Heidra, Trold, Lotan
Heidra, Trold, Lotan · Se flere billeder i galleriet

Heidra

Mejeriet Sønderborg, Sønderborg

På sådan en helt almindelig fredag aften i september, hvor solen skinnede, og folk stadig rendte rundt i varmen i Sønderborgs gågade, havde det lille spillested Mejeriet inviteret interesserede metalheads ind i mørket til en omgang black, folk og episk metal. For kun 140 dask kunne man opleve de tre danske bands Lotan, Trold og Heidra, der var rejst til Als fra henholdsvis København og Randers. Cirka 80 personer havde fulgt opfordringen og stod klar foran scenen i Mejeriet, der til daglig fungerer som mødested for byens unge.

Lotan

Ole Klein Photography - Lotan

Klokken 20 nul dut indtog det danske black metal-band Lotan scenen og satte gang i aftenens festivitas med sangen “Diabolis Victor” fra debutpladen Lotan, der udkom i marts 2023. Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke havde forventet synderligt meget ud fra det, jeg havde hørt på Lotans udgivelser fra de seneste par år. Men jeg måtte pakke mine fordomme væk, for i løbet af de første par minutter af denne omkring 45 minutter lange koncert blev det tydeligt, at bandet med fede temposkift, en gennemtrængende vokal og en virkelig god kontakt til publikum i den grad har noget at byde på. Inden fjerde sang spurgte vokalist Martin Rubini, om publikum var “klar til noget surt” – hvilket de fremmødte skreg “ja!” til. “Wolfpack” var et forbandet surt nummer og blev serveret på så energisk vis, at man som publikum ikke kunne undgå at blive revet med. Og især sættets ottende sang, “Heksenat”, var virkelig vellykket, da alle instrumenter gik godt igennem, og i kombination med vokalen gik det hele op i en højere enhed. Derudover var sangen en blandt flere for kvindernes frigørelse – hvilket også er et klart plus i min bog. Flere gange i løbet af koncerten fik Rubini fin støtte af Lasse G. Jensen og Philip Kaaber på kor, hvilket gjorde vokalsporet, der i Lotans tilfælde godt kan blive lidt for ensformigt, mere interessant og fyldigt. Alt i alt efterlod bandet et meget positivt indtryk hos undertegnede, og jeg ser frem til at se dem igen til Udgårdsfest 2023.

Sætliste:

 1. Diabolis Victor
 2. Pulvis
 3. Lions
 4. Wolfpack
 5. Ashera
 6. Tenebrae Subit
 7. Leviathan
 8. Heksenat
 9. Ishtar

8/10

Trold

Ole Klein Photography - Trold

Mejeriet var godt fyldt, da de seks trolde fra Randers for første gang traskede ind på en sønderborgensisk scene akkompagneret af dunkle og drilske toner, der er en sand trold værdige. Under sættets første sang, “Heksen”, fra bandets anmelderroste plade Der Var Engang… var lyden noget mudret, men det var noget, der blev fikset til resten af denne koncert, som sprudlede af positiv energi. På samme måde flød øllen i stride strømme og lagde grundlaget for den hyggeligste futtogs-pit nogensinde under koncertens højdepunkt, “Troldenes Nat”, der med sin medrivende melodi fik selv den mest sure trold til at danse med. En sang, hvor bandet for alvor viste deres musikalske evner, var “Sensommerbålet”, som blev krydret med smukt fløjtespil af sanger Astor Palsson alias Lille Trold og clean sang fra Allan Madsen aka Havtrold og Christian Christiansen, der også bærer navnet Skaldtrold. På den måde tydeliggør Trold, at man sagtens kan være lidt pjattet og meget talentfuld på samme tid. 

Udover at spille størstedelen af sangene fra Der Var Engang… måtte publikum også høre “Trolden og Jomfruen” og “Knokkelmanden”, der efterhånden hører til Trolds standardrepertoire. Under sidstnævnte havde Lille Trold fået sig en kappe på, der var trukket helt ned over det ellers så glade ansigt. Så da sangen var forbi, ville han sikre sig, at publikum ikke var blevet alt for bange, og meddelte, at det jo bare var ham, men at han også selv var blevet lidt bange. Dermed var der ikke kun ordentlig gang i musikken, men også i underholdningen. Gennemgående var kontakten til publikum afslappet og venskabelig, og på pædagogisk vis forklarede Lille Trold, hvad de enkelte sange handlede om, så det gjorde ikke så meget, at man ikke helt kunne forstå, hvad han sang. Her til slut vil jeg give et shout out til Christian, der ikke kun gav 100 procent til denne koncert, men gik direkte videre som guitarist hos Heidra!

Sætliste:

 1. Heksen
 2. Udyrets Gab
 3. Havets Bund
 4. En Kiste Fuld Af Minder
 5. Røveren
 6. Troldenes Nat
 7. Sensommerbålet
 8. Dansen Med Myrtille
 9. Knokkelmanden
 10. Trolden og Jomfruen

8/10

Heidra

Ole Klein Photography - Heidra

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er meget begejstret for Heidras musik og havde glædet mig til at se dem i Sønderborg igen. Men nogle delte åbenbart ikke min begejstring og var gået hjem, inden hovednavnet kom på, så københavnerne måtte uretfærdigvis spille for en halvfyldt sal. Denne aften havde Heidra som sagt Christian Christiansen (CC) med på guitar som vikar for Carlos G.R. – ham kendte vi jo allerede fra Heidras besøg i Sønderborg i februar. Imidlertid var der også en med, som vi ikke kendte endnu, nemlig Jardén Schlesinger, der er bandets nye leadguitarist, og som nogle måske kender fra Sylvatica. Ballet blev åbnet af “Dusk”, som egentlig burde være garant for en sand fest, men beklageligvis sad vokalen overhovedet ikke i skabet: For det første ramte Morten Bryld ikke tonerne, og for det andet havde James Atkin under lydprøven bedt om at få skruet op for rumklangen. Desværre var der blevet skruet alt for højt op for den og også for James’ mikrofon, så hans growls til dels overdøvede Mortens skønsang. Heldigvis var det ikke et gennemgående problem, for både under “Rain of Embers”, “Awaiting Dawn” og “To Hell or Kingdom Come” var Mortens vokal helt formidabel, og specielt den clean sang var til UG. Også rytmesektionen var på plads – James er en sand entertainer, der var over hele scenen og interagerede fint med publikum, dog med den undtagelse, at svaret var “No!”, da CC i en af pauserne sagde: “James, tell a story!”. Og Frederik Weile leverede en indsats bag trommerne, der var helt i top og blev eksekveret med præcision og overskud. Især under ”Betrayal” åbenbarede det sig, at Frederik virkelig er en kapacitet på sit felt. Jardén var på mange måder det stik modsatte af resten af bandet med sit fyldige hår og et stort smil på læberne hele tiden. Han havde en god energi, men var lidt usikker i et par af numrene. Der var dog ikke en finger at sætte på hans guitarsoli, der lød, som de skulle. Han har jo også tid til at øve sig lidt mere inden næste koncert på Viften i Rødovre den 13.10.2023. Alt i alt var det en rigtig fin koncert, hvor der blev spillet et godt og varieret udvalg af sange, og samspillet mellem bandmedlemmerne var imponerende og afstemt helt ned til detaljen. Med en spilletid på lidt over en time var længden også okay, selv om vi jo altid kan bruge mere Heidra.

Sætliste:

 1. Dusk
 2. Price in Blood
 3. Wolfborn Rising
 4. Lady of the Shade
 5. Rain of Embers
 6. Cloaks and Daggers
 7. Betrayal
 8. Awaiting Dawn
 9. Eyes of Giants
 10. To Hell or Kingdom Come

8/10