
Episke fortællinger og instrumentalt øreguf
’You miss 100% of the shots you don't take’
Mange af os render rundt og har drømme om på et tidspunkt at udrette eller opnå noget bestemt. For de fleste forbliver drømmen bare en drøm, men der er også dem, der tager sagen i egen hånd og udlever den. En af disse er amerikanskfødte Georgios Alevrofas, der til daglig er guitarist i Copenhell-aktuelle Skarnet og G N’ R Tribute. Som del af en græsk familie har han altid været fascineret af den græske mytologi. Særligt historien om Herkules og de tolv prøvelser har fyldt meget, og i omtrent et årti har Alevrofas drømt om at sætte musik til de tolv fortællinger. Drømmen er nu blevet til virkelighed, og udover Georgios selv er vi mange, der kan være rigtig glade for, at han udlevede drømmen.
En smuk sonisk rejse
I ledtog med bassist Stig Kjeldsmark fra Skarnet, trommeslager Niels Alex Larsen fra G N’ R Tribute, bassist Martin Poulsen fra Statement og endelig keyboardspiller Astrid Pedersen fra Rammstein Jam har Alevrofas skabt The 12 Labors of Hercules, der også bærer undertitlen ‘A Metal Odyssey’. Det er et instrumentalt værk, der fungerer som en samling små, soniske malerier af historierne, så lytteren kan leve sig ind i den samlede fortælling. Sammen med albummet følger flotte håndlavede tegninger og små resuméer af historierne, så man kan leve sig helt ind i det flotte univers, mens man lytter til musikken. Super fed idé, og for undertegnede var der selvfølgelig ingen tvivl om, at sådan skulle pladen nydes.
Efter en kort prolog kastes man straks ud i “Slay the Nemean Lion”, hvor den hårdtprøvede Herkules dræber en løve med de bare næver og flår skindet af den med dens egne kløer. Musikken er kraftfuld, hårdtslående og fantastisk vellydende, og den forrygende dobbeltpedal fra trommerne synes i sig selv stærk nok til at tæske løven. Fedt! Efterfølgende er det en hydra, Herkules skal ondulere, og bæstet med de ni hoveder må ligeledes lade livet til halvguden. Således fortsætter albummet, hvor vores helt overvinder kæmpe udfordringer til lyden af fantastisk potent og yderst medrivende instrumental metal. Det kan måske lyde som en lidt ensformig oplevelse, men der må man tro om igen. Alevrofas er nemlig lykkedes flot med at opbygge en nærmest fejlfri spændingskurve i historiens musikalske fortælling, der holder lytteren tryllebundet. Som nævnt starter det voldsomt og bombastisk, men vi får også velplacerede perioder med fokus på det stille og finmelodiske. Og selvfølgelig bygges der op til et formidabelt klimaks, i takt med at vi nærmer os den store afslutning.
Som pladens højdepunkter skal den flotte femte prøvelse, “Clean the Augean Stables In a Single Day” nævnes. Melodien minder en anelse om Beatles-nummeret “In My Life” og passer musikalsk, men også tematisk ind i fortællingen. Om dette er tilsigtet fra Georgios Alevrofas’ side, skal jeg dog ikke gøre mig klog på. Ligeledes er “Capture the Cretan Bull” og “Steal the Mares of Diomedes” smukke som bare pokker, og her er vi tilbage i det hårdtslående og brutale udtryk, som Alevrofas og hans band mestrer til perfektion, helt indtil det kulminerer i episk storhed og pompøsitet på stærke “Capture Cerberus, the Three-Headed Beast”. På dette tidspunkt står man som lytter hjemme i stuen og fægter med arme og ben, mens man leger, man er Arnold-versionen af Herkules, der er i kamp et sted i det græske højland. Den guitarsolo og de trommer – wow!
Den samlede oplevelse af The 12 Labors of Hercules er fantastisk. Skulle jeg dog dykke ned i petitesser, kunne jeg personligt godt savne endnu flere forskellige instrumenter strøet ud blandt numrene. Her er masser af guitar, bas og trommer, som jo skal være det primære fundament på ethvert metalalbum, men lidt flere strygere, mere percussion og især noget klassisk græsk som kithara eller lyre havde været lidt sjovt og herligt overraskende.
The 12 Labors of Georgios
Der er unægteligt langt mellem snapsene, når det kommer til instrumental metal. Jeg var derfor særdeles spændt på The 12 Labors of Hercules, men må indrømme, at Georgios Alevrofas har begået et lille, instrumentalt mesterværk. Jeg vil absolut anbefale at høre pladen sammenhængende fra start til slut, da den står stærkest som samlet værk. Ligeledes vil jeg opfordre til, at man sætter sig ind i myterne, inden man lytter. Musikken alene er fantastisk fed at lytte til, men oplevelsen bliver kun større af at sidde med de vedlagte historier før eller under gennemlytning.
Som historiens hovedperson Herkules har Alevrofas selv været igennem diverse prøvelser og udfordringer i albummets tilblivelsesproces. Han indså, at myterne var metaforer for vores egne dødelige liv, og at vi alle kæmper vores kampe for til sidst at komme stærkere ud på den anden side. Og hvor er det fedt, at Alevrofas tog udfordringen op og gjorde sine drømme til virkelighed. Resultatet kan nemlig nydes af alle metalelskere såvel som interesserede i græsk mytologi. Tusind tak for en skøn oplevelse.