Top 3 - Søren Højer Larsen 2022

Gu’ var der lyspunkter

Igennem hele december har du kunnet læse flere af mine kolleger her på heavymetal.dk klage over, hvor magert et år 2022 har været, hvad ny metal angår. Jeg afskyr som hovedregel konsensus, men hvor lidt jeg end ønsker det, bliver jeg nødt til at erklære mig enig med alle mine yngre kolleger, for 2022 har generelt set været en tynd omgang. Men i stedet for at trampe endnu mere rundt i det, så lad os da fokusere på de lyspunkter, der trods alt har været – ingen sur gammel mand her altså. Det skyldes dog primært, at den danske scene igen har leveret masser af fede oplevelser, både live og på udgivelsesfronten. Vi starter derfor denne opsummering af 2022 på hjemmebanen.

 

Årets danske udgivelser

3.- pladsen: Konvent – Call Down the Sun

Med Call Down the Sun mere end indfriede Konvent de forventninger, deres debut fra 2020 havde skabt. 2’eren bød ikke kun på en perlerække af lækre riffs. Der var tillige flere yderst vellykkede afstikkere fra den traditionelle death-doom: Lidt black, lidt traditionel heavy metal og endda en snert af post metal – og det gjorde hele udtrykket langt mere spændende end ofte i denne fasttømrede genre. Når man så lægger Rikke Lists uforlignelige vokal til, er resultatet et af årets bedste danske udgivelser. På koncertfronten leverede gruppen også flere fornemme præstationer, og Heavymetal.dk var som sædvanlig på pletten. Det var Konvent i den grad også.

2. -pladsen: Glemsel – Forfader

Jeg er som allerede deklareret forholdsvis inhabil, men det ændrer ikke på, at københavnske Glemsel med Forfader udgav et smukt og nostalgisk album, der ramte lige der, hvor det gør både ondt og godt. Når man lytter til Forfader rammes man, som vores anmelder skrev, ’af en stemning og atmosfære så voldsom og overvældende, at det er lige før, man selv føler trang til at forlade denne eksistens. Fortabte sjæle stiger først mod kirkens hvælving og derefter videre op mod de funklende stjerner og den evige hvile.’ Smukkere kan det ikke siges. Og udføres.

1. -pladsen: Orm – Intet Altet

Når jeg kigger tilbage, kan det godt føles, som om jeg ikke har gjort andet end at opleve, lytte til og skrive om Orm her i 2022. Tre koncerter er det blevet til i årets løb, og alle tre var kæmpe oplevelser på hver deres måde. For alle tre gjaldt det desuden, at gruppens tredje album, Intet Altet, udgjorde fundamentet. Det er kun album nummer 2 på listen her, der kan være med i antal af aflytninger, det er blevet til for mit vedkommende, så mit fundament for at fastslå følgende er rimeligt solidt: Orms tredje langspiller var storslået, ambitiøst, nyskabende, inderligt, totalt gennemført og i det hele taget bare hamrende godt! På et eller andet tidspunkt løber jeg nok tør for superlativer, men Simon & Co. bliver bare ved med at imponere.

Boblere: Jeg var meget tæt på at smide Kill Trip på som nummer tre på denne liste, for deres bundcharmerende måde at være rasende på gik rent ind i år. Men Sifting The Ashes er trods alt ’kun’ en EP, så vi har endnu til gode at høre, om alt raseriet holder til et helt album. Andre favoritter var de gamle drenge fra Maceration, der leverede solid, klassisk dødsmetal på It Never Ends, mens Steel Infernos Evil Reign bød på den nostalgiske ‘optaget-i-øveren’-lyd fra den tidlige NWOBHM æra, som jeg voksede op med og stadig elsker. Endelig udgav Dirt Forge (Interspheral) og Offernat (All Colours Retract) dybt beskidte og kreative plader, der var umulige ikke at holde af.

 

Årets internationale udgivelser

Som nævnt har den internationale metalscene i 2022 været en ørkenvandring, der kun er blevet afbrudt af nogle få oaser undervejs. Det giver ingen mening for mig at lave en Top 3 for der er ikke nogen udgivelse der fortjener en førsteplads. Man alligevel skal I ikke snydes for en lille oversigt med nogle af de internationale udgivelser, der trods alt har været lyspunkter i et år uden mesterværker.

Med Antediluvian Dreamscapes formåede engelske Ante-Inferno at kombinere atmosfærisk black metal med den mere melodiske ditto. Det var en ret vellykket kombination, og Dreamscapes blev dermed en af de få blandt årets ufatteligt mange black metaludgivelser, der for alvor skilte sig ud fra mængden.

Ante-Inferno var dog ikke de eneste, for selvom det efter min smag blev lidt for ambitiøst for norske Kampfar på deres seneste langspiller, Til Klovers Takt, leverede de storslået og intens hedninge-black, præcis som de plejer. Nok kunne den ikke helt leve op til den forrygende Ofidians Manifest fra 2019, men Klover var endnu en kvalitetsudgivelse fra de rutinerede, og ofte groft undervurderede, nordmænd.

Findes der en større kliché i musikverdenen end ‘den svære toer’? Jeg tror det ikke, men amerikanske High Command lod sig heldigvis ikke mærke af presset, for deres anden fuldlængde Eclipse Of The Dual Moon var endnu en medrivende omgang crossover thrash, der, næsten, kunne få mig til at tro, at jeg var teenager igen. Det er immervæk lidt af en præstation, og det var Eclipse også.

De gamle NWOBHM legender i Satan udgav med Earth Infernal en plade, der nok ikke var helt på niveau med deres foregående, men som stadig serverede en herlig og uforfalsket omgang traditionel metal fra tiden før (metal-)verden gik af lave.

’Supergruppen’ Morbikon, hvis man ellers kan tillade sig at bruge det ord om en gruppe med medlemmer fra Finntroll og Municipal Waste, udgav med Ov Mournfull Twilight en herlig omgang infernalsk smadder, hvor black metallen fik et thrashet, og måske tiltrængt, spark i bollerne. Ikke mange overraskelser, men selvom man ser knytnæven komme, kan den godt gøre ondt. Og sådan var det at lytte til Ov Mournfull Twilight.

Med The Long Road North nåede svenske Cult of Luna, ikke helt op på deres topniveau. Mindre kan trods alt gøre det, for det niveau er som bekendt urimeligt højt. Det 9. studiealbum i rækken bød i lange momenter på gruppens sædvanlige mageløse mix af melankoli og desperation. Men som så mange andre udgivelser i år holdt det ikke hele vejen hjem. En passende måde at slutte denne 2022-gennemgang af på.

 

Playlisten med mine bud på det bedste fra 2022:

https://open.spotify.com/playlist/3ndJSgqAz33fwWokKr2IWv?si=49d6ad18c142...