6 navne, du helt sikkert kender

Parkway Drive af CL Photo / Claus Ljørring Parkway Drive af CL Photo / Claus Ljørring

(Almost) all-American muscle

Endelig! Fra i morgen kan dagene inden årets med afstand største metalfest løber af stablen tælles på én hånd. Vi har gennem de seneste par uger gavmildt uddelt anbefalinger af 12 navne, som vi tror på vil løbe med positive overskrifter, når boet efter årets Copenhell skal gøres op. Men… vi lovede som bekendt afslutningsvis at give jer 6 navne fra allerøverste hylde. Hvor vi tidligere har været vidt omkring på det europæiske kontinent (samt et par afstikkere til USA og Brasilien), må vi medgive, at billedet ser noget mere entydigt ud, når det kommer til toppen af ’poppen’. Med en enkelt undtagelse har vores koloniserede efterkommere på den anden side af dammen nemlig sat sig tungt på denne sidste omgang anbefalinger. Uden yderligere omsvøb præsenterer vi hermed…

6 navne, du helt sikkert kender

1. Guns ’N’ Roses

Nationalitet: USA
Genre: Hard Rock
Årgang: 1985
Seneste Udgivelse: Chinese Democracy (2008)
Seneste koncert i Danmark: Odense Dyrskueplads, 06. juni 2018
Tidligere besøg på Copenhell: Ingen

Arkitekter bag en af de mest anerkendte debutudgivelser nogensinde. Soundtrack-nummer til den mest ikoniske sci-fi thriller i 90’erne. Selvmordstrusler fra forsanger Axl Rose mod ekskonen Erin Everly, der angiveligt gav grobund for tilblivelsen af ”Sweet Child ‘o’ Mine”. Nå ja, og så er der jo også lige den der solo fra ”November Rain”. Sådan kunne man blive ved med at liste historiske milepæle og fortræffeligheder begået af de aldrende rocklegender i Guns ’N’ Roses (GNR). Gruppen har på trods af en tumultarisk fortid formået at sammenføre en stamme af originale medlemmer, der udover over Rose selv, også tæller guitarist Saul ”Slash” Hudson og bassist Michael Andrew ”Duff” McKagan. Det er dog bemærkelsesværdigt, hvordan den nuværende septet bibeholder sin relevans taget i betragtning af, at seneste udgivelse i fuld længde efterhånden ligger 15 år tilbage i tiden. Det glædelige er dog, at hverken Slash eller Rose har stået i kunstnerisk stampe i den mellemliggende periode. Rose har som bekendt vikarieret for en sygdomsramt Brian Johnson i AC/DC (2016-2020), mens Slash har haft stor succes med solo-projektet ’Slash feat. Myles Kennedy and the Conspirators’, der hidtil kastet fire studiealbums af sig. Den 6. august 2021 kunne GNR på bagkant af en optræden i Fenway Park få dage forinden endelig udgive singlen ”Absurd” – det første nye materiale siden Chinese Democracy (2008). Kort efter fulgte endnu en single, ”Hard Skool”, og der arbejdes ifølge Slash fortsat på yderligere materiale, der forhåbentlig manifesterer sig i en fuld udgivelse – før eller siden. Uanset det sparsomme bagkatalog, der tæller beskedne seks plader fordelt over hele 38 års eksistens, ser vi her på HeavyMetal.dk frem mod et forhåbentligt festligt gensyn, når udødelige klassikere som ”Paradise City”, ”You Could Be Mine” – og naturligvis signaturhittet ”Welcome To The Jungle” gjalder ud over betonen på festivalens sidste dag.

Tid og sted på Copenhell 2023: Lørdag den 17. juni kl. 21:30, Helviti

2. Mötley Crüe

Nationalitet: USA
Genre: Hair/Glam Metal
Årgang: 1981
Seneste Udgivelse: Saints of Los Angeles (2008)
Seneste koncert i Danmark: KB Hallen, Frederiksberg, 10. juni 2009
Tidligere besøg på Copenhell: Ingen

I have managed the Scorpions, Bon Jovi, Skid Row, KISS. I had been dragged through the deepest shit with all kinds of mentally ill people. But I have never been through what Mötley Crüe put me through.” Ordene stammer fra filmatiseringen af bandbiografien The Dirt og Doc McGhee, der beklædte det tvivlsomt fornøjelige hverv som band manager for den notoriske LA-kvartet i perioden 1982-89. Og selvom vi må formode, der er tale om et lettere bearbejdet citat, så indkapsler det i allerhøjeste grad fortællingen om Lee, Sixx, Neill og Mars, der siden den spæde start i 1981 har fostret den ene mere vanvittige bedrift efter den anden: Tommy Lees stormfulde affærer med først Heather Locklear og siden Pamela Anderson, der blandt andet resulterede i tyveriet af et af historiens mest berømte ”sex-tapes”. Nikki Sixx, der lillejuleaftensdag i 1987 måtte hasteindlægges grundet overdosis af heroin. Her nåede han sågar at blive erklæret klinisk død i to minutter, inden paramedicinerne fik liv i ham igen. En begivenhed, der efter signende gav inspiration til ”Kickstart My Heart”. Tre år forinden havde også forsanger Vince Neill været i det negative rampelys i forbindelse med trafikulykken, der kostede blot 24-årige Nicholas ”Razzle” Dingley (daværende trommeslager i Hanoi Rocks) livet. En ulykke kommer som bekendt sjældent alene, og i 1995 ramte tragedien igen, da Neills blot 4-årige datter Skylar tabte kampen mod kræft. Gruppens grand old man, guitarist Mick Mars, har ligeledes haft sit at slås med takket være en kronisk, knoglenedbrydende sygdom, der førte til endegyldigt exit i oktober 2022. I samme sekvens valgte den resterende trio at engagere John 5 (ex-Marilyn Manson, ex-Rob Zombie) som fuldtidserstatning. Jeg skal være helt ærlig over for jer: Der har været en heftig intern debat om Mötley Crüe overhovedet burde befinde sige på listen over anbefalinger. Når man hører nogle af de seneste optagelser af Neills mildt sagt problematiske vokalpræstationer, kan jeg sagtens forholde mig til den skepsis. Her må vi blankt erkende, at nostalgien trak det længste strå. Bandets besøgsfrekvens i Danmark taget i betragtning samt medlemmernes fremskredne alder og tilstand, så er vi trods alt nogle der mener, at det her simpelthen er et obligatorisk hak i huen.

Tid og sted på Copenhell 2023: Onsdag den 14. juni kl. 18:30, Helviti

3. Pantera

Nationalitet: USA
Genre: Groove Metal
Årgang: 1981
Seneste Udgivelse: Reinventing the Steel (2000)
Seneste koncert i Danmark: KB Hallen, Frederiksberg, 19. april 2000
Tidligere besøg på Copenhell: Ingen

Onsdag den 8. December 2004. Hvad der skulle have været endnu en dag på kontoret for bandet Damageplan udviklede sig i stedet til en tragedie uden fortilfælde. Drabet på den højtbesungne og efter sigende enormt vellidte guitarist Darrell ”Dimebag” Abbott sendte chokbølger gennem hele metalverdenen, og hviler i dag fortsat tungt over Panteras eftermæle. Et eftermæle i øvrigt præget af stridigheder mellem Dimebags nu afdøde bror, trommeslager Vinnie Paul, og den ikoniske forsanger Philip Anselmo. På trods heraf, har efterkommerne af brdr. Abbott samt overlevende bassist Rex Brown givet grønt lys for gendannelsen, der udover Anselmo og Brown selv, inkluderer guitarist Zakk Wylde (Ozzy Osbourne, Black Label Society) og trommeslager Charlie Benante (Anthrax). Med sin enormt dedikerede fanskare og status som et af 90’ernes absolut mest feterede bands, kommer det ikke som nogen overraskelse, at gendannelsen mildt sagt har delt vandene. Det samme må siges at gøre sig gældende for Anselmo, der grundet (angiveligt) pro-nazistisk gestikuleren ved flere lejligheder, har fået stemplet som persona non grata på adskillige europæiske festivaler denne sommer. Copenhell har lykkeligvis valgt at hæve sig over mediestormen, hvilket betyder vi for første gang siden år 2000 har fornøjelsen af at byde et af festivalens helt store trækplastre velkommen til København, når kvartetten betræder Helviti ved aftenstide om torsdagen.

Tid og sted på Copenhell 2023: Torsdag den 15. juni kl. 21:30, Helviti

4. Parkway Drive

Nationalitet: Australien
Genre: Metalcore
Årgang: 2003
Seneste Udgivelse: Darker Still (2022)
Seneste koncert i Danmark: Copenhell 2018
Tidligere besøg på Copenhell: 2013, 2018

Fra den australske kystby Byron Bay, med godt 10.000 indbyggere til hovednavn på Wacken Open Air. Så kort kunne man beskrive rejsen for det australske metalcore-fænomen Parkway Drive, der siden 2003 har taget verden med storm. Denne anmelder stiftede selv bekendtskab med gruppen for nøjagtig 10 år siden i forbindelse med 2013-udgaven af netop Copenhell – i øvrigt første gang kvintetten krydsede landets grænser. En tour de force vi her på Heavymetal.dk belønnede med 10 flammende kranier understreget af koncertens klimaks, hvor tusindvis af fremmødte indtog korets rolle på nummeret ”Wild Eyes” – en fuldstændig fabelagtig oplevelse. Siden da er det blevet til yderligere fire besøg, senest i 2018 – også på Copenhell. Desværre satte den ekstreme tørke, Danmark var plaget af dette år, en stopper for brugen af pyroteknik, hvilket hæmmende sceneshowet en kende. Nu skriver vi så 2023, og med yderligere fem år tilbagelagt siden sidste besøg, er der linet op til glædeligt gensyn. Parkway Drive smed sidste år den kritikerroste Darker Still på gaden, der på mange måde varslede en lidt mere eftertænksom og moden periode i bandets tilværelse. Her på redaktionen bekender vi os nu fortsat til brillante IRE (2015), der med raketfart skød australierne helt op i genrens superliga. Der er således nærmest garanti for høj bølgegang, når altid energiske Winston McCall og surferdrengene fra ’Park Allé’ glider forbi Hades sent onsdag aften.

Tid og sted på Copenhell 2023: Onsdag den 14. juni kl. 23:15, Hades

5. Slipknot

Nationalitet: USA
Genre: Nu Metal
Årgang: 1995
Seneste Udgivelse: The End, So Far (2022)
Seneste koncert i Danmark: Royal Arena, København, 20. februar 2020
Tidligere besøg på Copenhell: 2015, 2019

Kongerne af nu metal. Metallicas arvtagere. Frontet af sin generations mest navnkundige solist. Iowa-ensemblet har siden stiftelsen i 1995 fået plastret det ene mere sensationshungrende prædikat på sig efter det andet. Uanset om man bekender sig til amerikanernes karakteristiske udtryksform, der havde sin storhedstid omkring årtusindskiftet og fostrede yderligere store navne som Korn, Disturbed og Linkin Park, så kommer vi ikke uden om den massive kommercielle succes, som Corey Taylor og resten af Slipknot har nydt: Grammyvinder, 41 gange guld, 12 gange platin, mere end 8 milliarder ’audio-streams’, 4 milliarder ’video-streams’ og i skrivende stund over 12 millioner lyttere hver måned på Spotify. Tal lyver som bekendt aldrig. Alligevel finder Slipknot vej til listen på baggrund af sine fænomenale live-kundskaber frem for studieudgivelserne, der oftest ikke indfanger den vildskab, passion og energi, som bandet lægger for dagen på den store scene. Vores fremmødte kunne i hvert falde hakke noget nær samtlige kasser af, da nu metal-giganterne senest lagde vejen forbi Helviti i 2019. En koncert, der dengang blev beskrevet som ’velkontrolleret kaos’ og på alle måder adskilte sig fra den lettere middelmådige omgang, vi blev præsenteret for i 2015, hvor bandet kørte sættet hjem på rutinen. Det bliver derfor spændende at se, hvilken forfatning de fremmødte ’maggots’ kan forvente at finde Taylors kedeldragtbærende galninge i, når Slipknot besætter hovedscenen på, hvad der med lidt god vilje kunne omdøbes til ’Farlig fredag fra dengang’.

Tid og sted på Copenhell 2023: Fredag den 16. juni kl. 21:30, Helviti

6. Testament

Nationalitet: USA
Genre: Thrash Metal
Årgang: 1987 (1983-87 under navnet Legacy)
Seneste Udgivelse: Titans of Creation (2020)
Seneste koncert i Danmark: Amager Bio, 06. februar 2020
Tidligere besøg på Copenhell: 2013

Vi runder årets anbefalinger af med en gammel traver – nærmere bestemt Bay Area-titanerne i Testament. Ligesom Parkway Drive, kan de gamle thrashere i år fejre 10-års jubilæum for seneste (og hidtil eneste besøg) på Copenhell. På trods af et skybrud, der meget nærliggende kunne sidestilles med noget netop fra det gamle testamente, så var nu ikke vejrguderne, men derimod guitar-guden Axel Skolnick og frontmand Chuck Billy med de indianske rødder, der løb med overskrifterne. Et ophav, der året forinden blev behandlet på fornemmeste vis gennem gruppens bedste album i nyere tid, Dark Roots of Earth. Testament er i det hele taget gode til at sætte diskussioner i gang – en af de ældste værende urimeligheden i, at gruppen ikke indtager pladsen i stedet for Anthrax som en del af ’The Big 4’. Derfor kunne undertegnede da heller ikke undlade at trække lidt på smilebåndet, da Dave Lombardo (Slayer, Suicidal Tendecies, Misfits) vendte tilbage i 2022 for at afløse daværende trommeslager Gene Hoglan. Lombardo har beklageligvis set sig nødsaget til at trække sig fra Testaments tour-aktiviteter i 2023 grundet karambolerende engagementer andetsteds, og det vides på nuværende tidspunkt ikke, om han vil være at finde i Testament fremover. Bag tønderne finder vi i stedet 24-årige Chris Dovas, der primært er kendt fra det symfoniske metalband Seven Spires. På trods af støjen omkring Lombardo, udgør Testament stadig et af de mest imødesete gensyn på øen, når amerikanerne åbner ballet på ’Store scene’ om torsdagen.

Tid og sted på Copenhell 2023: Torsdag den 15. juni kl. 13:30, Helviti