Interview med Grusom

Grusom

Lige om lidt udkommer Grusom's andet album, og i den forbindelse fik vi en snak med drengene fra Svendborg.

Hvad er baggrunden for navnet Grusom?

Navnet "Grusom" opstod, efter at vi egentlig havde været ret meget i tvivl om, hvad sådan et orkester som vores skulle hedde. Men en dag midt i en telefonsamtale imellem mig (Nicolaj) og Thomas kommer Thomas på "ordet" grusom, efter at vi har diskuteret en eller anden forfærdelig hændelse. Og det mente vi egentlig stemte rimelig godt overens med vores i forvejen dystre tekster.
Så sådan blev navnet "Grusom" til.

Den svendborgensiske metalscene – ikke just noget der skriger på metal. Hvordan er miljøet for metal i den fynske muld?

Det er sandt. Og hernede i Svendborg emmer det ikke af metalbands, som det gjorde engang. Miljøet var rigtig stærkt for en små 20 år siden, men siden hen er det svundet lidt ind, må man sige. Ikke dermed sagt, at folk ikke kan få fingeren ud, når der så endelig er en god rock/metal-koncert. Vores spillested/øvelokaleforening "Harders" afholder fede koncerter nogle gange om året, hvor fremmødet da stadig bærer præg af, at folk stadig holder af en gang guitarlir og hold i nakken i ny og næ.

Føler I, at der kan være begrænsninger i at være stationeret i Svendborg, frem for hvis I var i København eller Aarhus?

Nej. Eftersom Svendborg i hvert fald er i top 5 af "kulturbyer" i Danmark, føler vi ikke, at det er en begrænsning. Folk hernede er rigtig gode til at hjælpe hinanden og støtter godt op omkring div. kreative projekter. Og så spiller det ingen rolle, hvor man er, hvis man er et stærkt hold med en god idé.
Og så ligger vi jo lige i midten, det er perfekt! ;)

I er seks medlemmer i bandet, hvordan bliver en sang lavet? Hvem er involveret i hvad?

Teksterne står jeg for, men musikken bliver skabt i fællesskab. Vi laver musikken sammen med en gevaldigt stor "ja-hat" på og naturligvis et par vetoer, skulle det blive nødvendigt. Vi er gode til at prøve hinandens idéer af og derfra tage en beslutning om, hvorvidt det fungerer eller ej. Så et nummer kan godt tage tid at skrive, og andre gange sker det bare i løbet af ingen tid, hvoraf sidstnævnte tilfælde vel er det, man kan kalde for "når magien opstår" i øvelokalet.
Dét er en fed følelse.

På Grusom II er vi så heldige at få en sang på Dansk. Hvad skyldes det?

Det danske nummer startede som et digt, som jeg havde skrevet. Men efter at det fik flere og flere vers, besluttede jeg, at der skulle et omkvæd på, og så skulle det have chancen i øvelokalet. Så sådan var det.
Det er ikke nødvendigvis noget, der kommer mere af, selvom flere har efterspurgt det.

Nikolaj. Jeg har hørt og læst flere steder, at især pigerne er kede af, at du valgte at rage dine lokker af og blive skaldet. Er der en historie bag det?

Jeg er simpelthen ikke mand nok til at køre en "Klaus Meine".

Vi ser jer jo på Forbrændingen til oktober sammen med et band, der ligner jeres meget, nemlig Bersærk. Hvad kan vi forvente den aften?

Forhåbentlig kan I forvente 2 bands, som for alvor er i topform. Vi har rigtig god energi i vores lejr for tiden, og Bersærk er jo altid en sprængladning af rå vold til øregangene. Vi ser rigtig meget frem til at dele scene med vores gamle tour-buddies!
Og så er det jo en "albums-koncert", så begge bands vil spille deres nye album fra start til slut, plus det løse.

Det er ofte sagt, at I har sprunget et par årtier over og stadig lever i 70'ernes syrerock- æra. Er det en særlig længsel hos jer, eller hvad ligger der bag denne filosofi?

Nej, ikke ligefrem en længsel. Vi er bare inspireret af musik fra den tid, ligesom så mange andre bands, som dukker op i dag.
Der var en ægthed i musikken dengang. Og så kommer alle de bedste bands (more or less) jo også fra den tid.

I samme ombæring bliver I tit sammenlignet med bands som The Doors og Steppeulvene. Hvor kommer jeres inspiration fra, og er du, Nikolaj, i virkeligheden Eik Skaløes fortabte søn?

Mht. inspirationen, jamen så blev det jo lige besvaret. Og klart er The Doors også et af de inspirerende bands. Haha! Jeg har aldrig rigtig dyrket Eik (så meget, som jeg måske burde), så dén label er jeg vist ikke værdig.
Jeg er sgu bare en gadedreng.

I forhold til den danske musikscene, hvem ser I så som værende det helt store i øjeblikket, og hvem ser I som nogle, der skal holdes øje med i fremtiden - ud over jer selv selvfølgelig.

Baest er rigtig sjove at følge. Det er virkelig fedt, al den medvind de har! Og et shout out til vores gode venner i "De Forbandede".
De laver sådan noget dejligt musik.

Jeres nye album er kun på syv numre. Hvad har filosofien været bag de sange, der er valgt?

Det er rigtigt. Der er 2 skæringer færre end på vores debutalbum. Vi mente simpelthen, at de 7 numre var dem, som vi gerne ville dele med verden i denne omgang.

Her til sidst vil jeg bare gerne vide, om der er noget, I synes, at jeres fans skal vide om Grusom. Har I nogle spændende gaver til os?

Dennis har for mange guitarer. Jakob slår væsentligt hårdere på trommerne, vi ved ikke, om det er, fordi han har fået en kæreste, eller hvad der er årsagen bag. Den rødhårede Thomas overlevede vores vanvids-sommer og har aldrig været brunere. Peter Pørtner bliver ved med at gøre, hvad han gør bedst, at være Peter Pørtner. Søren har ikke glemt flere basser nogen steder. Vel?
Og jeg selv… Lad os bare sige, at jeg ikke keder mig.
Og så vil vi jo selvfølgelig ikke løfte sløret for alt for meget. Men vi er da så småt i gang med at skrive et album mere.
Vi er ikke helt færdige med at skælde ud på skøre religiøse tosser. Og der er stadig nogle dæmoner, som skal uddrives. #moretocome