Enslaved - In Times

In Times

· Udkom

Type:Album
Genrer:Viking metal, Black metal
Spilletid:53.05
Antal numre:6

Officiel vurdering: 9/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

De norske vikinger, der mestrer mere end dunkel Black metal

Enslaved blev dannet i 1991, af de to knægte, Ivar Bjørnson og Grutle Kjellson, der på dette tidspunkt var hhv. 13 og 17 år gamle. De to unge fyre lod sig inspirere af Black metal scenen, og Enslaved startede ud med at give den hele armen inden for denne genre. Gennem de seneste år er der sket en udvikling på den musikalske front, hvor musikken er blevet både mere kompleks, rummelig og raffineret.

Desuden er der kommet en interessant, ren vokal på banen, der er med til at åbne op i helt nye retninger. Bandet byder i dag på et spændende mix af Progressiv Black og Viking metal med enkelte rock elementer. Enslaved har udgivet i alt 13 studie albums, hvoraf det seneste udspil er In Times.

Et gennemført album med flere spændende ansigter

In Times består af seks numre, der strækker sig over i alt 53 minutter. Albummet, der udkom den 6. marts via Nuclear Blast, er produceret af Iver Sandøy, i samarbejde med Ivar, Grutle og Herbrand fra bandet, og mixed af Jens Bogren. Enslaved har gennem årene vist en fantastisk evne til at få musikalske yderligheder til at gå op i en højere enhed, hvor der skabes en utrolig behagelig og atmosfærisk lyd, samtidig med at der bydes ind med et inferno af bedste metal skuffe. At vi har med garvede og super dygtige musikere at gøre, som lægger vægt på perfektion og detaljer, er nærmest overflødigt at nævne her – men jeg gør det alligevel.

På In Times fortsætter de fem gutter med deres enestående evne, som de især fik slået fast på albummet Riitiir i 2012, og albummet rummer alt fra fandenivoldsk Black, ind over atmosfæriske og symfoniske passager, til groovy og svingende rock. Vi får atter glæde af både Grutles growl / harske vokal og Herbrands rene og markante vokal, der er med til at give albummet dets helt særlige stemning og lyd. Blandt andet på nummeret ”Building With Fire”, der foruden at bære præg af Herbrands unikke vokal, også byder på et lækkert mix af de forskellige genrer, som Viking og Black med progressive elementer, blandet med fræk og groovy rock.

I forbindelse med dette nummer falder tankerne på norske Satyricon, der med nummeret ”Phoenix”, på deres 2013-album Satyricon, delte vandene blandt deres fans. Til de af jer, der er åbne og positive overfor den slags finurlige, og faktisk ret modige udskejelser, kan jeg kun anbefale at tage et lyt til In Times. Blandt detaljer på albummet kan nævnes: Korsang i bedste hypnotiserende viking/folk-stil, harmoniske strejf af orkestrale toner, lækre og vidt forskellige typer vokal og ikke mindst guitarerne, der har en markant, både skinger og harsk lyd, samtidig med at den får et fint harmonisk løft.
Tilsat gennemtrængende, fyldig bas og trommer, hvor man hører hver en lille detalje, er det at magien sker, og Enslaved kreerer de numre, der går op i en musikalsk højere enhed. Det ligger i detaljerne… In Times er et album, der vokser sig større og mægtigere, og hvor detaljerne bliver flere og flere, for hver gang man lytter til det. Man kan næppe andet end at blive begejstret, specielt hvis man synes om forgængeren, Riitiir.

Det er svært at forklare præcist hvorfor In Times overgår Riitiir, der ligger i samme genremæssige skuffe. Men i mine ører er der på In Times sket en forbedring, idet albummet bare fremstår endnu mere finpudset og gennemført end forgængeren. De forskellige elementer er på albummet virkelig sammensat på perfektionistisk vis, og dette gør, at In Times bliver utrolig lækkert at lytte til, uden at de aggressive og tunge elementer er helt poleret væk.

In Times er et af de albums, der med sikkerhed vil være at finde på min liste over favoritudgivelser i 2015!

Tracklist

  1. Thurisaz Dreaming
  2. Building With Fire
  3. One Thousand Years of Rain
  4. Nauthir Bleeding
  5. In Times
  6. Daylight