ORM spiller koncert ved Dødsgangen 2024 .
ORM - Intet - Altet

Intet - Altet

· Udkom

Type:Album
Genre:Black metal
Antal numre:4

Officiel vurdering: 9/10

Brugervurdering: 8,5/10 baseret på 2 stemmer.

Det iskolde sorte hjerte

Tidligt om morgenen den 25. juli i år døde min mor efter seks års forgæves kamp mod Alzheimers. Netop i det øjeblik, jeg kom hjem fra det endegyldigt sidste farvel til hende, der skænkede mig livet, landede Orms nye storværk Intet Altet i min indbakke. Det er et dobbelt-album med fire lange – meget lange – sange, der handler om fire af livets faser fra fødsel, over voksenliv, til alderdom og død. At lytte til netop dette album selvsamme dag, som min mor sov ind, var selvsagt en uforglemmelig oplevelse.  Sammentræffet var næsten for meget af det gode, og det var komplet umuligt at se bort fra min egen sindstilstand, da jeg lyttede til, og efterfølgende skulle forsøge at beskrive et album, der helt uundgåeligt blev knyttet til mine egne oplevelser af tab, sorg og kærlighed. 

Fra vugge til visdom

Så hermed en advarsel om vis portion navlepilleri i denne anmeldelse. En yderligere advarsel er nok også passende: Black-purister kan nemlig lige så godt gå videre med det samme. For selvom det har udvidet sig betragteligt, bevæger Orm sig rundt i samme univers, som de gjorde på den mageløse Ir fra 2019. Det vil sige, at grundsubstansen på Intet Altet nok er black-metal, men der er hyppige besøg fra et væld af andre genrer, og det er ikke kun begrænset til metal. Ydermere er der en fantasifuldhed og fandenivoldskhed, der gør, at intet er helligt, men alt er muligt. Samtidig lykkes det for Orm at fastholde stemning og følelse som de centrale elementer, så lytteren hele tiden flyder med på alle afstikkerne.

Hvor Ir var et både smukt og ekstremt soundtrack til en historie om et personligt tab med rod i medlemmernes fødeø Bornholm, så er alting bredt mere ud på Intet Altet. Her er fortællingen den mere universelle om menneskets skæbne fra vugge til grav. Uden på nogen måde at være prædikende eller formanende, og tak for det, så er der mange små nedslag i den danske salmebog. Det giver det hele et højtideligt skær, som ikke bare passer perfekt til temaerne, men også til de episke melodier, Orm fremmaner. Der er så mange sublime momenter på dette fantastiske, men også krævende, album. Det er umuligt at yde dem alle retfærdighed her, men lyt selv til den seks minutter lange afslutning på ”Floden, som kan skabe”, som vi i øvrigt fik lov til at opleve på Copenhell denne sommer. Det er topklasse, og den slags momenter er Intet Altet fyldt med. En lige så tindrende episk afslutning får vi på sidste skæring, ”Mod Døden”, hvor Adam Schønemanns trommer er en opvisning i dynamik, feel og teknik, mens melodien sammen med teksten ’Du kom fra intet, Du blev til altet’ på mageløs vis tager os med på den sidste rejse.

Nå alt det så er sagt, så er Intet Altet ikke helt så gennemført og nær det perfekte, som forgængeren Ir. Der er nogle små skønhedsfejl, der sidder som lidt småirriterende sten i skoen. Overgangene i ”Trance/Floden Som Kan Lede” er ikke alle lige gennemarbejdede, og der er – få og korte – sekvenser i tre af de fire numre, hvor der unødvendigt trædes vande. Der er også et par underlige beslutninger undervejs, som afslutningen på ”Fra Dyden”, der lyder som noget thrash-festaberne fra Killing kunne have fundet på, og ikke mindst det mærkelige tromme-intermezzo 11 minutter inde i ”Mod Døden”. Men det er småting på et album, der samtidig er helt eminent vellydende. Den organiske og levende produktion er en decideret lærestreg til alle såkaldte moderne producere, der ofte får deres kunstnere til at lyde kunstige og krampagtige.

Apropos organisk, så forekommer det mig, at hvis Træskæg lavede blackmetal, så lød det nok som her på Intet Altet.  Orm lader sig ikke stresse, men tager sig overordentlig god tid til at sige de ting, der skal siges, og ikke mindst til at skabe de stemninger, der skal skabes. Med fire sange, hvor den korteste er et instrumentalnummer på 19 minutter, kan man heller ikke ligefrem beskylde gruppen for at satse på det sikre. Alligevel kunne man endda godt ønske sig, at de havde smidt endnu mere forsigtighed over bord, og gået all-in på at blive black-metallens svar på Pink Floyd. Pigekoret der så smukt benyttedes på debuten fra 2016, kunne for eksempel gøre underværker flere steder.

Stjernernes glorie tændes på ny

Efter endnu en imponerende og alsidig præstation som denne, kan man ikke rigtigt undslippe den tanke, at Orm uden problemer ville kunne begå sig i hvilken som helst rock-relateret genre. Alle danske metalfans bør derfor takke gruppen for, at de trods alt stadig er rodfæstet i metallen, især den sorte. Personligt er jeg inderligt taknemmelig for, at Adam, Theis og Simon har begået dette værk, der for mig altid vil været knyttet til minderne om min mor. For Intet • Altet er i sandhed et dybsindigt og storslået værk.

Tracklist

  1. ORM - Fra dyden
  2. Floden, som kan skabe
  3. Trance/Floden, som kan lede
  4. Mod døden

Kommentarer (1)

fzlr01

Indlæg: 4

Den er købt..

Kondolerer for tabet.

Jeg har anskaffet mig den via Bandcamp, glæder mig til at få den hørt.