Burzum - Sol austan, Mani vestan

Sol austan, Mani vestan

/ Plastichead Music Distribution · Udkom

Type:Album
Genre:Black metal
Antal numre:11

Officiel vurdering: 2/10

Brugervurdering: 8/10 baseret på 1 stemme.

Hvor mange her savner også Vargs gamle musik?

Det er nok hos de færreste, at der ikke ringer en klokke, når jeg nævner Varg Vikernes og hans projekt Burzum. Efter mordet på Euronymus i ’93 fortsatte han med at lave musik i fængslet – og heldigvis, for hold nu kæft den mand har lavet nogle fantastiske albums. Efter han er kommet ud, har Varg dog fået den fikse idé at droppe sin black metal og lave ambient i stedet. Dermed udgiver han nu Sôl Austan, Mâni Vestan, og som den opmærksomme læser nok allerede nu kan fornemme, er jeg ikke særlig begejstret.

Så ja, Sôl Austan, Mâni Vestan er ambient – ikke ambient black, simpelthen blot ambient. Ingen yderligere instrumenter og ej heller vokal. Og det er lidt noget skidt, eftersom jeg er ret vild med både Vargs musik og vokal – bare ikke hans ambient. Men for at tørre øjnene og komme videre uden at byde på alt for meget flueknepperi, så er Sôl Austan, Mâni Vestan et ganske ensformigt album. Hører du et enkelt nummer behøver du egentlig ikke høre resten af albummet, for det byder ikke på overraskelser og ej heller særlig meget variation.

Produktionsmæssigt er det ikke raw på nogen måde, hvilket jeg ellers synes kan være velvalgt at gøre med et ambient-album, og oven i købet er der sat et virkelig lavt tempo, der ikke øges i løbet af de elleve numre. Dermed er albummet egentlig så stuerent, at jeg har svært ved at forbinde det med den musik, Varg plejede at lave. Noget der også forbavser mig, er at det er meget svært at finde blot det mindste spor af atmosfære på albummet – hvilket Vargs musik bestemt ikke plejer at være foruden.

Med dette sagt lyder det med garanti som om, at jeg bestemt ikke er fan af genren, men det er jeg skam. Jeg ved ikke om det er mig, der har dårlig smag indenfor ambient, eller om det er Varg, der skulle have holdt sig til den stil, han kørte på albums som Fallen og Belus - eller bare hans helt gamle fra fængselstiden (jeg stemmer ret meget for det sidste). Du kan dog selv bedømme med nedenstående teaser.

Trackliste: 01. Sôl Austan 02. Rûnar munt þû finna 03. Sôlarrâs 04. Haugaeldr 05. Feðrahellir 06. Sôlarguði 07. Ganga at Sôlu 08. Hið 09. Heljarmykr 10. Mâni Vestan 11. Sôlbjörg