Therion

Therion Therion

Heavymetal.dk har taget sig en snak med Therions guitarist og stifter, Christofer Johnsson. Læs med herunder, hvad han har at sige om bandets nyeste udgivelse, Les Fleurs du Mal, der udkom i oktober sidste år, og blev anmeldt til 80 %:

Vil du starte med at præsentere dig selv for heavymetal.dks læsere?
Mit navn er Christofer Johnsson, jeg er 40 år og jeg dannede Therion tilbage i 1987.

Kan du give os en kort gennemgang af Les Fleurs Du Mal? Er der et bestemt tema albummet igennem?
Ja, det er et cover-album af gamle franske sange, hovedsageligt fra 60’erne, men nogle af dem er fra de tidlige 70’ere. Jeg har tænkt på at lave et cover-album i mange år. Og jeg ville lave et cover-album, hvor sangene lyder som Therion. Der var rigeligt af cover-albums, hvor bandsne spiller sange fra deres gamle helte. Jeg ville lave et cover-album med sange, der kunne lyde som Therion, og tage nogle sange, som for lytteren er ukendte, fordi de så griber dem an på en anden måde, hvis de ikke kender originalen. Så vi har villet gøre det i mange år, men det var aldrig det rigtige tidspunkt. Nu hvor vi havde 25-års jubilæum tænkte jeg, at det var det rette tidspunkt at gøre det, i stedet for at lave et "Best of"-album, eller noget andet kedeligt i den stil. For nogle år siden lavede jeg en liste over sange jeg gerne ville lave et cover på, og jeg indså, at de fleste sange var på fransk, så hvorfor ikke gå all in og lave det udelukkende på fransk. Og så havde jeg en idé om at lave et kunstnerisk projekt omkring det også.

Hvad inspirerede jer til dette album?
Eftersom det er et cover-album, var inspirationen jo indlysende nok de gamle franske sange. Men jeg var også inspireret af Charles Baudelaire, en omstridt fransk digter. Seks af hans digte blev forbudte. Jeg følte mig inspireret til at lave mit kunstprojekt på dette album, der skulle baseres meget på offentlighedens reaktion på de forbudte digte. Jeg vil nok sige at Les Fleurs du Mal mere er en hyldest til Charles Baudelaire og min fascination af hans liv, og mere end noget andet fascinationen af offentlighedens reaktion på hans digte.

Hvordan er albummet blevet modtaget rundt om i verden indtil videre?
Virkelig godt. 80 % af anmeldelserne har været positive eller virkelig fantastiske. De negative er som regel meget negative. De første reaktioner var lidt 50-50, men jo længere albummet havde været ude, jo flere positive reaktioner var der. Salget går virkelig godt. Dette er ikke et almindeligt Therion-album, men et album vi har lavet for at fejre bandets 25-års jubilæum. Og jeg må sige at det går fantastisk godt, når man tager i betragtning af at det er sådan et album.

Hvad var de største udfordringer ved at lave albummet?
Det er altid en udfordring at tage en andens komposition og sætte det ind i ånden af ens eget musik. Så vi indspillede 21 forskellige sange og versioner, og prøvede at få dem til at lyde som Therion, og det var der 15 af dem, som det lykkedes med. De sange, der ikke kom med på albummet, havde simpelthen ikke Therion-ånden. Især var det ikke nemt at tage 60’er-sangene og omskabe dem til det moderne Therion. For eksempel var "Mon Amour" en virkelig hård nød at knække. Vi satte tempoet meget ned. Selve sangen går i virkelig højt tempo, mest af alt som uhyggeligt cirkusmusik. Der var noget mørkt og dystert over det, som jeg ønskede at få frem, og satte derfor tempoet ned. I sidste ende satte jeg tempoet ned med omkring 30 % fra hvad det oprindeligt var. I forhold til originalen er det lidt som at spille sangen i slowmotion.

Hvad synes I om det endelige resultat?
Vi er meget tilfredse med det, ellers ville vi ikke have udgivet det. Det forårsager en masse forudsigelige reaktioner. Men jeg er stadig overrasket over, at reaktionerne ikke er stærkere end dette. Der var en masse stærke reaktioner i starten. Men derefter – så er det blot endt med at være endnu et Therion-album, som folk godt kan lide. Det er faktisk en virkelig stor overraskelse.

Hvad har været den største succes med Therion indtil videre?
Det bedst sælgende album var Vovin fra 1998. Jeg tror at det album vi udgav før, Theli, var en fantastisk succes, fordi vi dengang mere var et undergrundsband, som ingen rigtigt kunne lide, fordi vi lavede underlig musik. Og så lavede vi et endnu mere underligt album, som blev en kæmpe succes. Det var noget af en bedrift. Kan vi forvente at høre mere fra Therion i den nærmeste fremtid? Ja, vi laver en rock-opera næste år. Det bliver et kæmpe projekt, og det vil tage et par år at færdiggøre det.

Hvad med en turné I Danmark?
Af en eller anden grund fik Therion aldrig særlig meget succes i Danmark, vi spiller ikke engang koncerter der. Sidst vi spillede i Danmark var i 90’erne. Det var et fint show og reaktionerne var gode, så vidt jeg husker. Men der var et ret lille publikum. Jeg tror vi spillede der som support-band for Amorphis i ’96. Jeg mener også, at vi spillede i København i ’98, på den turné vi var på med Moonspell. Reaktionerne var fremragende, men det var et meget lille publikum. Personligt har jeg intet imod at spille en koncert for 100 mennesker. Hvis publikum er fantastiske, bliver det et fantastisk show. Men ud fra et finansielt synspunkt er der ingen, der vil booke et dyrt band, der kun trækker 100 mennesker til. Men uanset hvad, skal vi ikke turnere i mange år nu, fordi vi skal lave rock-operaen.

Har du en sidste kommentar til heavymetal.dks læsere?
Mange tak for at have læst med, og måske kan vi komme til at spille på en festival i Danmark – jeg håber vi ses der.