Interview med Pyramaze

Pyramaze interview 2015 Pyramaze interview 2015

I forbindelse med udgivelsen af albummet Disciples of the Sun, som vi gav topkarakter og masser af ros i vores anmeldelse her på siden, har vi taget en lille snak med et par af gutterne fra Pyramaze. Læs om albummets tilblivelse, bandets nye line-up og hvad Michael Kammeyers farvel har betydet...

Først og fremmest et stort tillykke med jeres nye album, Disciples of the Sun, der er endnu et mesterværk fra jeres side! Det er super fedt at have Pyramaze tilbage – ikke mindst med Jacob og Terje ombord! Kan I lægge ud med kort at fortælle heavymetal.dk´s læsere hvem I hver især er, og hvilken rolle I har i Pyramaze?

Toke:
Mit navn er Toke Skjønnemand, jeg er 36 år, og guitarist i Pyramaze.

Morten:
Først engang er jeg utroligt beæret over den fine anmeldelse af skiven - det betyder meget for os alle sammen! Jeg hedder Morten Gade Sørensen, og er trommeslager i bandet. Michael Kammeyer og jeg startede bandet op i tidernes morgen, og det er i sagens natur mig der står for at lave rytmikken i sangene. Derudover er jeg også typisk den praktiske gris, hvad angår alt muligt teknik.

Vi har ventet spændt på nyt fra jer siden 2011, hvor Michael Kammeyer forlod bandet, og Jacob Hansen trådte til. Kan I fortælle lidt om Kammeyers brud med Pyramaze?

Morten:
Michael tog et valg efter mange og lange overvejelser, og meldte ud til bandet at han valgte at gå ud. Det var selvfølgelig med stor ærgrelse at måtte sige farvel til Michael, men vi accepterede hans valg og vores venskab består stadig. Jonah, Toke og jeg besluttede at fortsætte bandet. Niels valgte i samme ombæring også at forlade bandet – han havde i forvejen gang i en masse andre spændende ikke-metal konstellationer, og mente ikke rigtig han kunne give Pyramaze det nødvendige fokus. Niels er en afsindigt dygtig bassist, og jeg har stor respekt for ham som musiker og som person. Selvom det umiddelbart virkede som en umulig opgave at finde en guitarist og sangskriver, der kunne løfte arven fra Michael, var vi alle også enige om, at vi aldrig ville kunne finde en der skrev numre på samme måde som Michael. Derfor vidste vi også at den næste plade ville blive anderledes. Men stadig Pyramaze!

Disciples of the Sun er jeres første udgivelse med Jacob Hansen på Kammeyers plads og Terje Harøy i front. Kan I fortælle om arbejdsprocessen og albummets tilblivelse?

Morten:
Jeg har kendt Jacob Hansen siden jeg var en bette knejt, og (næsten) alle de udgivelser jeg har været med på, har været med Jacob bag pulten. Fra de gamle Aurora-dage i Aabenraa Studiet med analoge båndoptagere og frem til nu, hvor alt foregår i ProTools (hvor der dog i stedet sniger sig gamle mikrofoner fra krigens tid ind i kredsløbet). Det var derfor, efter bruddet med Michael, det mest naturlige for os at spørge vores ven og producer, om han evt. kendte nogle gode guitarister, vi kunne kontakte. En mand som ham kender jo alle guitarister i det ganske land. Vi blev ellevilde, da Jacob foreslog sig selv som kandidat – selvfølgelig! – Hvorfor ikke?!

Selve tilblivelsen af albummet foregik anderledes end jeg nogensinde før havde prøvet det. Vi havde nemlig kun få færdigskrevne numre, før vi gik i studiet. Resten blev til i studiet. Både Toke og Jacob havde nogle riffs, samt halvfærdige stykker liggende i en Dropbox. Jonah havde også sendt et par sange og bidder over, som vi arbejdede videre på. Men så foregik det ellers bare ved at jamme sange på kryds og tværs og stykke dem sammen, hvorefter de blev indspillet og dermed røg ”i kassen”. En anderledes, men utroligt inspirerende måde at arbejde på. Ingen begrænsninger, men masser af kippers – vi spillede lige fra hjertet!

Toke:
Kort fortalt; Efter Jacob kom med i bandet havde vi et kort møde - Morten, Jacob, og jeg. Vi lavede en plan for, hvordan vi skulle gribe tingene an og i hvilken rækkefølge. Men én ting var sikkert, vi skulle i gang med at skrive næste skive, da vi vidste at ting tager tid, eftersom vi mere eller mindre skulle starte fra bunden igen.

Vi lavede en Dropbox hvor alle i bandet kunne uploade riffs, melodier og andet gøjl, som vi kunne bruge til den kommende plade.

Efter et stykke tid havde vi så meget materiale, at det var på tide at begynde optagelserne. Vi tog i studiet hos Jacob og indspillede alt det grundlæggende på bare fire dage. Herefter sendte vi det til Jonah, som optog sin del i USA. Pludselig stod vi der med en næsten færdig plade, men havde ingen forsanger (IGEN). Vi havde også et andet problem, og det var, at ingen af os er de store tekstforfattere, så vi fik en ven af bandet (Henrik Fevre/Anubis Gate) til at hjælpe os. Terje blev fløjet ind fra Norge og indspillede sangene på en 2-3 dage, og pludselig var skiven færdig.

Jeres nye sanger Terje har en utrolig stærk og lækker vokal, der passer virkelig godt til Pyramaze. Hvornår og hvordan kom han ind i billedet?

Toke:
Det var lidt vigtigt for os, at finde en der ikke havde lavet en masse før, men en der gerne bare vil spille noget musik sammen med os og have det sjovt.

En dag nævnte Jacob Terje, da vi sad og snakkede om hvem vi gerne så synge i Pyramaze. Det var egentlig en ret let beslutning, da vi først hørte, hvad han kunne… Det var jo for sindssygt, det han havde sendt til os.

Morten:
Det kan nok koges ned til, at Jacob havde haft et band i studiet, hvor Terje skulle indspille noget backing vocals, og Jacob var fuldstændig vild med hans vokal. Vi andre ligeså. Resten er historie!

Terjes vokaler blev indspillet hos Jacob i 2013. På dette tidspunkt var der ingen, der vidste hvem vores nye sanger var. Det blev nærmest en hel besættelse for os alle at holde hans identitet hemmelig. Vi ved egentlig ikke helt hvorfor, men det gav da et klimaks da han endelig blev offentliggjort.

Vi – og mange andre - mener, at I med Disciples of the Sun har leveret det bedste album til dags dato. Terje udgør bl.a. – med sin stærke vokal – en kæmpe styrke på albummet. Hvad synes I selv, og hvordan skiller Disciples of the Sun sig ud, i forhold til jeres tidligere udgivelser?

Toke:
De første plader vi lavede, bar jo naturligvis stort præg af Michaels måde at skrive musik og tekst på, så Disciples of the Sun er en helt ny start for Pyramaze.

Personligt syntes jeg, at dette album er det bedste vi har lavet til dato, simpelthen fordi at vi har udviklet os meget, både som mennesker men også som musikere. Og så er der lige den “lille” ting, at alle er kommet med input til pladen, og alle har spillet en stor rolle på denne skive, i forhold til før, hvor det var Michael der var main man, hvilket jo også fungerede godt..

Ang. Terje, så er han jo et powerhouse af rang, og gør et helt fantastisk stykke arbejde for musikken og bandet.

Morten:
Tusind tak, det er store ord. Alle Pyramaze plader har været specielle på sine egen måder. Det har nærmest været som en dannelsesrejse, først med Lance æraen, med Melancholy Beast og Legend of the Bone Carver. Lance har jo den vildeste stemme, og det var en fornøjelse at spille live med ham. Han er en meget karismatisk person. Der er også noget helt specielt ved Melancholy Beast; lyden, klangfladerne – og et par flækkede bækkener, hvis man lytter godt efter. Vi har mange die-hard fans fra denne æra, men også fra Matt Barlow perioden.

Det, der adskiller Disciples of the Sun fra de forrige udgivelser, er helt klart tekstuniverset, samt det at der nu er flere komponister på. Så albummet har rod i flere forskelligartede sangstrukturer, men det lyder stadig som Pyramaze, når hele klaveret spiller. Vi synes alt i alt, at det hele spiller godt sammen på den nye skive.

Hvor har I fundet inspiration til albummet? Og er der generelt bestemte bands eller ”verdenssituationer” I lader jer inspirere af?

Toke:
Hmm.. tjaaaa…. man får jo altid inspiration af forskellige bands, men det er ikke noget, vi sådan har tænkt over. Personlig havde jeg et stort ønske om at den nye plade skulle lyde noget mere mørkt og mere rocket, og det syntes jeg er lykkes ret godt.

Der er på sin vis også en navlestreng mellem Pyramaze og danske Anubis Gate. Ikke kun gennem dig, Morten, og din plads ved trommesættet i begge bands, men også gennem Jacobs samarbejde med bandet. Desuden har Anubis Gate-sanger Henrik Fevre været med ind over teksterne til Disciples of the Sun. Har det været svært ikke at komme til at ligge for tæt op ad Anubis Gate – eller er det noget I slet ikke har behøvet tænke over?

Morten:
Ja, verden er lille. Jeg indspillede trommer på Lance Kings soloalbum (A Moment In Chiros) i 2011, hvor Kim Olesen fra Anubis Gate også spillede både guitar og keyboards. Han var blevet hooked på min spillestil der, hvor han senere kontaktede mig om jeg ville være med i Anubis Gate, da min navnebror forlod bandet. Jacob står i øvrigt bag et par sange og spiller guitar på Lance's album. Trommerne til Disciples of the Sun blev faktisk også allerede indspillet i 2011, altså flere år før Horizons albummet fra Anubis Gate. Jeg tænker egentlig ikke over, om mit trommespil i de to bands kommer til at ligge op ad hinanden, for uanset hvad, så kommer det alligevel aldrig til at lyde ens. Da jeg kom med i Anubis Gate var grundtrommerne faktisk allerede programmeret af Kim, så det man hører på Horizons er blot min indspilning med mit præg og mine fills. Ingen af os i Pyramaze er de store tekstforfattere, som Michael var. Heldigvis ville Henrik utroligt gerne hjælpe os på den front. Det er sgu’ dejligt. Henrik skriver nogle meget dybe og underfundige tekster, og nogle utrolig catchy vokalmelodier i både vers og omkvæd.

Rampelyset har været rettet mod jer de seneste måneder, og Disciples of the Sun har allerede fået masser af ros og positiv omtale, hvilket bestemt ikke overrasker os. I har bl.a. fået en del opmærksomhed på de sociale medier, der vist roligt kan siges at have vokset sig større og mægtigere siden jeres udgivelse af Immortal i 2008. Kan I mærke en forskel på hvordan Disciples of the Sun omtales og modtages, i forhold til jeres tidligere udgivelser? Hvordan tackler I de sociale medier? På den ene side er det vel en gave – men på den anden side også lig med en hel del arbejde, eller?

Morten:
De sociale medier er alfa og omega i dag. Størstedelen af al interaktion med vores fans foregår via Facebook, så vi bruger det meget aktivt. Det er også en af årsagerne til at vi har fået lavet teaser-, lyrik-, samt musikvideo, netop fordi det er den måde man nemmest får spredt budskabet om at vi er tilbage! Det forrige album, Immortal, blev slet ikke promoted af disse kanaler, så vidt jeg husker. Vi arbejder utrolig godt sammen med vores nye pladeselskab, Inner Wound Records, og begge parter er enige i vigtigheden af at gi’ den gas.

Toke:
Ja, jeg synes helt klart der er en forskel fra dengang til nu. I dag er det super hurtigt lige at finde et band på FB og skrive en lille besked. Vi får tonsvis af mails og beskeder fra fans i hele verden, og det forpligter, synes jeg. Så ja, der er en del mere arbejde i det, men det er også nemmere at vise flaget i forhold til før.

Generelt er vi blevet meget mere skrappe til at håndtere sociale medier, og det kører meget professionelt, vi har helt klare retningslinjer for hvordan vi skal håndtere sociale medier.

I havde en enkelt koncert på plakaten den 26. juni, hvor i spillede på Kløften Festival i Haderslev. Kan vi se frem til flere koncerter inden for nærmeste fremtid?

Morten:
Vi har desværre nok været lidt for sent ude af starthullerne mht. sommerens øvrige festivaller. Der er pt. ikke planlagt nogen koncerter, udover vores optræden på Kløften, men vi er bestemt ikke afvisende over for at spille mere live, hvis de rette omstændigheder byder sig. Vi er alle i bandet både med børn, familie og krævende jobs, så det er lige med at få puslespillet til at gå op. Bookere skal være velkomne til at henvende sig.

Toke:
Jeg kan ikke sige for meget, andet end at der er lidt planer for 2016. Problemet er lidt, at der er meget lidt økonomi i heavy, så det er sku lidt svært at tage på tour i 2 mdr. uden løn... Men kommer det rigtige tilbud, er vi selvfølgelig klar.

Vi måtte desværre vente temmelig længe på Disciples of the Sun – skal vi forvente at der kan gå lige så længe før der igen kommer et nyt album, eller klør I på for fuld hammer fremover? … Selvfølgelig med samme line-up.

Morten:
Vi kan godt garantere at der ikke går 7 år igen!

Toke:
Planen er at klø på med næste skive, og jeg vil da lige tilføje at idéfasen er indledt, så der kommer forhåbentlig ikke til at gå så lang tid før I hører fra os igen.

Tusind tak for interviewet – og held og lykke med Disciples of the Sun!

Morten:
Selv tak, og tusind tak for jeres support! Vi ses derude!

Toke:
Det var da så lidt, og mange tak for støtten.

Der skal også lyde en stor tak til alle jer der ude, som har støtte Pyramaze gennem årene - 1000 tak for det!! Det betyder virkelig meget for os.

Kommentarer (1)

Daniel Wilkens

Daniel Wilkens

Tidligere anmelder

Indlæg: 178

Fedt interview... Genial

Fedt interview... Genial skive!!! 100% herfra!!! \../