Headbangers Lounge

Headbangers Lounge

Onsdag d. 27 marts var der Headbangers Lounge på studenterhuset i Aalborg. Headbangers Lounge er et sted at komme hen og drikke øl og slappe af, også slutter aftenen af med en koncert. Denne aften er det Ferocity. Og det til den fantastiske pris af gratis. Jeg fik mig en snak med Arrangørerne Annika og Kasper om Headbangers Lounge og metalmiljøet helt generelt.

Headbangers Lounge

Udført af Mikaelhe

Hvad er Headbangers Lounge?

Annika : Det er en lille hyggecafe, hvor man sidder og hører noget god metal og drikker noget øl. Så er der en lille koncert at slutte af med, med noget up-coming musik, sådan semi. Lidt blandet genrer. Men hovedsagligt noget hygge.

Kasper : Ideen er jo bare at komme ind, sætte sig ned og slappe af. Oftest er det jo i koncertøjemed man mødes, og så tænkte vi at prøve lave der noget der er ganske simpelt, nede på jorden. Komme ind og drikke nogle bajere, som Annika siger, slap af.

Annika : Nogen kommer kun for at sidde og drikke øl og så tager de af sted når koncerten starter. Og nogen der først kommer når koncerten starter.

Kasper : Også slutter aftenen af med et band, aftens husband, som hvis det var nede på den lokale irske pub, eller et eller andet, hvor der står et band. Her gør vi det bare med hegn hele vejen igennem. Det var lidt ligesom det, der var ideen bag det.

Har det været en stor succes indtil videre?

Annika :Ja det har det. Hver gang jeg snakker med nogen, bliver de ved med at rose det, og synes det er så fedt. Der har også været pænt med mennesker.

Kasper : Ja vi kørte det tilbage i slutningen af 2011, der kørte vi et par gange. Konceptet var sådan set det samme. Så gik der en pause, hvor vi ikke rigtig kom i gang med det igen, også tænkte vi, at nu har vi pludselig lyst til at gå i krig med det igen. Og så er det fjerde gang i træk vi har kørt det en gang fast hver måned. Der kommer flere og flere hver gang, så ordet går langsomt, så der kommer flere og flere til.

Annika :Der er også flere og flere der skriver inde på vores facebook-side. Det er rigtig godt.

Kunne i finde på at udvide?

Annika :Vi har snakket lidt om det, men det er jo ment som noget småt og hyggeligt. Vi havde talt om man evt. kunne flytte det til cafeen. Men der kan vi ikke, lige som vi kan her, pynte op på samme måde. Så mister det bare noget af essensen i det, noget af hyggen forsvinder lidt, hvis vi flytter det ned i cafeen. Vi har ikke samme muligheder.

Kasper : Står der lige pludselig 500 mennesker hver gang som vil ind, så er det jo klart.

Annika :Så må vi jo flytte det, så må vi jo finde på noget så vi kan gøre det til hygge. Det selvfølgelig også muligt. Men indtil videre så er det hygge heroppe.

Hvad overvejer I når I booker bands hertil? Det er jo ikke de mindste bands der kommer; både Ferocity og Diamond Drive, som har spillet her, har været med til Wacken Metal Battle.

Annika :Det skal jo lyde godt.

Kasper :Det er jo sådan med det, at bandene der kommer og spiller, kommer fordi at stedet her er noget sjovt og specielt, også for dem. Der findes masser af små spillesteder rundt om, men her der har vi kun mic’et stortromme op, resten det er rent og skært baggear. Det vil sige du får sådan en øvelokalefølelse. Det er bare en lillebitte fest hvor alle er med. Træder musikeren bare et skridt ud fra scenen, som er 15 cm høj på en god dag, jamen så står de midt ude i det hele. Det er jo det der er sjovt. Det er også det som folk er begyndt at hører rundt omkring, det er godt nok en lille ting, der er ingen der tjener på det her, bandene får jo bare dækket lidt af deres omkostninger. Der er ingen der tjener på det her. Vi gør det fordi det er sjovt og det gør bandene også.

Annika :Sidste gang havde vi et lille eksperiment, hvor vi havde live-karaoke. Folk brændte helt af. Så fik de lov til at være forsanger. Det var et hit.

Kasper :Det var en gal fest.

Annika :Ja det var det. Der gik lidt abefest i den.

Kasper :Men det gør der ikke i dag. (Og begge griner)

Hvad er jeres egentlige mål med Headbangers Lounge?

Annika :Folk hygger sig.

Kasper :Fest og sjov.

Annika :Det er hele essensen i det, der er ikke noget større mål med det. Vi vil gerne have noget mere metal til Aalborg.

Har det hjulpet på metalmiljøet her i Aalborg?

Annika :Folk har jo opdaget det, og folk nyder det. Det synes jeg det har. Helt sikkert. De synes at det er fedt det ikke er så stort, at der er nogle små metalarrangementer de kan komme til. Hvor de bare kan hygge sig, i stedet for at det er 400 mennesker der er stoppet ned i koncertsalen.

Hvad har været den fedeste oplevelse ved Headbangers Lounge?

Kasper :Jeg ved ikke om der har været en enestående oplevelse. Hver gang der har været et band der har troppet op, og givet en god koncert, er en unik oplevelse hver gang. Hver band har givet en unik oplevelse for publikum. Bone som var her sidste gang og lavede karaoke, de spillede i to timer. Normalt så er bandet bare på i en time. Men Bone de fyrede jo lige en time af med covernumre. Det er jo sådan en ting man husker. Før det havde vi Diamond Drive, der leverede et brag af en koncert. Eller gå helt tilbage til de første gange vi lavede det, hvor vi havde By The Patient heroppe. Det var lige omkring det tidspunkt, hvor de var færdige med den plade som lige er udkommet nu her (Premonitions), hvor alle der var til den her koncert tænkte, hold da op hvad er der sket med det her band som bare spillede totalt teknisk grindmetal. Tempoet var lige pludselig kommet ned, og man havde en helt anden oplevelse. Det er jo noget af det man oplever når man tager ud til der her små koncerter. Så får man de oplevelser. Bl.a. et band der står og spiller noget nyt, og et år efter kommer de ud med den her plade, som det viser sig er årets plade udgivet for dansk metal. Et brag af en plade. Det er de oplevelser man får når man går ud tager til koncert. Og lige nu der har vi faktisk en situation hvor folk ikke kommer ud til koncerterne. Heroppe er en undtagelse, men der kan ikke være 200 mennesker. Man får ikke den magiske oplevelse, når man bare sidder hjemme i sin stue og hører musik.

Annika : Det er jo bare federe at være med til en lidt mere intimkoncert. Hvis man f.eks. står nede i salen, bandet står højt oppe. Her der er det helt nede på jorden og de er tæt på publikum. De behøver ikke at hoppe ned fra scenen, her kan de bare lige træde ud.

Tusind tak for interviewet. Er der nogen afsluttende
bemærkninger, her til sidst?

Kasper : Det skulle da lige være at fortsætte lidt der, med at folk skal få lettet enden og komme ud og opleve koncerterne. Nu hvor jeg selv har boet her i Aalborg, eller været med på turnér, så ser man ikke rigtig folk længere gå til koncerterne. Det er kun de store navne hvor folk kommer. Så burde publikum prøve at se, hvad det er de reelt går glip af. Det kan godt være at det er et ukendt band, det kan godt være det koster 50-60 kr. at komme ind og se det her, men det er der rent faktisk en årsag til. Det er ikke fordi at spillestederne prøver at rippe dig af eller noget, men der er en del omkostninger i forbindelse med at arrangere koncerter. Nu kan du se her i aften, hvor der bliver stuvende fuldt med mennesker. De hænger op i baren og kaster penge ind over. Og så sidder man sikkert og tænker, hold da kæft de scorer kassen. Nej. Det her det er en ren og skær nulforretning. Så folk skal få lettet deres ender og komme ud og se nogle koncerter. Og hvis der er et forsalg, så køb billetten der. Der er en grund til at der er et forsalg. Alle som laver arrangementer, bruger rent faktisk de penge. Og hvis de penge ikke kommer til spillestederne, eller hvis man ikke får dem ind i forsalg. Så er der ingen koncerter.

Annika :Eller hvis man ikke kommer ned og ser nogle af de up-coming ting. Altså nogen bands bliver jo rigtig store. Og så er det jo bare fedt at kunne sige; nogle af de første koncerter, dem var jeg inde og se. Jeg prøvede det før i gjorde, i et lokale hvor der kun var 50 gæster, og nu står der 500 gæster. Det er virkelig en fed oplevelse.

Kasper :Det er jo ikke nogen hemmelighed, at sådan noget som festivaler, Aalborg Metal Festival og Royal Metal Fest, de går neden om og hjem, hvis der ikke bliver solgt nogle billetter i forsalg. Hvis det er at man ikke begynder at støtte op og de arrangementer, men bare udelukkende kigger på navnene. I de mange år jeg har lavet koncerter, har jeg oplevet at folk begynder at skæve mere og mere til programmet. De vil have større og større navne, de vil give mindre og mindre penge. Men det der sker, er at pladesalg falder, så den eneste måde artister kan få pengene hjem på er live. Det bliver dyrere og dyrere at lave koncerterne, og det bliver ikke bedre når du skal op og have nogle større navne, så koster det virkelig kassen. Det det så ender med, er at der kan sidde få mennesker bagved og sige, vi har lavet alle tiders store fede program. Der er ingen der køber i forsalg. Skal vi tage chancen og kaste 200-300.000 kr. ud af egen lomme. Nej. Det skal vi ikke, og så lukker biksen. Det er sgu ikke for sjov. Hele scenen er ved at gå ned når folk sidder fuldstændig ukritisk og kigger på at vi skal have et eller andet helt vildt stort navn.

Annika : Så koster det.

Kasper :Men der er heller ingen bands der bliver store ved at stå og øve i deres øvelokale.

Annika : Nej det bliver folk ikke store ved.

Kasper :Herunder har vi en fantastisk lille perle. Hygge, det er helt nede på jorden. Det giver en fantastisk unik oplevelse. Her op i aften jeg sikker på vi får hørt nogle rigtig sløje aalborgensiske dialekter og dårlig jysk humor. Det er det der er ideen, det sjove. Husbandet for i aften. I starten kunne folk ikke finde ud af konceptet. Var det en DJ aften, hvor sidder og drikker bajere, var det en koncert.

Annika :Til at starte med havde vi så koncerten midt på aftenen, hvor der så var DJ igen bagefter. Men det fattede folk overhovedet ikke. Så snart bandet var færdigt, så skred de. Så stod vi bare der. Derfor var vi nødt til at lægge koncerten til sidst, ellers kunne folk ikke finde ud af det. Men det er også fordi de er vant til det. Når koncerten slutter, så er det bare slut. Men det var jo bare set som noget hygge og så har vi en lille koncert som er bonus.