Psychotic Waltz - The God-Shaped Void

The God-Shaped Void

· Udkom

Type:Album
Genrer:Prog/Power Metal, Prog metal
Spilletid:52:50
Antal numre:10

Officiel vurdering: 7/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

De progressive metalpionerers genopstandelse

De progressive metalsværvægtere i Psychotic Waltz er blevet gendannet og er ude med deres første studiealbum i 23 år. The God-Shaped Void er bandets 5. studiealbum og er mikset af Jens Bogren, som har siddet bag knapperne bl.a. på flere af Opeth og Symphony X´s plader. Med takterne peget hen imod deres 2 seneste albums Mosquito og Bleeding er der i den grad lagt op til en storslået og episk musikoplevelse. Man må erkende, at der er sket meget i genrespektret i den tid, Psychotic Waltz har været fraværende, og især i den progressive metalgenre, som har fået en langt større fanbase og opmærksomhed end tidligere. Der må siges at være et naturligt pres på bandet med deres tilbagevenden og forventninger til nyt materiale. Har det været ventetiden værd?

Musikken valser videre

23 år er lang tid. Musik har aldrig været så let tilgængeligt, som det er i dag, og i en tid, hvor musik bliver mere ekstremt og teknisk, er det forfriskende at høre Psychotic Waltz momentvis demonstrere, hvordan oldschool progressiv metal skal skæres. Albummet holder fast i den mere melodiske stil og er gået væk fra det ultratekniske, som bandet var meget præget af på deres debut. Dette kan også ses på numrenes varighed, som er relativt korte for et prog-band. De formår alligevel på The God-Shaped Void at finde et kompromis, der fremstår virkelig tight. Albummets første nummer ”Devils and Angels” er et 6:30 minutters monster af et nummer, her kan både indianerfløjte, psykedeliske synthesizer samt harmoniske guitarsoloer stryges af listen. Videre i samme kaliber kommer ”Stranded” i skæve taktarter samt den mere hårdt slående ”Back to Black”. Albummets 2. single ”All the Bad Men” viser i særdeleshed, hvordan man forener teknikalitet og fængende melodier. Her er der værd at fremhæve hvordan guitaren er med til at skabe melodien i omkvædet, og hvordan hele sangen kulminerer i en heftig guitarsolo efter andet omkvæd, der leder ens tanker hen på nogle af de bedste fra power-metallens verden. Ikke alle sangene på The God-Shaped Void formår at holde samme niveau, men der er alligevel enkelte passager i hver sang, der formår at trække sangene op på et virkelig højt niveau. I og med at frontmand Devon Graves ikke er den dygtigste sanger, og alle sangene ikke er lige velskrevne, er det virkelig det instrumentale arbejde, som redder dette album. Et middelmådigt nummer som ”While the Spiders Spin” får ligefrem førstehjælp og bliver reddet af det fantastiske guitararbejde, som i sig selv er nok til, at man vil høre sangen igen. Ligeledes viser bandet sig fra sin bedste side på numre som ”Demystified” og på albummets tungeste nummer ”Pull the String”, som byder på gedigen headbanging og på bemærkelsesværdig vis en meget velplaceret fløjtesolo, der i øvrigt ligger og ulmer på flere af numrene.

Et stærkt comeback

Psychotic Waltz stempler sig tilbage på musikscenen med et virkelig kompetent og stærkt album. De har bevaret rødderne, men er alligevel eksperimenterende, og man kan mærke, at bandet har udviklet sig på en positiv måde. Albummet er velproduceret, og bandet spiller exceptionelt fedt. Det, der alligevel trækker dem en smule ned, er den varierende kvalitet i sangene. Når man som band af denne type vælger at vægte sine sange så meget på det melodiske parameter, er nogle af sangene i sig selv bare ikke stærke nok. Musikken er dog virkelig velkomponeret, og bandet arbejder utrolig godt sammen, og det er det, som trækker The God-Shaped Void så højt op.

Tracklist

  1. Devils and Angels
  2. Stranded
  3. Back to Black
  4. All the Bad Men
  5. The Fallen
  6. While the Spiders Spin
  7. Pull the String
  8. Demystified
  9. Sisters of the Dawn
  10. In the Silence