Interview med Galge

Galge

For noget tid tid siden anmeldte vi Galges ep Herlig – i den anledning tog vi en snak med de unge knægte. Læs interviewet hvor bandet bl.a. fortæller om deres inspirationer, tilblivelsen af ep'en og hvordan man holder sig ung.

I har været rundtomkring i den jyske undergrund, men for dem, der ikke kender jer: Hvordan vil I præsentere jer selv?

Vi er fire helt ordinære unge mænd fra Aarhus med en passion for dødsmetal og lignende genrer, som er gået sammen om et nydeligt og svulstigt projekt, som vi har kaldt Galge. Vi spiller dødsmetal, som vi fusionerer med lidt hurtig grind og en smule uhyggelig blæk metal. Til hverdag er vi søde og kedelige, men på scenen er vi sure og spændende.

I skriver selv, I spiller en innovativ mikstur af død, grind og black metal, og på EP’en kan man høre både Cannibal Corpse og Revocation. Hvilke bands mener i ellers, I er inspireret af?

Selvom vi godt kan høre parallellen, så har vi aldrig selv rigtig lyttet til CC eller Revocation. Vi er derimod svært inspireret af menneskelige interaktioner i vores hverdag, og når mor og far ”diskuterer”, efter vi er lagt i seng. Hvis vi skulle præcisere med nogle specifikke bands, som har inspireret os, kan vi nævne bands som Behemoth, Nails, Cattle Decapitation og norsk black metal. Dette er vores musikalske inspiration; rent æstetisk er vi nok mere over imod The Beach Boys.

I november sidste år udkom jeres EP, Herlig. Har udgivelsen et særligt tema eller budskab?

Vores måde at skrive tekster på handler i høj grad om at udtrykke voldsomme og måske negative følelser imod i forvejen negative følelser. ’Vrede mod vrede’ i virkeligheden. Sangskrivningen er hovedsagelig foregået imellem Sofus (guitar, red.) og Søren (vokal, red.), som har forskellige indgangsvinkler til det emne, hvilket også kommer til udtryk på EP’en. Vi stiller os kritiske overfor misantropi og pessimisme, men man kan på mange måder argumentere for, at vores metode er at bekæmpe ild med ild. 

Hvordan vil I beskrive tilblivelsen af Herlig?

Efter at have spillet sammen i et halvt års tid, og blodet på tanden rigtig begyndte at sætte sig, ønskede vi – som naturlig udvikling for en spæd metalgruppe – at udgive noget musik, som folk kunne lytte til. Vi havde to numre, som vi var rigtig stolte af, og som vi syntes, passede glimrende godt sammen og tillige passede med den lyd, vi arbejdede os imod. De to numre var ”Væmmelig” og ”Afskyelig”. Allerede da begyndte der at danne sig et mønster, som vi valgte at fuldende med et tredje nummer. Sofus skrev derefter en sang, som han ønskede at kalde ”Modbydelig”. Søren tog ham på ordet og skrev derefter en tekst ud fra det. De sidste linjer faldt på plads i studiet efter et længerevarende og blodigt skænderi.

Hvorfor lige titlen Herlig, nu I spiller ekstremmetal?

Fordi vi synes, at det er sjovt. Vi ser det som prikken over i’et at have tre numre opkaldt efter forskellige synonymer for et adjektiv, som alle tre ender på -lig. Hver sang er navngivet efter et negativt træk ved nogen eller noget. Derimod er EP’ens titel et antonym for de her synonymer eller adjektiver. Det synes vi, er sjovt.

I når rigtig meget i løbet af EP’ens korte spilletid, men hvad er I mest stolte af ved pladen?

Som I selv siger, når vi rigtig mange ting på Herlig. Vi har gået meget efter at skabe et dynamisk univers, og vi vidste også, at med blot tre numre kan det være svært at gøre et indtryk. På en måde forsøgte vi at vise, hvad vi kunne på den her EP – og så synes vi også bare, at det, vi spiller, er fedt. Når det så er sagt, så er vi nok mest stolte af Sofus’ guitarsoloer og stykkerne med Sørens clean vokal.

Man kan se, at I er nogle flotte unge mænd. Har I nogen rutiner, I følger for at vedligeholde dette?

Tak skal I have! Og ja, det har vi: Hver især har vi nogle hudprodukter og anti age-cremer, som vi dagligt gør brug af – eksperter anbefaler, at man starter tidligt. Derudover er vi alle flittige brugere af en god, fed og fugtgivende bedstemorcreme fra Nivea. 

Hvad har været jeres største oplevelse med Galge indtil videre?

Den største oplevelse indtil videre har været den pludselige anerkendelse af vores musik efter Herligs udgivelse. Det begyndte så småt kort tid efter udgivelsen, og det virker umiddelbart, som om at det kun går i den rigtige retning. Det inspirerer os yderligere til at forbedre både vores liveshows og optrædener og til at skrive mere ny musik, som vi forhåbentligt inden så forfærdelig længe kan udgive på et fuldt album.

Hvad er næste skridt for Galge i forhold til udgivelser – er det flere EP’er eller en fuldlængde?

Vi havde kort snakket om at lave en EP i samme ånd som Herlig og kalde den for Løkkelig, men besluttede os i stedet for at arbejde os frem til et helt album. Det begynder så småt at tage form, og vi forventer at have været i studiet inden 2021.

Al koncertaktivitet i Danmark er jo midlertidigt sat på pause. Hvordan ser jeres koncertplaner ud for den nære fremtid 

COVID-19 er vores værste nemesis i øjeblikket, fock, men det er naturligvis en situation, som rammer hele scenen. Vi håber at komme stærkt ud på den anden side og få startet dødsmaskinen op igen og lade den spy ild og svovl i hjertet på den danske befolkning. 

Hvor er Galge om fem år?

Vi har forhåbentlig til den tid fået etableret et professionelt samarbejde med Tupperware.