Helloween & Hammerfall
Helloween & Hammerfall

Helloween og Hammerfall

Sporthalle Hamburg, Hamburg

De tyske fans har måttet væbne sig med tålmodighed, men endelig – og efter flere udskydelser siden 2020 – gæstede Helloween og Hammerfall Sporthalle i Hamburg som sidste europæiske station på deres United Forces-turné, der fortsætter videre til USA om en uges tid. Da Hamborg er Helloweens hjemby, var publikum mødt talstærkt op, og alle billetter var udsolgt i en propfyldt sal med plads til omkring 7.000 gæster. De tyske metalveteraner, der for fleres vedkommende har været sammen siden 1984, består af ikke mindre end syv rutinerede musikere med blandt andet Michael Kiske og Andi Deris på vokal godt assisteret af den legendariske guitarist Kai Hansen, der også mestrer sangkunsten. De havde svenske Hammerfall med, som næppe kan betegnes som et opvarmningsband, hvilket kunne være en af grundene til, at turnéen bærer navnet “United Forces”. Hammerfall har eksisteret siden 1993, hvor guitaristen Oscar Dronjak dannede bandet. Begge grupper spiller powermetal, så der var lagt op til en aften med masser af fede riffs, hurtige trommer og highpitch-vokal.

Hammerfall

Man siger om tyskere, at de er punktlige, men det var Hammerfall altså også denne lørdag aften, hvor deres intro startede præcis 19:30:00. På trods af at Sporthalle havde besluttet sig for at lave billetter i to kategorier, så det kun var folk med en ekstra billet, der kunne komme helt hen foran scenen – et tilbud, der ikke eksisterede, da Heavymetal.dk’s udsendte erhvervede sin billet – så kunne selv små mennesker sagtens se hele showet, da musikerne stod på podier med trommesættet øverst, og der var ophængt storskærme på begge sider af scenen. Stor ros for det – specielt, at de ikke først blev taget i brug under hovednavnet! Lige fra første tone sad lyden i skabet, og Hammerfall sparkede deres show i gang med “Brotherhood” og “Any Means Necessary”, inden sanger Joacim Cans hilste på de fremmødte og opfordrede til “some serious headbanging” i forbindelse med “Metal Age”. Bandets to guitarister kom på skift frem på scenen og fyrede nogle fede soli af, mens publikum blev opfordret til at synge med på omkvædene. Flere gange afprøvede Joacim sit bedste skoletysk og takkede fint med “Danke very much schön”. Også i forbindelse med “Let the Hammer Fall” følte man sig hensat til skolebænken, da publikum til venstre for scenen efter Joacims mening ikke var vakse nok til at skråle “fall”, når han råbte “Let the hammer… ” – han ytrede endda, at han var i tvivl om, hvorvidt disse personer overhovedet vidste, hvilket band de var til koncert med. Men efter en lille belæring og kommentaren “You are not in Schule” kunne de også deres tekst. Bandgrundlægger Oscar Dronjak blev også rost på behørig vis som “the man, the myth, the legend”, hvilket han slet ikke havde noget imod og smilte over hele fjæset. Tiden fløj, og “Sweden Rock” var sidste sang på denne aftens sætliste, hvorefter svenskerne forlod scenen – dog varede det kun ganske få sekunder, inden Joacim igen kom ud og spurgte: “Are you still here?”, og det var vi jo, og vi kunne sagtens tåle et par sange mere. Denne fejlfrie koncert varede fem kvarter og blev afsluttet med “Hammer High” og “Hearts on Fire”, som passede perfekt til resten af numrene, der var virkelig velvalgte og en god blanding af nyt og gammelt materiale.

Sætliste:

 1. Brotherhood
 2. Any Means Necessary
 3. Metal Age
 4. Hammer of Dawn
 5. Bloodbound
 6. Renegade
 7. Venerate Me
 8. Last Man
 9. Crimson Thunder
 10. Let The Hammer Fall
 11. Glory to the Brave
 12. (We Make) Sweden Rock

Encore

 1. Hammer High
 2. Hearts on Fire

10/10

Helloween

Efter en ombygningspause på knap en halv time, hvor pladsen foran scenen efterhånden blev fyldt helt op, faldt tæppet, og Helloween lagde ud med “Skyfall”, hvor Andi og Michael fint supplerede hinanden på vokal, og da Kai Hansen også stemte i, var ikke et øje tørt. Kiske og Deris skiftedes til at synge “deres” sange, så derfor var det Kiske, der tog “Eagle Fly Free”, mens Deris tog “Mass Pollution”, efter han havde holdt en længere snak med publikum. På dette tidspunkt virkede det, som om Kiske ikke var vågnet helt op endnu, men det ændrede sig brat, da “Future World” kom på programmet. Her gav både sanger og publikum maks. gas, og også i det følgende nummer, der var dedikeret til deres afdøde trommeslager, Ingo Schwichtenberg, blev de fremmødte opfordret til at lave en masse larm: “Macht Krach für Ingo!”. Helloween lavede et rigtig fint og farverigt show, og med de animationer, der kørte på bagvæggen, var der hele tiden noget at kigge på. For mit vedkommende var et af aftenens højdepunkter et medley fremført af Kai Hansen, der havde medbragt sin søn Tim på guitar – Hansen Senior er ikke bare en genial guitarist, men også en exceptionel sanger! Helloween havde dog ikke kun deres hurtige numre på programmet: Der blev også mulighed for at finde “lighteren” frem i form af mobiltelefonen – nogle havde dog taget den rigtige lighter med og benyttede lejligheden til at pulse løs på medbragte cigaretter, hvilket var meget irriterende og ubehageligt. Og det undrer en del, at det ikke blev stoppet fra personalets side, der ellers reagerede meget skarpt på den mindste forseelse. Da vi var fremme ved “How Many Tears”, mente Kai, at nu var det ved at være slut, og at de ville forlade scenen og ikke komme tilbage. Men Andi brød ind og hviskede, at de jo ville komme ud igen, hvis publikum lavede en masse larm. Det gjorde vi selvfølgelig, og ikke længe efter kom Andi ud som “Perfect Gentleman” med bowlerhat og pailletjakke. Denne sang fulgtes af klassikeren “Keeper of the Seven Keys”, som dog blev toppet af aftenens sidste nummer, “I Want Out”, hvor salen fyldtes af store græskarballoner, og publikum fik lejlighed til at skråle med en sidste gang. Helloween gjorde et virkelig godt stykke arbejde til denne lidt over to timer lange koncert, der var både velforberedt og velgennemført. Sangudvalget burde også tilfredsstille de flestes smag, og den eneste anke er, at Kiske og Deris’ stemmer ikke altid sad helt i skabet.

Sætliste:

 1. Skyfall
 2. Eagle Fly Free
 3. Mass Pollution
 4. Future World
 5. You Got the Power
 6. Save Us
 7. Medley – Metal Invaders / Victim of Fate / Gorgar / Ride the Sky
 8. Forever and One
 9. Best Time
 10. Dr. Stein
 11. How Many Tears

Encore 1

 1. Perfect Gentleman
 2. Keeper of the Seven Keys

Encore 2

 1. I Want Out

9/10