The 69 Eyes spiller koncert i Gimle, Roskilde .
The 69 Eyes - Universal Monsters

Universal Monsters

· Udkom

Type:Album
Antal numre:11

Officiel vurdering: 8/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

De selvproklamerede goth ’n’ rollere fra The 69 Eyes slipper dig ikke af syne

Helsinkis vampyrer er stadig blodtørstige

Ahh, der er bare noget helt særligt over Finland for os heavyhoveder, ikke sandt? Landet har gennem utallige år beriget den tunge musikscene med nationale stoltheder som Children of Bodom, Nightwish, HIM og selvfølgelig The 69 Eyes, der alle har den der helt særlige finske lyd – en lyd, sidstnævnte band nu igen er klar til at forkæle verden med. Med mere end tyve år og ti studiealbums på bagen, er Helsinkis helt egne goth ’n’ roll-vampyrer nemlig klar til at brage igennem lydmuren med deres seneste albumudspil Universal Monsters.

Alsidig monstermaskerade

Monster-skiven skydes i gang med nummeret ”Dolce Vita”, der kaster lytteren hovedkulds ud i en gang gedigen og tung rock, hvor guitarforstærkeren er skruet helt op på elleve. Det er – i min optik – pladens stærkeste track, og det fungerer simpelthen perfekt som åbningsnummer: Der er fuld smadder fra start, men lyden er stadig så genkendelig, at du ikke er et sekund i tvivl om, hvem bagmændene er. Endnu mere genkendeligt bliver det godt og vel 30 sekunder inde i nummeret, hvor de hårdtslående instrumenter akkompagneres af Jyrki 69’s distinktive, mørkelæggende vokal, der efterlader dine ører komplet forsvarsløse.

Herefter følger skivens første singleudspil, ”Jet Fighter Plane”, der, efter en typisk finsklydende intro, tager lytteren med på en smuttur tilbage til 1980’ernes koldkrigsmilitærbaser. Der er en helt bestemt retromilitant vibe over dette nummer og det fungerer egentligt overraskende godt!

På de to næste numre, ”Blackbird Pie” og ”Lady Darkness” tager gutterne et lille hvil, og tempoet nedsættes en smule. Hvor førstnævnte nummer er fuld af god groove og rendyrket rytmik, er sidstnævnte mere nostalgisk og trækker klare tråde til den klassiske The 69 Eyes-stil. Nostalgisk stemning våger også over ”Miss Pastis”, men her overdøves den dog hurtigt af en skoldhed rock ’n’ roll-følelse, der bestyrkes af momentane mundharmonika-agtige toner.

Rigtigt sært bliver det på pladens 6. track, ”Shallow Graves”, der er et sandt horror-flick. Selvom det bærende element – guitarriffet – ikke er særligt originalt, er det ikke desto mindre effektivt og jeg kan ikke undgå at se old school horrorfilmscener for mit indre øje.

Efter denne skrækindjagende omgang nedsættes tempoet markant, og vi præsenteres for det tætteste, vi kommer på et akustisk nummer: ”Jerusalem”. Her formår de finske fætre på mystisk vis at blande western med goth, og de ender med at skabe pladens mest stemningsfulde nummer, du kan høre igen og igen uden at blive træt af det.

Dette efterfølges af det mere ligegyldige nummer, ”Stiv & Johnny”, hvor jeg egentlig synes, at vokalen går hen og bliver en anelse irriterende. Det rettes der dog hurtigt op på med ”Never”, der byder på et finurligt guitarspor og en melodi, der omgående brænder sig fast i din bevidsthed.

En hypnotisk trance-stemning hives frem på ”Blue”, der er downtempo og på alle måder indvier lytteren i et gotisk univers – også på tekstsiden. Denne transcenderende stemning afbrydes dog hurtigt af pladens sidste track, ”Rock ’n’ Roll Junkie”, hvor titlen ikke lyver! Der er hæderlig rock ’n’ roll med god stemning, og hører du dette nummer i din bil, er du garanteret at køre for hurtigt – så pas på.

Finsk finesse

Der er ingen tvivl om, at Universal Monsters er et solidt udspil fra de gamle drenge, og jeg mener bestemt, at de overgår deres 2012-udgivelse, X, med længder! The 69 Eyes anno 2016 formår at spille ufortyndet, kompromisløs goth ’n’ roll på samtlige numre, og det når aldrig rigtigt at blive kedeligt – måske med undtagelse af ”Stiv & Johnny”, som jeg altså ikke kan kaste nogle kranier efter. Fordi gutterne behersker den svære balancegang mellem konsekvens og variation lander vi på 8 monsterkranier herfra.

Tracklist

 1. Dolce Vita
 2. Jet Fighter Plane
 3. Blackbird Pie
 4. Lady Darkness
 5. Miss Pastis
 6. Shallow Graves
 7. Jerusalem
 8. Stiv & Johnny
 9. Never
 10. Blue
 11. Rock `n` Roll Junkie

Tilføj kommentar