Mastodon

Store Vega, København V

Jeg havde ellers ikke planlagt flere koncerter for mit vedkommende i 2014, men da muligheden åbnede sig for at komme ind og se Progressive/Sludge Metal heltene i Mastodon, var det umuligt at sige nej. Bandet udgav deres sjette udspil Once More Round The Sun i år, som blev modtaget med masser af ros fra alle i metalmiljøet verden rundt. Forventningerne var høje og folk, inklusivt mig selv, var mere end klar til deres koncert, men i aften var fyldt med kæmpe opture og sure nedture.

Krokodil

Første band på scenen i aften var britske Krokodil. Der har været utrolig meget snak omkring bandet de sidste par måneder, da der flyver rygter om, hvorvidt deres guitarist Alessandro Venturella er den nye bassist i Slipknot. At han ikke selv var på scenen i aften kunne muligvis have noget med det at gøre. Bandet gik på scenen til et klart publikum og festen blev seriøst sparket i gang. Bandets kompromisløse Sludge/Hardcore gjorde mig til en ny fan fra start af. Forsanger Simon Wright skreg sin hals til blods og gjorde sit ypperste for at få folk med på den. Tilskuerne virkede ikke til at være klar på bandets intensitet lige fra starten af, men i løbet af showet begyndte publikum at tø op og give energien tilbage mod scenen. Lyden var god allerede fra start af og den fortsatte sådan igennem resten af koncerten. Krokodil var en meget intens oplevelse og det er noget af det fedeste, jeg nogensinde har set. Det var et stort minus, at bandet ikke fik lov til at spille længere end en halv time.
 

8/10

Big Business

Jeg havde ikke fået tid til at tjekke Big Business fra Seattle ud før deres koncert, så jeg vidste ikke, hvad jeg skulle forvente. Der var kun to medlemmer på scenen – en bassist og en trommeslager. De forreste publikummer valgte at sammenligne dem med det danske band Fossils. Musikken var dog ikke helt i samme stil som Fossils – det var langt fra i genremæssig overensstemmelse med Fossils musik. Bandet er et side projekt fra medlemmerne i det legendariske band The Melvins, som læner sig meget op af Stoner/Sludge Metal genren. Bandet gik på scenen og snart blæste musikken ud over publikum, så vi fik vind i håret. Fra tid til anden var det instrumentale måske en anelse for højt, så det endte med at overdøve vokalen. Det virkede, som om bandet også bare spillede det samme nummer i en evighed og uden meget variation blev det en meget kedelig oplevelse. Jeg må indrømme, at Big Business, for mit vedkommende, satte lidt en dæmper på festen. Da Big Business var færdige, var det heldigvis snart tid for, at Mastodon kom på scenen – og det kan jo sparke gang i en fest i sig selv.
 

4/10

Efter trekvarters ventetid blev lyset endelig dæmpet. Der lød et kæmpe brøl fra publikum, da bandet gik på scenen og startede ud med ”Tread Lightly”. Fra starten var lyden fed, bortset fra nogle vokaler, der ikke kom helt tydeligt gennem højtalerne. Mastodon havde delt settet på sytten sange op, så de spillede mest materiale fra Once More Round The Sun – heldigvis var der også plads til nogle gamle, obskure klassikere. Efter numre, som titelnummeret på det seneste udspil og andre numre fra den nye plade, dykkede vi direkte ind i nummeret ”Blasteroid” fra pladen The Hunter som satte gang i festen. Brent Hinds skreg og dominerede fuldstændig på guitaren under nummeret. Der gik ikke længe fra nummeret var færdigt, til vi dykkede vi lige ind i bandets største hit ”Oblivion”, som de ikke har spillet live siden 2009, så der var dømt massiv fællessang inde i Vega. Bandet kørte videre med nyt materiale i noget tid. Jeg troede på forhånd at det ville være en dårlig ting, at de spillede så meget nyt materiale, men det fungerede super fedt og de nye numre som ”High Road”, ”Halloween” og ”Aunt Lisa” gik direkte ind hos publikum. De gamle klassikere som ”Aqua Dementia” fra Leviathan pladen og ”Ol'e Nessie” fra Remission fungerede også virkelig godt. Det var endnu et højdepunkt for mit vedkommende, da de spillede ”Divinations” fra Crack The Skye pladen, som er mit favorit nummer på den plade. Bandet kom med en overaskelse, da de spillede det ultra smadrede nummer ”Bladecather” fra Blood Mountain pladen, som lige bagefter hoppede ind i nummeret ”Black Tounge”, endnu et nummer fra The Hunter. Bandet tog et øjeblik for at snakke om, hvor fedt det var at være tilbage i Danmark, og bassist Troy Sanders nævnte, at guitarist Brent Hinds spillede med en brækket fod sidste gang de gæstede Vega. Efter en række af flere numre nåede vi til aftenens sidste nummer, som var den obligatoriske ”Blood And Thunder” fra Leviathan og hele salen kogte over. Det var den perfekte afslutning på aftenen og man kunne ikke bede om mere.

 

10/10

Det var en super fed aften på Vega og en fed afslutning på mit koncert år. Mastodon beviste også i aften, at de fungerer bedre som hovednavn end på en festival eller opvarmning for Metallica. Opvarmningen gjorde det også godt, for mit vedkommende var Krokodil suverænt og Big Business skuffede. Brann Dailor, Mastodons trommeslager afslørede at vi måske ville ses til sommer, så om det bliver på Copenhell, Roskilde Festival eller som opvarmning for Volbeat må vi vente spændt på at se.