Interview med The Spirit

The Spirit - live The Spirit

D. 12. november spiller Kataklysm og Hypocrisy i Pumpehuset. Med som opvarmning er tyske The Spirit, der fornylig udgav deres fremragende debutalbum Sounds From The Vortex. Bandets forsanger og primære sangskriver, MT, er en mand med en masse på hjertet, som det fremgår af den snak vi havde med ham, kort inden starten på "Death... is just the beginning" touren.

 

The Spirit er et relativt nyt band og formentligt ukendt for de fleste af vores læsere her på HeavyMetal.dk. Kan du fortælle en lille smule om jer? Hvem er I, hvor kommer I fra osv.?

Vi er et black death metal-band fra Saarbrücken i det Sydvestlige Tyskland, grundlagt i 2015. I 2017 udgav vi vores debutalbum, Sounds From The Vortex, på vores eget label fordi vi ikke kunne finde et label dengang, der ønskede at udgive det. Så vi tænkte, ”Fuck det”, så gør vi det bare selv, og to måneder efter udgivelsen kontaktede Nuclear Blast os og ville genudgive albummet. Så vi lavede en kontrakt med dem, og siden da er tingene gået rigtigt godt. Oprindeligt udgav vi 500 CD’er og 500 LP’er i Tyskland, men nu hvor vi har en aftale med Nuclear Blast, giver det mening at genudsende albummet. Så vi lavede nyt artwork, og det blev udgivet i august i år.

Jeres nye – og første – album, Sounds From The Vortex, er et rigtigt stærkt album, der ikke lyder som om, det er et debutalbum overhovedet. Hvordan klarede I det?

Vi lægger meget arbejde, tid og energi i det, og det er sådan set det. Hvis du vil vide, om vi lavede andre ting før The Spirit, selvfølgelig, alle har været involveret med andre bands før. Men jeg kan sige dig – jeg er den primære sangskriver på albummet – og det her var første gang nogensinde, at jeg indspillede musik i et studie. Så ja, det er et rigtigt debutalbum.

Hos HeavyMetal.dk gav vi Sounds… 9/10. Hvordan er albummet blevet modtaget i Tyskland og andre lande?

Ifølge vores label, så er det enten ”godt” eller ”rigtigt godt”, så det er vi ret glade for. Hvis jeg kendte til en dårlig anmeldelse, ville jeg fortælle dig om det, men jeg har ikke set nogen! Sidste år, da vi selv udgav det, var 99% af de personer, der kendte til os og bestilte albummet, fra Tyskland. Nu da vi er hos Nuclear Blast, kan vi nå både Australien, Nordamerika, Sydamerika og selvfølgelig resten af Europa, så det har været fedt at få en masse positiv feedback fra alle de steder også.

Hvordan vil du karakterisere The Spirits musik? Hvilken genre føler du, at I hører under?

Metal! Som jeg sagde i starten, så ville jeg introducere os som et black death metal-band. Nogle kalder os black metal, Nuclear Blast kalder os death metal. Vi er melodiske, men ikke som Arch Enemy. Vi bruger helt sikkert en masse melodi og harmonier, men på en mørk og dyster måde.

Er der nogle bands, som har haft særlig indflydelse på The Spirits musik?

På nogle måder. Der er mange mange bands, der har inspireret og påvirket os. Når du begynder at høre metal eller endda begynder at spille et instrument – så er det naturligt, at det, du lytter til, også har en indflydelse på hvad og hvordan du spiller – i mit tilfælde en guitar. Da jeg var yngre, hørte jeg meget skandinavisk black og death metal og amerikansk death metal også. Der er mange bands, der har haft – og som stadig har – indflydelse på min måde at spille guitar på. Jeg hører ikke rigtigt den slags musik så meget mere, men hvis du gerne vil have nogle navne, så hørte jeg dengang meget Mayhem, Emperor, Bathory, Morbid Angel, Dissection og en masse andre bands.

Teksterne på Sounds… omhandler mange tunge emner som angst og depression, men musikken er faktisk både aggressiv og opløftende. Er det gjort med vilje, og tror du, at black metal i virkeligheden kan hjælpe folk gennem mørke tanker og hårde tider?

Ja, det tror jeg, at musik generelt kan. Hvis du laver noget som suicidal black metal, så vil det ikke passe til musikken, at du synger ”livet er godt” og sådan noget, men ja, det tror jeg. Mange siger, at hvis du laver black metal, så skal du synge om Satan, omvendte kors og alt det der. Det er deres mening, men helt sikkert ikke min. Musik kan udløse mange forskellige typer følelser, og jeg tror ikke, at vores musik kun frembringer depressive følelser – lad os bare sige det sådan.

Tyskland er berømt for jeres mange store metalbands på tværs af en masse forskellige subgenrer, men ikke så meget black metal. Er I på en mission for at ændre på det?

Vi er egentlig ikke på nogen mission, men hvis vi var, så var den, at vi vil lave musik, som vi godt selv kan lide. Da jeg startede med at skrive til albummet, ville jeg gerne skabe det perfekte album til mig selv. Et album som jeg – som fan – gerne ville høre fra andre bands. Det var baggrunden for dette album for mig. At begynde en bevægelse eller noget i Tyskland – det vil jeg skide på!

Vi har mange black metal-bands i Tyskland. Jeg er ikke så bekendt med scenen i øjeblikket, men jeg ved, at der er mange black metal-bands derude, men mange labels foretrækker bands fra Skandinavien, USA og i de seneste 10 år så også bands fra Polen. Som jeg fortalte tidligere, så har The Spirit været i kontakt med mange labels, der bare ikke var interesserede (fordi vi er fra Tyskland). Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad der var sket, hvis jeg havde en svensk email-adresse og fortalte labels ”Hey, vi er fra Sverige” – personligt tror jeg, at mange ting havde set anderledes ud. Jeg tror, det er derfor, at alle de her black metal-bands i Tyskland er helt i bunden af undergrunden.

Der sker mange interessante ting i black metal-scenen i Danmark i øjeblikket. Mange nye bands gør nye ting med genren. Er det det samme i Tyskland?

Både ja og nej. Vi får ikke så meget opmærksomhed som bands fra Sverige og Norge, men grunden til, at der er så mange fede bands der – sammenlignet med Tyskland for eksempel – er, at folk derfra har sådan en diehard attitude ift. at skabe fed musik og at starte bands. Her vil alle starte et band, mens de er unge, fordi det er sejt og efter lidt tid, så mister folk interessen. De er ikke motiverede til at bidrage med mere.

Jeg bruger meget tid i Sverige, da min bedste ven bor i Stokholm. Jeg kender mange mennesker der, og mentaliteten er meget anderledes. Folk er ligeglade med, at de ikke har nogle penge, når de fylder 65 år og går på pension, de vil gerne skabe musik, og de vil gøre alt, for at få det til at lykkes. Jeg har været på tour og spillet som hyret guitarist i svenske bands, og jeg har set, hvordan de her gutter arbejder sammen, og det er så forskelligt fra, hvad jeg har set hos bands fra andre lande – især fra Tyskland. Det er essensen af, hvorfor der er så mange succesfulde bands fra Sverige og Norge: de har en anderledes mentalitet til alt med musik, i forhold til hvad vi har i Tyskland.

På jeres album, er du listet som MT og de andre bandmedlemmer som AT, AK og MS. Hvad er ideen bag det?

Det er bare vores initialer. Jeg er ret overrasket over, at jeg bliver spurgt om det i hvert eneste interview, jeg laver. Vi er ikke ude på at skabe mystik – det er bare.. bør folk ikke være ligeglade med vores navne? Det eneste navn, der betyder noget, er det, der er på vores albumcover, og det er The Spirit!

Så det fremhæver bandets identitet, og ikke de individuelle personer bag bandet?

Præcis. Fuck personerne bag, fuck guitaristen, fuck trommeslageren, fuck mig, fuck bassisten. Det, der er interessant, er bandet. Alene er vi ingenting. Vi er sammen, vi har lavet noget specielt og det er The Spirit!

Produktionen på Sounds… er fantastisk, med en kæmpestor lyd. Genindspillede i albummet, inden Nuclear Blast udgav det?

Nej. Nuclear Blast var glade for albummet, som det var, og der var ingen grund til at ændre på noget. Det hænger måske også sammen med, hvad vi snakkede om tidligere. Da albummet var skrevet, besluttede vi at investere nogle penge i det og bruge et rigtigt studie. I dag har alle bands en eller anden, der er god til at indspille derhjemme, og det er derfor, der er mange, der siger ”Hvorfor skulle vi bruge tusindvis af Euros, når vi selv kan gøre det?”. Ok, du kan gøre det selv, men selv med al den billige teknologi, så er der stor forskel på, hvad du kan lave derhjemme, og hvad du kan lave i et rigtigt studie med en professionel tekniker. Det gør den store forskel i mine øjne, og det er derfor, at albummet lyder som det gør. Vi investerede pengene, fordi det var vigtigt for os.

Under indspilningen var vi opmærksomme på, at vi ville bibeholde den organiske lyd. Du kan høre alt, du kan høre – jeg vil ikke kalde det fejl – men måske små bitte fejl i trommerne, i guitaren og i vokalen, og det er sådan det lyder – også når vi er på scenen. Vi ville ikke have en poleret, plastik-produktion, som mange selv rigtigt gode bands har i dag. Den lyd rører mig ikke.

Det lyder som om, I indspillede i hvert fald dele af albummet live i studiet?

Ja. Når der er fejl, så over-dubber du dem selvfølgelig, men det er normalt. Men vi gjorde vores bedste for at bevare det live, særligt med trommerne. Vi har en virkelig dygtig trommeslager, der kan lide meget forskellig musik, og det kan man høre. Han har en fantastisk ”feel”, og da vi var i studiet, sagde Christoph Brandes fra Iguana Studios, ”Det er en fornøjelse, at arbejde med sådan en trommeslager!” Selv når tingene ikke er perfekte, så får du måske fanget den ekstra følelse, den særlige atmosfære, som folk som du og jeg gerne vil høre.

I spiller i Danmark den 12. november, som support til Kataklysm og Hypocrisy på Pumpehuset i København. Hvad kan folk forvente fra The Spirit i en live-setting?

Det samme som på albummet. Jeg mener, der er ikke noget teatralsk eller noget i den retning. Bare fire fyre, der spiller mørk musik og slipper helvede løs på scenen. Det handler kun om musikken, og det er 100% live. Vi behøver ikke alle de smarte ting, det er som på albummet. To guitarer, en bas, min vokal og så trommerne. Der er ingen backing vocals og ingen bånd, men der er meget energi. Vi håber, vi får en masse energi tilbage fra publikum også.

Touren starter i Wiesbaden, Tyskland, ikke så langt fra, hvor vi bor, og den varer fem uger, hvor vi besøger 13-14 lande. Det er en fantastisk mulighed for at promovere albummet for os, og vi ser meget frem til at spille foran en masse mennesker, der aldrig har hørt om os før. Vi er på et stort label, men vi er stadig et ret ukendt band. Når vi spiller med disse to death metal-legender på denne tour, så når vi ud til så mange mennesker, så vi ser virkelig frem til at spille Sounds From The Vortex på scener i hele Europa og sparke røv!

Det sidste spørgsmål. Er I allerede gået i gang med at tænke på næste album?

Ja, helt sikkert. Vi begyndte allerede med sangskrivningen tidligere i år. Vi er omkring halvvejs, og vi fortsætter efter touren. Vi skriver langsomt i The Spirit, men vi indspillede Sounds Of The Vortex tidligt i 2017, så vi har haft tid allerede til at skrive ny musik.

Vi ved godt, at vi har sat barren rigtigt højt med Sounds..., og det bliver hårdt at leve op til, men jeg tror, at vi kan lave et endnu bedre album end det første. Jeg vil tage al den tid, der skal til, for at opnå det, og måske vil vi så få 10 ud af 10 hos HeavyMetal.dk!