Haken - Vector

Vector

· Udkom

Type:Album
Genre:Prog metal
Antal numre:7

Officiel vurdering: 8/10

Brugervurdering: 10/10 baseret på 1 stemme.

Haken fornyer og forbløffer – igen!

Moderne prog 

Et af de allermest interessante navne på den internationale prog-scene er engelske Haken. Siden sekstetten så dagens lys i 2007, har de udgivet fire langspillere, og nu, kun to år efter det fremragende album Affinity, er de klar med femte album, Vector. Albummet beviser, at Haken endnu en gang er bannerførerne, når det gælder om at give den progressive metal en mere moderne lyd og føre den ind i det nye årtusind. Er Haken ligefrem lyden af fremtidens progressive metal? 

Spændende konceptalbum 

Vector er, som Affinity også var det, et konceptalbum. Historien omhandler en patient på et sindssygehospital samt lægen, der undersøger ham, og selve den historie er ret så interessant at følge med i.  

Efter en kort intro får vi to af pladens stærkeste numre i form af “The Good Doctor” og “Puzzle Box” samt det instrumentale “Nil By Mouth”. Sidstnævnte tydeliggør, hvor vanvittigt dygtige musikere Haken er, og det bidrager med imponerende stemninger i fortællingen om sindssygehospitalet. Pladens enorme styrke er dog musikken og ikke mindst den måde, hvorpå bandet griber den progressive metal an. Hovedsageligt er det de beskidte og næsten djentede riffs, som Charlie Griffiths og Richard Henshall i et sublimt samarbejde står for, der gør den store forskel, men også bassist Conner Green bidrager med bundsolide lækkerier, der giver pladen et helt unikt groove.  

Stilistisk er musikken mestendels i tråd med meget andet inden for genren, men med de mere hårdtslående og beskidte elementer tilføres denne “klassiske” tilgang til prog-metal et yderst interessant og moderne pust. Det kunne andre bands lære af.

Vi går en spændende fremtid i møde 

Hvis man er et progressivt metal-band, er der en tendens til, at den overordnede lyd og produktion helst skal lyde som Dream Theater i 90’erne. Bevares, den form for soniske kvaliteter lyder jo fantastisk lækkert og klokkeklart fra start til slut. Men hvor er det dog befriende at høre et band som Haken bevæge sig væk fra det pæne og polerede og derimod spille mere brutalt og beskidt – og ikke mindst godt! Det er svært at afgøre, hvilket Haken-album der er bedst, men Vector er et hamrende godt bud. Selvom pladens syv numre på 45 minutter er lige i underkanten til en af de rigtig høje karakterer, er albummet et must for prog-fans. Og er man ikke helt øvet i prog, så vil Haken faktisk være et rigtig godt sted at starte. 

Tracklist

  1. Clear
  2. The Good Doctor
  3. Puzzle Box
  4. Veil
  5. Nil By Mouth
  6. Host
  7. A Cell Divides

Tilføj kommentar