Amorphis - Circle

Circle

· Udkom

Type:Album
Genrer:Hard rock, Melodisk Death Metal
Spilletid:46.21
Antal numre:9

Officiel vurdering: 9/10

Brugervurdering: 10/10 baseret på 2 stemmer.

Amorphis er tilbage i forrygende form

At bands udvikler sig gennem deres karriere er der intet nyt i. At bands udvikler sig i samme grad som finske Amorphis ser man dog sjældent. De startede som et melodisk dødsmetalband, med albums som The Karelian Isthmus og Tales Form The Thousand Lakes, men bevægede sig mere over i en kombination af, og med elementer fra mange genrer, på albums som Skyforger, The Beginning of Times, og senest Circle. Circle er deres nyeste album, som jeg har fået æren af at anmelde, og jeg må sige, at jeg ikke er skuffet. Tværtimod.

Albummet starter ud med et brøl, som man efterhånden tit ser i melodisk dødsmetal. Hurtigt men sikkert bliver sangen tung og solid, nærmest helt mørk, men så i omkvædet bløder sangen op, og den bliver helt lys. Der growles heller ikke i omkvædet som man hører på versene. Det passer meget godt til sangens titel, "Shades of Gray", som starter meget tungt, men bliver en herlig atmosfærisk sag senere, uden at blive det mindste kedelig. Man bliver dog lidt nervøs på grund af andet nummers meget bløde atmosfæriske intro, men de gentager kunsten fra første nummer, og man er stadig helt bundet. Her growles der dog ikke. Efter den ganske fine "The Wanderer", kommer min personlige favorit. Den starter med en atmosfærisk intro, der indebærer en ganske velspillet fløjte, og det glider rigtig godt over i sangens riff, som understøttes af fløjten, og giver en vildt fed effekt. Sangen har måske ikke de vildeste trommer, men den har det mest atmosfæriske omkvæd, den bedste guitarsolo, det bedste brug af specielle intrumenter, og er generelt bare så super fed. Nummeret efter er en rigtig god efterfølger, med et rigtig godt brug af klaver samt endnu et atmosfærisk omkvæd, som kun Amorphis kan gøre det. På nummeret efter, "Nightbirds Song", growles der atter igen, og det virker ligesom i "Shades of Gray". "Nightbirds Song" er dog tungere, og er mere ovre i dødsmetal-stil, end langt de fleste af albummets andre numre, altså finder de tilbage til deres rødder i et kort stykke tid. På trods af den væsentligt hårdere lyd, så får de stadig noget atmosfære, keyboard og fløjte ind, cirka halvvejs gennem sangen. Man får dog stadig meget tunghed med, og det vægtet albummet lidt af, så det ikke bliver for stille. Vi skruer dog ned for dødsmetallen lige bagefter på "Into The Abyss", som dog stadig er super god. De formår dog ikke at bruge specielle instrumenter så godt og unikt, som man eller ser på albummet. Efter den rigtig gode "Enchanted By The Moon" slutter albummet af med en rolig sag. Den hedder "A New Day", og på trods af at den er en af de roligere, så er den lige så spændende og atmosfærisk som alle de andre numre. Her fungerer klaveret også super godt.

Circle er helt fantastisk gennemført. Det er et rigtig velspillet album, og der er vildt mange elementer med, uden at det bliver for meget. Amorphis bruger mange unikke elementer, som gør deres musik til noget unikt i sådan en grad, at det sjældent ses. De har forbedret sig gevaldigt i forhold til Beginning of Times, og hvis de fortsætter sådan får de en helt klar 10'er næste gang. Der er heller ikke så langt igen, for de scorer sådan set 9,5/10. Amorphis er et bekendskab, som du ikke vil fortryde.

NB: Circles tekst omhandler rent faktisk en historie, hvor hovedpersonen har haft et forfærdeligt liv. Efter en krise forårsaget af et uheld, sættes han i forbindelse med nogle indre krafter, og derfor sendes der en guide fra et andet sted i tiden til ham. Han ender så med at finde sin spirituelle stamme i fortidens Finland. (kilde: Wikipedia)

Shades Of Gray er albummets første nummer, og det ene af de to hvor der growles.

Tracklist

  1. Shades Of Gray
  2. Mission
  3. The Wanderer
  4. Narrowpath
  5. Hopeless Days
  6. Nightbird's Song
  7. Into The Abyss
  8. Enchanted By The Moon
  9. A New Day