Aphyxion, interview

Aphyxion Aphyxion

Aphyxion skulle lukke og slukke førstedagen til Mono Goes Metal i Aarhus. I den anledning fik jeg en snak med forsanger Michael Vahl. Snakken gik blandt andet på deres nye album, den kommende Metallica-koncert og planerne for det nye år.

Hvordan har arbejdsprocessen været på det nye album?
Selve processen med indspilningen er gået meget hurtigere end på debutalbummet. Det har været et mere komprimeret og intenst forløb, og vi har generelt arbejdet mere fokuseret.
Sangskrivningen tog dog en del tid. Til at starte med var vi usikre på, hvor vi ville hen med musikken – eller det vil sige, at nogen i bandet var usikre; Jonas, som skriver det meste af musikken, havde en klar fornemmelse af, hvor vi skulle hen. Og da vi andre først sænkede paraderne og lod ham gøre, hvad han er bedst til, begyndte tingene at gå rigtig stærkt.

Hvad er det gennemgående tema og den gennemgående historie på det nye album?
Det er meget i stil med debutalbummet – i hvert fald det lyriske univers. Det handler om menneskehedens forfald, både på det etiske plan, men bestemt også i forhold til klimaforandringerne. Men hvor debutalbummet var enormt dystopisk og melankolsk i sit udtryk, er Aftermath blevet noget mere løsningsorienteret og med noget større variation i emnerne.

Metallica! Hvordan forbereder I jer med så kort varsel, og hvordan er jeres forventninger?
Ja, det er selvfølgelig lidt af en kattepine – forstået på den måde, at vi i skrivende stund stadig ikke har fået nogen rigtig information om produktionen. Hverken hvor lang tid vi skal spille, hvor stor en del af scenen, vi må bruge, und so weiter. Heldigvis har vi spillet en 24-25 koncerter i løbet af januar måned, så vi skulle gerne spille rimelig stramt.
Og vi glæder os selvfølgelig helt vanvittigt meget. Det bliver det hidtil største publikum, vi har spillet for, og så endda i så nye og fine rammer som den nye Royal Arena. Samtidig har Metallica jo været en stor del af vores opvækst og også en af grundene til, at vi overhovedet startede med at høre heavy.

 

Skoleprojektet. Er det gået som forventet og føler I, at I har fået spredt det danske metal?
Vores koncerter på de danske skoler har igen i år været en super fed oplevelse. Den første turné sidste år var på cirka 10 koncerter, men der var så stor efterspørgsel på den, at årets produktion er blevet øget til hele 23 koncerter over en 10-11 dage.
Det har selvfølgelig været hårdt at spille to koncerter om dagen, men det er jo det hele værd, når de unge mennesker, vi møder på skolerne, bare er totalt klar på at fyre den af. Projektet handler som sådan ikke om at få dem alle sammen til at headbange og give horn, men bare om at udfordre deres musikalske horisont og vise dem, at der findes andet musik end det, de lige hører i radioen. At de så for det meste ender med at gå helt bananas og headbange og bare har det pissesjovt, er jo kun et kæmpe plus. Vi glæder os til at tage turen rundt på skolerne igen næste år.

Hvad har været jeres største udfordring i jeres 10 år som band?
De største udfordringer, vi er stødt på i løbet af vores ti år sammen, er først kommet inden for de sidste 3-4 måneder. Her er vi i højere grad end nogensinde før blevet tvunget til at tage stilling til spørgsmålet om, hvor langt vi egentlig vil med det her band – og om vi er klar til at tage orlov fra studie og job for at komme ud at spille tråd på længere turnéer. Vi har altid fået tingene til at fungere, selvom tiden har været knap, men det er eskaleret enormt meget inden for de sidste par måneder, og det er selvfølgelig hårdt. Vi prøver som altid at holde hovedet højt og se muligheder i stedet for udfordringer. Det har virket før, så det skal nok virke igen.

Hvilket dansk band/album, synes I har været det bedste i 2016?
Der er kommet virkelig mange fede udgivelser i 2016. Dawn of Demise og Huldre er for eksempel hver især kommet med rigtig gode bud i hver deres boldgade. Men jeg tror alligevel, at den fedeste udgivelse må være fra Defecto. Vi er muligvis også lidt farvet af, at vi bare generelt er imponerede over drengenes blod på tanden og succes i løbet af året. Men det er fuldt fortjent – de har kæmpet hårdt.

Hvad er planerne for 2017?
Så snart Metallica-gigget er overstået på søndag, skal vi i gang med den endelige produktion af vores shows til den forårsturné, vi starter i slutningen af februar, og som kører igennem hele marts. Vi rammer en masse fede danske spillesteder, og det kan kun blive skide sjovt.
Vi er lige blevet signet på bookingagenturet Dragon Productions, som er ved at strikke shows sammen til os i Europa. Hvornår, hvordan og hvorledes ved vi ikke så meget om endnu, men det bliver enten i det sene forår eller andet halvår af 2017. Og så skal vi forhåbentlig ud at spille fandango på et par festivaler til sommer. Vi er lige i dag blevet offentliggjort til årets Smukfest. En dejlig satsning fra en festival, der ellers ikke plejer at gøre så meget i hård rock og metal. Det bliver skide sjovt!

Tilføj kommentar