Behemoth spiller koncert i Slagthuset Malmö, Malmö .
Behemoth - Opvs Contra Natvram

Opvs Contra Natvram

· Udkom

Type:Album
Genre:Black/Death Metal
Antal numre:10

Officiel vurdering: 5/10

Brugervurdering: 8/10 baseret på 2 stemmer.

The Satanist III: Electric Boogaloo

Nergal og hans sorte ryttere slog for alvor igennem tilbage i 2014 med den moderne klassiker The Satanist – en udgivelse, der bedst kan beskrives som ekstremmetallens svar på Metallicas sorte album fra 1991. Ikke nok med at det var bandets mainstream gennembrud, det var også der, hvor de polske satanister peakede rent kreativt, hvilket opfølgeren fra 2018, I Loved You At Your Darkest, beviste, ved langt hen ad vejen at lyde som The Satanist II. Spørgsmålet er derfor, om vi her fire år efter er vidne til The Satanist III, eller om Behemoth har taget den kreative hat på igen.

Fortravlet og forhastet

Nergal er en travl herre og vist også den artist, jeg har anmeldt flest gange efterhånden – uanset om der så er tale om hans sideprojekter, biografier eller live dvd’er. Det virker til, at han har svært ved at sidde stille, og at hvis han har fået en ide, så skal den ud – uanset om den er god eller ej. Opvs Contra Natvrm bærer desværre netop præg af at være noget, der bare skulle ud, uanset om det var skidt eller kanel, og man sidder desværre og føler, at man er blevet spist af med en bunke samlebåndsproducerede restprodukter. Der er skam masser af gode og spændende ideer som intronummeret, ”Post-God Nirvana”, hvor Nergal blander tibetanske elementer ind i musikken og chanter som en anden satanisk lama. Det fungerer faktisk fremragende, og man når netop at tænke, at denne buddhistiske indgangsvinkel kunne være rigtig god blandet med bandets sædvanlige lyd. Dog viser det sig at være et totalt blålys, for vi er hurtigt videre og vender aldrig tilbage til det oprindelige udgangspunkt. Det efterfølgende nummer, ”Malaria Vvlgata” er en intetsigende omgang nonsens, der ikke engang varer tre minutter. Det eneste, man får ud af det nummer, er, at man bliver irriteret over Nergals underlige ide om, hvad bogstavet ”v” egentlig bør bruges til – i det mindste går det ikke udover det stakkels ø denne gang.

Ydermere bliver der serveret en bunke sange, der alle lyder som noget, vi har hørt før fra bandet, bare i ringere og udvandede udgaver. Tag for eksempel ”Off to War”, som på nærmest alle parametre er en rendyrket kopi af ”If Crucifixion Was Not Enough” fra det forrige album.  ”Versvs Christvs”, albummets lukker, må siges at være det svageste nummer, Behemoth har lavet i årevis, for udover sin titel, som får en til at sætte spørgsmålstegn ved Nergals alder, så er der tale om næsten syv minutter usammenhængende nonsens, komplet med ”uhyggeligt” orgel, hviske-vokal og en intetsigende basrytme. Når man har hørt hele albummet fra ende til anden, forstår man virkelig godt, hvorfor de valgte at udgive ”The Deathless Sun”, ”Ov My Herculean Exile”, ”Off to War” og ”Thy Becoming Eternal” som singlerne – de fire numre er vitterligt de eneste lyspunkter på Opvs Contra Natvrm, trods tidligere kritik af ”Off To Wars” manglende kreatitivet.

Nostradamvs

Der er simpelthen tale om metervaresatanisme her, noget, som bandet lige har kunnet klaske sammen i øveren, når Nergal ellers havde tid og ikke skulle promovere sig selv, sin barberbutik eller tusindvis af andre sideprojekter. Der mangler aggressionerne fra Demigod og Apostasy, der mangler det kolde mørke fra Grom og Sventevith, og der mangler så sandelig de smukke ambitioner fra The Satanist og I Loved You At Your Darkest. Men trods disse tydelige mangler er jeg helt sikker på, at albummet bliver en bragende succes, og at det sikkert dukker op på mange ”album of the year”-lister, når vi nærmer os december. For uanset hvad, så er Behemoth en succes, og Nergal ved, hvad folket vil have – og han ved godt, at han kan køre den ind på rutinen, så hvorfor anstrenge sig mere end højst nødvendigt, når nu man har kæmpet sig til tops? Der er sket det for Behemoth, som der sker for alle andre bands og kunstnere, der slår igennem: De har sejret sig selv ihjel. Er Opvs Contra Natvram et dårligt album? Næ, ikke som sådan. Men det er, samlet set, et uinspirerende, halvhjertet og røvkedeligt album trods en håndfuld udmærkede numre samt en tilsvarende udmærket produktion og lyd. Uden at skulle tilføje Nostradamus (eller Nostradamvs, som Nergal ville skrive det) som mellemnavn, tør jeg godt spå om, at den næste Behemoth-udgivelse kommer til at lyde som dette værk, bare lidt ringere endnu.

Tracklist

  1. Post-God Nirvana
  2. Malaria Vvlgata
  3. The Deathless Sun
  4. Ov My Herculean Exile
  5. Neo-Spartacvs
  6. Disinheritance
  7. Off To War!
  8. Once Upon A Pale Horse
  9. Thy Becoming Eternal
  10. Versvs Christvs

Kommentarer (7)

fzlr01

Indlæg: 4

Hummm...

Jeg er vild med dine anmeldelser, Jonathan.
Skulle jeg vælge en 'yndlings' anmelder her på heavymetal var det klart dig. :D
Jeg kan dog ikke hjælpe at tænke du har været en smule hård ved den kære Nergal.
Jeg synes, personligt, at albummet er pænt fedt.
Ja de har ikke ændret sig pisse meget siden The Satanist, men jeg er så også vild med den lyd - synes klart albummet har flere highlights end lige påpeget.

fzlr01 gav Behemoth - Opvs Contra Natvram 8/10.

Jonathan Pichard

Anmelder

Indlæg: 50

Takker

Jeg bukker og takker for den store ros, men står ved min kritik af Nergy Nerg ;)

fzlr01

Indlæg: 4

Hehe

Jeg har læst med i mange år, mange er kommet og gået, men ser altid frem til dine anmeldelser.

Det er også fuldstændigt fair. Og noget af kritikken synes jeg bestemt også han fortjener.

Og så tror jeg at jeg stjæler Nergy Nerg. :P

fzlr01 gav Behemoth - Opvs Contra Natvram 8/10.

Olswald Helmuth

Få jer et værelse.

Jeg deler bestemt ikke samme begejstring for Jonathans anmeldelser. Han får ofte lov at anmelde de mere spændende udgivelser, hvorefter han væver en omgang ordgejl omkring ham selv og hans barskab. Det er min klare overbevisning at læsere af HEAVYMETAL:DK ville være langt bedre stillet hvis han kun fik lov at anmelde VOLBEAT. I øvrigt er bette Nergal kun sur på kirken fordi bøsser ikke er velkomne.....

Flor Daargdelm

Olswald profetten

Olswald (Må metallens fred og velsignelser være med ham) har helt ret angående Jonathans anmeldelser. Jeg synes egentligt, at Jonathan lavede nogle forholdsvis spændende anmeldelser tilbage i 16-19, hvor han havde en masse gode ting på hjertet. Det var dog som om, at efter pandemien ramte, så blev hans anmeldelser til omgang ordgejl som Olswald (Må metallens fred og velsignelser være med ham) påpeger. Man kan filosofere over, om det så er fordi Jonathan har gravet sig ned i en hule under pandemien, hvor han har brugt meget af tiden på at maksimere sit lixtal-output til anmeldelserne. Der er ingen tvivl om, heavymetal.dk vil blive et meget bedre medie, hvis Jonathan anmeldte 5FDP, Slipknot, Volbeat og lignende. Her vil hans uhæmmet bitterhed for alvor resultere i ordgejl på sådan et niveau, at der nok skal opfindes en ny lixtal udregningsformel og dermed skala. Så kan vi håbe at heavymetal.dk i mellemtiden vil hyre en mere kompetent person, som vores profet Olswald (Må metallens fred og velsignelser være med ham) til at anmelde de interessante ting som Behemoth, Arch Enemy, Steel Inferno, The Hu osv.

Selvfølgelig har Olswald (Må metallens fred og velsignelser være med ham) også ret angående Nergy Nerg. Dog med den tilføjelse, at han er sur over, at det stadigvæk er ulovlig at brænde kirkerne ned.

Lars Ulrich

Hello Jimmy Penis

This Lars from METALLICA just dropping in to confirm that Olswald The Prophet has been a great inspiration to me while i was developing my drum technique.

Poul Krebs

Tak til Olswald

Olswald har været en sand guttermand overfor migselv og mange andre kunstnere på den danske rockscene. jeg husker specielt engang på havnen Herning hvor jeg havde mistet min matrosuniform i en kæmpe brandert. Dagen efter dukkede Olswald op med den, -og den var nystrøget. What a guy...