Guide til CMF 2022 - Lørdag

The Arcane Order at Royal Metal Fest The Arcane Order RMF 2022 af Rolf Meldgaard / www.rolfrawphotography.dk

Dagen derpå…

Du vil selvfølgelig, ligesom mig, være træt ovenpå dagen i går, som nok har budt på flere genstande end det anbefalede ugentlige indtag – som i øvrigt kun er på ti genstande nu! Dine ører ringer sikkert også lidt, battlevesten lugter af sved, øl og tobak, og alle lemmer er lidt tunge og ømme, især nakken. Men det er jo ligesom enhver anden god metalfestival, og det er altid lidt svært at få fødderne flyttet over dørtærsklen, men af sted, det skal vi.

Lørdagens slagmark

Jeg vil selv vælge at ankomme til dagens første band, som spiller på Beta, Ferocity. Som muligvis er det band, der leverer den tungeste omgang metal på årets festival. Det er en rendyrket omgang hård dødsmetal, som trækker på elementer fra Morbid Angel og At the Gates. En fremragende vokal, som har stor dybde og til tider pig squeals og low exhale growls. Det er ikke sikkert, at publikum er klar til et moshpit til andendagens første koncert, men det vil Ferocity helt klart sætte på en prøve. De er faktisk også et dødsmetalband med noget på hjerte, hvor sangene ikke bare er gore eller satan – mon ikke dette er god måde lige at blive vækket op på om lørdagen, hvis morgenkaffen og reparationsbajeren ikke helt har slået til endnu?

Efter denne omgang vil jeg bruge lidt tid på få fyldt tanken op med lidt mad, øl og eventuelt kaffe, så energien kan holdes kørende til aftensmadstid. Når depoterne er fyldt, så står den på Horned Almighty, som åbner Amager Bio på andendagen. Det er nok et band, der ikke behøver den store introduktion, da de har været en del af den danske metalscene i mange år. De er klart også en af festivalens hårdeste navne, som spiller en omgang fuldstændig kompromisløs black metal, og vi snakker med maling i ansigtet og diverse dyreknogler på scenen. Så det bliver ikke her, du finder et hvil til dine ører. I vores anmeldelse af deres seneste album beskrev vi deres musik som et møde mellem Darkthrone og Lemmy fra Motörhead – så er scenen vist også sat.

Nu kommer dagens første skillevej. Skal man drage mod BKH for at høre Sickseed, eller skal man drage mod Beta for at høre Throwe? Sickseed er et vaskeægte moderne deathmetalband, som også har metalcore-elementer i sin musik i form af tonstunge breakdowns i spandevis. Det er altså den perfekte koncert for dem, der gerne vil moshe eller headbange. De har eksistereret i et stykke tid, men ikke udgivet ret meget. På Beta byder Throwe også på en højintensiv koncert, hvor der vil være mulighed for at få brugt noget energi. Throwe spiller blackened hardcore og er en af de spændende nye bands indenfor genren. Lydmæssigt minder de om bands som Knocked Loose, Eyes, End osv. Her vil min egen bias komme i spil og jeg vil derfor vælge Throwe, selvom vi ”kun” gav deres nyeste udgivelse 6/10. Vi får se, om koncerten kan score en noget højere karakter.

Det næste band, som overtager scenen i Amager Bio, er Forever Still. Her er der tale om festivalens mest ”poppede” kunstner, men derfor er de absolut værd at give chance. Lydmæssigt minder de lidt om Lacuna Coil, Flyleaf og Linkin Park i deres Minutes to Midnight-æra. Det er et band, som er begyndt at få lidt opmærksomhed i udlandet, og som også har fået et meget professionelt og flot lydbillede med fantastiske vokalpræstationer af Maja Shining. Det er ikke et band, som jeg har lyttet til endnu, men de skal klart have en chance her på CMF. Vi gav i øvrigt deres nyeste album 9/10! Det helt store spørgsmål er, om man skal gå, før koncerten er slut, for at få noget aftensmad, eller om man skal stjæle tid fra en af de næste to bands.

Ja, for apropos det med hvor man skal lægge sin aftensmadspause, så afhænger det af, om man er i humør til noget lettere fordøjeligt, eller om man skal have udfordret både ører og mellemgulv. Hvis man er i humør til det førstnævnte, så skal man blive til Forever Still-koncerten, men hvis man er til sidstnævnte, så skal man troppe op til start ved Kill Trip eller Genocide Doctrine, for begge bands leverer grufuld tung metal. Genocide Doctrine er en blanding mellem grindcore og dødsmetal, derfor kan det snildt betegnes som en omgang deathgrind. En genre, som kun få bands berører i Danmark, og der er altså fuld smæk på for alle pengene her. Selvom bandet kun har udgivet en EP, så vil jeg næsten garantere, at de nok ikke har brug for mere spilletid for at få pulsen til skyde helt i vejret. Den ene EP, de har udgivet, gav vi 9/10! Så er der Kill Trip, der leverer en omgang sludge-metal med metalcore-lignende breakdowns. Så også her er der rig mulighed for at få roteret håret. Personligt vil jeg selv vælge at se Genocide Doctrine, men jeg synes absolut, at begge navne er spændende, så man går ikke helt galt i byen her, uagtet hvad man vælger.

Tiden er kommet til det næstsidste band i Amager Bio, gode gamle Mercenary. De fleste af os kender dem eller har i hvert fald hørt om dem. De danske melodød-giganter har ligget stille i mange år, men vendte stille og roligt tilbage i 2020. I år så jeg dem til Viborg Metal Fest, og spilleglæden må siges at være aldeles intakt, så mon ikke også det vil være tilfældet til denne festival? Mere behøves nok ikke at siges, det her skal nok blive en fest.

Mercenary VMF 2022 af Rolf Meldgaard / www.rolfrawphotography.dk

Festivalens sidste valg skal nu foretages. Skal du se Lifesick eller Lipid? Her har vi at gøre med to meget forskellige bands. Lipid er et af de bands, som har mange år på bagen, og som står for at levere en rigtig solid omgang thrashmetal. Lifesick er et forholdsvis ungt hardcore-infuseret metalcoreband, som er begyndt at få meget opmærksomhed, og som virkelig er på vej ud over stepperne. De var også at finde på årets udgave af Copenhell. Det er to meget forskellige bands. Det sikre er Lipid, som har godt styr på deres kram og spiller med stor præcision. Lifesick er det mere kaotiske valg, som hopper rundt på scenen og opfodrer til pits og lignende. Personligt er jeg mest til kaos og vil hoppe af sted til Lifesick, men der ikke meget thrash på årets udgave af CMF, så hvis man vil have lidt thrash i blodårerne, før festivalen slutter, så er det nu med Lipid!

Lifesick Ilter 2022 af Rolf Meldgaard / www.rolfrawphotography.dk

Bandet, der lukker årets CMF, er det nyligt gendannede melodød-band, The Arcane Order. De er blevet et superband, nu hvor Bastian, trommeslageren fra Soilwork, og Kim, vokalisten fra Møl, er hoppet med. I kan forvente jer et show med vanvittig intensitet, teknisk flotte drumfills og guitarriffs og en frontmand, der kommer meget langt ud over scenekanten. Der er altså lagt i kakkelovnen til en eksplosiv afslutning på CMF med The Arcane Order, og det absolut værd at blive og se dette band. Nyd dem med en sidste øl, før man enten drager hjem eller tager videre i byen. Jeg har selv haft fornøjelsen af at tage billeder af The Arcane Order et par gange i år, og jeg glæder mig til at se dem igen. En af gangene, hvor jeg tog billeder af dem, var til RMF, hvor vi gav dem 8/10

The Arcane Order Radar 2022 af Rolf Meldgaard / www.rolfrawphotography.dk

Tak til alle jer, der kommer til festivalen og støtter op om den! I hjælper den danske metalscene mere, end I aner, og forhåbentlig er I med til at sikre, at arrangementet kan fortsætte i 2023. Fortæl endelig alle jeres venner, at de skal komme til næste års udgave (eller endnu mere spontant, lok dem med i år)! Desto flere, desto bedre. Vi ses på Amager til horn og hegn.