Interview med Kold

Kold Kold

For en måneds tid siden under en frygtelig hedebølge, udgav Kold deres debut ep Kold. Her på redaktionen var vi meget imponerede over duoens melankolske og eftertænksomme black metal. Så i den anledning hev vi fat i trommeslager og vokalist M, og spurgte ham, hvorfor det lige skal være black metal, hvad den ultimative drøm er og meget andet.

I er jo ganske nye på den danske metalscene, så vil I kort præsentere jer selv, og hvordan Kold opstod?

Kold er et tomandsprojekt, der læner sig op ad de traditionelle formler fra den anden bølge af black metal men med udsving i en mere sammensat blanding af melodicitet og rytmisk variation. Men hele tiden med en skelen til de klassiske elementer fra 90'erne. Duoen etablerede vi i foråret 2020 som et musikalsk outlet for os begge to. EP'en blev skrevet og indspillet hver for sig i henholdsvis Svendborg og Slagelse. Med et skiftende fokus på både indspilning og produktion afsluttede vi pladen i februar 2021. Alt dette betyder, at EP'en kan siges at være blevet til i en melankolsk tid, hvor ensomhed og længsel synes at være de to kerneelementer i musikken.

Netop at I er nye og allerede har kontrakt med Vendetta Records, er ganske imponerende. Hvordan kom det i stand?

Vi startede med at lave noget videopromovering for EP'en et stykke tid forud for selve udgivelsen på de sociale medier. Det var også her, at Vendetta rakte ud efter at have hørt de teasers, vi havde offentliggjort. Efterfølgende sendte vi EP'en på Vendettas opfordring og i slipstrømmen på det, faldt tingene selv i hak.

Der er ingen tvivl om, at I spiller black metal, men på ep'en er der også melankoli og stærke følelser i hobetal. Men hvordan endte i netop dette hjørne af black metallen?

De klassiske black metal elementer er hentet fra vores fælles interesse for scenen, og særligt den ærlige ekspressivitet, der, for os, er grundtrækket ved genren, er vi meget optagede af. Melankolien og den emotionalitet, du hentyder til, udspringer af det levede liv. Både fra os selv, men også fra de mennesker, vi omgiver os med. Det er indflydelser, der er svære at ignorere eller skyde hen. De bliver optaget uden filter, og bliver dermed en integreret del af musikken, kan man sige.

Når man lytter til ep'en, fornemmer man både kulde, afmagt, men også, som nævnt, melankoli. Kan I sætte et par ord på, hvilke temaer I kommer omkring på Kold?

Selve EP'en behandler en række forskellige tematikker som isolation, tab og afmagt. Sangene er i mellemtiden struktureret som fortællinger, fabler og mytiske eventyrer. Men alle historierne er pakkede med sande og reelle følelser eller oplevelser.

Hvad har været det mest udfordrende og mest givende ved at indspille Kold?

Det mest udfordrende har været omstændighederne, som EP'en er blevet til under. Hele pandemien har gjort, at vi har skrevet, indspillet og produceret EP'en i to forskellige dele af landet. Det er samtidig også det mest givende i den forstand, at vi står med et konkret produkt, som er et resultat af et noget anderledes forløb, end hvad der normalvis er kendetegnende ved sådanne processer. Derudover så kommer det også som en glædelig overraskelse, at noget, der i og for sig startede som et mindre sideprojekt, har fået så flot en modtagelse. Det er vi både meget glade for og stolte over.

Hvad er I mest stolte af på ep'en?

Vi er mest stolte over de ægte, ærlige og personlige følelser, som der er lagt i sangene.

Det er sjældent, at coveret til en udgivelse matcher lyden så perfekt som på Kold. Men hvordan endte I med netop dette cover?

Billedet er taget fra en gåtur en vinterdag ved udkanten af min (M) hjemby. Det er taget i slutningen af indspilningsfasen, og håbet var at indkapsle de følelser, vi forsøger at formidle på pladen.

Det virker til, at der for alvor er kommet gang i koncerthjulene igen. Har I noget planlagt på den front?

Indtil videre har vi ikke planlagt noget. Det skyldes blandt andet, at det kræver en udvidelse på livefronten, hvilket vi, på nuværende tidspunkt, ikke har kigget nær så meget ind i. Men vi er absolut åbne over for liveshows, når en sådan konstellation er på plads.

Lidt i forlængelse af foregående spørgsmål, hvad er så det næste skridt for Kold?

Næste skridt er, at vi så småt er gået i gang med at kigge på nyt materiale. Derudover har vi sammen med Vendetta kørt en vinylproduktion i stilling af EP'en. Det glæder vi os meget til at frigive, hvilket formentlig bliver i løbet af vinteren.

Og hvis vi kigger endnu længere frem, hvor ser I så bandet om fem år? Hvad er den ultimative drøm?

Det er svært at sige. Kold startede som et sideprojekt, der skulle give os mulighed for at kanalisere en masse tanker, emotioner og lignende gennem en af de genrer, som vi synes matcher behovet bedst. Så indtil videre er drømmen, at der fortsat er interesse for det, vi laver, og så håber vi naturligvis på muligheden for at opføre det i en livesetting med mulighed for at møde dem, der støtter os.

Mange tak for jeres tid.