Day Six - The Grand Design

The Grand Design

· Udkom

Type:Album
Genre:Prog metal
Spilletid:72.15
Antal numre:9

Officiel vurdering: 9/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

To af de genrer inden for rockmusikken, som jeg holder mest af, er progressiv rock og heavy metal, så derfor har jeg en naturlig interesse i progressiv metal, og progressiv metal er lige præcis, hvad hollandske Day Six leverer på deres andet album "The Grand Design".

Vi har dog ikke med den flamboyante og lidt småblærede type progressiv metal at gøre, som forbindes med ærketypiske bands som Dream Theater. Day six er progressive på den måde, at de eksperimenterer med sammensætningen af bløde og hårde stykker, og gør brug af komplekse sangstrukturer, uden at deres musik går hen og bliver kompliceret eller teknisk. Her trækkes også meget på den psykedeliske og progressive rock fra 70erne (hvorpå danske Alrune Rod er et godt eksempel).

Dette resulterer i en mørk og lidt tung, men fængende, musik, der er let at fortabe sig i, og dermed synes jeg, at Day Six på dette album har mere til fælles med Psychotic Waltz, Thine og Opeth (dog uden dødsmetalelementerne), som jo også trækker på de lidt mørkere aspekter af 70ernes progressive rock.

Der er som sagt en del tunge stykker og også mange ret groovy riffs, der skulle appellere til enhvers indre metalhovede, men man skal ikke tro, at det udelukkende er forvrænget hegn hele vejen igennem; der er nemlig også ret mange stille mellemstykker med ren guitarlyd og atmosfæriske keyboards. Der er endog noget ret fed midnatssaxofon (hvilket godt nok er mere af en firserting) i "Lost Identity". Det virker også som om, at Day Six trækker på 90erne alternative rock, og der er soli, der lyder som var de spillet af Tom Morello fra Rage Against the Machine, og riff, der kan minde om Alice in Chains.

Det kan lyde som noget, der er dømt til fiasko, men jeg synes, at alle disse elementer med stor success går op i en højere enhed og resulterer i noget mørkt og lettere psykedelisk progressiv metal, som verden har savnet siden Psychotic Waltz, der for nyligt har fundet sammen igen, lukkede og slukkede.

Anbefalet til fans af 70er-rock, progressiv rock og metal samt gotisk metal og alternativ rock og metal.

Kommentarer (6)

TFS

Indlæg: 32

Når der nu kommer en

Når der nu kommer en anbefaling fra anmelderen, synes jeg godt jeg kan komme med en advarsel.. Efter min mening lyder det mest som en jam session, hvor bandet øver sange til 3-4 forskellige albums og så bare blander hele lortet sammen på en 70 minutters skive.

Der er en masse god musik (bla. "Age of Technology") men det er alt for rodet, og især den seksten minutter lange "Inside" er på grænsen til at være latterlig. Jeg vil ikke stemme, da jeg faktisk tror at hvis man mixede hele dynen om til en 8-10 gode sange, sad man med et fedt album. I den form det er udgivet, virker det bare efter min mening ikke.

Time Signature

Time Signature

Tidligere anmelder

Indlæg: 65

Jeg oplever nu ikke pladen

Jeg oplever nu ikke pladen som rodet (blandet, ja, men ikke rodet), men som at man har forsøgt at emulere formatet som mange progressive bands brugte i 70erne, hvor meget lange numre var hyppige.

Claus Ljørring

Claus Ljørring

Redaktør

Indlæg: 378

TFS, har du overvejet at

TFS, har du overvejet at smide din karakter ligeså, når du kommentere skiverne?

TFS

Indlæg: 32

Måske var jeg for hård, måske

Måske var jeg for hård, måske ikke. Baseret på min personlige smag står jeg dog ved at jeg personligt finder albummet temmelig rodet, jeg savner en "rød tråd" i de sange med mange temposkift og det ødelægger oplevelsen for mig.

Med hensyn til at stemme synes jeg ikke at jeg kan vurdere albummet på en helt fair baggrund, det er ikke en stil jeg vil gøre mig til ekspert på eller har specielt meget kendskab til. Derfor har jeg valgt at lade kommentaren stå alene.

Time Signature

Time Signature

Tidligere anmelder

Indlæg: 65

Hej TSF,

Hej TSF,

Jeg synes ikke, du er for hård, og jeg har fuld respekt for din musiksmag, og jeg synes bestemt du skal stå ved din holdning. Musikoplevelsen er jo trods alt en subjektiv ting.

Jeg synes, det er helt fint, at du deler din oplevelse af albummet i din første kommentar; jeg ville bare lige pointere i min kommentar, at jeg ikke har den samme oplevelse af rodethed og manglende rød tråd, men jeg kan nu også godt lide musik med mange temposkift.

VH,
-TS

Time Signature

Time Signature

Tidligere anmelder

Indlæg: 65

Ups, med "TSF" mente jeg

Ups, med "TSF" mente jeg selvfølgelig "TFS" - beklager trykfejlen.