Solbrud spiller koncert på Aalborg Metal Festival 2023.
Solbrud - Jærtegn

Jærtegn

/ Target Group · Udkom

Type:Album
Genre:Black metal
Antal numre:4

Officiel vurdering: 8/10

Brugervurdering: 9/10 baseret på 1 stemme.

Solbrud har en fantastisk evne til at skabe lange, atmosfæriske numre. Albummet Jærtegn er ingen undtagelse, og der er lagt i ovnen til 48 minutters intens black metal!

 

Introduktion

Danske Solbrud har været på banen siden 2009 og gør sig inden for atmosfærisk black metal.

Bandet består af de to brødre Tobias og Troels Hjorth på hhv. bas og trommer, Ole Luk på guitar og vokal, og Adrian Utzon Dietz på guitar.
Solbrud leverer lange, atmosfæriske og intensive numre, der på den ene side formidler en dyster og tranceagtig ro, og på den anden side noget rebelsk og fandenivoldsk.
Bandet har udgivet debutalbummet Solbrud i 2012 og albummet Jærtegn, der udkom i september måned.

Gennemgang

Jærtegn udkom den 15. september via Might Music og består af fire numre, der i alt strækker sig over hele 48 minutter. Albummet er produceret af Lasse Ballade, og Johnny Stage har lagt hånd på mastering af Jærtegn. Produktionen passer perfekt til albummet – lyden er upoleret og nærmest primitiv.

Solbrud lægger ud med nummeret ”Sortedøden”, hvor får vi kompakte trommer, der sammen med den ensformige bas, de skingre guitarer og den dystre, vrisne vokal skaber en ubeskrivelig tranceagtig oplevelse, hvor det hele bare flyder sammen. Der sker dog en forvandling, efter at musikken de første mange minutter bare har boret sig ind i sindet på en kontinuerlig og alligevel aggressiv vis. Pludselig kommer der en forløsning i form af et kort øjeblik, hvor trommer og vokal hviler, og der kun er bas og let, skøn guitar. Dette korte indspark åbner fuldstændig op for oplevelsen af detaljerne, som de efterfølgende seks minutter rummer – både hvad musik og vokal angår.
Nu ænser man pludselig de skift og den dynamik, der er – og der er løsnet op for den kompakte og ensformige musik, der udvikler sig til at blive langt mere interessant og afvekslende.

På det andet nummer, ”Afbed”, åbnes der op for mere melodi, især i form af guitarerne, der puster luft og liv i nummeret. Musikken er ikke nær så kompakt og ensformig som på det første nummer. Det er nu, man virkelig begynder at bemærke, hvor dygtige de fire gutter er. Troels Hjorth udfolder sig endelig på trommerne, om end det først er midt i nummeret, der rigtig løsnes op, og de lækre detaljer og finurligheder kommer op til overfladen.

Tredje nummer, ”Klippemennesket”, er det absolutte mesterværk på Jærtegn, der nok også er dét nummer, der ligger tættest på de numre, som debutalbummet, Solbrud, rummer. Nummeret varer tæt på hele 16 minutter, og skydes i gang med en næsten tre minutter lang og stille - om end enkelt - guitar intro, der glider over i en atmosfærisk og utrolig intens musikalsk rejse, hvor der skiftes mellem rolige, hypnotiserende passager og et fandenivoldsk tempo. Solbrud har en fantastisk evne til at skrue numre sammen, der på trods af deres ekstreme længde, er så intense at tiden simpelthen står stille.

Til sidst får vi nummeret ”Ursult”, der med lige under ti minutters varighed, er det korteste på albummet. Da lidt over halvdelen af nummeret er gået, sker der igen et skift… Vokalen lægges på hylden og nummeret klinges ud med et langt, instrumentalt inferno, der til sidst bliver til en gennemtrængende nærmest skrattende og ekkoagtig tone.

Konklusion

Jærtegn byder godt nok på færre melodiske momenter end Solbrud, men har også en mere fordærvet lyd end forgængeren.
Fordærvet, ment på den gode måde – for produktionen sidder lige i skabet og udgør en vigtig detalje, hvor vi får en original og oprigtig black metal lyd, der ikke overskygges af finpuds. Solbrud leverer et mørkt, atmosfærisk album med enkelte lyse øjeblikke, der sørger for at få lytteren tilbage på sporet, og samtidig markerer skift i musikken.

Alt i alt et super godt bud på upoleret og atmosfærisk black metal fra et dansk band med en lovende fremtid!

Tilføj kommentar