Top 5 powermetal-albummer - 2022

top 5 power

Ikke så ringe endda

Som den “nye anmelder”, der kun har været med i teamet i de sidste tre måneder af 2022, er det en stor ære at få lov til at give sit besyv med blandt de garvede eksperter. Det er min opgave at ranke power metal-udgivelserne fra 2022 blandt dem, der er blevet anmeldt her på sitet, hvilket ikke er mere end et par håndfulde af de over 300 power-plader, der har ramt markedet i år. Året startede med en hel del dårlige udspil, men her hen imod slutningen af året er der imidlertid dukket nogle hæderlige albummer op, så placeringen i top 5 faktisk er retfærdig og ikke bare skyldes, at der ikke var andet at vælge imellem.  

5. plads: Sabaton - The War to End all Wars

Dette album indeholder uden tvivl nogle gode sange med Joakim Brodéns uforlignelige kompositioner, som de andre bandmedlemmer i en vis grad har bidraget til. Men i forsøget på at være ultralærerige og historielæreragtige har bandet efter min mening skudt sig selv i foden: Den kvindelige fortællerstemme ødelægger det gode flow, som albummet ellers havde haft. Der er intet decideret nyt på krigsfronten, og de samme gamle sangstrukturer genbruges gerne, men det fungerer alligevel, og der er stadig syng-med-garanti på numrene. I forbindelse med albummet The War to End all Wars er Sabaton i fuld gang med en turné med navnet “The Tour to End all Tours”, og man bliver sgu lidt nervøs for kamp-svenskernes fremtidsplaner. Sabaton har jo trods alt en fast plads i mit lille powermetal-hjerte, så jeg er ikke klar til at sige farvel endnu!

4. plads: Wind Rose - Warfront

Wind Roses femte album er en solid omgang ægte dværge-metal, og der er sket en kraftig forbedring i forhold til forgængeren Wintersaga fra 2019, både hvad angår sangtekster og seriøsitet. Det til tider pjattede er veget lidt til fordel for majestætiske og dramatiske orkestreringer krydret med renæssancemelodier i de stærke hymner, som dette album indeholder. Som jeg skrev i min anmeldelse af dette album, så lyder Wind Rose mange steder en smule som Sabaton, men i modsætning til dem, så har Wind Rose fat i noget nyt og virker, som om de er inde i en udvikling, der gør dem bedre fra album til album. Jeg glæder mig til deres koncert i Danmark den 22. januar 2023, og indtil da hører Warfront definitivt hjemme på min playliste.

3. plads: Warkings - Morgana

Den 1. december i år var jeg fuldstændig uvidende om Warkings´ eksistens og havde end ikke realiseret, at de var opvarmning til en koncert, jeg havde købt billet til måneder forinden. Da de trådte ind på scenen den 2. december, tog jeg stadig ikke videre notits af dem, men det ændrede sig brat, da jeg hørte sangene og så sceneshowet. Næste dag købte jeg albummet uden at have hørt det og har ikke fortrudt dette køb et eneste sekund. Warkings har fundet deres helt egen lille niche med udklædning og fokus på græsk-romersk historie i en powermetal-verden, der ellers er præget af dværge og drager. Det måske kan virke lidt kikset, men alle 10 originale tracks på dette album er virkelig unikke og velskrevne, og dynamikken mellem de to sangere er bare fænomenal. Så lad være med at hænge dig i historiske unøjagtigheder; fokuser i stedet på den musikalske oplevelse!

2. plads: HammerFall - Hammer of Dawn

Der er flere grunde til, at HammerFall kommer ind på andenpladsen i min top 5. For det første ved man ved dette band altid, hvad man får, og at det, man får, er powermetallens crème de la crème, når det kommer til fede guitarriffs, gode syng-med-tekster og Joacim Cans skønne vokal. For det andet synger King Diamond med på det fremragende track “Venerate Me” – det er altså ikke Joacim, der har fået noget galt i halsen, som nogen måske ville mene; det er selveste mørkets konge, der er på besøg – og når Danmarks helt egen satanist er med, kan det kun være godt! Og for det tredje leverer HammerFall altid sange, der senest ved anden gennemlytning brænder sig ind i hjernen og hjertet på lytteren. I mit tilfælde var det ved første gennemlytning!

1. plads: Blind Guardian - The Godmachine

Efter min mening er The Godmachine ikke kun årets bedste powermetal-album, men også en af årets bedste udgivelser i det hele taget. Jeg har i flere omgange forsøgt at finde tilgangen til Blind Guardian, men det var først dette album, der banede vejen til en forståelse af bardernes genialitet. Jeg startede med at give skiven ni af ti kranier, men blev nødt til at opgradere til ti efter et par måneder, hvor The Godmachine havde ligget næsten uafbrudt i min afspiller. Eftersom Blind Guardian har deres faste plads som ubestridte konger på powermetal-tronen, har de ikke mere, de skal bevise, men det har ikke fået dem til at ligge på den lade side, og dette album har helt sikkert skaffet dem flere nye fans end bare mig. Albummet er bare skidegodt, både hvad angår musik, produktion og sangskrivning!