Stratovarius spiller koncert på Epic Fest 2025.
Stratovarius - Elysium

Elysium

· Udkom

Type:Album
Genrer:Power metal, Prog metal
Antal numre:9

Officiel vurdering: 6/10

Brugervurdering: 6/10 baseret på 1 stemme.

Finske Stratovarius er et af de førende bands i europæisk power metal og har været i gang siden 80erne. Jeg må indrømme, at de repræsenterer en gren af power metallen, som jeg ikke interesserer mig synderligt meget for, så derfor har jeg ikke det store kendskab til dem, hvilket denne anmeldelse muligvis bærer præg af.

"Elysium" har fået ros af mange anmeldere, der ser albumment som et comeback efter 2009-albummet "Polaris", som for er bandets svageste album. Ligesom landsmændene i Sonata Arctica havde Stratovarius lidt under tabet af en central person - i dette tilfælde guitaristen Timo Tolki, der forlod bandet i 2008, og haft lidt af et musikalsk setback som følger.

Det er meget muligt, at "Elysium" er et stærkt album i forhold til "Polaris", og der er da også en del interessante elementer herpå, men jeg synes dog også, at Stratovarius lyder som et træt og udbrændt band på dette album, der ganske simpelt mangler energi.

Der er de obligatoriske ting, som skal være i europæisk owe rmetal så som de storladne og fængende omkvædsmelodier, de neoklasiske og barokke guitar- og keyboard soli, samt et par ballader og en sanger med en spinkel of fin men samtidig stærk og semi-operatisk stemme. Og det virker da godt nok en del af tiden, og så er det jo et plus, at Stratovarius-gutterne er så dygtige musikere, som de er.

Men det i sig selv er ikke nok, for mig skal power metal have, ja, power, og det mangler der her.

Mange af numrene er en tand for langsomme og der er måske lidt for meget fokus på groove, end hvad godt er inden for denne genre. Jeg synes faktisk kun, at det er "Event Horizon" og "The Game Never Ends", der rykker (de er til gengæld også ret fede). Albummets bedste nummer er dog nok det 18 minutter lange titelnummer, der tager lytteren op en episk rejse gennem (næsten) alt hvad der er godt ved power metal.

Det er ikke et dårligt album, og jeg tror da, at det ville være guf for hardcore fans af melodisk og storladent europæisk power metal, og i forhold til "Polaris" er "Elysium" nok meget stærkere, men jeg synes, at - set isoleret - så virker det mig lidt energiforladt og udbrændt nu og da.

Kommentarer (3)

Claus Ljørring

Claus Ljørring

Redaktør

Indlæg: 378

Jeg syntes personligt

Jeg syntes personligt Stratovarius døde ud efter deres Infinite album tilbage i 2000. Numre som Hunting High and Low, det hører man jo ikke fra Stratovarius mere... desværre.

Claus Ljørring gav Stratovarius - Elysium 6/10.

Time Signature

Time Signature

Tidligere anmelder

Indlæg: 65

Det slår mig lidt som en

Det slår mig lidt som en generel tendens, at de seneste udgivelser fra mange af de store power metal bands, lyder gamle og trætte. Jeg tror, at mange af dem simpelthen er udbrændte eller måske blevet trætte af at spille power metal, og således ikke rigtigt har hjertet med sig mere.

Agent_Egern

Agent_Egern

Tidligere anmelder

Indlæg: 87

Jeg så Stratovarius for en

Jeg så Stratovarius for en måneds tid siden, og udbrændt er desværre det mest passende ord efterhånden. De virkede både uoplagte og ukoncentrerede, og gav en helt igennem hæslig koncert. En stor skam, da jeg plejede at holde meget af dem.