Vinylbanner

Top 3 - Søren Højer Larsen

Floor and Søren Foto: Søren Højer Larsen

Som Heavymetal.dk’s ældste anmelder, gør jeg normalt meget ud af ikke kun at være ham den gamle sure, der konstant påpeger, at ”det var meget bedre i 80’erne”. Men selvom jeg stadig lader mig inspirere af masser af nyt metal og unge bands på vej frem, så var 2019 nu alligevel et år, hvor flere af de gamle favoritter dominerede både mine playlister og vinylindkøb. Det gør de derfor også på top 3-listerne i år, selvom vi nu ikke skal helt tilbage til 80’erne! Og vi starter såmænd med at relativt nyt dansk band, der i den grad fik den gamle op af stolen.  

 

Danske udgivelser

3. Pladsen 

Silent Fracture - Hunger: Lust: Death: Pray

Alt, hvad Machine Head burde være”, skrev vi en gang om Silent Fracture her på Heavymetal.dk. Tilsæt lidt Soilwork, Pantera og In Flames, og så har man en god ide om, hvad de unge københavneres thrashede, groovede melodød lyder som på debutalbummet Hunger: Lust: Death: Pray. Et album det stort set er umuligt at sidde stille til, og som er et skoleeksempel på, hvor sjovt man kan have det, mens man er pissesur.

 

2. Pladsen 

Helhorse – Hydra

Selvom kongerne af den danske rockscene, D-A-D, med A Prayer For The Loud vendte uhyre stærkt tilbage i år, så blev 2019 alligevel året, hvor Helhorse kvalitetsmæssigt endelig overtog tronen fra de gamle cow-punk-veteraner. Med Hydra skar Helhorse helt ind til benet, Mikkel Vad slog fast, at han har landets bedste rockstemme, og bandet leverede en samling intense og vellavede rocksange, der stadig ikke har sluppet grebet i mig.

 

1. Pladsen

Orm – Ir

”Det bedste danske metalalbum i årevis”, skrev jeg om Møl og deres forrygende debutalbum, da jeg sidste år kårede Jord som min årets bedste danske udgivelse. Men hvem kunne vide, at der bare skulle gå et år, før dette fremragende album allerede blev overgået? For det var præcis, hvad der skete, da Orms blackmetal-opus Ir udkom i år. Ir er en ren opvisning i moderne blackmetal, og alt det denne genre har at byde på, når den er bedst. Smuk, episk, sørgmodig, voldsom, kreativ og bare gennemført på alle måder. Der er udkommet meget godt fra den danske scene i år, men intet af det er bare i nærheden af dette mesterværk.  

 

Internationale udgivelser

3. Pladsen 

Opeth – In Cauda Venenum

Uanset hvor begejstret man end er for både 70’er prog og Opeth, er det svært at undgå at spørge sig selv, hvorfor helvede Mikael Åkerfeldt og co. ikke bare dropper alt det prætentiøse pjat og vender tilbage til deres unikke udgave af dødsmetal igen? Svaret på det spørgsmål gav de muligvis på In Cauda Venenum, der nok er Opeths mest helstøbte og sammenhængende album, siden de gik all-in på proggen med Heritage i 2011. Et album der vokser med hver eneste gennemlytning og er endnu et suverænt statement i bandets imponerende diskografi.

 

2. Pladsen 

Kampfar – Ofidians Manifest

Det kan godt være, at Kampfar aldrig har fået helt den samme opmærksomhed, som mange af deres landsmænd fik, dengang den norske black-bølge tog fart, men det har nu aldrig været på grund af manglende kvalitet. Det mangler gruppen stadig ikke her i 2019, hvor de norske veteraner på Ofidians Manifest servede 40 minutters opvisning i manisk, punket og ekstremt medrivende blackmetal.

 

1. Pladsen 

Cult Of Luna – A Dawn To Fear

Sverige, Norge og nu Sverige igen: Man må bare konstatere, at vore skandinaviske venner bliver ved og ved med at imponere. Præcis som Opeth, har post-metallerne fra Cult Of Luna en eminent diskografi bag sig, og i 2019 fortsatte de med at holde et uhyggeligt højt niveau. A Dawn To Fear tilføjer måske ikke meget nyt til bandets udtryk, men albummet er endnu en perle fra et band på toppen med masser af indlevelse, stemning og intensitet. Metal bliver ikke meget smukkere, og det ændrer en lidt rutinepræget koncert i Pumpehuset ikke på.     

Tilføj kommentar