Eyes spiller koncert ved Toldermania VII .
Eyes - Congratulations

Congratulations

· Udkom

Type:Album
Genre:Hardcore
Antal numre:10

Officiel vurdering: 9/10

Brugervurdering: 9/10 baseret på 3 stemmer.

Hvor meget mere har overflødighedshornet at byde på?

Hardcore-scenen i Danmark har aldrig for alvor været død, men over de sidste par år er der alligevel blevet rusket lidt mere liv i det gamle punkskelet. Der har været fantastiske udgivelser fra blandt andet Lifesick, Rot Away, Anti Ritual og Eyes, og med lidt god vilje kan man argumentere for, at det var Eyes’ debut – Underperformer – der for alvor satte gang i denne overflod af fantastiske plader. Men kan disse kvalitetsudgivelser fortsætte ind i 2023? Det kan Eyes muligvis være behjælpelige med at svare på, da de netop er klar med den såkaldte ”svære toer” – Congratulations.

Endnu en dansetime i spændetrøjens tegn

Først og fremmest så er den klassiske Eyes-stil, hvor alt er kaos, regler er til for at blive brudt, og man undrer sig over, hvordan dette band overhovedet er struktureret nok til at få noget ned på papir, selvfølgelig i højsædet. Alt andet havde også været skuffende. 

”Congratulations” tegner et billede af den hovedløse rytter, der ridder rundt på sin hovedløse hest i adstadigt tempo – men da hovedløse væsner sjældent kan se noget, så sidder man i spænding og venter på, at Eyes’ geniale kaos for alvor tager fat. Og her kommer ”dull BOY” ind i billedet. Introducer en arrig hvepsesværm af et riff, og pludselig har du et lydbillede, der passer perfekt på førnævnte rytter og hans hest i fuld galop rundt i din lokale Kop og Kande. Det er et vanvittig destruktivt – men muntert – køkken, der er lige så medrivende, som det er forvirrende.

Den største forskel på Underperformer og Congratulations er dog, at Eyes er blevet tungere og mere vrede i deres udtryk. Hvor Underperformers maniske kaos gav et billede af en galning i lys lue, så er Congratulations samme galning, der har slukket sig selv og opdaget, at du står med både benzindunk og tændstikker i hænderne.

Den ekstra tyngde og vrede slår for alvor igennem på numre som ”Value” og ”Tearjerker”. Begge numre skruer ned for tempoet, kaster bassen i kælderen og gennemstamper hele dit legeme, indtil du ikke er andet end et aftryk i den jord, du for evigt skal hvile i. Men det ville jo ikke være Eyes, hvis der ikke også var et element af sjov og spas. Så mens man nyder den kropslige komprimering, kommer der dansende ind fra højre en lækker og energisk rocket solo, som pakker de nådesløse tæv ind og næsten gør dem børnevenlige. Samme dansable energi fortsættes på de punkede ” Bbbbbbbliss” og ”Chew”. Tempoet og humøret er højt, strukturen er tilsyneladende lige ud ad landevejen, men kaosset er nært forestående, og det maniske vanvid ligger konstant og bobler under overfladen klar til at vælte hele korthuset på et øjeblik.

Perfekt poleret kaos

Skulle man høre til de tungnemme, der skal have alt ind med skeer, så kan jeg svare entydigt ja til at Eyes fortsætter stimen af kvalitets-hardcore med Congratulations. Pladen fremstår på alle leder og kanter mere sammenhængende og skarptskåret end debuten – selvom Underperformer også var nede på en halv times godt skåret hardcore. Det voldsomme maniske og skizofrene udtryk er blevet tøjlet en smule og blevet mere direkte og hårdtslående i sin levering, dog uden på nogen måde at miste noget af sin vildskab. Eyes har i den forstand skabt deres egen lille niche på den danske hardcore-scene og perfektioneret den. 

 

Tracklist

  1. Generation L
  2. IT'S HAPPENING
  3. Congratulations!
  4. dull BOY
  5. Value
  6. Tearjerker
  7. Bbbbbbbliss
  8. Chew
  9. The City
  10. Ballast