Top-3: Lasse Lindhardt Jacobsen 2023

Lasse Jacobsen

Heja Danmark!

“Et tyndt år med få lyspunkter”. Sådan lød overskriften sidste år, da jeg skulle gøre rock- og metalboet op efter de tolv måneder, der udgjorde 2022. Det er, som det ses herover, ikke tilfældet i år. 2023 har været et aldeles glimrende år, hvor særligt de danske udgivelser er kommet bag på mig. Forstå mig ret; jeg er i dén grad bevidst om den tårnhøje kvalitet, vi kan bryste os af her til lands, men at vi særligt på thrash- og death-fronten har lagt ører til så stærke udgivelser, som det er tilfældet i år, var virkelig en overraskelse af de bedre. Derfor har det været en ualmindelig svær opgave at skulle rangere de danske plader. I bedste børnehave-stil – man er vel pædagog – vil jeg derfor gøre opmærksom på, at alle tre bands på listen er vindere. Der er simpelthen tale om uafgjort mellem de tre navne. Og boblerne? Ja, de ligger lige i halen på dem og kunne snildt have endt blandt de tre bedste. De udenlandske plader var noget nemmere at have med at gøre, da særligt én plade skilte sig ud som årets suverænt bedste. Here we go!

Årets danske udgivelser

Skarnet – Fængslet i det fri

På den formidable debut Vinger Til Salg kunne Skarnet med deres tunge rock bestående af både hjerne og hjerte uhindret brage sidelæns ind ad døren på den danske hardrockscene. De smukke melodier kombineret med solide riffs og ikke mindst forsanger Danny Kroghlys maniske messen lagde fundamentet for en helt unik tilgang til tung rock, som blev forløst på dette års opfølger, Fængslet i det fri. Albummet er noget tungere end debuten, men balancen med de blødere tematikker holdes perfekt. Det er flabet, det er smukt, og det er den perfekt afbalancerede kontrast til den evigt tilstedeværende melankoli. Og så befinder årets fedeste riff sig altså også på denne plade. Cirka fem minutter inde i det stærke og yderst medrivende nummer “Du Som Er” skal man skrue gevaldigt op og nyde de hårdtslående toner. Sådan! Og så er det ligeledes værd at nævne, at Skarnet til sommer skal dele scene med nogle af de allerstørste, når de spiller på Jailbreak. Intet kunne være mere fortjent.

Shadowspawn – Blasphemica – Absolution Carved From Flesh

Hvem elsker ikke en god omgang dødsmetal? Af og til er det nødvendigt at smide solid død på anlægget og bare inhalere grusomhederne sammen med en god kop kaffe. Måske endda en kold bajer. Ondskabsfulde kompositioner bestående af fede riffs, ond vokal og dynamiske trommer går man sgu aldrig galt i byen med, og på Shadowspawns nyeste plade får man alt det og mere til. Blasphemica … er gruppens fjerde langspiller, og den viser uden nogen slinger i valsen, hvordan god, gedigen død skal skæres. Bygget på solide og udødelige death metal-traditioner er albummet ikke bare bandets bedste til dato, det indtager også en delt førsteplads på min liste over årets bedste danske udgivelser.

Bloodgutter – Death Mountain

Vi bliver lidt i samme boldgade: dødsmetallen. Silkeborg-drengene i Bloodgutter har nemlig også leveret en perle inden for genren her i 2023. Death Mountain er en gigantisk kærlighedserklæring til genren indspillet på bare fire dage. Samtlige skæringer på albummet er stærke og dynamiske i deres udtryk, og der er ikke ét eneste kedeligt øjeblik. Men størst af alt er den renhed og umiddelbarhed, der ligger og lurer lige under overfladen. Her er ikke noget fis, kun vaskeægte musik af den allerfineste slags, der ikke er bleg for at sende kærlige hilsner til andre metalgenrer. Smukt håndværk, og så er der ovenikøbet tale om bandets debut. Nok er de en flok erfarne gutter med respektive fortider hos flere af de helt store danske navne, men Bloodgutter bliver stadig aldeles spændende at følge fremover.

Boblere:

 

Årets internationale udgivelser

3.-plads:

Creeping Death – Boundless Domain

I starten af året var jeg vidne til et brag af en koncert. Suveræne Revocation havde taget Goatwhore, Alluvial og Creeping Death med i Pumpehuset, og sidstnævnte var for mig fuldkommen ukendte. Men det skulle ændre sig. De var pissefede, og jeg faldt også pladask for deres juni-udgivelse, Boundless Domain; et uhyre velspillet crossover-album bestående af svinefed death tilsat masser af elementer fra thrash, groove og sågar hardcore. Det klassiske møder det moderne i perfekt harmoni, og det er fremragende produceret af ingen ringere end Adam Dutkiewicz fra metalcore-giganterne Killswitch Engage. Sangskrivningen, vokalen, de respektive riffs og ikke mindst groovet og variationen gør pladen til en herlig oplevelse, som mange i den gamle garde af death metal-navne kan lære noget af. Er man fan af bands som Cannibal Corpse og Power Trip skylder man sig selv at tjekke Creeping Death ud.

2.-plads:

Enforced War Remains

Slayer har ikke levet forgæves. Den sætning kan bruges i forbindelse med et stadigt stigende antal metalnavne, men det har sjældent været mere sandt end i forbindelse med amerikanske Enforced. Forgængeren Kill Grid var en overlegen og helt sublim plade, og opfølgeren War Remains skuffede bestemt ikke. Vi snakker Bay Area og Texas, der igen mødes i skøn forening, hvor resultatet er den perfekte blanding af Slayer, Power Trip og tidlig Machine Head. Der spilles eminent god thrash-crossover med mange nik i retning af tidlig amerikansk death og klassiske thrash-traditioner, men vel at mærke uden bare at gentage disse. Enforced har skabt sit helt eget udtryk og unikke lyd og har med War Remains nu manifesteret sig som en af thrashens bannerførere.

1.-plads:

Kvelertak Endling

Ingen over og ingen ved siden af. De norske støjrockere kunne med det helt fantastiske album Endling få undertegnede til at uddele den absolutte topkarakter for første gang i meget lang tid. Ti ud af ti mulige kranier blev smidt efter dette mesterværk, der ikke indeholder et eneste kedeligt sekund. Nordmændenes hybridrock er mestendels hardrock med diverse punk-elementer, men black metal, hardcore, prog, stoner rock og lidt banjo kan også finde vej til bandets plader. Ganske ubesværet kombineres Immortal med Queen og Mastodon med New York Dolls, og det vildeste er, at samtlige parringer er frugtbare og forbløffende formidable. Mine damer og herrer, der er absolut ingen tvivl hos undertegnede; Kvelertaks Endling er årets bedste internationale udgivelse i 2023.

Boblere: