Interview med Tony Kakko (Sonata Arctica)

Photo Credit: Jaakko Manninen Photo Credit: Jaakko Manninen

I forbindelse med udgivelsen af Sonata Arcticas 11. studiealbum, 'Clear Cold Beyond', den 8. marts 2024 har vi snakket med bandets forsanger og sangskriver, Tony Kakko, der fortæller om bandets tilbagevenden til deres powermetal-lyd, den kreative proces bag den kommende plade og ønsket om snart at måtte optræde i Danmark igen.

Vil du hurtigt præsentere bandet Sonata Arctica og dig selv?
Ja, mit navn er Tony Kakko. Jeg er sanger og sangskriver for bandet. Vi startede tilbage i 1999, og rundtomkring bliver vi ofte omtalt som et powermetal-band. Vi er lige ved at udgive vores 11. studiealbum efter 25 års virke.

Hvad kan publikum forvente af det kommende album, Clear Cold Beyond?
Efter at have udgivet omkring fire powermetal-albummer i begyndelsen af ​​2000'erne begyndte vi ... eller begyndte jeg at udforske og drifte rundt i en anden musikalsk retning, og siden da har vi virkelig lavet alsidige albummer. De havde alle powermetal-elementer, men jeg tror ikke, folk virkelig betragtede dem som den samme stil af powermetal som vores tidlige albummer. Og jeg vil kalde den nye plade en tilbagevenden til Sonata Arcticas rødder rent lydmæssigt, og dette album er fuld af powermetal-sange. Produktionsmæssigt fandt vi også tilbage til den tidligere stil, inklusive den samme fyr, der mixede de tidlige Sonata Arctica-albummer. Så det er en tilbagevenden til rødderne og Sonata Arcticas baggrund i powermetal igen.

Hvad var det, der fik jer til at beslutte jer for at vende tilbage til bandets powermetal-lyd?
Det var en masse forskellige ting. En af dem er, at vores forrige album Talviyö fra 2019 på mange måder blev meget blødere, end vi egentlig havde regnet med og forventet. Men det var nok en kombination af ikke at have nok hurtige sange og også en produktion, der var for mørk og ikke hård nok. Overordnet set var det lidt af et chok for mange mennesker. Men jeg elsker sangene. Pladen er fuld af fantastiske sange, men de var nok ... Jeg kender min vokal – jeg havde mange vokalproblemer dengang, så vokalen var ikke, som den skulle være. Så når du holder det sammen med produktionen, der var blødere, end den skulle være, er det stadig et fantastisk album, men så meget anderledes end et normalt Sonata Arctica-album. Det var én ting. Og så udgav vi to akustiske albummer, lige da pandemien startede. Og så tog vi på turné i Europa i ti uger for at spille de akustiske sange. Så vi syntes, at det var tid til at gøre noget helt andet i et stykke tid. Vi gik tilbage til heavy metal og spillede tillige 25-årsjubilæumsshows og festivaler. Bandet blev oprindeligt startet i slutningen af ​​1995, så vi har allerede eksisteret et stykke tid som band. I de nævnte shows spillede vi en masse af de gamle powermetal Sonata Arctica-sange, og det var fantastisk at se publikum nyde dem og de reaktioner, vi fik fra folk. Og det var også meget sjovt at spille sangene. Så alle disse ting hjalp os i denne retning igen, og vi er meget glade for resultatet og håber, at folk også vil sætte pris på det. Ifølge de kommentarer, vi har modtaget på de første to singler fra dette album, vil publikum elske det nye album.

Hvordan var sangskrivningsprocessen i forbindelse med det kommende album, og var den anderledes end på de tidligere albummer?
På en måde var det anderledes, ja. Det lykkedes mig sådan set at komme ind i et flow, og sangene strømmede bare på en eller anden måde ind fra et sted. På et tidspunkt måtte jeg stoppe med at skrive – jeg fik en snak med gutterne om, hvorvidt jeg skulle fortsætte med at skrive, mens vi stadig var i studiet eller koncentrere mig om at perfektionere de sange, vi allerede havde. Vi havde allerede flere, end vi havde brug for, så det var et spørgsmål om at vælge de sange, vi ville indspille. Sådan er det normalt ikke. Normalt skriver jeg lige den rigtige mængde sange til albummet, og denne gang havde vi flere. Så nu har vi også nogle til næste album. Og så har jeg aldrig rigtig skrevet noget ude på landevejen, og jeg skrev alle teksterne – eller langt de fleste – mens vi var på turné i Latinamerika. Og som en arktisk fyr – der som regel kan se ud af et vindue på en masse sne, og det er koldt udenfor – sad jeg under en palme ved poolen og skrev tekster og fandt på noget, der passede til Sonata Arctica. Så det var ret nemt uanset de omgivelser, jeg befandt mig i. Men det var godt, at jeg fik det arbejde gjort undervejs. Så de ting var lidt anderledes, når man sammenligner det med de sidste par albummer. Tidligt i vores karriere skete det tit, at jeg gik i gang med at skrive, og sangene kom lige flyvende ind. Men jeg har nok skrevet en anden slags musik end på de sidste par albummer, og det kræver, på nogle punkter i hvert fald, lidt mere omtanke. De er mere dybe, og når powermetal er bedst, er sangene ret ligetil, og de sange er nemme og sjove at skrive.

Du nævnte, at I havde "for mange" sange. Var det svært at beslutte, hvilke sange der skulle med på det nye album?
Nej, ikke rigtigt. Der var nogle, der var mere åbenlyse end andre, og nogle sange formåede jeg at lægge mere arbejde i, og nogle var mere et udkast, der var præsentable. Jeg havde en demo, som jeg spillede for gutterne, og de havde en idé, så jeg samlede demoerne til en første version af albummet, så det kom til at passe sammen. Og det var tydeligt, at vi i det mindste havde nok af de hurtige ting – faktisk for meget – så det var et spørgsmål om at kassere et par af sangene og færdiggøre og perfektionere de andre til et kommende album. Så det var ret nemt for os.

Er der noget særligt, der har inspireret bandet på dette album – både tekstmæssigt og musikalsk?
Det er højst sandsynligt bare de samme ting, som vi ellers har brugt. Vi har sange om verdens tilstand. Jeg giver udtryk for mine bekymringer om, hvor vi skal hen og opdrage børnene. Menneskelige forhold har altid en stor rolle i Sonata Arcticas tekster, og folk ser ud til at nyde dem, så hvorfor ikke skrive mere.

Vi får også en fortsættelse af historien fra sangen "Don't Say a Word" fra 2004. Hvad fik dig til at beslutte dig for at fortsætte denne historie efter så mange år?
Altså, faktisk var der også en sang fra samme saga på det forrige album. Der må være, jeg ved det ikke, syv-otte sange i sagaen allerede. Det startede tilbage på vores andet album, Silence, med sangen "The End of This Chapter". Det var en stalkerhistorie, og "Don't Say a Word" var en efterfølger til den eller tilføjelse til den. Vi havde også "Caleb", "Juliet", "Till Death Do Us Apart" og flere andre sange, der på en måde udbygger den. Det er ikke en kronologisk historie, der går fra et punkt til et andet – der er mennesker, der allerede er døde, og de er stadig i live. Så det er ligesom Friday the 13th, haha, at karaktererne er i live, og vi føjer bare lag til historien. Det har været en sjov ting at lave, og folk ser ud til at nyde disse karakterer og den historie, jeg skriver. Der er faktisk endda lavet fanfiction ud af det hele, så det er meget sjovt – også for fansene, så hvorfor ikke skrive mere. Jeg er sikker på, at vi ikke har hørt det sidste om Caleb og Juliet – der vil komme mere, der minder om “Don't Say a Word”.

Ville du nogensinde overveje at lave et komplet konceptalbum til den historie?
Det ville faktisk ikke være så dårlig en idé! Det kunne være meget sjovt. Og det kunne endda blive et rigtig godt stykke, hvis jeg lavede en længere historie om den. Det kunne også være et album og et teaterstykke, som en musical. Vi får at se.

Har du en yndlingssang på det nye album?
Det er sandsynligvis noget, der vil ændre sig i de kommende måneder, når vi begynder at spille dem live. Men i øjeblikket og i et stykke tid har min yndlingssang været nummer syv, "Teardrops". Den er lidt anderledes end resten af ​​albummet. Der er noget vals over den – det er som at dreje rundt. Den elsker jeg bare. Jeg har altid nydt at skrive 3/4- eller 6/8-takt. Det er min foretrukne taktart at skrive i. Jeg elsker den sang!

Hvilken sang tror du, at jeres fans vil nyde mest?
Jeg tror, ​​"Dark Empath" er en af ​​dem. Og de mennesker, der nyder de hurtige ting, de vil kunne lide "First in Line". "California" vil helt sikkert også være en publikumsfavorit. Men det er svært at sige. Det er de singler, vi så ender med at spille live, og de sange har altid en tendens til at få en bedre chance for at blive hørt. Det er svært, når man gemmer en sang af vejen, og det bare er et tilfældigt nummer på albummet, der er den bedste sang nogensinde, men du udgiver den aldrig som single, og du spiller den aldrig live. Så det er en tabt og spildt mulighed for en fantastisk sang til at blive til det, den kunne blive til, så vi prøver bare at udvælge de sange, der måske fungerer bedst. Jeg tror faktisk, vi kunne udgive alle sangene som single, men det er nok noget, der aldrig kommer til at ske – men det ville være sjovt.

Hvilken sang fra det nye album tror du, kommer til at fungere bedst live?
"First in Line" er en sang, som vi allerede spillede live i oktober på turné med Stratovarius, da vi havde en co-headliner-turné, og den fungerede rigtig godt. Vi troede oprindeligt, at albummet ville være udkommet på det tidspunkt, men så kom det som et chok for os i slutningen af ​​august, da vi fik at vide: "Nej, nej, nej ... Der går mindst fem måneder, før masteren bliver leveret på grund af vinylerne." Men vi var i stand til at udgive en single på det tidspunkt. Men altså, "Dark Empath" skal nok fungere rigtig godt. Den har denne "Don't Say a Word"-agtige følelse, og de sange er i det mindste meget sjove at synge – jeg kommer til at spille lidt teater og lege med min stemme. Så jeg vil i det mindste nyde at synge den, og det håber jeg også, at fansene vil.

Hvor foretrækker du at optræde: på festivaler eller til koncerter?
Hhhm, hvis jeg i sidste ende skulle vælge, hvilken slags show jeg ville spille indtil ​​mine dages ende, er det en meget svær beslutning. Men sandsynligvis spillesteder, der kan trække 1.000 til 1.500 personer. Så det er ikke for trangt, selvom vi trives bedst, når atmosfæren på stedet er virkelig pakket, varm og intim. Det giver denne særlige følelse. Men igen, jeg elsker også store festivaler. Det giver dig mulighed for at nå ud til mange mennesker på samme tid og have det sjovt. Normalt er alt uden for showet også større med god forplejning, og man kommer til at møde en masse andre bands, hvilket gør det hele ekstra specielt. Så det er meget svært, jeg ved det ikke, måske mindre og intime Sonata Arctica-shows, de er bedre.

Sidste år spillede I koncert i Danmark. Kan vi også se frem til en Sonata Arctica-koncert her i Danmark i år?
Det håber jeg virkelig, for det er evigheder siden, vi har spillet i Danmark – før vi faktisk kom til Gimle. Jeg ved ikke engang, hvornår det var sidste gang. Det må have været for mere end ti år siden, så vi har ikke haft særlig mange shows i Danmark. Jeg håber, vi gjorde nok indtryk til, at de lokale promotorer ville bede os om at komme tilbage. Vi kan altid bare komme og spille der, haha, men det er altid bedre, hvis der er folk, der rent faktisk gerne vil have os der. Men ja, det håber jeg.

I hvilket land kan du bedst lide at spille koncerter?
Det er virkelig svært at svare på. Jeg tror, ​​folk er forskellige i forskellige dele af landet, hvilket er noget, der gælder for alle lande. Der er visse steder, hvor folk er mere larmende, og så har vi vildere shows. Mit kendskab til Danmark er ikke så stort, hvilket viser, at vi ikke har spillet så mange shows der endnu. Jeg ville elske at spille mere, men jeg er sikker på, at det også er det samme der. Men ... oh boy ... Det er meget svært at nævne mit yndlingssted. Men hvis jeg blev tvunget med pistolen for brystet til at vælge ét sted, ville jeg sige Buenos Aires, Argentina. Folk er bare helt skøre derovre. Det er fantastisk at spille der. Det er larmende og skørt og varmt. Men Danmark er også godt, haha!

Er der noget, du gerne vil tilføje?
Altså, albummet udgives den 8. marts, og jeg håber, at I alle vil tjekke det ud et eller andet sted på jeres foretrukne streamingplatforme eller endnu bedre købe det et sted. Og jeg håber at se jer til et show et eller andet sted. Og hold livemusikken i live i enhver form, selvom det ikke er Sonata Arctica. Gå ud at se et band, der kommer for at spille i nærheden af ​​dig, fordi du på den måde støtter branchen og også gør det muligt for alle de andre bands, ikke kun for denne genre; alle musikretninger lider stadig under pandemien. Så når du går til et show, holder du livemusikken i live – det er en vigtig ting. Hold dig sund og rask, og støt musik!

Could you please do a quick introduction of the band Sonata Arctica and yourself?
Yeah, my name is Tony Kakko. I’m the singer and songwriter of the band. We started back in 1999 and we are often referred to as a power metal band in the world. We are just about to release our 11th studio album after 25 years of doing this.

What can the audience expect from the upcoming album Clear Cold Beyond?
After having released like four quite a bit power metally-albums in the early 2000s, we started… or I started exploring and drifting around musically in a different direction and since then, we had really versatile albums. All of them had power metal elements to them but I don’t think people really considered them the same style of power metal as our early albums. And I would call this latest one a return to the roots of Sonata Arctica sound wise and this album is full of power metal songs and that style. We also production wise went back to the earlier style including the same guy who mixed the early Sonata Arctica stuff. So, it’s a return to the roots and Sonata Arctica’s background in power metal once again. 

What made you decide to go back to the band’s power metal-sound?
It was a multitude of different things. One of them being that our previous album Talviyö of 2019 turned out much softer in many ways than we actually considered and anticipated it to be. But it was a combination of probably not having enough fast songs and also a production that was too dark and didn't have enough punch to it. Overall, for many people it was a kinda shock. Although I do love the songs. It’s full of great songs but they were probably… I know my vocals – I had a lot of vocal problems back in the day, so they weren't what they should be. So, when you compile it with the production that was softer than what it was supposed to be, it's still a great album, but so very much different from your normal Sonata Arctica album. That was one thing. And then we released, right when the pandemic started, two acoustic albums. And then going on tour for ten weeks in Europe playing the acoustic songs. So, we definitely felt it was the time to do something completely different for a while. And go back to the heavy metal thing and also playing 25.-anniversary shows and festivals. The band was originally started in the end of 1995, so we've been around quite a while already as a band. So, in those shows we played a lot of the old power metal Sonata Arctica songs and it was great seeing the audience enjoy them and the reactions we got from them. And it was a lot of fun to play the songs as well. So, all of those things helped us into this direction once again and we are very happy with the results and we hope that people will appreciate it as well. And according to the comments we've received on the first two singles from this album – they are going to love this one.         

What was the songwriting process for the upcoming album like and was it different from the previous albums?  
In a way it was different, yeah. I sort of managed to get into a flow and the songs just somehow streamed in from somewhere. And I had to at some point stop writing – I had a bit of a talk with the guys about whether I should continue writing while we are still in the studio or concentrate on perfecting the songs that we had. We already had more than we needed, so it was a matter of choosing the songs we wanted to record. That is not usually the case. Usually, I write just the right amount of songs for the album and now we had more. Then we have something for the next album as well. And also, I have never really written anything on the road and I wrote all the lyrics – or the vast majority – while we were touring Latin America. And being an arctic guy – usually, like now gazing through a window with a lot of snow and it’s cold outside – I was sitting under a palm tree by the pool and typing lyrics and coming up with something suitable for Sonata Arctica. So, it was fairly easy regardless of the environment that I was in. But it was good that I got that work done on the road. So, those things were a bit different when you compare it to the last few albums. Early in our career, it happened more often that I just got writing and songs just came flying in. But I have probably written different kinds of music than on the last few albums and it requires, in some parts at least, a little bit more thought. They are deeper, and power metal when it’s at its best it’s pretty straight forward, so those songs are easy and fun to write.

You mentioned that you had “too many” songs. Was it difficult to decide which songs should be on the new album?
No, not really. There were ones that were more ready than others and some songs I managed to put more work into and some are more like drafts that were presentable. I had a demo that I played to the guys and they had an idea, so I compiled a version of the album from the demos so it would flow. And it was obvious that we at least have enough of the fast stuff – too much of it, so it was a matter of throwing away a few of the songs and finalising and perfecting them for a future album. So, it was fairly easy for us.

Is there anything in particular that has inspired the band on this album – both lyrically and musically?
It’s most likely just the same things as we had in the past. We have songs about the state of the world. I’m voicing my worries about where we are going and raising the children. Human relationship things, those always have a big role in the lyrics of Sonata Arctica and people seem to enjoy them, so why not write more.

We also get a continuation of the story from the song “Don’t Say a Word” from 2004. What made you decide to continue this story after so many years?
Well, actually on the previous album there was also a song from the same saga. There must be like, I don’t know, seven-eight songs in the saga already. It started back on our second album, Silence, with the song “The End of This Chapter”. It was this stalker story and “Don’t Say a Word” was a sequel to that or adding to it. We also had “Caleb”, “Juliet”, “Till Death Do Us Apart”, and many other songs that sort of add to it. It’s not a chronological story that goes from one point to another – there are people who have died already there and they are still alive. So, it’s like Friday the 13th, haha, that the characters are alive and we are just adding layers to the story. It’s been a fun thing to do and people seem to enjoy these characters and the story I write. There’s actually even fanfiction made out of the whole thing, so it’s a lot of fun. For the fans as well, so why not write more. I’m sure, we have not heard the last of Caleb and Juliet – there will be more Don’t Say a Word-ish.

Would you ever consider making a full concept album for that storyline?
That would not be such a bad idea, actually! It would be a lot of fun. And it might even make a really good play if I made a longer story arc around that thing. It could be an album and a play as well, like a musical. We’ll see.     

Do you have a favourite song from the new album?
Yeah, that’s probably something that will change in the upcoming months, when we start playing them live. But currently and for a while my favourite song has been track number seven “Teardrops”. It’s a little bit different from the rest of the album. It’s got this waltz kinda flow to it – it’s like swinging around. I just love that. I always have enjoyed writing 3 against 4 or 6 against 8. It’s my favourite time signature to write on. I love that track!

What song do you think your fans will enjoy the most?
I think “Dark Empath” would be one of them. And the people who enjoy the fast stuff they will like “First in Line” and “California” will be a crowd favourite for sure. But it’s hard to say. It’s the singles which we then end up playing live and those songs always tend to get a better chance to be heard. It’s difficult when you hide a song and it’s just one of the random tracks on the album that is the best song ever, but you never release it as a single and you never play it live. So, it’s a lost and wasted opportunity for a great song to be what it can be, so we just try to pick up the songs that might work best. I think we actually could release all the songs as a single, but that’s probably something that will never happen – but it would be fun.

What song from the new album do you think will work best in a live setting?
Hhhm, “First in Line” is a song that we already played live in October on tour with Stratovarius when we had a co-headlining tour and it worked really well. We originally thought the album would be out by then, but then it came as a shock to us at the end of August, when we heard: “No, no, no… It takes at least five months until the delivery of the masters, because of the vinyl’s.” But we were able to release one single at that point. But well, “Dark Empath” will probably work really well. It has this “Don’t Say a Word”-ish feel to it and those songs are at least a lot of fun to do – I get to act a little bit and play around with my voice. So at least I will enjoy doing that and I hope fans will as well.

Where do you prefer to perform, festivals or concerts?
Hm, if I had to ultimately choose which kind of shows I would want to play until the end of my days, it’s a very hard decision. But probably venues that can pull like 1000 to 1500. So, it’s not too cramped, although we seem to thrive when the atmosphere of the venue is really tight, hot, warm and intimate. It has this special feeling to it. But then again, I do love big festivals as well. It allows you to reach a lot of people at the same time and have fun. Usually, everything outside the show is grandiose, bigger you know. With good catering and you get to meet a lot of other bands, which is the salt and pepper of the whole thing as well. So, it’s very hard, I don’t know, maybe tinier personal Sonata Arctica shows, those are better.

Last year you had a concert in Denmark. Can we look forward to any Sonata Arctica-concerts here in Denmark this year as well?
I do hope so, because it has been ages since we have played there – before we actually came to Gimle. I don’t even know when. It must have been more than ten years, so we haven't had too many shows in Denmark, so I do hope we made an impression, enough for the local promoters to ask us to come back. We can always just come and play there, haha, but it’s always better if there are people who actually want to have us there. But yes, I do hope so.      

In what country do you like doing concerts the most?
This is super difficult to answer, really. I think people are different in different parts of the country, which is a thing that applies to all countries. There are certain places where people are rowdier, then we have wilder shows. My knowledge of Denmark is not that big which shows that we haven't played many shows there yet. I would love to play more, but I’m sure it’s the same there as well. But… oh boy… It's very hard to name my favourite place. But if I was forced under a gun to choose one place, I’d say Buenos Aires, Argentina. The people are just absolutely nuts over there. It’s amazing to play there. It’s loud and crazy and hot. Denmark is good as well, haha!    

Is there anything you would like to add?
Well, the album will be released on March 8th and I hope you all will check it out somewhere on your favourite streaming platforms or even better buy it somewhere. And I hope to see you guys on a show somewhere and to keep live music alive in any way, even if it’s not Sonata Arctica. Go and see a band comes to play near you, because you are in that way contributing to the industry and making things possible for all the other bands as well, not just this style, any style of music is still suffering from the pandemic. So, when you go any show, you are keeping live music alive – that’s an important thing. Stay healthy and support music.