Interview med Venom Inc.

Venom Inc.

Venom Inc. er en ny inkarnation af den legendariske black metal-pioner Venom. Line-uppet består af to oprindelige medlemmer, Mantas og Abaddon, samt et nyt, tredje medlem, Tony ”Demolition Man” Dolan, som vi har haft æren af at snakke med.

Lad os starte med noget omkring dig selv, Tony… Hvor kommer navnet ”Demolition Man” fra?

Ha, ha, jeg spillede en koncert i slut-70’erne eller start-80’erne, hvor jeg spillede en bassolo, og jeg så nogle folk, der snakkede til hinanden, imens jeg spillede. Så jeg hoppede op på bordet, hvor de sad. Kablet fra min bas hev i forstærkeren, så den væltede ned på gulvet og endte med at eksplodere. Den eksplosion gjorde, at strømmen gik, og folk begyndte at gå i panik.

Da strømmen kom tilbage, gik guitaristen op til mikrofonen og sagde: ”Mine damer og herrer… The Demolition Man!”, og det var egentlig bare det! Navnet har hængt ved lige siden… Det er vel bare, fordi jeg smadrer ting, ha, ha.

Ha, ha, sådan kan man da også få et kælenavn. Men fortæl mig lige, hvordan var det at være på turné i slut-70’erne og start-80’erne?

På det tidspunkt spillede mit band Atomkraft på barer og små spillesteder. Venom startede deres karriere på samme måde. Så det var ikke en decideret metalscene på det tidspunkt. Vi spillede bare i kommunale centre og på små barer. Da det hele eksploderede og gik fra små barer til store spillesteder og turnéer, havde vi lidt en ”eh?”-følelse.

Der var ikke nogen af os, der var forberedt på det, så det var svært at få et perspektiv på situationen. Den ene dag øver du om natten i den lokale kirke, den anden spiller du på en festival foran tusindvis af mennesker – og på vejen hjem skal du lige ned i butikken at hente brød til din mor. Det var virkelig mærkeligt og svært at reflektere over på det tidspunkt.

Det mærkeligste var dog, at man lavede alle sine daglige sager, hang ud med vennerne og alt det der. Når man så var på turné rundt omkring alle mulige steder, kunne man stadige støde ind i sine venner. Jeg kan huske engang, jeg spillede i København, hvor Paul Baloff fra Exodus og King Diamond bankede på min tour-bus for at give mig nogle sandwich, fordi de tænkte, at det kunne være lækkert inden koncerten. Dengang var der ingen i metalverdenen, der var legender. Vi var alle sammen bare venner, der spillede i forskellige bands. Det var bestemt en meget interessant tid!

Venom Inc. er ikke første gang, du har været involveret i Venom… Du var med i Venom i slut-80’erne, efter Cronos (forsanger og bassist) forlod bandet. Hvordan var det at blive en del af Venom på det tidspunkt?

Jeg har kendt gutterne fra Venom, lige siden de startede med at spille sammen. Jeg kan huske, at der var en fyr, der boede lige over for min mor. Han var en af mine gode venner, og hans søster var tilfældigvis Mantas’ kæreste. Så jeg lærte Mantas at kende via ham. Der var engang, hvor han var på besøg hos mig, og han havde medbragt prøvepladen for ”Welcome To Hell”-singlen. Det var et lille miljø, så alle kendte hinanden på en eller anden måde. Så alt i alt var jeg både fan og en ven af Venom. Jeg har fulgt deres udvikling siden da og var endda på turné med dem, da jeg spillede i Atomkraft.

Efter Possessed (1985) blev udgivet, forlod Mantas Venom… De fik så to nye guitarister, der spillede på Calm Before The Storm (1988), mens Abaddon stadig var trommeslager. Efter det begyndte de at tænke på at ændre deres lyd. På samme tid var mit band Atomkraft på turné i Europa, hvor Abaddon var vores tour-manager.

Det betød, at Cronos var alene med de to guitarister, og jeg tror ikke, han gad vente på, at Abaddon kom tilbage. Så valgte han at gå solo i stedet. Det betød så, at Abaddon var helt alene om at håndtere Venom, og da vi jo var på turné sammen, tænkte vi: ”Fuck det, Abaddon er med os. Lad os spille nogle Venom-sange”. Så vi spillede ”Welcome To Hell” med Abaddon på trommerne og mig på bas og vokal, og det skabte så en slags forbindelse mellem mig og Venom.

Da turnéen var overstået, tog Abaddon mig med på en bar og forklarede hele situationen med Venom. Jeg troede, at de ville have, at jeg hjalp dem med at finde en ny bassist og forsanger, men de sagde: ”Nej, vi vil have dig! Du ved, hvordan vi skal lyde, hvor det gik galt, og du er den eneste bassist/sanger, der kender materialet og kan spille sangene ordentlig”. Jeg tænkte: ”Fint nok! Så længe, Mantas ville komme tilbage i bandet”. Og det gjorde han så heldigvis.

Jeg kunne forestille mig, at der var mange, som havde det mærkeligt med, at du kom med i Venom. Var der nogen, der tænkte: ”Hvem fuck er Demolition Man, og hvorfor er han med i bandet?”

Ha, ha ja, der var en del folk, der havde det lidt mærkeligt med det. Jeg bliver ofte spurgt ”hvordan var det at erstatte Cronos?”. Jeg følte ikke, at jeg ERSTATTEDE nogen. Jeg gjorde tingene på min måde. Jeg medbragte min egen personlighed, mine egne evner og kreative idéer til Venom. Jeg var bare mig selv, og jeg havde det fedt. Det føltes egentlig bare som det næste skridt for mig.

Jeg må være ærlig og sige, at Cronos ikke var særlig glad for det… Han troede ikke, at der ville ske noget, efter han forlod Venom. Jeg har masser af respekt for ham, men jeg prøvede ikke at være ham. Jeg gjorde tingene på min egen måde. Jeg så det som en sjov udfordring, og jeg havde det sjovt, men efter et par år havde jeg brug for at komme videre og fokusere på andre ting. Det gav så Venom en chance for at reformere med Cronos, Mantas og Abaddon.

Er der nogen som helst fjendtlighed mellem Venom Inc. og Cronos’ Venom?

Det eneste negative, der kom imellem nogen af os, var lige efter, at jeg forlod Venom i start-90’erne. Cronos prøvede at feje alt, jeg havde haft med Venom at gøre, ind under gulvtæppet. Han ville ikke have, at jeg blev nævnt som en del af Venom på det tidspunkt.

Du kan ikke ændre Venoms historie. Som jeg ser det, er Cronos’ Venom og Venom Inc. to sider af samme sag. Han gør sine ting, og vi gør vores ting, og det synes jeg bare er fedt! Jeg vil ikke have, at folk ser det som en krig mellem os og Cronos, for der er slet ikke nogen krig.

For mig handler det kun om musikken. Det handler om at kunne spille sangene fra 1982 med samme passion og energiniveau som dengang. Vi vil gerne have, at en 18-årig knægt I DAG kan få den samme rå og energiske oplevelse, som en 18-årig knægt gjorde i 1982. De unge mennesker fra dengang er nu ca. 50 år, og de husker stadig det indtryk, plader som Welcome To Hell (1981) og Black Metal (1982) gjorde på dem.

Det er nemt nok at træde ned fra en festivalscene, sælge de samme ikoniske t-shirts og samme ikoniske albums år efter år, men for Venom Inc. er forbindelsen med vores fans endnu mere vigtig. Når vi står på scenen, giver vi alt, hvad vi har. Vi er ligeglade med, om vi spiller på store festivaler eller små spillesteder. Vores passion for musikken vil altid være der uanset hvad.

Lad os snakke lidt om jeres kommende album, Avé. Hvad kan folk forvente af pladen?

Jeg tror ikke, folk kan ”forvente” noget, hvis du forstår, hvad jeg mener. Der er jo mange fans, der KUN vil have old school Venom, der lyder præcis som Welcome To Hell og Black Metal, men der er også fans, som gerne vil høre noget ny musik. Det ville være umuligt at gøre begge fantyper tilfredse. Hvis vi lavede en slags Welcome To Hell Pt. 2, ville folk klage over, at det var alt for old school, men hvis vi lavede et album, der var kilometer væk fra, hvad Venom nogensinde har været, så vil folk heller ikke kunne lide det.

Vi har bare valgt at skrive nogle sange, der er sjove at spille live og giver mening i vores verden. Der kommer tit folk op til os, der prøver at fortælle os, hvordan vi SKAL lyde, hvorefter jeg tænker: ”Hvorfor skal DU bestemme, hvad VI skal spille? Vi vil bare spille præcis, hvad der passer os”.

Jeg føler, at Avé afspejler den her attitude. Sangene er selvfølgelig nye og skal helst lyde som Venom Inc.-sange fra 2017, men vi har prøvet at skabe den samme stemning som på old school Venom-plader. Vi vil selvfølgelig ikke gå baglæns, men vi vil gerne bibeholde Venom-ånden i vores musik. Alt i alt vil vi selvfølgelig være loyale over for vores fans, men vi vil også være loyale over for os selv og vores passion for at spille rock ’n’ roll!

Tusind tak for din tid!

Venom Inc.s Avé udkommer den 11. august 2017 via Nuclear Blast.