Solbrud IIII – Lyttesession i Sweet Silence Studios

Med på en lytter

I torsdags var Heavymetal.dk inviteret til en lyttesession på Solbruds kommende dobbeltalbum, IIII, der udkommer d. 2. februar næste år. Det foregik i Flemming Rasmussens legendariske Sweet Silence-studie, der i dag ligger i Københavns Sydhavn. Flemming har stået for masteren, som vi, der var så heldige at blive inviteret indenfor, fik lov til at høre. Inden vi nåede til det, præsenterede bandet værket og historien bag – og der var ganske meget at fortælle, for det er et album, der har været længe, endda meget længe, undervejs. 

Indspilningen af IIII startede helt tilbage i maj 2021, men historien starter faktisk endnu tidligere. For efter Vemod, der udkom i 2017 og havde været genstand for en krævende kreativ proces, var københavnerne enige om, at der skulle prøves noget nyt. Det førte til ideen om, at hvert af gruppens fire medlemmer skulle skrive en hel albumside. Vupti, tanken om et dobbeltalbum var født. Inden du protesterer og gør opmærksom på, at præcis det samme har Orm jo næsten lige gjort med Intet Altet, så tøv lige en kende. For det første startede det koncept jo ikke med dem, og for det andet så opstod ideen mere eller mindre samtidig i Solbrud- og Orm-lejrene. Endelig må man bare konstatere, at IIII heldigvis slet ikke lyder som Intet Altet. Det var stadig umiskendeligt Solbrud, der strømmede ud af studiets gigantiske højtalere, selvom de fire bandmedlemmer denne gang havde givet hinanden lov til at afvige mere fra deres klassiske udtryk.

Men vi er ikke færdige med forhistorien til IIII endnu, for både covid-19, vrøvl med pladeselskabet (Eisenwald) og uenigheder med en producer (Randall Dunn, kendt fra Myrkur og meget andet) blev ved med at spænde ben for både færdiggørelsen og udgivelsen af det nye album. Alt det er jo irriterende nok i sig selv, men det blev en endnu større udfordring, da Ole Luk sidste år annoncerede sin afgang fra bandet. For hvordan skulle det lige håndteres med hensyn til den nye udgivelse, som Ole jo havde været med til at kreere fra starten? Selvom Solbrud for længst har fundet en ny forsanger, David Hernan, besluttede de at beholde Oles vokal på alle fire sange. Det kan umiddelbart virke mærkeligt, men efter at have hørt hele IIII på Sweet Silences fremragende anlæg må man konstatere, at det er en god beslutning. Det lyder bare helt rigtigt, specielt på Ole Luks egen komposition naturligvis.      

Det bliver stort

Kort fortalt er IIII baseret på de fire elementer luft, vand, jord og ild, der altså får en albumside hver. Det løber samlet op på hele 94 minutters spilletid, hvilket må siges at være lidt af en mundfuld. Det her gør det ikke ud for en anmeldelse af værket, men det kan da godt afsløres, at Solbrud kommer vidt omkring på den over halvanden times spilletid. Der er mange afstikkere fra Solbrud-stilen, meget varieret instrumentering (blandt andet en mellotron, hvilket jo helt principielt altid er godt!), men man er sjældent i tvivl om, at basen umiskendeligt er Solbrud og black metal. Vi har allerede hørt ”Sjæleskrig”, der var højdepunktet på livealbummet Levende i Brønshøj vandtårn for et par år siden, og ’singlen’ ”Tåge”, der blev udgivet for nogle uger siden. Begge er fremragende eksempler på, hvad der er i vente på IIII. Men glæd jer, for der er så meget mere at se frem til, hvilket en entusiastisk Flemming Rasmussen da også blev ved med at fremhæve, som aftenen skred frem. Bedre kvalitetsstempel fås næppe. Den her gamle skribent har helt sikkert sat et kryds i kalenderen på udgivelsesdagen d. 2. februar næste år og ikke mindst ugen efter, hvor Solbrud spiller hele albummet i DR Koncerthuset. Der er endnu en gang lagt op til noget stort i den sal.