Foto: Lykke Nielsen Photography · Se flere billeder i galleriet

Bersærk

DR Koncerthuset, København

Officiel vurdering: 10/10

10 år med hedningehegn

Hvordan fejrer en dansk rockgruppe sit 10-årsjubilæum? Der er utvivlsomt mange svar på det spørgsmål, men jeg må indrømme, at jeg er ret stor tilhænger af Bersærks fremgangsmåde. For hvorfor ikke tage et smut på arenatur rundt i landet med Dizzy Mizz Lizzy, optræde på Copenhells Hades-scene og så lige slutte festen af med et headlinershow i DR Koncertsalen? Det er svært at overgå den serie her i kongeriget, men inden århusianerne gik på scenen, var jeg oprigtigt i tvivl om, hvorvidt Bersærk mon kunne fylde det store og imponerende rum ud.

Masser af Bersærker-vid

Der var ingen opvarmning, så kl. 20:05 gik gruppen stille og roligt på scenen og indledte første akt med Casper Popps deklaration: ’Vi skal på en rejse sammen’, og med det mente han selvfølgelig et tilbageblik på de første ti år af gruppens historie. De lagde fra land med en ren akustisk version af ”Trældom” fra debut-EP’en af samme navn. Scenen var stillet op til en slags ’unplugged’ begivenhed, hvor gruppens medlemmer kunne sidde ned og koncentreret fremføre stemningsfulde versioner af blandt andet den fabelagtige ”Dødsvals” og den lige så smukke ”Hvem Havde Troet” – singlen, der udkom tidligere i år. Det var en afdæmpet, men uhyre effektiv start på jubilæumsshowet, der viste, at Bersærk kan så meget mere end bare at fyre den af. Man kunne dog godt fornemme, at især forsanger Casper Popp efterhånden havde svært ved at sidde stille, og efter ”AHKI” gik den da heller ikke længere.

Med ”Solens Folk” fra Jernbyrd rejste gruppen sig fra stolene, og det indvarslede, at nu skulle der for alvor strøm på og gang i festen. Og det skal jeg da love for, at der kom! Vi fik, og jeg skal beklage det utroligt fortærskede udtryk, en perlerække af sange fra først Mulm, så Jernbyrd og dernæst gruppens bedste album, SOL, fra 2020. Mathias Korsgaard på guitar supplerede et band på toppen af deres ydeevne. En Casper Popp-vokal, der aldrig har lydt bedre, Simon Meiners både bundsolide og dynamiske trommespil, Lars Evers beskidte og groovy guitarfigurer og ikke mindst en Jens Moss Thorsen, der var her, der og allevegne på bas, keys, guitar og kor. Hvor det dog bare klædte det samlede udtryk at få guitar nummer to med.   

Det blev i det hele taget en aften, hvor alt spillede. Stedet, lyden, fremførelsen, sætlisten og et yderst begejstret publikum – det hele gik op i en højere enhed. Om sangene var tunge, hurtige eller melankolske, gjorde ingen forskel; vi lappede det hele i os. Særligt gang i den kom der dog med ”Tordensol”, der indeholder gruppens mest ikoniske riff, og ”Balders Bål” med det fuldstændigt uimodståelige ’ulven iblandt os’-omkvæd. Her var der pludselig ikke længere brug for Koncertsalens behagelige stole, for alle stod op og deltog i festen. Aftenen sluttede perfekt af med ”Sol” og ekstranummeret, den mægtige ”Dæmring”, der endnu en gang fik salen til at koge. Bersærk satte med denne præstation et perfekt punktum for et helt forrygende koncertår, og hvad fortjener en perfekt udført 10-årskoncert? 10 brændende hedningekranier selvfølgelig.

 

 

Sætliste

Første akt:

”Trældom”

”Dødsvals”

”Hvem Havde Troet”

”År Nul”

”Tryk Avler Modtryk”

”AHKI”

 

Andet akt:

”Solens Folk”

”Cyklus”

”Himlen Skælver”

”De Glemte”

”Mørke”

”Kampånd”

”Skyggeland”

”Tordensol”

”Midgårdsbrand”

”Balders Bål”

”Blodmåne”

”Blod & Stål”

”SOL”

”Dæmring”