Fortsættes tendensen?
Vanir har udviklet sig til at være et af dansk metals flagskibe inden for folk metal. Siden deres debutalbum fra 2011, Særimners Kød, har de høstet gode anmeldelser, ikke mindst her på sitet. Deres ”svære toer” opnåede sågar topkarakteren ti ud af ti mulige kranier. De har siden deres debut bevæget sig længere og længere i retning af mere melodød og mindre vikinge-/folk metal uden at miste kontakten til deres nordiske rødder.
Sagas er sekstettens sjette fuldlængdealbum. Bandet proklamerer, at de fortsætter stilen, som de lagde grundstenene til på Aldar Rök og Allfather, og det fremgår ganske tydeligt. Allerede ved at se på pladeomslagets artwork fornemmer man en større sammenhæng med førnævnte albummer end på Særimners Kød. Mon det samme gør sig gældende for musikken?
Coronaterapi
Albummets indledning kom bag på mig, med tanke på at der er tale om en udgivelse fra et vikingemetalband. Det første minut af albummet har et nærmest futuristisk udtryk og er mere i retning af Rammstein end f.eks. Amon Amarth. Men det til trods er ”Day Of Reckoning” et stærkt nummer at åbne med: godt med power og fede riffs.
Vokalist Martin Rubini udtaler, at de har brugt arbejdet med albummet til at bevare tilknytningen til deres kreative side under pandemien, hvor de har savnet at komme ud at spille for publikum. Hvilket er tydeliggjort med nummeret ”Black Clad”, som dels er en hyldest til Odins søn Brage, som ifølge legenden var begejstret for musik og øl, og dels er en hyldest til det publikum – oftest klædt i sort – som Vanir har savnet under lockdown. Et publikum, som ligeledes er begejstret for musik og øl. Mit personlige favoritnummer er ”Eindriði” – som betyder noget i retning af ”ham, som færdes alene”, og er synonym med Thor. Der er tale om et af de mørkere numre. Tempoet er varieret, og nummeret består både af feminin messesang og et instrumentalstykke med strygere lagt ind imellem tempofyldt dødsmetal med growl.
Albummet indeholder numre, som peger i flere retninger, og en blanding af dansk- og engelsksprogede numre, men der er stadig en fin sammenhæng i numrene og et godt flow gennem albummet.
Forandring og genkendelighed
Albummet vil falde i god jord hos mange, da det er metal, som er let at lytte til og går godt sammen med en kold øl. En skøn blanding af melodød og sange, der er mere ”Valhal-fællessang” over.
For kendere af Vanir, som synes, den udvikling, de har gennemgået på de seneste par album, er et skridt i den rigtige retning, er det bare med at erhverve sig en af de 600 vinyler, som sendes på gaden. For dem, som er mere til de første par album, anbefales en gennemlytning af albummet, inden man farer ud og investerer.
Det er så afgjort et velproduceret album, som helt klart fortjener en gennemlytning.