Kuolemanlaakso

Kuolemanlaakso

I anledning af udgivelsen af finske Kuolemanlaaksos debutalbum, Uljas Uusi Maailma, som vi netop har anmeldt på heavymetal.dk, har vi taget os en snak med Laakso. Han er stifter af bandet – læs med hvad han har at fortælle om bandet, finsk poesi og vinylplader.

Først og fremmest tak for at dette interview blev muligt. Her kommer nogle spørgsmål vedrørende jeres nye album, Uljas Uusi Maailma, som fik 70 % fra heavymetal.dk.

Tak for jeres interesse, anstrengelser og støtte.

Vil du præsentere dig selv for heavymetal.dk's læsere?

Jeg er Laakso, stifter af bandet, guitarist-keyboardist samt sangskriver for bandet. En nogenlunde rar fyr, som lever og ånder for musikken.

Kan du give os en kort introduktion til Uljas Uusi Maailma? Er der et specielt tema albummet igennem?

Det er ikke et konceptalbum eller et album med et bestemt tema, men det reflekterer rimelig godt den måde jeg opfatter verden, forklædt i en lidt semi-poetisk form. Mange af sangene afspejles af mine personlige oplevelser, hvilket er en helt ny metode for mig, eftersom jeg er vant til at skrive tekster der enten er fuldstændig fiktive eller baseret på historie, litteratur, film eller videnskab. Hovedtemaerne stammer fra den finske naturs storslåethed, det menneskelige sinds mørkeste afkroge og Eino Leinos (1878-1926) poesi. Leinos digte er ligeså mørke som vores musik er tung.

Hvad inspirerede jer til dette album?

Selve bandet startede op lige efter jeg blev totalt bidt af Triptykons Eparistera Daimones, som var min største kilde til inspiration, selvom Uljas Uusi Maailma endte op med at være noget fuldstændig anderledes og unikt. Leinos digte åbnede op for min kærlighed for det gamle, finske sprog, hvilket jeg har brugt en hel del på dette album. Der er en ældgammel skov bogstaveligt talt i vores baghave. Jeg kan ikke benægte hvor stor virkning det har haft for min kreativitet. Det samme med den menneskelige naturs sygelighed.

Hvordan er Uljas Uusi Maailma blevet modtaget verden over?

Virkelig, virkelig godt. Dem der ikke forstår sproget lader ikke til at blive generet af at lyrikken udelukkende er på finsk. Vi har læst en masse anmeldelser, hvor der påstås at Uljas Uusi Maailma er årets album indenfor dets genre. Jeg ved godt at det er et stærkt album, men jeg forventede ikke denne form for entusiasme fra kritikerne og fansene. Det lader til at folk er helt vilde med albummet.

Hvad har været de største udfordringer ved at lave dette album?

At skrive lyrikken, det må jeg indrømme. Musikken udviklede sig egentlig forholdsvis hurtigt og naturligt uden at vi behøvede at svede i kreativitetens kvaler, men lyrikken var et helvede at skrive. Jeg er super selvkritisk, især når det kommer til at skrive på mit modersmål. Jeg har skrevet på teksterne i et forløb der har strakt sig over mange måneder, men at færdiggøre dem virkede som en umulig udfordring. Jeg tog en uge fri fra mit arbejde, sendte mit barn i børnehave og tvang mig selv til at gøre én sang færdig hver dag. Det virkede. Efter en uge var det hele (næsten) færdigt. Forresten er der engelske oversættelser i booklet’en.

I er alle medlemmer af andre bands også, har det haft nogen indflydelse på hvordan Uljas Uusi Maailma endte med at være?

Ikke bevidst, men jeg regner med at der er nogle få dele af albummet med kendetegn fra de andre bands. Normalt er det rimelig episk det jeg skriver til orkesteret, men jeg prøvede at dæmpe det så meget som muligt og koncentrere mig om simplere ting. Vi endte med at fjerne nogle tracks på sange som "Ikiuni" og "Etsin", hvilket faktisk var en god beslutning, mange tak til V. Santura (Triptykon, Dark Fortress), som medproducerede, iscenesatte og miksede albummet.

Hvad synes I om det endelige resultat?

Albummet er knusende tungt og ondt, men på samme tid ret fængende, selvom det er lidt avant-garde agtigt. Der er også lidt live-lyd over det, hvilket var præcis hvad vi håbede på. Jeg kunne ikke være gladere.

Jeg ved at Kuolemanlaakso er et forholdsvist nyt band, men hvad har været jeres største succes indtil videre?

Det fulde lineup har været sammen i mindre end et år. Vi har lavet et fremragende album med V. Santura, som var mit førstevalg ud af alle producere i verden, vi opnåede at få en record deal med det eneste label jeg virkelig ville (Svart Records), udgav Uljas Uusi Maailma ikke bare på digibook CD men også på to forskellige udfoldelige vinyl-formater (jeg er lidt af en freak mht. vinylplader!), og nu skal vi snart spille nogle shows med fede bands. Det er kun gået op ad bakke indtil nu, som at leve i en drøm man ikke har lyst til at vågne op fra.

Hvad kan vi forvente fra Kuolemanlaakso i den nærmeste fremtid?

Vi spiller vores releaseparty i min hjemby Kuopio den 7. december med Deathchain og Sptajumala, som er skidefede bands og dejlige gutter. Dernæst indtager vi scenen i Helsinki den 21. december med Shining, Ofermod og ex- Enochian Crescent. Vi arbejder også på nyt materiale og vi håber på at indspille næste album til sommer. Og spille en masse gigs før det. Jeg håber lidt på en turné i Europa med en vild headliner.

Hvad med en koncert i Danmark?

Det ville helt bestemt være fantastisk. Jeg besøgte faktisk København sidste år for allerførste gang og blev forelsket i byen. Hvis nogen vil have mig til at anbefale et sted at købe vinylplader, ville jeg vælge København i et splitsekund. Jeg var der i fem dage og endte med at have købt fem CD’er og 47 LP’er – gode ting til fornuftige priser.

Har du en sidste kommentar til heavymetal.dk's læsere?

Pas på jer selv, drik noget øl og vær fantastiske mod hinanden! Hvis I har lyst til at skrive til os, så kontakt os via Facebook (http://www.facebook.com/kuolemanlaakso). Det er bandet der står bag siden.