Gabestok - På herrens brakmark

På herrens brakmark

Udkom

Type:EP
Genre:Black metal
Antal numre:5

Officiel vurdering: 7/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

Alle gode gange tre, måske

Den danske black metal-undergrund rører en del på sig for tiden. Først udgav Glemsel deres debut-EP, der udviste gode takter på trods af alarmerende mangel på originalitet. To uger senere smed Nyredolk Indebrændt på gaden – en EP med masser af potentiale, hvis man gad grave gennem bunken af ligegyldigheder. Nu er turen så kommet til Gabestok og deres seneste EP På Herrens Brakmark. Af de tre bands er Gabestok det mest erfarne, da de tidligere har kastet en fuldlængde af sig, så det kan være, tredje gang er lykkens gang for forårets black metal-udgivelser.

Dødskørsel er altid det rigtige valg

Gabestok spiller, hvad nogle har valgt at kalde garage black metal. Men inden man brokker sig, over hvorfor vi skal have endnu en metalgenre til de 687, vi har i forvejen, så dækker navnet ganske enkelt bare over, at studiet ikke er det traditionelle papkassefort, men i stedet en garage.

Dog er det heller ikke forkert at sammenligne Gabestoks lyd med en garage. For ligesom en garage er fuld af skrammel, der ligger hulter til bulter, så består På Herrens Brakmark af et kvarters skramlet black metal, der også lyder til at være kastet ned på en plade. ”Gode Gamle Kharon” byder på hovedet under armen galskab, med skrig, råb og punket black metal. Det er ualmindeligt simpelt, men Gabestok leverer det med så meget humoristisk vanvid, at man ikke kan andet end at blive revet med.

Der er en beundringsværdig charme over Gabestok, når de buldrer afsted på den store black metal-klinge og kombinerer det med den sorteste galgenhumor. Omkvædet af ”Omklamret af Mørke” er black metallens svar på dødskørsel, mens lytteren bliver budt på linjen: ”Jeg har det ad helvede til, men jeg kommer gennem dagen ved at hade mig selv”. En fantastisk linje, hvor man på grund af en pandemi, adskillige års økonomisk krise og en verden, der tilsyneladende er stålsat på at lægge sig selv i ruiner, for at kapitalismen sejrer, ikke kan gøre andet end le og i afmagt udtrykke: "same".

Dog skal man vanen tro igennem et vers, inden omkvædet kommer, og verset i ”Omklamret af Mørke” er en lettere kedelig og langsom sag. Den type black metal, Gabestok giver i kast med, fungerer nemlig ikke voldsomt godt, når tempoet sættes ned. Det samme gør sig gældende på ”Jeg Slæber”, hvor riffet, ja, slæber sig afsted, i hvad der føles som noget mere end fire minutter. Der var en grund til, at Darkthrone og co. hovedsageligt havde speederen i bund. Langsomme papkasseriffs er sjældent en fryd for øret.

Undtagelsen, der bekræfter reglen, skal dog findes på ”Imens Du Sov”, der også er til den langsommere side, men trommespillet og den nærmest arabisklydende guitarsolo løfter nummeret gevaldigt og gør det til ep’ens klart bedste.

Når Gabestok sætter tempoet i vejret, er På Herrens Brakmark en fantastisk omgang black metal, fyldt med masser af galskab, ironi og galgenhumor. Det er et perfekte soundtrack, når man har fået nok af larmende børn ogtrælse kollegaer, og man bare har lyst til at skrige alt sin afmagt ind i vaskemaskinen. Desværre udviser Gabestok ikke altid forståelse for denne sindsstemning, når de fra tid til anden sænker tempoet og beder lytteren lægge låg på sine frustrationer.

Tracklist

  1. Intro
  2. Gode gamle Kharon
  3. Jeg slæber
  4. Omklamret af mørke
  5. Imens du sov