Interview med Apathist

Apathist @ Rolf Meldgaard/www.rolfrawphotography.dk Apathist @ Rolf Meldgaard/www.rolfrawphotography.dk

Den 15. marts udgav Apathist deres debutplade, 'Bred In Captivity'. I den forbindelse har vi interviewet bandet for at få et indblik i processen bag pladen og høre om deres fremtidsplaner.

Præsentation af Apathist

Apathist er et dansk band, der består af en gruppe passionerede musikere, der deler en fælles vision om at skabe ærlig og intens musik. Vi blev til under pandemien, da vores bassist flyttede ind ved siden af vores trommeslager, og idéen om Apathist udviklede sig for hver bajer over hækken. Senere mødte vi vores to guitarister og forsanger gennem fælles bekendtskaber og en fælles kærlighed til musik, og hvert medlem bringer noget unikt til bordet, hvilket var med til at forme vores lyd.

Om albummet Bred In Captivity

Hvordan føles det at have udgivet jeres første full-length album?
Det føles utroligt tilfredsstillende og frigørende at udgive vores første full-length album. Det er kulminationen af lang tids arbejde, kreativitet og samarbejde. Vi er stolte af resultatet og glæder os over at kunne dele det med verden.

Hvordan har sangskrivningsprocessen på Bred In Captivity været, og har den været anderledes end på forgænger-EP’en Tabula Rasa?
Sangskrivningsprocessen for Bred In Captivity har været mere intens og dybdegående end for Tabula Rasa. Vi har taget os mere tid til at udforske forskellige lyde og temaer, og vi har arbejdet tættere sammen som en enhed for at sikre, at hver sang føles sammenhængende, men alligevel unik. Processen har været mere eksperimenterende, hvilket har tilladt os at finde vores sande lyd.

Hvordan ville I selv definere Apathists musikstil?
Vi vil definere vores musikstil som en kombination af 80'ernes thrash og heavy metal og 00’ernes alternative metal. Resultatet er en melodisk heavy metal med progressive elementer og et mørkt, atmosfærisk tvist, hvor kraftfulde riffs og melankolske introspektive passager går sammen om at skabe en dynamisk og følelsesladet oplevelse.

Hvilke musikere/bands har påvirket Apathists musikstil?
Vi kommer fra vidt forskellige musikalske baggrunde, og vi bringer alle noget særligt til bordet, som er med til at definere vores lyd. Fælles er dog vores kærlighed til klassikere som Metallica og Iron Maiden, men også mere alternative kunstnere som Avenged Sevenfold, Dream Theater og Linkin Park. Vi kombinerer elementer fra et hav af forskellige genrer for at skabe vores helt egen lyd, som vi har forfinet på Bred in Captivity.

Er I med denne plade rent musikalsk kommet derhen, hvor I vil?
Ja, med Bred In Captivity føler vi, at vi har fundet vores musikalske identitet. Vi er stolte af det, vi har opnået, men vi ser det også som en begyndelse på noget større. Vi er altid på udkig efter nye måder at udvikle og forbedre vores lyd på.

Hvilken af de nye sange repræsenterer efter jeres mening Apathists nuværende udtryk bedst og hvorfor?
”Apathy” repræsenterer efter vores mening bedst Apathists nuværende udtryk. Den kombinerer tunge riffs, atmosfæriske passager og introspektiv lyrik, hvilket er kernen i vores lyd. Den fanger essensen af vores musikalske rejse og de følelser, vi ønsker at formidle.

Hvad er jeres personlige yndlingsnummer fra Bred In Captivity?
Det varierer fra medlem til medlem, men vi har alle en forkærlighed for ”Sunflower”. Sangen har en særlig energi og kompleksitet, hvor alle bandmedlemmer får lov at skinne igennem, og den viser vores evne til at skabe dybde og intensitet i vores musik. Derudover omhandler den en af de vigtigste begivenheder i vores levetid og er derfor ekstremt vigtig i vores nuværende kulturelle og politiske landskab.

Nu tager jeres lyriske univers i høj grad afsæt i virkeligheden, virkelige følelser og udfordringer. Får I inspiration fra jeres personlige oplevelser, eller kommer den andetsteds fra?
Vores tekster er meget inspirerede af vores personlige oplevelser og de udfordringer, vi har stået over for. Vi trækker også på mere generelle temaer og følelser, der relaterer til den menneskelige eksistens og de mørkere aspekter af livet. Det er en måde for os at bearbejde og udtrykke vores egne følelser, mens vi håber at kunne ræsonnere med vores lyttere.

Musikvideoer og fremtidige planer

Indtil videre har Apathist, så vidt jeg kan se, udgivet to officielle musikvideoer, hvoraf begge, “The Animal” fra jeres nye plade og “Tabula Rasa”, er sådan et playthrough-format. Kunne I forestille jer også at lave en musikvideo, der visuelt passer til sangens indhold? Hvorfor/hvorfor ikke?
Ja, vi kunne absolut forestille os at lave musikvideoer, der følger en narrativ, som visuelt kommunikerer – og forstærker – sangenes handling og budskab. Vi ser det som en naturlig udvikling og en måde at udvide vores kunstneriske udtryk på. Økonomi er dog den primære grund til, at vi endnu ikke har en musikvideo af denne type – Bred in Captivity er 100 % selvfinansieret, og vi valgte at prioritere lydkvalitet frem for alt andet. Når det så er sagt, er det ikke utænkeligt, at vi har nogle spændende planer i fremtiden på denne front.

I år har I jo allerede været en smule rundt i landet. Men hvis I kunne vælge et sted eller en festival at optræde på, hvilket sted/hvilken festival vil så være drømmen for jer?
En drømmeoptræden for os ville helt klart være at spille på Copenhell. Det er en af de mest ikoniske festivaler i Danmark, og at optræde der ville være en utrolig ære for os og en fantastisk mulighed for at nå ud til et bredere publikum.

Hvordan ser de næste måneder ud for Apathist?
Hele resten af 2024 vil være fokuseret på at promovere Bred In Captivity gennem koncerter og festivaler. Vi har spillet – og kommer til at spille – koncerter i hele landet lige fra Esbjerg til Århus og København til Aalborg. Når det så er sagt, er det efterhånden længe siden, vi har skrevet ny musik, så vi glæder os til snart at gå i gang igen.

Er der noget, I vil tilføje?
Vi vil gerne takke vores fans for deres støtte og opbakning. Det betyder alt for os, og vi glæder os til at dele mere musik og flere oplevelser med jer i fremtiden. Bliv ved med at følge os på vores rejse – det bedste er endnu at komme!