstempel hans navn alene er garant for, om det så er i form af Solbrud eller Afsky. Heltekvad er resultatet af hans partnerskab med to gange Simon, nemlig Simon fra Sunken og Simon fra Morild. Alle tre er utroligt erfarne, når det kommer til at skabe diabolske toner, men hvorledes adskiller Heltekvad sig så fra deres mange andre projekter? Svaret er at finde i det herlige tillægsbeskrivelse ”medieval”, altså middelalderlig, og sammen skal vi nu dykke ned i, hvad i alverden det så helt præcist dækker over.

Nichernes niche

Black metal er i sig selv en niche, så at denne selv har en myriade af nicher, hvoraf nogle er større end andre, kan man vel egentlig undre sig over. Af alle disse niche-nicher må ”medieval black metal” antages at være en af de mindste, jeg har faktisk mine tvivl, om de fleste metalfans egentlig vil godkende den, ulig andre underkategorier som ”blackened death metal” eller ”black’n’roll”, hvor vi nemt kan udpege et dusin bands eller to uden at skulle tænke os – alt for meget – om. Forsøger man at gå til det moderne orakel – Google – for at få svaret, bliver man mødt af modstridende fakta og forklaringer og bliver derfor ikke et hak klogere. Ergo må svaret være i selve musikken, så lad os da finde det. Allerede sidste år udgav bandet førstesinglen ”Ærbødig er den som sejrer”, der ganske rigtigt starter med en instrumental sektion, der minder om noget, man kunne høre på det lokale middelaldermarked, komplet med horn, bjælder og fløjte. Det varer dog ikke meget mere end et halvt minut, før lydbilledet bliver revet over af Oles vokal og et motorsavsriff. Og lad os lige dvæle lidt ved vokalen, for aldrig har Ole lydt så smertelig, manisk og nærmest vanvittig som på denne udgivelse – der trækkes et klart spor til Vargs vokal på en udgivelse som ”Hvis Lyset Tar Oss”. Denne vanvidsvokal er en fremragende følgesvend til resten af musikken, der har et ret så råt og upoleret, nærmest punket, udtryk. Speederen er trykket helt i bund, og Heltekvad vil kun én ting, og det er fremad! Aldrig har vi hørt nogen af de tre herrer lave musik, der er så hurtigt, direkte og smadderorienteret. Først på ”Eder og Hæder”, albummets fjerde nummer, tillader de sig at gå lidt ned i tempo, hvilket giver lytteren et kortvarigt, men tiltrængt, respit.

Men ordet ”medieval” er stadig en sær glose at pådutte sig, for når man normalt tænker på middelaldermusik, så er vi ude i grandiose kompositioner, ofte med diverse kirkelige elementer, og en helvedes masse lut. Men udover diverse introer og outtroer, som sjældent er på meget mere end 20-30 sekunder, hvilket sammenlagt næppe giver mere en to-tre minutter ud af den samlede spilletid på 35 minutter, så er der ikke meget middelalder at komme efter. Ergo må vi konstatere, at vi må kigge i lyrikken og tematikken for at finde de forsvunde riddere. Der er da momenter, bevares, af grandiositet som ”Du skæbnesvangre stund” og albummets lukker, ”Døden står ved himmelen”. Men generelt er Morgenrødens Helvedesherre en omgang seriøse bøllebank, der leverer en konstant barrage af øreflænsende riffs- og haubits-trommer, der minder mere om proto-blackens storhedstid end om diverse krøniker og viser fra 1300-tallet.

Husk at forventningsafstemme!

Jeg havde nok forventet mere af Morgenrødens Helvedesherre, eller rettere: jeg havde forventet noget andet. Noget storladent, noget episk og måske endda noget smukt, i stil med Caladan Broods debut Echoes of Battle, Obsequiaes The Palms of Sorrowed Kings eller sågar Véhémences Par le Sang Versé. Jeg havde ikke forventet en omgang knallert-black med momenter af fløjtespil. Denne fejlslagne forventningsafstemning skal dog absolut ikke ligge Heltekvad til last, da det udelukkende er mit problem, og det ændrer ikke på, at Ole, Simon og Simon har lavet en voldsom udgivelse, der med sin charmerende retro-/DIY-lyd nok skal klare sig flot på den danske scene, for selvom vi ikke er ude i noget storladent eventyr, og ej heller en genopfindelse af den dybe tallerken, så er der ikke noget andet band i Danmark, der gør, hvad Heltekvad gør – så bravo!

Tracklist

  1. Morgenrødens åbenbaring
  2. Ærbødig er den som sejrer
  3. Ved sværdets klinge skal du forgå
  4. Eder og Hæder
  5. Fornægter din æt
  6. Du skæbnesvangre stund
  7. Døden står ved himmelens port