Interview med Angstskríg

pressefoto

En af årets hidtil største overraskelser kommer fra to mørke skikkelser, der kalder sig Angstskríg. Vi fik os en lille snak med dem om deres nye album, Skyggespil.

 
Tak, fordi I tog jer tid til at snakke med os. Jeres album, Skyggespil, modtog karakteren 8/10 på Heavymetal.dk – kan I introducere os for pladen, og er der et særligt tema?
Jamen selv tak, Lasse, og tak for den fornemme anmeldelse. Musikalsk er Skyggespil en smeltedigel af alt nordisk, hvor black metal dog er den væsentligste ingrediens. Lyrisk er pladen en række kommentarer til moderniteten og den moderne tænkemåde, hvor vi tilbyder en alternativ virkelighedsforståelse, som i vores optik er mere tro mod den verden, vi lever i.

Energien og aggressionen på Skyggespil er jo helt eminent. Er I vrede?
Musik er ligesom så mange andre kunstformer et afløb for energi. Dog ikke alene en indre energi, der vil ud at manifestere sig fysisk, men i lige så høj grad en energi imellem de involverede aktører. Guitaren, trommerne og bassen er eksempelvis ikke uvildige, men bidrager i samme grad til musikken. Det er svært at sige, om trommerne og guitaren var decideret vrede, men under sangskrivningen opstod der en særlig energi mellem instrumenter og personer, som ville frem i verden.

På Skyggespil kan man høre en del forskellige inspirationskilder og ligeledes en håndfuld forskellige gæstestjerner. Hvem og hvad har I været inspireret af i skriveprocessen?
Kreativiteten fik frit løb, da vi først begyndte at skrive. Det eneste benspænd var, at alle ideer skulle formørkes eller ”black’es op”, som vi kaldte det, så kernen i musikken forblev sort. Men vi trak i nærmest alle strenge, som rækker tilbage i en efterhånden lang rock- og metalhistorie. Og Angstskríg er jo blot konsekvensen af denne historie.

Er der en særlig grund til, at musikken er dansksproget?
Vi vil gerne udtrykke os så tydeligt og præcist som muligt, og dertil er vores modersmål bedst. Der er fx lag og nuancer i engelsk, som vi ikke kender eller forstår. Derudover er dansk et unikt sprog, som tales af relativt få mennesker, så dansk skal da udbredes til alle interesserede.

Hvad var de største udfordringer, da I skulle lave albummet?
At finde frem til vores lyd. Vi vidste af gode grunde ikke, hvordan vi lød på forhånd. Men producer Frederik Brandt Jakobsen fik på fremragende vis oversat tanker til lyd.

I har valgt at fremstå anonyme, og man kan ikke se jeres ansigter i jeres videoer. Er det et koncept, et eksperiment, eller hvad er ideen?
Man kan kalde det, hvad man vil. Det handler for os om musikken, og det er musikken, der bestemmer, hvordan det visuelle udtryk skal være. Så forandres musikken, vil det visuelle udtryk følge trop.

Pladens lyd og sammenhængskraft vidner jo om, at I – selvom Skyggespil er en debut – er et par garvede og dygtige fyre, der allerede nu har en helt unik lyd. Er det en gennemgående lyd, vi kan forvente mere af i fremtiden, eller vil I afprøve helt andre ting?
Ja, den kan man sagtens forvente mere af. Vi har påbegyndt sangskrivningen til opfølgeren, som umiddelbart ligger i fin forlængelse af Skyggespil. Men ligesom alt andet i dette univers så vil lyden, kompositionerne, inspirationerne osv. med tiden forandre sig. Hvor hurtig forandringen sker, er dog vanskeligt at svare på.

Pladen har jo fået helt overvældende modtagelser. Helt oprigtigt, havde I regnet med det?
Nej, det havde vi ærligt ikke. Men det er intet mindre end fantastisk, at musikken vinder genklang hos folk. Det giver bestemt mod på mere. 

Tusind tak for jeres tid! Og jeg håber, vi ses og høres en dag.
Det var skam det mindste. Skulle det være en anden gang. Vi ses og høres uden tvivl, for vi har altid noget i støbeskeen.