Suffocation

Suffocation

Suffocation er efter seks års stilhed klar med et nyt album, en ny line-up, hvor gamle medlemmer er tilbage og en Europa tour under opsejling.

Suffocation har op gennem 90'erne været en af de vigtigeste inspirationskilder til den internationale Deathmetal scene! Det er næsten 10 år siden, at vi sidst fik et album fra den kant, hvis man ser bort fra Mini-CD'en "Despise The Sun" fra 1998. Derefter hørte man intet fra Suffocation, indtil i år, hvor "Souls To Deny" igen viser at Suffocation stadig kan levere klassisk brutal Deathmetal, som kun Suffocation kan lave det!

En særdeles veloplagt Frank Mullen fortæller hvad de seneste seks år har budt på:

"Efter at "Despise The Sun" kom på gaden, var der en masse andre ting vi fokuserede på. Personligt ville jeg godt bruge mere tid på familien. Deathmetalscenen var langsomt ved at dø ud, vi havde nogle konflikter i bandet, som man jo automatisk får, når man arbejder med de samme mennesker i så mange år - ikke fordi vi blev direkte uvenner, men vi følte at der ikke rigtig var mere at byde på, og nogle af os havde også mistet lysten til virkelig at gøre en indsats og lægge det i det, som det jo kræves. Nogle medlemmer gik, andre blev. Der var ikke den rigtige energi og istedet for at blive ved og lave elendige og halvhjertede skiver, besluttede vi, at det var det bedste at stoppe og bruge tiden på noget andet, som familie og andre personlige ting. Nogle valgte endda at åbne en forettning og bruge tid på det... Så en masse forskellige ting gjorde, at vi valgte at lægge bandet på hylden i en periode. Så for to år siden blev jeg skilt og ringede straks rundt til de andre, for at høre om de kunne have interesse i at starte igen, for ud over min familie, er Suffocation jo det jeg har brændt aller mest for. Vi snakkede lidt frem og tilbage om det og alle virkede interesseret, bortset fra Doug Cerrito og Chris Richards, der aldrig svarede på mine opkald! Men vi andre ville starte igen og blev enige om at vi bare gjorde det uden dem..."

Når man har været så længe væk fra noget som man har brændt så meget for, må man da et eller andet sted have savnet det helt vildt?

"Ja for satan! Selvfølgelig har jeg savnet det! Du ved, når man laver et band og spiller den musik man holder aller mest af, så er der ikke noget der kan sammenlignes med den fede fornemmelse det er at stå på en scene, ligemeget hvad man ellers bruger sit liv på... Men selvom jeg har savnet det, følte jeg at jeg ville gøre det "rigtige" - du ved, med familien og alle de ting, og virkelig prøve at få det hele til at fungere. Desværre gik det jo så ikke helt som jeg havde håbet. Men ja, jeg savnede det da helt sikkert, og lige så snart at jeg fik problemer og lige pludselig ikke var gift længere, var det da bare om at se om ikke vi kunne starte op igen!"

Hvorfra kom inspirationerne til et nyt album, og ikke mindst lysten til at arbejde med nyt materiale? Især hvis man tænker på hvad I har at leve op til. For I har jo haft kolosal indflydelse på Deathmetal scenen op gennem 90'erne...

"Tjah... Det ved jeg ikke rigtig. Vi laver jo bare det vi vil, og Terrance har jo aldrig kunne lade sin guitar ligge særlig længe ad gangen og har gennem tiderne lavet en del nye riffs og rytmer. Mike har også altid spillet trommer i ny og næ, og har heller aldrig rigtig sluppet det at lave musik helt, så det var ikke specielt svært at komme i gang. Vi samles og spillede lidt af det gamle materiale og tog den derfra, også for lige at finde formen til at spille igen og tingene skete bare... Inspirationerne kom jo også nærmest af sig selv. Der er jo sket en masse rundt omkring i verden, og med mig selv, så det har ikke været svært at finde på noget. Rent musikalsk ville vi lave noget der indeholder kvalitet, frem for kvantitet. Vi ville ikke bare lalle noget af, bare for at smide nogle numre på en skive og udgive det. Vi har skrevet de bedste numre vi overhovedet har kunne skrive på nuværende tidspunkt og vi ser helt sikkert frem til at lave endnu mere materiale til det næste album!"

Hvordan fandt i frem til de nye medlemmer, Derek Boyer og Guy Marchais?

"Guy har vi kendt i mange år. Han var faktisk med i Suffocation i den spæde start, inden vi overhovedet havde lavet demo eller noget. Han har i mellemtiden spillet for bands som Eternal Bleeding og Pyrexia og har altid været en god ven. Mike jammede faktisk lidt med ham, da jeg ringede til Mike omkring Suffocation og Guy så selvfølgelig muligheder i det. Derek Boyer ville absolut gerne være en del af det, så vi tog ham med. Ham har jeg også kendt i en årrække og ved hvad han står for. Han bor i Californien, hvor vi i sin tid gik hen og blev ret store. Vi har spillet en hel del i Californien og lærte ham at kende der. For nylig stødte vi ind i ham, på en metalfestival, hvor han spillede i Vital Remains. Vi snakkede lidt med ham og sagde at hvis han var klar, kunne han komme og prøve om det var noget for ham... Han kom og spillede lidt og vi kunne lide det vi så og så var han med."

Hvordan er det at have Mike Smith med igen?

"Det er bare for fedt! Jeg har jo kendt Mike siden highscool og vi har alle dage været bedste venner. At have ham med igen, er jo som en slags familie - på samme måde som med Terrance, som jeg jo også gik på highscool med. Vi har det som brødre, så det kan jo ikke blive bedre."

Jeres nye album har fået titlen "Souls To Deny". Hvor ser du forskellen på det nye og det gamle Suffocation?

"Der er vel i bund og grund ikke den helt store forskel. "Despise The Sun" var meget speed orienteret. Det er en meget hurtig skive og det er jo ikke "kun" hurtighed det handler om i Suffocation. Det vi har gjort på det nye album er, at gå lidt tilbage til vores gamle rødder, som jeg mener kendetegner Suffocation, hvilket vil sige et samarbejde mellem de forskellige stilarter. Nogle gange går det rigtig stærkt, så er der lidt hamoniske ting indblandet, lidt melodiske rytmer, for så at gå ned i noget der er så fandens tungt at man bare får lyst til at slå på nogen. Det er det som jeg mener at Suffocation altid har repræsenteret og det vi ville udtrykke på det nye album. Vi ville blande det lidt, frem for bare at spille så hurtigt som muligt..."

Jamen, så kan I jo også kun være 100% tilfredse med det færdige resultat, eller mener I, at der var noget I kunne have gjort bedre?

"Vi er helt klart tilfredse! Hvis der var det mindste vi var utilfredse med, ville jeg ikke lægge navn til det, hverken mit eget eller bandnavnet, bruge energi eller tid på det, så selvfølgelig er vi fuldt ud tilfredse. Vi er også tilfredse med den måde skiven er kommet ud på og alting, så vi ser fremad og glæder os til at lave endnu et album!"

I er blevet signet på Relapse Records. Jeg kunne ikke forestille mig at det skulle være så svært for jer at skaffe en deal, men I må da have fået en masse andre tilbud?

"Nej, det var langt nemmere end jeg havde turde at håbe på. Vi kom tilbage til scenen og fik straks tilbud fra Century Media, Nuclear Blast og Relapse. Relapse har vi jo samarbejdet med før og har været godt tilfredse. De kom også med det klart bedste tilbud og der bliver arbejdet for bandet og vi bliver promotet rigtig godt rundt omkring. Vi har første prioritet på Relapse i øjeblikket, så det er jo rigtig godt. Vi har lige optaget en video, så de arbejder hårdt og målrettet for os!"

Hvor ligger Suffocation rent lyrisk? Nu tænker jeg på, at Deicide f.eks. kun handler om had til gud og kristendom og Cannibal Corpse er jo rene splatter tekster. Hvor finder man Suffocation i det univers?

"Vi er selvfølgelig på den mørke side af tingene og livet, men på en måde som jeg mener folk på en eller anden måde kan forholde sig til. Det er sådan jeg helst vil skrive mine tekster. Jeg synger ikke om satanisme eller om at skære folk i småstykker. Jeg tager mange gange udgangspunkt i mig selv og mine omgivelser. Jeg har jo lige gennem gået en skilsmisse og alt det, hvilket jo også giver inspirationer til tekster. Jeg har jo mærket på egen krop hvad det vil sige og kan sætte mig ind i de situationer og ved hvordean det føles og hvilke ting der foregår oppe i ens hoved, mens man gennemgår alle disse ting. "Souls To Deny" handler om, at ligemeget hvor godt du lever livet og hvad du bruger dit liv på, vil din sjæl et eller andet sted altid blive nægtet adgang til et eller andet. Du kan være den mest ærlige og fornuftige, men du vil stadig blive nægtet alt det gode du rent faktisk fortjener, så i bund og grund handler mine tekster om ting folk kan forholde sig til og have en mening om. De kan godt sige 'Nå okey, det er jo rigtig nok!', eller også er de uenige. De kan ihvertfald danne sig en mening om det!"

Hvordan ser du på Deathmetal scenen idag?

"Den vokser og vokser! Den er jo blevet langt bedre og større end for bare to år siden, da vi startede igen. Alle de gamle bands er der jo endnu. Monstrocity, Morbid Angel, Deicide, Cannibal Corpse og en masse andre laver jo stadig skiver og spiller gigs rundt omkring i verden, så den er helt klart tilbage igen for fuld styrke og det er som sagt fedt at være en del af den scene igen!"

Der har været en del forvirring omkring jeres Europa tour, men alle datoer ser nu ud til at være blevet bekræftet, Hvori lå problemet?

"Åh... Det er vores bookingselskab Metaleast, der arbejder på at få en tour på plads. Vi var lidt sent ude, men de ville arbejde på det. Der blev ændret lidt her og lavet lidt om der, så der var lidt usikkerhed omkring nogle enkelte steder, men det hele er kommet på plads og vi ser nu bare frem til at komme derover og fyre den af... Og vi glæder os!"

Desværre ser jeg jo ingen skandinaviske datoer. Hvorfor overser I Skandinavien helt på denne tour?

"Jeg ved det faktisk ikke! Jeg ved at der vil komme et par nye datoer, der bliver hæftet på tilsidst, men om de er i Skandinavien, ved jeg desværre ikke endnu. Det er vores booker Johan fra Metaleast, der har sat det op og jeg ved ikke om han ikke kunne presse det ind eller få det til at passe med andre datoer. Jeg ved det desværre ikke! Nu spiller vi denne tour og prøver at få en Europa tour mere op at stå til September eller Oktober og så må vi jo se om ikke vi dukker op i Skandinavien! Det håber jeg da at vi gør."

Hvornår ser vi så noget nyt fra Suffocation?

"Vi er ved at optage en masse live-stuff. Vi har allerede optaget fra vores tour med Morbid Angel og vi optager en masse fra vores Europa tour. Så der skulle gerne ligge en live-DVD klar sidst på året. Derudover arbejder vi stille og roligt på nyt materiale, der gerne skulle resultere i et nyt album i løbet af næste år..."

En sædvanlig sidste bemærkning...?

"Jeg takker mange for din interesse og din support! Vi takker selvfølgelig også alle vores fans der fortsat støtter os. Uden jer, havde vi selvfølgelig ikke kunne være her idag. Mange tak til jer alle!"

Tilføj kommentar