@idoconcerts · Se flere billeder i galleriet
Hestehovedviolin og jødeharpe
Selv de dummeste svin i denne verden kan der åbenbart komme noget godt ud af.
Genghis Khan får Putin til at ligne en stikirenddreng, men han er stadig en væsentlig del af Mongoliets historie, og det skal der selvfølgelig skrives musik om. Det gør mongolske The HU – og de gør det inden for en til formålet selvopfundet genre: hunnu-rock. Det er gamle traditionelle instrumenter som morin khuur (hestehovedviolin), tovshuur (mongolsk guitartype), tumur khuur (jødeharpe) og strubesang en masse tilsat 4/4 metal-vibe. Det har fået selveste The Rock (skuespilleren, you know) og mastodonterne fra Metallica til at omtale mongolerne i flatterende vendinger, og sidstnævnte har endda ladet dem fungere som opvarmningsband. Det kan noget med sådan en fangruppe, og så har jeg ikke engang nævnt Sir Elton John og mere end 250.000.000 gale streamere verden over. Spørgsmålet er, om jeg også er fan efter at have set dem på Train i Aarhus her til aften.
Jeg stemmer på The HU
Musikkens sprog er universelt. Det er menneskenes ikke. Det var The HUs koncert i hjertet af Aarhus denne valgaften i november et rørende eksempel på. Efter en valgkamp, hvor jeg har haft svært ved at forstå, hvad hovedparten af partierne vil med os, var jeg ikke et øjeblik i tvivl om retningen på Train. Havde jeg kunnet stemme på en af mongolerne fra ensemblet, havde jeg gjort det uden at kny. The HU brugte musikken som en fandenivoldsk kommunikationsplatform, mens de forlangte tilbedelse og total dedikation fra et publikum, der ikke fattede en kæft af den mongolske strubesang. Men det var jo også komplet ligegyldigt, for efter et månedlangt bombardement af politiske paroler, som vel har efterladt de fleste af os i en eller anden form for politisk apati, føltes det helt rigtigt at gå efter ens hjerte. Og det blev der i den grad appelleret til med et udtryk og en musikalitet, der var mere autentisk, end jeg havde turdet håbe på. Og de spillede som en drøm, ja, de gjorde så. Så tight, at det til tider blev helt meditativt.
For mig gik aftenen dog først rigtigt i gang med nummeret “The Great Chinggis Khaan”, som føltes nøjagtigt lige så skummel som at have stemt på en politiker, man efter noget tid finder ud af har et lige så lemfældigt forhold til sandheden som Donald Trump. Den i øvrigt røvkedelige skæring fra pladen The Gereg, “Yuve Yuve Yu”, forvandlede sig i Trains mulm og mørke til et reelt transsibirisk bud på et swingende Status Quo-hit. Og så kunne alt jo ske. Og det gjorde så. Festen fortsatte nemlig med monsterhittet ”Wolf Totem” – hu-hu-hu-hu, skrålede publikum, hvorefter helt urimeligt tunge ”Black Thunder” bragede derudad og cementerede, at The HU er andet end et opvarmningsband for Metallica og andre giganter. Derfor var det også en noget tam afslutning, da de valgte at slutte en ellers vellykket koncert af med Metallica-coveret ”Sad But True”. Af to årsager: 1) Nogle numre skal man bare holde sig fra at kopiere. Det bliver en tabersag. 2) Publikum var faktisk blæst væk af The HUs eget repertoire og univers, så hvorfor i alverden ikke fortsætte.
The HUs karisma, men også deres enestående samspil, er second to none, i forhold til. hvad der ellers har været præsenteret på metalscenen i Aarhus i år. Sådan er det bare.
Sætliste
Shihi Hutu
Shoog Shoog
The Gereg
Huhchu Zairan
The Great Chinggis Khaan
Triangle
Shireg Shireg
Bii Biyelgee
Tatar Warrior
Yuve Yuve Yu
Wolf Totem
Black Thunder
This Is Mongol
Sad But True (Metallica cover)