Late Night Venture spiller koncert på Boringhell Fest 2024.
Late Night Venture - V: Bones Of The Extinct

V: Bones Of The Extinct

· Udkom

Type:Album
Genrer:Post-metal, Doom metal
Antal numre:6

Officiel vurdering: 8/10

Brugervurdering: 6/10 baseret på 1 stemme.

‘Houston, we have a problem’

Det københavnske post-doom-orkester Late Night Venture har tematisk tilbragt hele syv af sine i alt 17 leveår uden for Jordens atmosfære. Således blev den ’kosmiske trilogi’, der i øvrigt tæller Pioneers of Spaceflight (2012) og efterfølgeren Tychonians (2015), fuldbyrdet med Subcosmos tilbage i 2019. Med fødderne atter plantet på solid grund har Michael Falk og rov begået femte og hidtil mest ildevarslende værk, V: Bones of the Extinct. Hvor de seneste tre udgivelser udgjorde en konceptuel ramme, ligger fokus denne gang på opbrud, usikkerhed og ikke mindst de foruroligende fremtidsudsigter, menneskeheden kigger ind i. Hertil har personlige oplevelser med død i den nærmeste familie tillige efterladt et uudsletteligt indtryk hos bandets medlemmer. I tæt samspil med producer Patrick Fragtrup fra Sweet Silence Studios (der blandt andet står bag navne som Metallica, Morbid Angel og Mew) har kvintetten således begået sit mest tunge, vrede og fokuserede album til dato.

Selvudslettende af natur

Med afgrundsdybe riffs og Michael Falks hadefuldt hvæsende vokal fortættes den misantropiske stemning gennem de henførende klangbilleder på knap otte minutter lange ”Hostile Nature”. Som et gadekryds mellem Nirvanas revitaliserede ”Something in the Way” og Marilyn Mansons morbide metalballade ”If I Was Your Vampire” tegner både intro og mellemspil på albummets indledende skæring således et foruroligende trusselsbillede af menneskets fjendtlige natur. Den anseelige spilletid bevirker dog, at nummeret på trods af sine flerfacetterede udtryk taber dynamik undervejs. 

Det udpinte tempo gentager sig på ”Mammut”, en påmindelse om den forhistoriske kæmpe, der led en krank skæbne som følge af menneskets intensiverede jagtmønstre. Herefter får vi mere renskurede kompositioner under ”Reappear”, der tillader os at nyde flere nuancer af den instrumentale farvepalet. De hypnotiske, nærmest trancefremkaldende keyboardflader fra Jonas Qvesel komplementerer Falks kryptiske lyrik ’/While you stare into your endless dark / Waiting to reappear / I’m out here with my sacrifice / Waiting too to dissappear’, der fremkalder kraftige associationer til Steen Jørgensen og Sort Sols obskure tekstunivers.

Ak ja, at lade sig opsluge af verdensrummets altomhyllende mørke fremstår pludselig som et forjættende endeligt i komparativ med de grusomheder, der varsles forude: Som en amerikansk muskelbil i tomgang brummer Jens Backs bas i takt med de eksplicitte trusler, der fremsættes under ”Hate Speech”, inden de isnende ’synths’ på ”Armed Warrior” henleder tankerne på 70- og 80’ernes horrormestre John Carpenter og Wes Craven. Hyperventilerende og med flakkende blik forventer jeg på det nærmeste at se Michael Myers eller Freddy Krueger træde ud af skyggerne. Dommedagsprofetien realiseres under ”Prognosis Negative”, et nukleart ørkenlandskab, hvor selve luften, vi indånder, er mættet af giftige dampe. De smertefuldt forvrængende skrig fra ’Falken’ efterlader kun ringe tvivl – det her kunne meget vel udgøre soundtracket til menneskehedens undergang!

En tonet sixpack

Der kan grundet manglende originalitet og tab af dynamisk fremdrift i løbet af de første par numre ikke gives helt fuld plade. Det værende sagt udgør de fem herrer mestendels glimrende selskab i løbet af de knap 40 minutter, albummets i alt seks skæringer udspiller sig på. Det er lige dele dragende og foruroligende at bevidne de uundgåelige konsekvenser af vores egoistiske og destruktive levemåde. Falks forpinte vokal komplementeres på fornem vis af Qvesels dystopiske lydbilleder, mens det lyriske univers løfter den obligatorisk formanende pegefinger. V: Bones of the Extinct kan i lyset heraf ses som en samtidsfortælling om menneskehedens historie, der en dag vil ligge hen, nøjagtig som de uddødes knogler – især hvis vi følger den slagne vej, der determineres af de grådige, ærgerrige og forfængelige. Der er med andre ord lagt op til en forestilling med noget på sinde, når Late Night Venture næste måned betræder Store Vegas skrå brædder i forbindelse med afviklingen af dette års udgave af A Colossal Weekend.

Tracklist

  1. Hostile Nature
  2. Mammut
  3. Reappear
  4. Hate Speech
  5. Armed Warrior
  6. Prognosis Negative