Interview med Rise Upon

Rise Upon Rise Upon

For ganske nylig udgav Rise Upon den nydelige ep 'Artificial Dreams'. I den anledning tog vi en snak med de jyske drenge – om ep’en, inspirationskilder, fremtidsplaner og meget mere. Læs med her.

Der sidder måske et par stykker derude, som endnu ikke ved, hvem Rise Upon er. Vil I kort præsentere jer selv og måske også fortælle, hvordan bandet opstod?
Ja! Vi er Rise Upon fra Ribe. Vi er fire unge gutter i starten af tyverne. De tre af os startede bandet, da vi gik i 6. klasse, hvor vi startede med at spille covers af AC/DC og Metallica. I dag er vi en mand ekstra, og vi laver vores egen musik i vores hjemmestudie, som vi nu (med coronas tilladelse) er klar til at vise hele verden.

Jeres debut-ep, Break Me, udkom i sommeren 2019, og nu er I klar med opfølgeren Artificial Dreams. Hvordan kan I tydeligst se, at I har udviklet jer siden debuten?
Vi har udviklet os en hel del siden vores første udgivelse. Numrene på Break Me var nogle, vi skrev, da vi var 14-16 år. Nu har vi alle modtaget musikundervisning i gymnasiet, og vi lytter generelt til musik, som er mere, skal man sige “voksent”, og det har vi taget en del inspiration fra. Så på den måde kan vi tydeligt se, at vores nye numre på Artificial Dreams er mere fængende og mere interessante at lytte til.

Apropos det, så er den lyd, I præsenterer på Artificial Dreams tættere på metalcore, end tilfældet var på Break Me. Hvilke bands eller artister er I særligt inspireret af?
Puha, det kan blive en lang liste, hvis vi skal have dem alle på. Vi lytter alle til det samme, men så alligevel ikke helt. Nogle i bandet lytter mest til dødsmetal, nogle lytter mest til instrumental musik. Men vi har selvfølgelig et fælles midtpunkt, hvor vi siger: “Det er fedt!”. Da vi skrev de tre nye numre, var det bands som Gojira, VOLA, Periphery, STARSET og Architects, der specielt blev nævnt i skriveprocessen.

Så vidt jeg kan se, har I selv indspillet Artificial Dreams, og Jacob Hansen fra Hansen Studios har stået for mastering. Kan I sætte lidt ord på indspilningsprocessen?
Det tog tid, rigtig lang tid. Vi startede med at indspille de tre numre i efteråret 2020 og blev først færdige med mix og det hele i slutningen af marts 2021. Det kan der selvfølgelig være flere årsager til, men når vi indspillede de tre numre, ville vi være sikre på, at det sad lige, som det skulle. Vi vidste, at vi skulle forbedre os i forhold til det gamle, og med det ekstra arbejde, vi lagde i at eksperimentere med synthesizerlyde og vokalharmonier, følte vi også, at det til sidst gav mening.

Stødte I på nogen særlige udfordringer i forbindelse med at komponere eller indspille ep’en?
Ikke rigtigt. Selve musikken til numrene kom ret hurtigt. Så det var mest vokalmelodierne, vi bøvlede med. Det var det, vi lagde mærke til, at vi virkelig manglede på vores første udgivelse, så Valdemar (forsanger, red.) brugte ekstra tid på at lave flere forskellige melodier, hvorefter Frederik (trommeslager, red.) og ham i indspilningsprocessen valgte, hvilken melodi der passede bedst til nummeret.

Både titlen på jeres ep og selve coverartet indikerer, at der er et sammenhængende tema på Artificial Dreams. Kan I fortælle lidt om det?
Der var en aften for cirka et år siden, hvor vi begyndte at skrive musikken og teksterne. Vi fik et par mange øl og skrev teksten til det, der skulle blive nummeret “Dreams” på ep’en. Handlingen endte ud i noget, der lød som en drømmeverden, og nogen i bandet havde lige set filmen Inception for første gang, så vi gik med ideen, og teksten er dermed også inspireret af Inception. De andre tekster handler om en fremtid, som er fyldt med robotter og kunstig intelligens – så meget, at menneskene selv er blevet til robotter og helst vil drømme sig væk fra det, de er blevet. Så derfor endte ep’en med at hedde Artificial Dreams.

I har lavet en rigtig flot musikvideo til nummeret ”I’m So Cold”. Hvordan var den oplevelse, og hvad er tankerne bag videoen?
Det var nok én af vores mest intense dage i lang tid, især for Valdemar, da han har hovedrollen i videoen. Vi skulle køre rundt til flere forskellige lokationer og pakke op og ned i løbet af dagen. Det hele tog nok 11-12 timer at optage, men det var det hele værd! Tankerne bag videoen drejer sig om en mand, som er ved at blive sindssyg over sin fortid eller nogle tanker/minder, som han ikke kan komme af med. Det er her, hvor han ser sit gamle jeg i spejlet med en kasse af minder, som han gerne vil af med. Så det er tankerne bag videoen.

Hvis I skulle anbefale vores læsere én sang fra Artificial Dreams, hvilken ville det så være – og hvorfor?
Vi ville nok anbefale ”I’m So Cold”, da det er den, vi føler står stærkest. Den er mest fængende og har et ret bundsolidt breakdown i midten af nummeret. Så what’s not to like?

Hvad er den største oplevelse, I har haft med Rise Upon indtil videre?
I forhold til vores alder har vi en del koncerter i bagagen, og der er nogle rigtig gode indimellem. Men corona har sat en stopper for koncerterne og oplevelserne det seneste år. Vi føler, at de store oplevelser først kommer indenfor det næste år eller to, så forvent at se en del mere til os indenfor de næste to år.

Der er rigtig mange gode rock- og metalbands i verden og så sandelig også i Danmark. Hvad gør I for at skille jer ud eller gøre jer bemærket?
Det er jo det sværeste i dag, at skille sig ud, når der er så meget fed musik derude. Når det kommer til Rise Upon, går vi efter at skrive fed tung musik, som heavy-fans ville kunne lide, men samtidig skrive fængende omkvæd, så selv den pæneste Justin Bieber- eller Taylor Swift-fan ville synge med. Det er det, vi går efter: at bryde fordommen om, at heavy og rock kun er larm og råb, og vise, at genren kan meget mere. Så håber vi bare, at vi snart kan komme ud at gøre os bemærket.

Hvis vi tager de langsigtede briller på, hvor ser I så gerne bandet være om fem år – er der noget særligt, I gerne vil have opnået?
Om fem år har vi været på en europaturne eller to og udgivet to fuldlængdealbum og to ep’er. Og så skulle vi også gerne have spillet på Copenhell!

Vi krydser fingre for det hele! Tak for jeres tid og jeres svar. Kære læser, lyt til "I'm So Cold" lige nedenfor.